Nem is álltunk messze tőle. Az utóbbi években 00. 03, 06 erősen kongatták a vészharangot, hogy a vőrős fajták esetében így meg úgy veszítettek savat a szőlők. Azért volt benne vmi, mert saját tapasztalatom szerint is érzékelhetően voltak eltérő évjáratok.
Amióta csinálják a bort azóta naon egyen mintára törekednek. Én azt vettem észre, hogy labor háttér nélkül már nem is lehet jó bort csinálni. Ez kérdés volt vitára bocsátom.
A borokban pedig nem vok válogatós. Csak ne legyen hibás, beteg stb. Külön külön szeretem a Furmintot, vagy aszut, imádtam a traminit, de jól esett a cserszegi kocsma frőccse is vizsga után, most meg -amióta saját van - a vörösre esküdtem fel. A jó bort szeretem legyen az bármilyen. Ha kiabál belőle a sav azt én sem szeretem.
Azért a savasság erősen fajtafüggő. Nagyon brutál ősz kell ahoz, hogy egy olaszrizlingben elégjenek a savak.
Magyarországon nincs divatja a vörös aszunak, de én. pl. nagyon szeretem a görög vörös mazsolabort is. A félédes vörös ami nekem nagyon nem jön be.
Amúgy összességében nem hiszek a savhangsúlyos borokban, amelyek illatosak és savasak, és szépségüket a hossz és magasság harmóniája adja. Aki kóstolt már Kaló bort, tudja miről beszélek - szerintem ez a követendő.
A Baku/Bakó hajtása jelenleg 190 cm. A legfelső két rügy lett meghagyva kb. 1.6 m magasan, onnan nőttek ekkora vesszők (még természetesen erőteljes növésben vannak). Nagyjából még ugyanennyit engedem, aztán nyissz... Jövőre a leendő támra vízszintesen lehajtom. Azt még nem tudom, hogy meghagyom-e mindkét vesszőt rövidebbre vágva, vagy az egyiket hosszabbra. Gondolom azért illene figyelembe vennem a terhelhetőséget, hogy kihajtson legalább a rügyek nagy része. A növekedési erélyről még annyit, hogy tavaly kb. az említett magasságban elvágva a növekedésben levő vesszőt, meghagyva a felső hónaljhajtást (-hajtásokat) szépen növekedett tovább és valami olyan is rémlik, mintha az idénre "tervezett" rügy is kihajtott volna (azt hiszem ez akkor következik be, amikor elvágjuk a fő vesszőt és az összes hónaljhajtás eltávolítjuk). A legnagyobb levelének a szélessége kb. 25 cm.
1 ezrelékkel való növeléshez 150gr borkősav kell/hl. ennek kb 2/3 része érvényesül a borban a többi kicsapódik borkő formában.
sav emelésre szokták még alkalmazni a citromsavat. 10-20 dkg/hl arányban.
ha erre kell akkor csinálj kóstolási próbát. végy 3-4 literes üveget borral adj hozzá 1-2gr /liter savat (fél grammonként 1;1,5;2) rázd föl majd egy két nap után kóstold meg. amelyik tetszik azzal a mennyiséggel növeld a hektó borodat.
A bor (egyik) legfontosabb sava :) Igazából a benne lévő savak nagy része borkősav meg almasav (nagy almasav-koncentráció - nagy savérzet), meg némi citromsav. A savtartalmat lehet szabályozni, főleg a borkősavat. (S ha jól tudom a citromsavat meg nem lehet kivenni belőle.) Ha mint szerre gondolsz a borkősav alatt, akkor azt a savtartalom növelésére szokták adni. Lehet adni a musthoz is meg a borhoz is (de mindkettőhöz nem).
De egyébként szoktak borkősavat adni pl. szörpökhöz vagy befőttekhez is (tartósítás)
Hidd el normál dolog az ha vki egy szezonban ennyit locsolkodik.
A munkaruházati boltokban, vagy növszert árusítóknál keresd az álarcot. Ott megkérdik mekkora a terület és ahhoz fogják igazítani a védő képességét. 3M jelzésüek mint a floppylemez.
Pontosan nem tudom de úgy sejtem hogy neked fehérszőlőd van. Abban az esetben még el tudnám képzelni, hogy egy kicsit maradjon rajta a tőkén. De ez is izlés kérdése. Ha a friss üde borokat kedveled akkor nem passzol a dolog. Ha "beszélgetős" borra vágysz tedd azt.
Magam részéről szeretem az édes bort de vörösben nem minden esetben tudom elfogadni. Még iskolás koromban ittam Malagát. Éppen tetszett is csak ha jól belegondolok egy marhapöri vagy kakaspörkölt esetleg egy ragadós csülök- körömpörkölt mellé valahogy nem passzolna.
Ezt úgy hidalom át, hogy fröccsnek a friss bort, beszélgetésekhez pedig 3-5 éves óbort használok.
A savval van a legkevesebb gondom. Ezen a kötött talajon markáns savakat termel a szőlő, inkább a savtompítás legtöbbször a feladat, semmint a pótlása.
Hajdanában- danában, amikor itt a szőlőterületek nagysága 4-5x-öse volt a mostaninak,és a fajtaszerkezet is jelentősen eltért a mostanitól, jellemzően pezsgő alapanyagnak vásárolták fel a borokat a nagyobb borászatok.
Bocs nem tőlem kérdezted de ha átmégy a NÖVÉNYVÉDELOM topikba és a 3526 hozászólásomba le van irva ilietve azon a környéken kitárgyaltuk a védőmaszkokat.
Az utolsó permetezés nálam mindíg Buvicid F. Azért van a minimum 30 nap. Előtte legalább 10 nappal megy utoljára a réz ha azzal megyek az évben. tehát kb. 40napja van a réznek is.
A szüret idejét nem szabad kitolni. És ez nem a cukor miatt célszerű. A sav is legalább olyan fontos. Ha a szőlő savat veszít akkor a tartósságával, izekkel probléma akad. Ezt pótolni macerásabb és nem olyan mint a cukoré. A szőlőnek továbbá nem tesz jót ha töpped illetve túlérik. Persze vannak fajták melyek kivételt képeznek de itt a vörösre mindenképpen igaz.
Én nem kötném határidőhöz az utolsó permetezést. A tavalyi gyönyörű őszt ha valaki előre megjósolja akkor én biztosan egy fordulót még beiktattam volna, és így a szüret idejét lehetséges lett volna tovább kitolni.
A rezes szerek lebomlási ideje meglehetősen magas, igy szüret környékén én mindenképp kerülöm. Főként rothadás ellen védekezem, általában Teldorral, azt is inkább a fürtzónára koncentrálva. A levélbetegségek ellen akkor már megteszi a metszőolló, egyszerűen a friss hajtások csonkolása is elég.
Ha ésszel permetezel akkor igen. Minden permetszeren fel van tüntetve az élelmezésegészségügyi határidő. Ennyi idő alatt az adott vegyszert annyira képes lebontani a szőlő, hogy jelenléte már nem számottevő. Ezért nem permetezünk a szüret előtt 21-30 napos Éeü. várakozásidejű szerekkel.
1.) ha visszaolvasol megláthatod, hogy gyakorlatilag kontakt szerekkel réz/ kén folyik a permetezés. 2.) a szőlőnek van ideje lebontani felhasználni stb a vegyszereket. Én max augusztus 20-án befejezem a permetezést és a szüretig (1 hó ) slusssz nincs tovább. (Cabernet eggyel többet kap)
Még volt egy gondolatom csak nem illik regényt írni.
Szóval fajta kérdés is a permetezés. Melyik mennyire érzékeny. Ezt a tapasztalat hozza. Pl.: a blau érzékeny, az alábbiak szerint védem. De észrevettem a másikon (cabernet franc) ha kihagytam volna egy kettőt, lehet, hogy a szőlő észre sem vette volna.
Egyáltalán nem túlzás. Én a szőlőben is, de más kultúrában is technológia szerint megyek, s pl. szőlőben a 8-10 permetezés általános. De lehet hogy 12 is kell, volt már olyan.
Még annyit, hogy áprilistól júliusig nő a szőlő. Az új hajtásokat védeni kell, mert mitadj' isten pont a friss hajtásokat kapja el a rossznyavaja először. Nekem van úgy 1 hónapom amikor lazíthatok kicsit, utána az érésben lévő szőlőt figyelnem kell , nehogymár a végére vigye el a botritis.
Ha nem jön valami szélsőséges időjárás én is húzom halasztom a permetezést, de ha időközben 1 hét után esetleg esik , vagy párásabbá válik az idő akkor bizony viszket a tenyerem, megyek permetezni. Ritkán permetezek 14 nap után!
Visszalapoztam az elmúlt időszak permetezési számai a következőképpen alakultak: 2006 9 2005 9 2004 10 2003 7 2002 8 2001 11 2000 9
Ha korán fakad mint az idén akkor az átlagos májusi 10 utáni permetezés helyett előbbre kell venni a permetezéseket is (lehet hogy 1-2 permetezéssel tőbb lesz a szezonban). Gondolj bele a szőlő kint van miint az idén áprilisban is és májusban szokott esni is. ha kihagyod és fertőződik akkor annyi neki. utána az világ pénzét is költheted rá nem biztos hogy rendbe tudod hozni. Én program szerint megyek permetezni és nagy meglepetés nem érhet.
10-14 nap a hagyományos forduló, de ez időjárástól is függ. Tavalyelőtt volt olyan idő, hogy délelőtt 10-től 12-ig esett az eső, délután 30 fok meleg lett, szikrázó napsütéssel. Na akkor bizony zorall védekezésre volt szükség, felszívódó+kontakt, minden, amit épésszel adni lehetett. Ezzel együtt hetente csak nagyon ritkán permetezek. A felszívódó szerek védenek 10 napig a legnagyobb bajban is. Kontakttal vegyítve, kevés eső esetén simán OK a 14 nap.
Fürt- és bogyóformára talán az olaszrizlingre hasonlít, festőhéjú. De soha nem éri meg a szüretet, hogy hozzá lehetne tenni a többihez, mert a seregély és a darázs akkorra elhordja, korai érésű.
Én Aldebrőről kaptam sima vesszőket vagy 8 éve, Bakó néven. Én is az árnyékolás miatt tartom, csak többet ér, mint valami bozót, 2 tőke úgy befutja egy kb. 4x4-es betonplacc fölött a drótokat, hogy lassan már elemlámpával kell alatta világítani.