Én minden esetre akkor vettem elő a hajszárítót amikor a férjem nem volt itthon nehogy azt gondolja, hogy a maradék eszem is elment.
A simogatást nem vállaltam be, mert ahoz elég sok palánta van, és félő, hogy ha ebéd helyett azt mondtam volna, a páromnak, hogy nincs semmi mert eddig simogattam a paradicsomokat, lehet mentőt hívott volna.
De azért utólag bevallottam a hajszárítós műveletet.
azelőtt nem volt semmi baj a kép feltevéssel, és annyi jelent meg amennyit feltettem, most meg egy rém álom már feltenni is, és a megjelenés is estleges.
Sziasztok! Most találtam erre a fórumra. :) A diplomamunkám végett kapcsolatban vagyok a paradicsommal és érdekelnének az "érdekességek". Honnan szoktatok magokat venni? Ha van valakinek fölösleges/maradék mag, akkor érdekelne. Van esetleg cserébe piros (Cherrola F1) és sárga bogyójú (Goldkrone) folytonnövő koktélparadicsomom. A fajta fűtetlen fólia alatti hajtatásra és szabadföldi kiültetésre is alkalmas. Ha ez nem jó, akkor másban is megegyezhetünk. Na? Valakinek valami? :)
Nagyon fontos, hogy éjszakára ne legyenek nedvesek a palánták. Úgy kell megválasztani az öntözés időpontját, hogy estéig megszáradjanak. Írd be a keresőbe; palántadőlés. További írásokat fogsz találni.
Köszi! Talán a nedvességgel kapcsolatosan van valami, ha megérkeznek az új magok, azoknál csak éppen nyirkosan fogom tartani a földet, csírázás után annál is kevésbé. Két részletben fogok vetni két különböző időpontban. Volt itt régebben egy vita a különböző gombaölőszerekről, ezt szerettem volna titkon újra kiprovokálni, okulásképpen.
Szia! Ezt találtam: 4. Védekezzünk a gombás megbetegedések (palántadőlés) ellen
A gombás fertőzés, a túlzott nedvesség és a kevés légmozgás miatt alakul ki. Egyik megelőzési mód, hogy gombaölővel permetezzük, a másik a levegőztetés biztosítása, a harmadik, hogy a talajra szórjunk kőport, vagy homokot. A kőpor vagy homok közül a nedvesség hamar lefolyik, a növénykék hamarabb száradnak. A levegőztetéshez egy egyszerű ventilátor behelyezése nagy segítséget nyújthat. Kis fokozaton keringetve a levegőt a nedves növények hamarabb száradnak.
A gombaölős permetezéssel szintén csökkentjük a megbetegedések esélyét. (Dithane M 45-ös 0,2%-os oldata) Forrás innen.
A palántadőléssel kapcsolatosan szeretnék kiprovokálni egy konzíliumot. Február 28.-i paradicsom magvetéseim mind kidőltek pár napja, pedig belocsoltam a földet Dithane-nal, fertőtlenített cserepek voltak, újonnan bontott földdel. Az esetleges hibák: sűrű magvetés, elmaradt csávázás, a gombaölő híg koncentrációja elővigyázatosságból. Mivel több Kedves topiktárstól kapok mostanában magokat, ezért nem szeretném ugyanezt a hibát elkövetni az értékesebb fajtákkal. Ezért a következő próbálkozást professzionálisan szeretném csinálni. Kicsit utánaolvastam, kerestem a fórumkeresővel egy évvel ezelőtti hozzászólásokat és a dithane és a previcur körül bontakozott ki a vita. Tehát hogyan is szoktátok csinálni? Többen írták korábban, hogy bármiféle óvintézkedés nélkül sem tapasztaltak palántadőlést, mások viszont 50% fölötti esélyről számoltak be a megfelelő óvintézkedések elmaradása esetén. Segítségeteket előre is köszönöm!
Kb. 4 éve vettem Kumato néven árult paradicsomot, pár szem volt a műanyag dobozban, jó drágán,de nem bántam meg. Magját kiszedtem és évek óta vetem, úgyanúgy, mint a többi paradicsomot. Jól bevált, semmi különös macera nincs vele. Próbálkozz bátran. Sok sikert!
Én 4 éve foglalkozom paradicsomokkal, amióta kertes házban élünk. Kedvenceim a fekete paradicsomok, rendeltem is több fajtát az internetről (black from tula, chocolate cherry, black plum, stb . De azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy valaki próbálkozott-e már kumato-val. Úgy tudom, hogy nem nagyon lehet kapni vetőmagot, bár egy helyen láttam, hogy árulnak. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy valamelyikőtök próbálkozott-e már kiszedni a magjukat és azt elvetni, igaz, hogy speci nemesített meg minden (http://www.kumato.com), de mégis vannak-e tapasztalatok. Köszi Üdv: Ica
Szia :) Pár nap múlva küldöm, amit ígértem...amúgy az idővel küzdöttem, mert sos kellett vetnem, és ugye paprikát is...de remélem nem kevertem össze semmit...
Szia Frint apóóó! Reméljük azért a fütött foliasátorban nem volt olyan keserü a küzdelem a tudományos paradicsomvetéssel:-) Nekem sajnos ezúttal nem sikerült eljutnom Magyarországra; aggódom is, hogy elhúzódik (sok minden közt) a paradicsomvetés is.
Péntek délután, harcolva az időhiánnyal és a hőmérséklettel elvetettem az idei szezon szereplőit. A fajtafenntartással együtt 58 fajta paradicsom magjai kerültek földbe...Tálcákban van a mag, a vetést ún. koordináta vetéssel és párhuzamos leképező térképpel oldottam meg. (Olyasmit képzeljetek el, mint egy Excel-táblázat, így lehet a fajták közt később is eligazodni.) Remélem a legjobbakat, a kertész, - ahol a fűtött fóliasátor van - gondjait viseli... Pár hét múlva azért rájuk nézek...Sajnos nálam még mindig nincs kész a saját sátor, a fűtését meg még kevésbé tudnám megoldani...és ma hajnalban is -8 fok volt...brrrr.
Köszi, ennek utánanézek, bár ma vettem "Valentin"-t, 6-12-5. Állítólag guanót is tartalmaz..hát majd meglátjuk. Akár hol kérdeztem, gazdaboltban, mindenhol a Volldüngert ajánlották. Csak hát annak magas a nitrogén tartalma..