Keresés

Részletes keresés

Tóth Attis Creative Commons License 2003.01.06 0 0 210
:DDDDDDD
Előzmény: kozakz (209)
kozakz Creative Commons License 2003.01.06 0 0 209
aha. szemeim elott latom :

Bela megdonti a hammondot a BS-ben. Jimmy oda ugrik es megporgeti a mikrofon allvany felfele tartva mint ahogy az igazi sztarok teszik es belekezd a "Megvadulok en" cime slagerebe.

Előzmény: Tóth Attis (206)
Tóth Attis Creative Commons License 2003.01.06 0 0 208
Sziasztok!

Keressük a megfelelő embert a s.y.b.e.r.i.a. zenekar basszer posztjára! Ami adott egy már majdnem kész album (a kiadó már könyörög az anaygért;), az Echoes of Pink Floyd zenekar magja, az ex-Kert énekes Dömötör Balázs, és az ex-Mahavishnu Orchestrás Steve Kindler hegedűs (játszott még Jeff Backkel, Kitaroval, Jan Hammerrel), aki az album producere is lesz.

Az anyag szerintünk elég egyedi, de hatások a következőek: Spock's Beard, Porcupine Tree, Dream Theater, Fates Warning, Mahavishnu, Flower Kings, Pink Floyd, Deep Purple, szal ilyesmi ;)

Stúdiósession március elején kezdődik, vélhetően a HSB stúdióban. Nem az a lényeg, hogy agyonképzett legyél, bár bizonyos hangszerbiztonság nem árt;), inkább, hogy be tudjál illeszkedni egy új zenébe, és hát mint az ábra mutatja: gyorsan.

Üdv,
Attis

attis@webzeppelin.hu

Tóth Attis Creative Commons License 2003.01.06 0 0 207
3 alapszintetizátor van:

-analóg: itt tényleg oszcillátor kelti a hangot, ami átmegy LFO-kal modulált szűrőkön, esetleg analóg effekteken, és kijönm a végső hang :) Moog, Mini-Moog, Korg MS-10,MS-20, Roland Jupiter széria, vagy egy új gyártmány: Waldorf Pulse
Ezek általában monofon szintik, mert sok helyet foglalnak az analóg kütyük benne. De léteznek 6-10 polifóniági analógszintik: Korg Monopoly, Korg Polysix, Korg Poly 600, Korg PS-3000

Ami látszik, hoyg ebben a műfajban két király van, a Moog és a Korg

-PCM szintik: ezekben memóriában tárolt előre besamplerezett hangminták vannak, amit virtuális szűrőkőn, effekteken át alakítanak. Ám minden ami a hanggal történi, egy, vagy több processzorban, úgynevezett DSP-kben folyik. Tuljadonképpen nem más az egész, mint egy nagyon specializált PC! Példa: (ebből van a legtöbb) Korg Trinity, Korg Triton, Rolyan XP-10, és az összes "floppyhuszár" termék.

-Virtual-analog szintik: Ez modern, DSP-kel dolgozó szinti, ami teljesen utánozza az analóg szintik működését! De az egész ugyanúgy számítástechnika... Korg Prophecy, Korg Z1, Waldorf Q, Access Virus, Alesis Andromeda

-samplerek: ez kicsit más téma, de végülis idetartozik. Ennek a lényege, hogy képes elkészíteni a hangmintákat bármilyen felvett hangból/zajból. Ezért ennyire kedvelt indusztriális, techno körökben.

-kombinációk: Korg Triton (egyszerre PCM szinti, Sampler, és virtual-analog), vagy Korg Trinity Plus (egyszerre PCM és Virtual-analog)

Nahh kb. ennyi :))

Előzmény: Halsaman (200)
Tóth Attis Creative Commons License 2003.01.06 0 0 206
Hát ha így lenne elég szomoró dolog lenne...
Jankai Béla szvsz körülhammondozza a Papp-ot :)
Előzmény: Don Valentino (203)
G.G. Creative Commons License 2003.01.06 0 0 205
ÓÓ a rhodes nagyon egyszerűen működik. Igazi zongoramechanika fémpálcikákat ütöget húrok helyett, és kis tekercsekkel abból lesz az áram:-)
Úgyhogy a Rhodes-nál hallod a hangot (ha elég halkan is) villany nélkül is:-))
Előzmény: Halsaman (201)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.06 0 0 204
A film érdekel, úgy cakkumpakk.
Hendrix szintén.
Szóval minden... ahogy elnéztem, az EGY ELÉG JÓ FESZTIVÁL volt!!!

Mi másra gondolsz?

Emerson, Doors, The Who, Ten Years After, Free, Jethro, Baez... soroljam még?

Teljesen szerelmes vagyok abba a korszakba... minden érdekel!!! Kinek mije van?
Nagyon off: ismeritek Temesi Ferenc: Por című könyvét? 70-es évek feeling + történelmi és családregény...

Előzmény: kozakz (202)
Don Valentino Creative Commons License 2003.01.06 0 0 203
A legjobb hazai hammondista Papp Gyula
kozakz Creative Commons License 2003.01.05 0 0 202
konkretan mire gondolsz az iow-al kapcsolatban?

a film a fesztivalrol?
hendrix fellepese

vagy esetleg mas?

Előzmény: Halsaman (201)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.05 0 0 201
A mellotron működéséről volt szó, a Fender Rhodes-t meg én sem ismerem.
Nincs meg valakinek az Isle of Wight valami computeres formában (mondjuk DivX)? Egy részét láttam évekkel ezelőtt és azt hiszem tudnám élvezni a maradékát is...
Halsaman Creative Commons License 2003.01.05 0 0 200
A szintetizátorokból többféle is van.
Vannak olyanok, amik fognak egy hanggenerátort (ami egy elég egyszerű áramkör), és mindenféle szűrőket, meg effekteket pakolnak rá. Ebből van olyan, ami csak egy hangot szólaltat meg egyszerre (szólószintetizátor), van, amelyik többet. Az elektronikusan generált hangot aztán szintén erősítik, stb. Ilyen elven működnek a klasszikus szintetizátorok, ol. Moog, de van belőlük digitális kivitel is.

A másik típusban hangminták vannak-egyes hangszerekből konkrét bedigitalizált zenei hangokat tárolnak. Ezeket modulálva, kombinálva éred el a kívánt hatást. Nekem az XP-10esem egy ilyen kütyü. Szerintem ezeket igazából nem is szintinek kéne hívni, de nincs rá más szó (csak szakkifejezés)

A kettő kombinációjára szép példa a Korg Trinity Plus:)
Abban más is van, persze, de nem akarom Attis kenyerét elvenni:)))

Halsaman Creative Commons License 2003.01.05 0 0 199
Nem zenészként is örülök, ha hozzászólsz, azért raktam a topicot a kúltúr és nem a technik részbe, mert egy hangszernek a zenész felőli része, az csak az egyik fele...
Előzmény: Markov (196)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.05 0 0 198
Hát az attól függ:)
Kezdjük a Hammonddal (már előre látom, hogy Attis rendkívül szigorúan ki fog javítani:(, de sebaj)
Elektromechanikus oszcillátoroktól szól-ezek forgó fogaskerékszerű dolgok (tonewheelnek hívják őket), csak nem fogaik vannak, hanem szinuszhullám van a kerületükbe vágva. Ezeket elektromágneses hangszedők előtt forgatják- s ahogy a gitárhúr rezgése a hangszedő állandó mágneses terét megbuherálja, s a körétekert rézdróton áramot indukál- úgy a forgó hangkerekek is áramot hoznak létre.
Ezt modulálgatják agyba-főbe, és erősítőn (Leslie-n:)))) erősítve szólal meg.
Így tehát -ellentétben a villanygitárral- áram nélkül csak a billentyűk csattogását hallod.
Előzmény: Borzas (194)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.05 0 0 197
...szintén egy gitárcentrikus fazon vagyok, de szó ami szó a hammond orgona hangja az istenkirálycsászárság, gyönyörű, semmivel össze nem keverhető :) és ez igazán a régi zenékben fellelhető (ELP, Heep, Purple, Floyd stb) Döbbenetes volt látni, ahogy Keith Emerson a színpadon kibelez egyet, tőröket döfköd a klaviatúrába (akkortájt gyújtogatta Hendrix a stratóit, a Who rendszeresen szétvert mindent :) és ez így volt jóóóó :)))
z@kk (c)
Markov Creative Commons License 2003.01.05 0 0 196
Bocs, hogy abszolút laikusként (nem zenészként) idepofátlankodok, de hozzám legközelebb a billentyűs hangszerek állnak - azon belül is a Hammond mindig kiemelkedő helyet foglalt el.
A hétvégén hallgattam egy 2001-es ausztráliai Deep Purple-koncertet - Jon Lord még ősz nagyapóként is nagyszerűen bűvöli a hangszerét! Óriási feelinggel játszik.
Ismeritek-e a Par Lindh Project-et? Emersont kedvelőknek melegen ajánlott! Igencsak széles a billentyű-arzenál amit használ - a templomi orgonától a Hammondig.
Borzas Creative Commons License 2003.01.05 0 0 195
Mi adja a hangot?
Borzas Creative Commons License 2003.01.05 0 0 194
Átfogó kérdés a technikában járatosakhoz: (vulgár)magyarázzátok meg, hogy...

na, mit is?...

MITŐL "SZÓLNAK" AZ ELEKTROMOS BILLENTYŰS HANGSZEREK???

Tóth Attis Creative Commons License 2003.01.05 0 0 193
Azért azt tegyük hozzá, hogy VK-7 vonalból eleve nem szól úgy mint a CX-3-asom... Sőt megkockáztatom, hogy sehogysem közelíti meg a Korg hangját. Digitális CX-3-asról nem nyilatkozom:), azt nem is ismerem, de felteszem, hogy ami digitális, az már nem lehet olyan jó...
Előzmény: G.G. (192)
G.G. Creative Commons License 2003.01.03 0 0 192
OFF
Mert iszonyatkényelmetlen volt. És a lakkot sem tetettem vissza...
Egyébként én meg visszakattantam az Ibanezre amióta 10-es hibrid húrok röfögnek rajta:-)
ON

VK7 jól szól, azt használja Bodin is Flower Kings koncerteken.

Előzmény: Halsaman (191)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.03 0 0 191
GG, miért vékonyítottad meg a gitárnyakat?
Előzmény: G.G. (149)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.03 0 0 190
Off:Egyébként kezdem megszeretni a FloydRoseos gitárt, élvezem, hogy nem hangolódik el.(ellentétben a Squier Strat-tal, amit most már tudok, hogy miért árulnak olyan olcsón.)
On
Előzmény: G.G. (152)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.03 0 0 189
Máté Péter: Elmegyekjében olyan jól szól a billentyű, hogy csak na!
Nem az a proggy szám, de nagyon vintage-ül szól!
Aztán, figyeltétek a Vendég a Háznál-t? (Mindennap 13.05, Kossuth)
Abban is van mindig Hammond...
Meg azt figyeltem, hogy egy csomó új reklámfilm zenéjében is van...
Lehet, hogy divatba hozzuk?:)
Végülis, a Roland biztos nem erőltetné a VK-7, VK-77, VK-8-at, ha nem lenne rá kereslet...
Utóbbit kipróbáltam, nagyon jól szól!!!
kozakz Creative Commons License 2003.01.02 0 0 188
a vicc viszont jo volt :))
kozakz Creative Commons License 2003.01.02 0 0 187
hendrix mas gitarokon is jatszott.

jatszott egy feher gibson sg-n is. errol van videojo stockholmbol.

aztan flying v-n is nyomta a 70-es turnet.
isle of wight fesztival filmen lathato. innen foleg a foxie ladyt lehetet latni tvben azon is ilyen gityon jatszik.

Előzmény: Borzas (185)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.02 0 0 186
Szerintem nem, de lehet, hogy keverem a Lenny Kravitz-szel....:)
Előzmény: Borzas (185)
Borzas Creative Commons License 2003.01.02 0 0 185
Mi? NEm csak strato?
Előzmény: Halsaman (184)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.02 0 0 184
Is.
De azért ez már szőrözés:)
Előzmény: kozakz (183)
kozakz Creative Commons License 2003.01.02 0 0 183
de a flying v-n jatszott, nem? :)
Halsaman Creative Commons License 2003.01.02 0 0 182
Egy félig off vicc Újév alkalmából:

Hendrix megáll a benzinkútnál.
Jön a kutas:
-Tele?
-Nem, Strato...

Halsaman Creative Commons License 2002.12.31 0 0 181
Nagyon boldog új évet kívánok mindannyiotoknak, legyenek jó koncertjeitek, járjatok jó koncertekre, vegyetek sok szép hangszert, és használjátok sűrűn!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!