Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.09 0 0 31
Igazad van:-) de a tantrix@maffia.hu-n a szines be még benne van. De vajon hova mutat a link???
ZormaC Creative Commons License 2003.02.09 0 0 30
Hihi,

ez tök vicces, most már tényleg nem látható a hiba az ábrában. Ugyanis az, hogy milyen képet lát az ember, az nincs belekódolva ebbe az oldalba, hanem csak egy link, amely egy - valahol máshol - elhelyezett képre mutat.

A link mögött meg valami főgonosz kicserélte a képet... vagy ha nem, akkor ki az, aki talált benne két egyforma lapkát? merthogy most nincs.

z.

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.09 0 0 29
Picur, vizsgálgattam azota a képet, és nekem van egyy készletem, ami nem teljesen ugyanaz mint a netes, de te ha a netest vesszük (mert az a mérvadóbb)akkor 2 egy hibát fel lehet fedezni: a bal oldalon a zöld egyenes a piros, kék nagyivvel az a hibás lapka, mert a netes készletben a piros nagyiv is a zöld egyenes felett megy át. A másik pedig ismétcsak a netes készlethez kapcsolodik a piros egyenes sárga, zöld nagyivvel pont forditva ivel át a sárga nagyiv illetve a zöld nagyiv alatta az egyenesnek . A piros egyenes sárga kék nagyivnél a sárga és a kék nagyiv is felette megy a piros egyenesnek, a tiednél a kék alul megy. Valamint a pp-kz-kz (felül) balrol jobbra olvasva ott a kék megy felül, neked meg a zöld.
tantrix@maffia cimen volt két lapka ami ugyanolyan volt, de az korrigálva lett.
Az elöbbi megjegyzéseknek csak akkor van értelmük, ha minden készletben ugy van ahogy a netesben, ha készletfüggö, akkor nem igaz amit irok. Remélem attol függetlenül, hogy vannak e kis hibák benne, attol még rendelni fogok, és nagyon tetszik a rajz, ezt mondanom sem kell, anélkül is tudod:-). (1ébként az elözö üzi az tegnap irodott, csak ma tuttam elküldeni, mert ma aktiválodott a regem.)

Sziasztok, jo lapkákat!

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.09 0 0 28
Sziasztok mindenki!

Én elég régota (4 honapja) üzöm ezt a játékot (bár sokak felülmulnak, csak nekem sok), és még soha nem voltam ezen a forumon. A minap mondta Sirpi, hogy létezik ez a forum. Ha már Sirpiröl van szo, azt mondta hogy hajrá a vb-n többek között nekem (ezt Zormac is megerősitette), ezt köszi mind2-nek, és azoknak is akik szurkoltak, de bizonyára tudjátok hogy a csoportmérközéseken nem jutottam tovább charliewon segitségével, bár ez rajtam is mult
:-(. Majd az eb-n mindent alkövetek;-). Picur, abban a rajzban nincs semmi hiba, eFZé nincs a rajzban 2 ugyanolyan lapka.
Ezentul gyakran fogok irna, ha lesz miröl:-).

Sziasztok!

ZormaC Creative Commons License 2003.02.07 0 0 27
Nehogy már csak szöveges legyen ez a topik! Hol vannak az audiovizuális effektek??

Nemrég játszottam az alábbi kimenetelű játszmát, amelyben scoop-ról, a világ egyik legjobb játékosáról kiderült, hogy művészi ambíciói is vannak, ugyanis egy száguldó kék nyulat rajzolt a játszma folyamán. Alkotását a művészeti zsűri 42 ponttal díjazta.

Tantrixfüles

--
z.

ZormaC Creative Commons License 2003.02.07 0 0 26
Hé,

mi ez a diszkrimináció??

Egyébként, ahogyan már priviben is írtam, szerintem a rajz zseniális. Úgyhogy irány a nyomda!

z.

Előzmény: PiCuR (24)
eFZé Creative Commons License 2003.02.06 0 0 25
Sztem nem szok lenni két egyforma lapka egy készletben.
Előzmény: PiCuR (24)
PiCuR Creative Commons License 2003.02.06 0 0 24
Egyébként hibás a rajz!(elfelejtettem kijavítani:-) Aki megtalálja a hibát, azé lesz az első póló... (Sirpi, ZormaC, pepecske kizárva:-)
PiCuR Creative Commons License 2003.02.06 0 0 23
:-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.06 0 0 22
en olvasom :-)
Előzmény: PiCuR (18)
PiCuR Creative Commons License 2003.02.06 0 0 21

PiCuR Creative Commons License 2003.02.06 0 0 18
Sziasztok!

(Zormac és Sirpi... Más olvassa egyátalán ezt a fórumot?:-) Gondolom hallottatok már a tantrixos pólóról (ha nem, akkor elárulom,
hogy a szegedi találkán merült fel az ötlet... Azóta csak beszélünk róla... Mint kreatív-felelős;-), úgy gondoltam, hogy ceruzát ragadok, és lerajzolom:-). Itt van egy vázlat, hogy hogy is nézne ki... De ez tényleg csak vázlat:-). Az állna rajta, hogy I Love Tantrix... A szivecske már megvan... Vázlatosan:-)... Várom az ötleteket, és a véleményeket...:-)

picur

ZormaC Creative Commons License 2003.01.18 0 0 17
Hali,

Sirpi: az A/B megoldásod jó - a parkettázás esetében meg nem szükségszerű, hogy a 7x8 v 4x14 méretű egységek alja ill teteje összeilljen - elég, ha mindkettő szimmetrikus és akkor ügyesen forgatva a csempéket meg lehet csinálni a parkettázást :-)

A szurkolás tekintetében pedig: hajrá mindhárom magyarnak!

üdv
z.

Előzmény: Sirpi (16)
Sirpi Creative Commons License 2003.01.14 0 0 16
Sziasztok!

ZormaC, gondolkoztam azon, hogy milyen A és B értékekre jöhet létre A/B alakú kötelező hely. Válasz: minden érték, ahol 0<=A<=B<=6, kivéve a (0,5) (0,6) (1,6), (5,6) párokat. Bizonyítást egyelőre nem írok, bár meg vagyok győződve válaszom helyességéről.
Mindenesetre sokat segít, ha rájövünk, hogy ha (A,B) jó pár, akkor (A,B-1) és (A-1,B-1) is jó pár, az előbbi csak akkor, ha A

Más:
Elvileg megoldottam, de a többieket is kérdezem, hogy vajon egy parti végén mekkora lehet a legnagyobb egybefüggő bekerített rész (azaz üres lapkahelyek, lapkákkal teljesen körbevéve). Pepe és ZormaC az egyik partijuk végén bekerítettek 14 üres helyet, ami igen szép teljesítmény. Mennyi az elméleti maximum?

És egy igen nehéz probléma, de ha sikerülne megoldani, akkor a tantrix készletek kiválóan használhatóak lennének belső terek izgalmas burkolására, más szóval csempézésre. Az a kérdés, hogy az 56 lapkát le lehet-e színhelyesen pakolni 7x8-as paralelogramma alakban (esetleg 4x14 is szóba jöhet), hogy a kialakuló mozaik alja és teteje, valamint bal és jobb oldala is színhelyesen illeszthető legyen. Vagyis a teljes síkot kell periodikusan parkettázni végtelen sok tantrix készlettel...
Mj.: ha valaki minden esetet ki akarna számítógéppel próbálni minden optimalizálás nélkül, akkor kb. 10^117 eset lenne (56!*6^56)

Ezen kívül: február végétől tantrix Európa Bajnokság! A hivatalos oldalon el lehet olvasni a tudnivalókat. Nevezési határidő: febr. 13.

Addig is drukkolhattok a junior vb-n. blick, padam és ronny a magyar résztvevők, szurkoljunk nekik együtt!

Nem is akarom tovább szaporítani a szót
Jó lapkákat mindenkinek
SiRPi

Előzmény: ZormaC (12)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.26 0 0 15
Tantrix találkozó - Szegeden.

2002. december 7-én (szombaton) Tantrix találkozó lesz Szegeden !

Mindenkit szeretettel várunk délután 4-től a Veresács utcai Texas étteremben. (A Veresács utca a Kálvária sgt-ról nyílik.) Jelentkezés és bővebb felvilágosítás a bosze@polygon.hu vagy csabaikriszta@freemail.hu címen. Szállás igényelhető Picurnál (secerov.olga@stud.u-szeged.hu).

ZormaC Creative Commons License 2002.11.25 0 0 14
Noshát,

a már beígért "Gyakorlati óra pair blocking témakörben" következik egy esettanulmányon keresztül.

Ebben az esettanulmányban sajnos én vagyok a szenvedő fél :-( , ennek ellenére annyira szép a játszma, hogy néhány pillanatkép segítségével iderajzolom a részleteit...

A játék: M!Zormac-Ariel-2002-11-24-1106

Az első képen látható, hogy elég jól sikerült a kezdeti építkezés: 34-es hurokfenyegetés jött létre piros számára, míg sárga nem rendelkezik jelentős méretű vonallal.

Mit lépett erre Ariel? Megoldása zseniális. A létrehozott ZSZ kötelező helyre már csak egyetlen lapka van, éspedig a SZSZKK, azaz ha az kijön, alatta SZS kötelező hely keletkezik. SZS lapkából jelenleg még kettő is kint van, de abból egy az imént említett ZSZ lapka, egy pedig már most is ott van Ariel kezében.

Viszont a kezében levő lapka legálisan nem tehető oda a (majdan kialakuló) SZS helyre, hiszen a mellette levő helyen piros pair block áll.

A lépésnek pont ez a lényege: ha sikerül azt a lapkát megőrizni a zsák kiürüléséig, akkor az a kis sárga hurok (18 pont) bezárásával egyidejűleg véglegesen blokkolja a nagy piros hurkot is.

Mit lehet ilyenkor lépni? Nyilvánvalóan meg kell próbálni a két kulcslapka közül legalább az egyiket eldobatni. Sokkoló, de igaz, hogy az Ariel kezében levőt nincs hova :-( így meg kell próbálni a másikat elfogni. Sajnos e cél érdekében az alábbi lépést tettem, mely közel sem optimális - házi feladat mindenkinek, hogy keressen jobbat.

A következő képen már előrehaladott állapotot látunk: kijött az első lapka és létrejött a pair block alá eső 0/1 hely. Ez a második és (minden valószínűség szerint) utolsó esély arra, hogy a kritikus lapkát kiszedjem a kezéből. Sajnos azonban ezúttal sincs mód erre! Legalábbis a mérkőzés hevében nem találtam ilyet és most is így látom. Ellenvélemény?

Ez pedig már a végeredmény kialakulásának pillanata: a sárga hurok bezárul, a piros pedig véglegesen blokkolódik - Ariel győzött 18-16 arányban, és ezzel a teljes tournament-győzelem is az övé lett.

Zormac

Sirpi Creative Commons License 2002.11.19 0 0 13
Sziasztok!

Zormac, köszi, hogy nem hagyod a topicot elhalni. E célból én is írok bele. Igazából csak egy szép piros hurkot szerettem volna mutatni Nektek, remélem tetszik :-)

GIGAHUROK. Tegnap csináltam :-)

A Lapka legyen Veletek :-)

SiRPi

ZormaC Creative Commons License 2002.11.15 0 0 12
Hali,

egy-két érdekesség, feladvány, stb, csak hogy ne dögöljön annyira ez a topic:

1. Pair block

A játék egy olyan eleme, amelyet az ember nem az első száz játéka során szokott elsajátítani, de a komolyabb játékosok tisztában vannak vele és alkalmazzák is. Érdemes a (2) hozzászólásban levő ábrát nézni, azon minden kötelező helyen fel van tüntetve, hogy hány lapka illik még oda és ebből hány tehető oda még a zsák kiürülése előtt. A különbség abból adódik, hogy például a jobb alsó hely esetében az odaillő három ZPZ lapkából kettő a KZPZ mintát is tartalmazza, ezért az alatta levő helyen KKK hely jönne létre, ezt pedig a korlátozó szabályok tiltják.

Az ábra szerinti jelölés A/B, ahol "A" jelenti az odaillő és a korlátozó szabályok mellett is odatehető lapkák számát, "B" pedig az összes odaillő lapkák számát.

Persze játék közben kicsit nehezebb a pair block-okat átlátni, hiszen olyankor nincsenek ott ezek a számok!

1b. egy feladvány a pair block témakörben

Továbbra is az A/B jelölést használva, adjuk meg az összes (A,B) számpárt, amelyre létrejöhet egy játék során A/B-vel jellemezhető hely!

1c. továbbá

Ha lesz érdeklődés, akkor megpróbálok szemezgetni korábbi játékaimból, hogyan is lehet a pair block segítségével eredményt elérni a játékban.

2. minimális négyes összpontszám

Rakjunk ki összefüggő hálózatot mind az 56 lapka felhasználásával úgy, hogy az egyes színek "pontszámainak" összege minimális legyen (pontszám: szokás szerint, leghosszabb vonal illetve legnagyobb hurok duplán).

Sejtés: 7-re van ilyen, de 6-ra nincs. Gondolkozzatok rajta, nem adok megoldást (egyelőre). A 6-os negatív válasz elég egyszerű, a 7-est meg ki kellene rakni, ha van.

Üdv
Zormac

ps
Sirpi,

a twistup-pal nem érdemes játszani... állításával ellentétben _nem_ fair játékos és erről _nem_ csak neked van tapasztalatod (én most inkább nem írom ide a magamét, nem ér annyit).

Előzmény: Sirpi (7)
zolee777 Creative Commons License 2002.11.02 0 0 11
zolee777 Creative Commons License 2002.11.02 0 0 10
Hali mindenki!
Ne felejtsétek el, hogy 5-én Tantrix találkozó lesz!
Csáó
Sirpi Creative Commons License 2002.10.07 0 0 9
Előzmény: zolee777 (8)
zolee777 Creative Commons License 2002.10.04 0 0 8
Szisztok Tantrix Játékosok!

Örülök, hogy megismerhettem ezt a nagyszerű
játékot és ezáltal némileg a játékosokat is.
Mindezért köszönetemet fejezem ki annak a
személynek, aki megismertette velem a TANTRIX-ot!
Köszi SIRPI!

ui.: Jó lapkákat mindenkinek :)

Sirpi Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7
Az előbb valami nem sikerült, megpróbálom újra

Sirpi Creative Commons License 2002.10.03 0 0 6
Sirpi Creative Commons License 2002.10.03 0 0 5
Sziasztok!

DÜHÖNG ON
Azért írok, mert nagyon feldühödtem, és amúgy is hasznos, mindenki okulására. Azért is le fogom írni, az érintett úgysem olvassa. Szóval az illető (nevezzük Twistup-nak /francia/) kihívott játszani. 940 körüli pontszáma volt, dehát nem félek a kihívástól. Nyert 22-16-ra, ezzel nincs semmi probléma. Aztán ő megkérdezte, hogy van-e kedvem egy visszavágóhoz. Miért ne lett volna? Eléggé mázlim volt, mert a végjáték alatt lett egy szép hurkom, és 42-13-ra vezettem. Fontos momentum, hogy a party még nem ért véget. Ekkor megkérdezte, hogy játszunk-e döntőt. Írtam, hogy bocs, de dolgoznom is kell, sajnos nincs időm. Ekkor az a kedvesdrágaaranyos ember 1 órán keresztül nem lépett, csak hogy bebizonyítsa, nekem mégiscsak van időm játszani. Több öreg róka próbált beszélni a fejével (pl. RickY, Toddy, Scarab) sokáig hasztalanul. Aztán megfenyegették, hogy pontlevonás, egyéb szankciók stb. (csináltam screenshot-ot, hehe) amikor is 91 perc után kilépett mindenki nagy örömére, és a robot ellen be tudtam fejezni a játszmát. Elég sokan hallottak akkor a dologról, de azért nem bízom a véletlenre, olvassátok csak minél többen. Ja, és ne játsszatok ezzel az állattal, aki azt állította, hogy ő egy fair játékos, és én vagyok a hazug, amiért nem ismerem el, hogy igazából furcsa módon mégiscsak volt idóm befejezni azt a játszmát. Azzal is próbálkozott (ez volt a legbosszantóbb), hogy bízzak meg benne nyugodtan, lépjek ki, és akkor ő _talán_ befejezi a robot ellen a játszmát. Ezt én (szerintem teljesen jogosan) visszautasítottam. Elmegy ő a búsba. Meg jött az a duma is, hogy én(!) nem tudok veszíteni, és különben is, hogy lehetek ilyen elszánt azért a pár pontért (16-ról volt szó...) Szóval még ő próbált meg bűntudatot ébreszteni bennem. Nem is érdemli meg, hogy ennyit írjak róla.
Dühöng OFF

Mindenesetre akit ez a rövid szösszenet visszariaszt az online játéktól, annak üzenem, hogy ezek az állatok azért igen ritkák (ennek ellenére vadászatuk nem tilos), és nagyon jó társaság szokott ott összeverődni. Játsszatok sokat!

SiRPi

ZormaC Creative Commons License 2002.10.02 0 0 4
Kössz, elküldtem a record-claim formot.

z.

Előzmény: Sirpi (3)
Sirpi Creative Commons License 2002.10.01 0 0 3
Szia ZormaC!

Örülök, hogy írtál, hátha tényleg elindul valami...

Amúgy gondolom emlékszel a Voogel elleni furcsa játszmádra, amit 10-9-re nyertél. A hivatalos rekord mesterjátszmáknál 11-9, mind a minimális összpontszámban, mind legkisebb győzelmi pontszámban (brad-LittleTom). Nézz utána. Sima játszmáknál 9-7 az idevágó adat.

Sirpi

Előzmény: ZormaC (2)
ZormaC Creative Commons License 2002.10.01 0 0 2
Hali,

igen, kellett már egy fórum a tantrix-játékosoknak!

Na de hogy ne csak mi értsük, hogy miről van szó, megpróbálok idetenni egy képet, amiből rögtön mindenki számára kiderül, hogy ez a játék

- már ránézésre is sokkal szebb, mint a többi
- alapvetően egyszerű, ám néha mégis rettentő bonyolult
- játszható online is

Nos, aki kedvet kap, irány a topiknyitóban foglalt link!

Üdv,
z.

Asdf Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1

TANTRIX

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 0
Hali,

a Logika ujsagban mar regota vannak Tantrix-es feladvanyok (kirakok).
A mostaniban (oktoberi) meg nyerni is lehet Tantrix-jatekokat

i-nicky

Ja, hurkokat, azaz 0-kat kell kirakni beloluk, csak hogy nullazzak is ... :-)

egyebkent tenyleg jo a jatek ...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!