MNB akció . A magyar jegybank kommunikációs támadást intézett a forint gyengítése érdekében. Politikai szempontok érvényesülnek szakmai szempontok helyett? A gyengülő fidesz beveti Járait? Mi lehet a célja? A forint gyengítése? Pénzügyi bizonytalanság keltése?
De mindenki tudja, hogy a jegybankelnök momentán nem akarja megvédeni a forintot, csak amikor már muszáj! Ezt kellene felfognod! Ahhoz, hogy Járai megemelhesse a kamatot, gyengülnie kell a forintnak, viszont a kamatemelés a választások előtt nem igazán jön jól a kormánynak.
A kamatemelés akkor jön, amikor már mindneki jól kispekulálta magát és meggyengült a forint. Akkor a BUX és a HUF mellett a kamatemelésekre is mutogathat Bor bán.
Próbálj segíteni. Mikor kongatta a vészharangot Járai az Orbán kormány idején?
Milyen reakció voltak az alultervezett infláció, a túltervezett (2001-ben) csökkenő gazdasági növekedés, valamint az MFB-nél bújtatott kiadások nagysága miatt?
Szvsz a jegybank elnökének kormánytól függetlenül következetesnek kellene lennie.
Már kérdeztem, de megismétlem, 2001-2002 között (az Orbán kormány idején) kinél reklamált az alultervezett infláció, és a kiszervezett autópálya építés stb miatt?
A kiszervezett autópályaépítéssel kapcsolatban pontosan ugyanaz történt, mint most: a 2001-es ÁHT-ről a KSH által készített jelentés az MNB különvéleményével ment el az Eurostathoz, és az Eurostat -- akárcsak most -- nem is hagyta jóvá a költségvetésen kívüli finanszírozást. Ezért is nem értem, miért próbálkozik az MSZP-kormány most már többedik alkalommal.
Szal ha egy jegybankelnok gyengiteni akarja a valutat, akkor egy aggressziv kamatcsokkentesi kampany utan elkezdi emlegetni a kamatemelest. Ez valami uj kozgazdasagi iskola?
Azért Járai csak próbálkozik lelkesen, hátha mégis sikerül.
Már kérdeztem, de megismétlem, 2001-2002 között (az Orbán kormány idején) kinél reklamált az alultervezett infláció, és a kiszervezett autópálya építés stb miatt?
"Jóval nagyobb az európai statisztikai rendszer szerint megállapított államháztartási hiány, mint amekkorát a magyar rendszer szerint közöltek korábban - hozta nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium. Az eltérést főként a Magyar Fejlesztési Bank és az ÁPV Rt. költekezése okozza."
"A Pénzügyminisztérium szerint az idén az uniós és a magyar statisztika által kimutatott deficit közötti különbség növekedni fog. A magyar rendszerben a hiány 297,7 milliárd forint, a GDP 3,1 százaléka lesz, az uniós elszámolásban 505,5 milliárd, a nemzeti termék 4,9 százaléka szerepel majd. Az eltérés fő oka ismét az MFB és az ÁPV Rt."
Just for the log, az utóbbi 7 kamatdöntési periódusban a jegybank szinte pontosan lekövette a piac által beárazott vágasokat. csak egyszer fordul elő egy kicsit merészebb lépés, mikoris az euró nagyon kiül az erős sávba 241Ft közelébe.
Én a BÉT-nek szurkolok. Egyébként én úgy olvastam, hogy 250-260 között van az optimális árfolyam és nekem is ez a véleményem - ha ez számít valamit. Mindnesetre Járaiban már nem bízom.
ha ilyen tájékozott vagy, mondd már meg, hány ilyen nyilatkozatot hallottál vagy olvastál eddig? Greenspan is mondogat oda rendesen. Járaitól annyiban okosabb, hogy nem jár el politikai haknikra.
Járainak 241 és 319 Ft között akármekkora árfolyam jó. Na legyünk szigorúbbak, 245 és 305 között. a sávszél azért veszélyes. Csak ami az erőviszonyokat illeti. a BÉT-en már akkora a tőkekoncentráció, hogy egy gyenge vagy erős oldali támadással ma már kivérezteti az MNB-t. 2003 volt a kritikus pont, akkor még nem sikerült. Azóta 40%-ot nőtt a BÉT kapitalizációja, mamár csont nélkül sikerül. akár hiszed akár nem, Járai még nálad is idegesebb, ha +-10%-ot elmozdul az árfolyam. Az elemzők, meg régóta mondják, hogy az egyensúlyi árfolyam úgy 260-270 körül van.
Alan Greenspan, a Fed elnöke azért meg szokta mondani, mégis mire lehet számítani. Az EKB sem szokott ködösíteni. A jegybank fő ismérve a kiszámíthatóság kell, hogy legyen. Aki szédít, meg ködösít, az a kikapós menyecske, nem a jegybank.
Sajnos ez sem igaz. Ha a 2002es-2003-as adatokat nézed, semminemű lassulás nem volt tapasztalható, sőt kimondottan jó ütemben növekedett a gazdaság erős forint ide vagy oda. egy kisebb megtorpanés 04Q2-ben következett be, mikoris elhanyagolhatóan kis mértékben csökkentek a reálbérek.
Járai ha akarná sem tudná "beszakítani" a tőzsdét, mert nincs rá lehetősége. Különbenis a BÉT a CA osztrák bankcsoport kezében van...
Tegyük hozzá, hogy 4% forintgyengülés az pont 4% energiaáremelkedést jelent.
Most ugyan épp készülnek rendeletbe foglalni a "nem lesz gázáremelés" ígéretet, de ennek a másik oldalán egy véges méretű pénzeszsák van, amiből már így is rengeteg lyukon folyik a pénz (ld pénteken elhangzott ígéret a nyugdíjemelésre, évi 134 milliárd fedezetlen többletkiadással).