Itt a mai kép.A jövő héten akarom kiültetni a fóliába és ezért már előtte nem fogom átültetni.De a szabadföldi kiültetésre ,májusba, akkor persze hogy elöbb átültetném,mert igy elnyomnák egymást. Alulról áztatom,(bemeritéssel)naponta csak pár másodpercig,mert gyorsan felszivja a tápot, ami 10l be 15g 15-30-15NPK +5g Ca(kalcium) . Felülröl inkább száraz legyen a korong, nem kell hogy túl vizes legyen mert a gyökerek ugyis alul látszanak.
Amit "tápkockában" vagy tőzeg-kókusz korongban neveltek, mikor ültetitek át földbe? Csak már kint a szabadföldbe vagy még előtte cserépbe, virágföldbe? Idén vetettem először ilyen korongokba, és teljesen tanácstalan vagyok... És mennyivel több tápot adtok ezeknek a palántáknak?
Nem régen téma volt néhányunknál a 'Tumbling Tom Red' paradicsom. Mind az öt szem mag kikelt, és már ilyenek a kis palánták. Ezek eddig egy fűtött szoba ablakpárkányán nevelkedtek. Velük még nem ízleltettem meg a szabad levegőt. Egy-egy levélen 'kanalasodás' féle torzulás látható. Hasonló ahhoz, amit BöPö mutatott. Tényleg mi lehet ez?
Dél felé 18 fok van, ezért kiviszem a palántákat pár órára, de nem egyből a tűző napra, hanem először egy árnyékos helyre. Fokozatosan szoktatom őket a naphoz.
Az előbb megkaptam Schot Péter bácsitól a könyvet és a paradicsom magokat. Az új nemesítésből olyan kevés magja van hogy csak annak küld aki könyvet is rendel.
pár paradicsomom úgy kelt, ahogy a magot dobta le a levél csúcsáról, hogy megsérültek a sziklevelek, van amelyiken egyik oldalt le is szakította a levél csúcsát érdemes ezekkel a sérült sziklevelű palántákkal foglalkozni vagy ezeket felejtsem el?
Nem, nem a sziklevelekre gondoltam, hanem a kifejlett levelek csúcsa pöndörödik befelé. Az egyik képen a felső levélen jól látszik. A sok nedvesség... igazad lehet, kicsit túlöntöztem az átültetéskor, visszafogom majd. Hűvös nem lehet mert a nappaliban vannak.
A két alsó levélre gondolsz? Mert azok a sziklevelek, és idővel el fognak sorvadni. Ha a lomblevelek is görbülnek, nézd meg a fonák oldalt, látsz-e valamilyen szívogató lényt. Egyik képen, a talaj szintjétől lefele meg van feketedve a palánta. Ez a palántadőlés. Hüvös, túl nedves, levegőtlen környezet az okozója.
Én minden esetre akkor vettem elő a hajszárítót amikor a férjem nem volt itthon nehogy azt gondolja, hogy a maradék eszem is elment.
A simogatást nem vállaltam be, mert ahoz elég sok palánta van, és félő, hogy ha ebéd helyett azt mondtam volna, a páromnak, hogy nincs semmi mert eddig simogattam a paradicsomokat, lehet mentőt hívott volna.
De azért utólag bevallottam a hajszárítós műveletet.
azelőtt nem volt semmi baj a kép feltevéssel, és annyi jelent meg amennyit feltettem, most meg egy rém álom már feltenni is, és a megjelenés is estleges.