Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én itt a neten soha többé nemfogok rendelni egzotikus növény magokat, mert amit itt a neten rendeltem azok még nem keltek ki. Viszont kaptam fagyálló ehető termésű yucca magot az 10 nap alatt kikelt, és szépen fejlődnek.
Tavaly nyáron vásároltam 5 db Musa Velutinea (Pink banán) magcsomagot,
amit akkor el is vetettem, de elköltöztünk és kivettem kb. 1 hónap után őket a földből (természetesen nem volt egyik se kicsírázva).
Most kb 1,5 hónapja megint elvetettem őke, és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek van rá esély, hogy kikel valamelyik? Ennyi ideig megőrizhette száraz helyen a csírázóképességét?
Nem az a bajom, hogy nem küldtél nekem e-mailt hanem amikor ott voltam Bene Lacibácsinál akkor nemigaz, hogy nem lett volna legalább negyed órád, hogy megnézzem a banánodat. Bene Lacibácsi is kíváncsi lett volna banánodra, az mondta, hogy őis elment volna velem megnézni a banánodat, mert őse látott még termő télálló banánt. Egyébként ha 13-án pénteken amikor írtál ide a fórumba, akkor írhattad volna, hogy ne menjek mert nem érsz rá, most akkor nem lennék felháborodva. Meg másik kb 165 km re lakok tőled és nem tudok akármikor elmenni hozzád, és nem olcsó az utazási költség.
Tulajdonképpen a banán több éves, de mivel minden évben visszafagy többször is "0"-ról a gyökeréből indult tavasszal. 2006 novemberében ahogy lefagytak a levelek kb 1m magasan elvágtam a törzsét és jól bebugyoláltam ahogy erről korábban képeket is tettem fel. Idén innen indultak a levelek és korábban mint más tavaszokon. A nagyobb törzsek igy tulajdonképpen 2-3 évesek. Az 5 vagy hat egymás mellett álló növényekből azonban csak egy hozott virágot. Kicsit több mint egy hónapja tettem fel ezekről az első képeket és úgy gondoltam novemberig lesz idő a beéréshez. Ennyi idő azonban nem kell, mert mára már majdnem minden banánka sárgul még kicsit feketedik is érik. Amiket megkóstoltam azoknak nem volt banán ízük .. viszont a banán télálló!