Nincs benne semmi nevetni való, minden a jó palántaföldel kezdődik, én is veszem, és keverem most pl. perlittel, de kevertem már rostos tőzeggel is főleg ha virágot gyökereztetek benne.
Régebben mikor a kerti földbe vetettem a magokat, többször volt palántadőlésem, amióta palánta földet használok nincs ilyen gondom.
Bent a lakásban az étkezőben, most meg reggeltől estig a külső ablak párkányon vannak.
Remélem nem sokára már kitehetem, mert unom rakosgatni, van nagyon szép tulipán paprika palántám is, és vannak petúnia palántáim, meg szárzeller, bazsalikom, majoranna.
Ha ezek kikerülnek akkor már vethetem, az uborkát, és patiszont, mást már nem is fogok. Készen veszek még egy pár db. padlizsánt, és paprikát.
Én nem bolygatnám a palántáidat. Ha a földben van föld (nem röhög!), vagy bármilyen szerves anyag (trágya, vakondtúrás, komposzt...) és nem csak perlit vagy mosott homok, akkor kibírják. Max. adsz nekik 4 leveles korban egy adag hígitott tápos öntözést.
Én egyébként hobbistaként nem adok sokat a tudományos palántanevelésre... tavaly 6-8 asával ültettem paradicsomnak valót kb. akkora cserépbe, mint amit írsz.
plusz el is nyúltak egy kicsit... és valami miatt meg sem nőttek rendesen, akkor kiveséztük, a'sszem a rossz talajkeverék miatt.
Kiültetéskor szét kellett bontanom ugyan a gyökérzetet, de ennek ellenére elég életerős bokrokat voltam képes nevelni... (ha kaptál a Zitronen tomato fantázianevűből, az veri a 2 métert)
A szomszéd meg megvette a drága, szépségdíjas, kész, tápkockázott palántákat, aztán semmire nem ment velük...
Szóval én a kiültetéskor pikírozom az enyéimet már helyre. Úgy leültetem, hogy éppen csak kilátszon a felső levélpár. Pár napig meg nem hagyom csonttá (a homokon porrá) száradni a kis növénykéket. Ennyi.
Kérdés a tapasztaltabbakhoz: idén már eleve nem szórva ültettem (hogy aztán pikírozni kelljen), hanem olyan 10-es műanyag "cserépbe", amiben pl. az árvácskákat szoktam venni. 5-6 cm oldalú és 6-7 cm magas egymáshoz rögzített vékony műanyag cserepek. Edényenként max. 2-4 magot tettem bele. Ez a földmennyiség elég lesz-e addig, míg a palánták a szabadföldbe kimehetnek, vagy azért majd 4-6 leveles korukban ültessem egy kicsit mélyebb cserepekbe?
Sziasztok! Végleges helyükre, egy függő kosárba kerültek a 'Tumbling Tom Red' palánták. Nem tudom a három nem-e sok, elég lett volna egy is? Kellemes húsvéti ünnepeket!
Már jó régen nem voltam itt, rengeteg dolgom volt + 1 beteg puli eléggé kivagyok de most úgy néz ki a kutya kezd renbe jönni mindjárt szebb a világ, még a palántáim is szebbnek látom.Ezeknek a magja febr. 14-én lett elültetve, 50% palántaföld-50% perlit keverékébe, febr18-ra kikeltek, március 5-én lett pikirpzva ugyan ilyen földkeverékbe, szépek egészségesek, olyan erős a száruk, és a gyökerük, hogy száruknál fogva lehet felemelni.Semmivel nem kezeltem őket, majd most fogom fertikáre starterrel locsoni mert a földjükben már nyilván nincs semmi tápanyag, az csak arra jó, hogy megtartja a gyökérzetet.ezekkel kívánok mindenkinek szép ünnepet
Szia mindenkinek!!! Tudom,hogy ez itt nem a csere-bere,de nincs valakinek pár szem fekete paradicsom magja???? Csokros hagymát vagy nagydobosi,illetve gesztenye ízű sütőtököt tudnék cserébe adni!!!
A malteros vödör az kiváló. A képen lévő cserép a malteros vödörnél talán egy picit kisebb, de nem sokkal. Nagy alátét kellett alá, hogy elég legyen reggeltől estig a víz. Itt minden van vegyesen, de talán látszanak az arányok, a háló 15x15 cm és az ajtókhoz is lehet viszonyítani. Gardener's Delight fajta volt.
Szerintem kb. 25 literes és rendszeresen kell tápoldatozni. Nekem is szokott lenni cserepes, majdnem minden öntözéskor wuxalt kapnak, 5 liter vízhez egy teáskanállal. Ha a flakonon feltüntetett adagolást használom, nem fejlődik rendesen a növény. A balkonnak jóval kisebb cserép is elég, de tápoldatozni azokat is szoktam. A 20 literesben folyton növő, nagy termetű is megmarad. A balkonok:
MINDENKINEK!!!! Ma megkaptam SCHOTT PÉTER bácsitól a paradicsom magokat! Volt hozzá mellékelve két cikk amely a bácsi munkásságáról szól,hát bizony megkönnyeztem.....ilyen önzetlen emberekre lenne szükség kishazánkba! de sokra,nem irigy üresfejű,a csak a maga hasznát leső embernek nevezett élőlényekre...
Egy ember értékét jószerével az határozza meg,hogy hány embertársának képes örömet szerezni..........Hát nagy igazság
De hál istennek itt közöttünk sok ilyen ember van,tartsa meg az isten őket sokáig::...:)
A cserépben nevelt paradicsomoknak mekkora edény kell? A paradicsomjaim többségét rendesen kiültetem a kertbe, de idén úgy gondoltam, minden fajtából egy-két tövet ültetek cserépbe a teraszra is. Hagyományos (Korall, Manó stb.) és speciális balkon fajtáim is vannak.
1-2 hete olvasom az itt leírtakat. Ültettem is 3-4 cseréppel Vilma féle balkponparadicsomot.Az egyik már 3 leveles :) A többi most bújik, persze nem egyszerre lettek ültetve. Öntözésre mit javasoltok? Nem akarom túl öntözni..... Látszólag szépen fejlődik kíváncsi vagyok mit tudok belőle kihozni.
Én keleti erkélyen próbálkoztam, szintén panellakó lettem... sajnos túl sok növény volt, elég zártan, de a liszteskék nagyon elleptek mindent, termés nem is lett. Utána még 1 év kellett, hogy eltüntessem őket teljesen. Csak tényleg a nagy edény és a levegőre kell figyelni. A paprikák kimondottan élvezték a folyamatos meleget. Azóta is foglalkozom velük, bár idén ismét a kertben.
Kedveseim! Nevelt már valaki Schott-féle lugasparadicsomot erkélyen?
(a sors úgy hozta, h panelpatkány lettem) Nekem nyugati fekvésű erkélyem van. Ma tudtam csak elvetni a magokat. Van valakinek erkélyes/edényes termesztési tapasztalata?
Nekünk van Gardener's Delightunk. A termése nagyobbacska koktélparadicsom méretű, könnyen repedő, nagyon jóízű. Elég nagy termetű fajta. Úgy tapasztaltam, hogy érzékeny a burgonyavészre. Egy tövet szoktunk tartani egy nagy cserépben, fal mellett, tető alatt, hagyományosan gyökérrel lefelé.