Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sziasztok!Új vagyok a csapatban és olvasva Baninana kérdését miről ismerni fel
a banánvirágzását gondoltam jelentkezem,mivel az egyik banánon épp most fordult
termőre és közzéteszem feltéve ,ha sikerül a képeket is felrakni.Biztosan megfigyelted,hogy a banán szépen sorban hozza gyönyörű nagy leveleit egymással
szemben egyenként.Amikor elérte a virágzó kort és a körülmények is megfelelöek
egyszerre mintegy csokrot alkotva több levél jelenik meg,mintegy körülölelve a terméskezdeményt,amely azután hamarosan megjelenik.
Egyébként a gyűjteményemben többféle banán van a többi trópusi ill.mediterrán
növény,föleg gyümölcstermők/pld citrusokból közel 40 féle/,de vannak orchydeáim,
A kumquatnak van olyan fajtája amelyik tojás alakú gyümölcsöt terem./fortunella margarita/ A levelek meg valószínűleg azért deformáltak , mert vagy agyontápoztad vagy tápanyaghiány. Ezt Te tudod , hogy melyik.
navegre sikerult , A felnott levelek majdenem mindegyike hullamos szelu es az uj hajtasok levelkei pedig --- nem mindeyik ... torz ,hianyos, bekunkorodva jon a vilagra . Minden komforban raszesulnek , a tobbi citruson nincs ilyen jelenseg
SEGITSEGET KEREK ! A kumkvatomon az uj hajtasokon ..nem mindegyiken ... torz levelek jonnek elo. ezt mar elobb is felfedeztem , de akkor lecsipkedtem a torz leveleket. De nem csipkedhetem le mindet . mar hianyosan jon elo es a szele bekunkorodik ....
Es erdekes hogy ilyen alaku a kiskumkvat, ez fajta jelleg ??
mar csak harom db van .De most SOK viragbimbo jon . Minden remenyem megvan ra hogy tobb lesz ...
...ez mar a harmadik nekifutasa , a novenynek , eddig mind lepergett. Mosz van rajta 5 db borsonyi , es 4 db meg kisebb gyumolcs, remelem az uj viragágokbol tobb marad meg .
Nahat ezt a nagy öromömet meg kell osztanom veletek ! ma reggel vettem eszre hogy a
Benelacitol vett kumkvatomon, alig van szabad hely, annyi viragbimbo keszulodik !Eddig csak itt ott jelent meg par virag , DE MOST ,,,csak lesek . Mihelyt fotozhato lesz megmutatom . Vegre kezd bebokrosodni is , sok helyen szepen nonek az uj hajtasok .
pedig igen, persze optimális körülmények közt sokszor a 15 m-t is meg haladja a legmagasabb pontja. Fűvészkertben sem unalomból nőtt 10 m fölé, mármár kinövi az üvegházat..
egészen fiatal kis banáncsemete földjén barnás 20forintosnyi valamik nőnek.mintha egy hátára fordított medúza lenne.persze nyilván nem de arra aszociáltam először.talán valami gomba lehet?
Nekünk is volt olyan kutyusunk, amelyik "vegetáriánus" volt, sok növényemet megrágott, de én mégsem tudtam haragudni rá.
Megnyugtatlak, túl fogja élni. Van még három kisebb banánom, azoknál rendszeresen levágom a sarjakat, hogy a "nagy" fejlődjön jobban, de mindig kihajtanak.
Ezzel még kényeztetve is van. Naponta egyszer untig elég locsolni, csak ne pangjon alatta víz és sose száradjon ki a földje.
A sarj egy addig nyugalomban lévő (alvó) oldalrügy a tövön, ami fejlődésnek indult, és új hajtást hoz létre. Ilyen rügy minden egyes levél tövénél van, a korábbi, már leszáradt levelek rügyeiből indul meg néha egy-egy, és kezd el tőle ugyanúgy bokrosodni a banán, mint egy fűcsomó, vagy épp búzatő.
Szóval nem "gyereke" a sarj, hanem a "kistestvére".
Tudom, lágyszáru növény.Most a kánikulában kap óránként vizet és félárnyéban van egyébként hogyha nincs kánikula akkor csak reggel meg este kap vizet.A sarj az a "gyereke"?