"Ezért kell pohárba ültetni egyszerre a magot."Lehet, lehet.:) Ez volt az első palánta nevelésem, és nem volt aki segítsen, akár a jó tanácsaival is:( Különben is mindenhol, ahol utánanéztem a neten, mindenhol a pikírozásról beszéltek, és én beletettem több cserépbe a magokat, és pikíroztam:) Ezek szerint nem így kellett volna. Jövőre már nem így csinálom. Sajnos későn találtam ide! A trágyáról: 2 napos trágyát (kiszáradt gombócokat:) törtem át rostán. Nem hiszem, hogy túl nagy tápértékkel bírna. (nem érett trágya!) Inkább azért tettem bele, hogy lazítsa a talajt. Azért remélem nem pusztulnak el az első ültetésű paradicsomjaim!? Köszönöm válaszod:hal
Ezért kell pohárba ültetni egyszerre a magot. Minden átültetés visszaveti a paradicsomot és minden növényt.
Nem biztos, hogy szerencsés erősen trágyázott földbe ültetni a palántát. Nekem is mániám a trágyázás, el is szoktam égetni a palántát rendesen. Több hét kell neki, mire el kezd újra fejlődni.
Ha megnézed a piacon a palántákat, mindig silány földben vannak és mégis szépek.
Jó reggelt paradicsommágusok!:) Újabb szög a fejembe! Amiket átültettem (2 hete) palántákat, azok ott megálltak a fejlődésben, ahol voltak. (virágföldet kevertem, rostált lótrágyával 3 az 1-ben) Amik bennmaradtak, a "kelesztőföldbe" (2 db) azok már háromszor akkorák, erősek, és sok levelük van. Mi lehet a baj, a 2 hete átültetettekkel? Tegnap adtam először nekik tápoldatos belocsolást.
Én mindenre wuxalt használok, imádják a növények! Én inkább öntözök vele, úgy hosszútávú a hatása, bár a legjobb levétrágyaként.
Azt hiszem, hogy a palántáimmal nem vagyok lemaradva, mert kiültetni úgysem tudnám ahhoz túl hideg van. Idén szinte csak paprika és paradicsom lesz, krumpli viszont már szép, kukorica és bab van még hátra, a hónapos retek, meg inkább 2 hónapos lesz, a saláta meg a téli kezd normális lenni, amit idén vetettem, alig mocorog.
Remélem az ősz hosszú lesz, mert ha így megy nem sok minden fog beérni...
A fák virágoznak, méhét 1 hónapja nem láttam, talán a szél azért be fog porozni mindent.
Persze lehet folyamatosan is adni a Wuxalt kis mennyiségben, 5 liter vízhez egy kávéskanálnyi az tényleg nem sok. Én permetezni szoktam a kertben a növények levelére, 16 liter vízbe szoktam bő 2 kupaknyit önteni. Ami lehull a földre az sem vész kárba, bemossa az eső a gyökerekhez.
Szoktam nagy cserépben paradicsomot nevelni. Én kiültetés után pár héttel minden öntözésnél adok nekik wuxalt, 5 liter vízhez egy kávéskanálnyit. Mikor a flakonon előírt adagban és gyakorisággal adtam, satnyák lettek a növények és alig termett rajtuk valami. Mostanában szépek és rendesen teremnek. Bevinni nem próbáltam, azért van néhány tő cserépben, mert jóízű, de paradicsomvészre érzékeny fajta, és tető alatt tovább megmarad.
Eggyezek Anzikával, a bolti paradicsmot ilyenkor még elég éretlenül leszedik,hogy majd útközben beérik, de nem hiszem hogy a magjának ez kedvére válik, na de majd meglássuk nálad mi lesz belöle.
Tegnapelött kiültettem a fóliába a paradicsmokat,igaz éjjel még elég hideg van 8-10C volt.
Ha elteszem jövőre a magot, akkor lemosom a magról a paradicsomot, mert egyberagad az egyész. Vízsugár alatt szűrőben. Aztán szétrakom egyesével agy tányérra. Leragad, de fel lehet szedni róla könnyen. Napon megszárad egy-két nap alatt. Ha kikel a magod, az üvegházben lesz arra paradicsomod, mint aki korán elültette és szabadban próbálkozik, mint én is.
Janijani, Anzika köszönöm szépen!!! Igazság szerint onnan jutott eszembe, h a szomszédok mondták, h nincs késő... van egy üvegházuk, befér 1-2 tálka nekem is:))) Inkább épp az Anzika által elmondottak kapcsán érdeklődtem, márhogy egyáltalán életképesek-e a magok az ilyen növényeknél, illetve h kell-e valahogy tisztítani-szárítani a paradicsomhúst a magról... köszönöm szépen a segítséget!
Ültesd el a magot, felesleges lemosni, ha nem akarod későbbre eltenni. Ne ültesd olyan mélyre (1,5 sok), mert lassan kel ki, ha egyáltalán kikel. A boltban árult paradicsomokat zölden szedik le és pár nappal az eladás előtt lefújják valamivel, amitől bepirosodik, mire a boltba kerül. Kérdés, ilyenkor beérik-e a mag is? Próbáld meg, hátha. Ültesd el, tartsd melegen 3-4 nap múlva talán kikel. Addig nem kell neki fény, csak meleg, de amikor kel, egyszerre fényre kell tenni, mert elnyúlik egy nap alatt.
Kicsit késésben vagy a paradicsommag elvetésével, február végén-március elején szokták. De ha most elveted még augusztusra lehet paradicsomod.
Elvetheted egy edénybe tiszta földbe vagy homokot is keverhetsz hozzá, ritkásan szórd szét, hogy a kikelt palántákat szét tudd szedni, kb 1,5 cm mélyre vesd. Mivel nem sok magról van szó még jobb ha egyenként egy-egy tejfölös pohárba veted mert így könnyebb lesz majd kiültetni. Valami gombaölőszert adj nekik, hogy egészségesen keljenek ki, beszórhatod a földbe, vagy feloldva az öntözővízzel ráöntheted. Kiültetés előtt edzeni kell a palántákat, nappalra kiviszed őket hogy szokják a kinti létet, éjszakára a hűvös elől beviszed.
Segítenétek? Jó ízű "Datolyaparadicsom"-ot vettem és szeretnék ültetni belőle. Arra lennék kíváncsi, h ha kiszedem a magjait, utána mit csináljak vele? Egyelőre papírtörlőre tettem tegnap este, most hogyan tovább? Szárítani kell 1-2 napig szobahőmérsékleten? Vagy szűrő alatt át kell mosni a magokat, h lejöjjön a paradicsom húsa róla? Mikor lehet elültetni? És végül, pedig talán először ezt kellett volna kérdezni: ezekből a műa. dobozban árult paradicsomokból lehet egyáltalán termő növényt nevelni?????? Köszi a segítséget előre is!
HUHÚÚÚ. :) Köszönöm a rengeteg választ! Na . Tehát, hogy tisztázzuk. Nem benn akarom átteleltetni a növényt, csak arra gondoltam, hogy a fagyok előtt beviszem, és a lakásban, világos helyen, talán beérnének, a még zöld gyümölcsei. Esetleg, a beporzott virágok, még beérlelhetnék, gyümölcseiket.
Nekem a munkahelyemen van egy paradicsomom az ablakban. 1,5 éves már, de teremni soha nem termett (nem poroztam meg), nem is nagyon virágzik. Télen hétvégeken nem fűtenek, lehűl az iroda. A lényeg: csúnyán néz ki, felesleges vele foglalkozni, ha terem is 1-1-t, kár a ráfordított munkáért és a látványért.
Én mindíg vakondturásról szoktam palántanevelő földet szedni. A régi módszer szerint sütőben ki kellene hevíteni, hogy elpusztuljanak a kórokozók benne. Nem szoktuk hevíteni, hanem a magokat gombaölőszerrel (merpan, vondozeb, fundazol stb) keverve vetjük el. Ha kemény a föld akkor lehet homokot is keverni bele.
Az idén nem is tudom hogy miért virágföldbe vetettük, satnyák, gyengék lettek. Máskor inkább maradok a vakondföldnél.
Nem elég hogy beviszed melegre, elegendő napfény is kellene neki.
Azt szoktuk csinálni, hogy a fagyok előtt leszedjük a félig érett paradicsomot és a kazánházban egy papírdobozban fűrészporba temetve utóérleljük. A zöldekkel sajnos nem lehet semmit csinálni.
Olvasgattam néhány oldalt (10-15) vissza, de nem találtam választ a kérdésemre. Ezért feltenném Nektek. Mi a véleményetek arról, ha palántáim közül egyet, nagy cserépbe ültetnék ki? Ősszel aztán, behoznám, a nappali ablakába. Abban reménykedek, hogy a zöld parik beérnek, illetve a beporzott virágok talán kifejlődnének. Na erről szeretném megtudni a véleményeket, vagy ha valakinek van tapasztalata, akkor azt.
Nincs benne semmi nevetni való, minden a jó palántaföldel kezdődik, én is veszem, és keverem most pl. perlittel, de kevertem már rostos tőzeggel is főleg ha virágot gyökereztetek benne.
Régebben mikor a kerti földbe vetettem a magokat, többször volt palántadőlésem, amióta palánta földet használok nincs ilyen gondom.