Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én egyelőre csak citromágat, hibit ágat, vagy leanderágat tudok cserébe adni majd...de úgyis ősszel, vagy tavasszal lesz gondolom minden ilyen esedékes.
Van egy citrom, idén vettük.És hatalmas cserepet kapott... úgy 100kg föld ment bele. Remélem sikeresen tudom teleltetni, és minden oké lesz vele.
Nekem az a tapasztalatom,hogy nagy türelem és némi szerencse is kell,de ami
talán ennél is fontosabb a törődés,odafigyelés a kedvencekre még ha néha nagyon
fáradt is az ember.
Az is nyilvánvaló,hogy e növényeknek éppúgy el kell érni a felnőt azaz a termő kort,
mint pld az embergyereknek.Ez viszont nagyon változó.
A törődésről annyit,hogy e növ.-eket meg tudd virágoztatni igyekezni kell a maximumot nyújtani.Ha eljutottál odáig,hogy már virágzik az elsö de néha még a
következő virágzás sem biztos,hogy gyümölccsel kecsegtet.Nem szabad feladni.
Arra ügyelj,hogy a vegetációs időszakban,különösen virágzáskor,a gyümölcs leszedéséig folyamatosan biztositsd számára a szükséges mennyiségü vizet-
/a hőfok függvényében/ és a megfelelő mennyiségű tápanyagot.Gyümölcstermőknél
ez ált.heti tápoldatozást jelent.Egy-egy kihagyott öntözés,különösen a dézsában
tartott növényeknél azonnali gyüm.elrugást jelenthet.A baj akkor kezdődik,ha az
érés elhuzódik a téli hónapokra,és a növény ekkor már a téli tárolóban van pld.5fokon.Na ilyenkor kell nagyon ügyesen adagolni a vizet,sok sem lehet viszont
ha túl szárazon tartod fanyar,beszáradt gyüm.lesznek.Ilyenkor kell az odafigyelés,tápot már nem de gombaölöszert célszerü idönként az öntöző vizbe
azért kérdezem,mert nekem van egy 18 éves narancsfám,ami mindig virágzott,mindig hozott termést,de mindegyik érés előtt lepotyogott.idén itt tartunk a kép kb életnagyságú.magyarázatot eddig még nem találtam.idén 2 szer virágzott,mindkettőből kötött termést is.a kicsik kb cseresznye méretűek.
erre nincs egyértelmű válasz,ti.még az azonos körülmények között is változó és néha érthetetlen dolgokat produkál a természet.Fogok késziteni néhány fotót,hogy
mennyire így van.Van olyan idős nar.fám ami még virágot sem hozott,pedig kiváló
fajtát oltottam,a lombja is szép.Van olyan "Norton Webbery"névre hallgató egy mé-
teres erős egészséges fagytűrőnek itélt narancsom még nem láttam rajta virágot.
A róla készített 10-12 cm-es kis gyökeres dugványom hozott 3 virágot és abból
kötött egy gy.most zölddió nagyságú.Róla fogok fotót készíteni,hogy lásd mik vannak.Egy idős barátom adott egy közel két méteres nar,fát,hasonlót mint amit a
fotón is láttál.Első évben a fácska már termett nála azután pár évig 4-5 év semmi.Ekkor került hozzám két éve,tavaly 35 db szép gyüm.nevelt,és ez évben
is van rajt igaz kevesebb,mert nagyon visszavágtam,hogy a telelőbe beférjen.
A fotó lévő fa kb.4 v.5 éves oltvány,de tudni kell egy erő alanyra oltottam.
Beérés után a letermett hajtás elpusztul. Ez a természetes rendje a dolognak.
A tő viszont él tovább. Ha addig nem hozott volna sarjat, a főhajtás leépülésével párhuzamosan legalább 3-4 sarjat fog hozni, amiket érdemes szétszedni, és pár év múlva azok fordulnak termőre.
Sziasztok! Banánfám leveleinek szélei barnulnak, ami szerintem nem olyan nagy probléma. De ha igen, szóljatok. Ami jobban aggaszt, az az, hogy az új levél alig akar nőni, viszont már 7 kis hajtást letörtem róla. Lehetséges, hogy azért nem hozza az új leveleket, mert ennyi hajtás jön rajta? Tudni kell még, hogy költözés után vagyunk, gondolom aklimatizálódnia is kell. Előre is köszönöm a hozzászólásokat!