Nálam is van ilyen. Minden évben kisebb nagyobb mértékben. Erre irtam lejjebb hogy vagy vagy...
Nézd, lehet peronoszpóra a jelenlegi vészterhes időkben, de lehet botrytis is, meg élettani sajátosság is. Ki lehetne tenyészteni, ha gomba, de nem ér annyit az egész!
Lehetséges viszont, hogy nálad is, mint nálam, majd a méret kompenzál. Szóval nagy bajok ezért nincsenek.
Közel két hét után tegnap jutottam ki újra a szőlőbe. Kissé tartottam tőle, hogy lesz néhány meglepetés, de a vártnál sokkal jobb a helyzet. Körülöttem már mindenki megnyírta (nálunk ezt így hívják), letetejezte. Én a korábbi jégverések tatasztalatain okulva, ezt a lépést ameddig lehet szándékosan elhúzom. Miután permeteznem kellett, a nyírás tovább már nem volt halasztható.
A szőlő nagyon szép, egészséges, kártételnek látható nyomát nem találtam. Ha ez a termés megmarad hordót kell vennem. Bizonyságul felteszek néhány képet, Zwegelt, rizlingszilváni, olaszrizling, zweigelt sorrendben.
Nincs okom panaszkodni, egészséges a szőlő, és a virágzás is elég jól kötött. A gondom inkább az, hogy nem bírok a lombbal, nem szeretek korán nyirni, de rákényszerülök. Tartja a 2-3 hetes előnyét a szőlő, ha azt veszem, hogy most múlt el Antal nap, amikor a hagyomány szerint virágozni kell a szőlőnek, ehhez képest ime a jelen állapot.:
-Valami gebaszt én is találtam. Először azt hittem perzselés. Azután azt hittem moly. De amikor egész hajtások leszáradtak, akkor valami gombára gyanakodtam. A vicc az, hogy a csak a tőke jobb oldali karján jelentkezett. Hozzáértőbbek azt mondták, hogy a jobb oldalról terjed a kór és jobb ha most levágom a kart mindenestől. Nagy kár mondjuk nem lenne, mert ha három szem kötött meg az sok. Holnap reggel beszórom Quadris Max-szal (másodszor) mivel nem üzemi terület várok még. Ha a fényképező előkerül teszek fel róla képet is, bár nélküle is elég riasztó.
Kapálni én sem szeretek, de a kaszálást elnézném egész nap!
OFF Érdekes hogy a szőlőben levélem a kifejlődött bogyókon semmit sem vettem észre, semilyen betegséget. A fürtön meg valami mintha dolgozott volna. A bogyókból nem minden termékenyült, eléggé "madárkásnak" tűnik. Most éppen azon tűnődöm, hogy vagy nem volt elég a Cabrio őnmagában vagy nem volt elég a kijuttatott mennyiség?! Aggódni viszont azért nem aggódom mert a szokásoshoz mérten egy arassszal magyobbak a fürtök. Olyanok mintha csemege szőlő lenne. Laza nagy fürtők. Van is rajta rendesen. Ha a mennyiséget nézem lehet hogy még jobb is mint az előző év!
Azért látod úgy, mert kb 2,5- 3 km-ról lett a kép lőve.
Amúgy lehetne akár az is, hiszen az elmúlt héten minden nap volt eső, ezen a héten meg tegnap. Ma meg gatyarohasztó meleg. Hál istennek eddig nem találtam nyomát betegségnek, de nem szeretném elkiabálni. Mindenesetre nekiálltam a sorokat kaszálni, mert kapálni nem lehet.
1. -Ha a végtermék pálinka lesz, kell egy kis magzúzalék hozzá. Abba a kis ciánba még nem halt bele senki, feltéve, ha nem tízliterszám issza. Bár akkor is inkább alkoholmérgezésnek tűnik majd a dolog. (hihi)
Segítséget kérek meggybor készítéssel kapcsolatban:
A tavaly halálosan beteg meggyfánk az idén rengetegett termett, túltermelési válságot okozott. Lett lekvár, meggylé, főzeléknek való és meggybor készítéshez is maradt még, kb 30-40 literre számítok. Holnap préselek és a következő kérdéseim lennének:
1. Az internetes receptek azt írják, hogy kb 10% összetört meggymag is kell a zúzalékba. Miért? Mi a szerepe? (A meggymag ugyanis ciánhidrogént tartalmaz.)
2. Cukoradalékról írnak minden receptnél. Két évvel ezelőttről maradt szőlőcukrom, ha lehetne elhasználnám. Vajon ugyanolyan arányban kell ezt a cukrot is alkalmaznom, mint amit megadnak „cukor”-ként?
Valójában nem nagyon metszettem vissza, szeretnék takarót nevelni belőle a szomszéd felé. Voltak tulajdonképpen virágok az egyiken, de alig pár darab rajta(egy-egy kis csomó)
Rengeteg hajtása volt viszont, egy rügyből 2-3 is. Ilyen erőteljesen még nem hajtott.
Jó látod, ez bizony öntözőcső. A hely nevére pontosan nem emlékszem, Mostar és Metkovic között van, még a bosnyák oldalon. Az autóból szemlélve, meglepően komoly gyümölcs- és zöldség termesztés folyik ezen a vidéken.
A vezérhuzal alatt található vastagabb cső? netán csöpögtető őntöző rendszer?
Persze hogy elfogadná, hiszen ez egy láthatóan frissen telepített ültetvény!
Ráadásul jó helyen is van, hiszen még a Jugoszlávia időkből származó emlékem, hogy mikor szeptember 25.- én indultunk Dubrovnik közelébe pihenni, belső Boszniában majd megfagytunk a sátorban, midőn kiértünk a Neretva völgyében az Adria közelébe, visszatért a nyár 30 C hőséggel. Itt még biztosan érvényesül a mediterrán klíma. A Google Earth-on szemlélve, valahol Gabela környékén lehet.
Bosnia-Hercegovina, Neretva delta közelében, a hegyek között találtam az alábbi szőlőültetvényt, kb. 3 hektárnyi területen. Szerintem bármelyikünk szívesen elfogadná.
Van egy sejtésem a termékenységi problémával kapcsolatban, ti nem találkoztatok azzal a jelenséggel csemege szőlő esetében mint a kajszi esetében. Konkrétan arra gondolok, hogy minden második évet kihagyja. Nem írtam fel a csemege termelési szokásait de mintha úgy rémlene, hogy évente ingadozik a mennyiség. Irsainak meg csabagyöngyének kaptam, de ezekhez sztem semmi köze a két fajtának, de egy korai és egy kései fajtáról van szó és a termése mintha évről évre változna pedig ua. kapja mindig. A Hamburgi muskotály hozza minden évben a formáját csak (nem esküdnék meg rá ) ezeknél lenne ingadozás.