Keresés

Részletes keresés

BöPö Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2452
Ollé, itt a pont!! :-))
Bizony nincs hajtáscsúcs, és elképzelni sem tudom, hogyan fog így fejlődni.
De a többi jótanácsot is köszönöm!!! Holnap átültetem valami lazább talajba és kikarózom. A fekete szár csak a gép hibája valójában nem fekete.

Az az igazság, hogy ez a Schott Pétertől kapott új keresztezésű paradicsomok egyike. Csak pár szemet kaptam, négy kelt ki, szóval nagy kincs...
Előzmény: rebondo (2441)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2451
Olyan palántám is van egy pál szál pluszban. Ha egyszer végre sikerül találkoznunk vihetek abból is.
Előzmény: taormina1 (2450)
taormina1 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2450
Az abortusszal én is így vagyok, de az idén különösen takarékosra sikerült a vetés.
A paradicsom viszont az egyik legmegbízhatóbb növény; évek múlva is kb 100%-ban kel és a palánták se különösebben érzékenyek, söt késöbb még termést is hoznak, amit én nem sok zöldségfélémröl mondhatok el. Így történt, hogy nálam már hely hiányában hetek óta kint vannak a fütetlen üvegházban istentelen höingadozást viselve el. na jó nem is akkorák, mint Zsebié, de azért megjárja.
Egyedül a Schott-féle lugas nem kelt ki, amit pedig frissen kaptam Frinttöl. Ezért szomorú vagyok, mert szívesen kipróbáltam volna.
Előzmény: Zitka (2448)
taormina1 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2449
Nora, arra gondoltam, hogy vasárnap este megmutatnám a Monardáknak a virágkiállítást (az Állatkertben már jártunk, strandoláshoz meg még hüvös van, de ez biztos tetszene nekik), és útközben esetleg megismerkedhetnétek.
Előzmény: CBNora (2444)
Zitka Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2448

Örülök. :-)

De majd akkor kezdj el üldözni, ha nem győzöd hová tenni a rengeteg termést! :-)))))

Képzeljétek el, kint felejtettem a palántákat a teraszon (még a múltkori melegben pakoltam ki őket), és ahogy tegnapelőtt behoztam őket, jó pár darab - már 10-12 cm-esek. 4-6 levelesek - föld felett lévő szárrésze elkezdett fonnyadni, és fonnyadnak a levelek is. :-(

Direkt nem vetettem túl sokat, mert nem szeretem abortálni ;-) a palántácskákat. Kicsit el vagyok keseredve. :-(

Előzmény: inérhátiszupernagyi (2447)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2447
ZITKA magok célbaértek a hálám elkezdett üldözni:):):):)nagyon nagyon köszönöm!!!!
Előzmény: Zitka (2433)
Anzika Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2446

Ha nem döl el, majd lesz hajtáscsúcs. Aránylag gyakran látni ilyen palántát.

Éedeksségként leírom, hogy muskátli magot ültettem és a gyökere nőtt ki a föld fölé, vagy levél nélküli fehér összekunkorodott szár. Nem tudom.

Előzmény: rebondo (2441)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2445
Hát bizony ha nem locsolod ki,és nem cseréled a vizét jönnek a kukik,de nekem vannak tyúkjaim,a bűz meg szerintem relatív,persze nagyon büdi,de a cél érdekében.....
Előzmény: CBNora (2444)
CBNora Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2444
Háát... Elég messziről bűzlik. Én már nem is nagyon csinálok, mert sokszor valahogy elmarad a kilocsolás, közben nagy kövér kukacok lesznek benne, azokkal meg nem tudok mit csinálni. Nincsenek tyúkjaink. Amúgy érdekes, hogy a folyadékban megmaradnak, meg kéne egyszer nézni, mi lesz belőlük.
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2443)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2443
Az utolsó kérdésedre válaszolva,szemtelenül fiatal nagymama vagyok 1,5 éves unokával,akit mindíg az enyémnek néztek,és igen a nagyik is a nagyiktól tanultak,nekem is volt nagymamám,mint álltalában mindenkinek.

Az ázalék-nem akarlak elkeseríteni-az nem a trágyától büdi,hanem a csalántól :( de azért nem kell minden szavamat szó szerint érteni,na meg kit érdekel ha a szomszéd fintorog,szóval azért nem olyan büdös az ,és nem sokáig érezni a locsolás után,
a csalán mehet bele mindenestől,bár a tövét nem szoktam kihúzni csak tépem,
a zsák azért jó,hogy a részben elbomlott csalán darabok ne akadályozzanak a locsolásnál(eldugul a csöve,rózsa nélkül használva is,ha nem szüröd le)
Kb 1-2 hét mulva lehet vele locsolni,attól függ milyen meleg van,milyen gyorsan bomlik...
lombtrágyának használva mindenképpen szürd át,hogy a locsoló rózsájával tudd kijuttatni.

Még valami tehetsz bele torma levelet,és/vagy tövet is!!

PÁLINKA!!!!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ azt inkább meghagyom apusnak én nem szeretem,
Előzmény: hal65 (2442)
hal65 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2442
Kedves szupernagyi!
Köszönöm az eddigi segítségedet! Először is jobbulást kívánok! A fokhagymás tej zamatát, sztem szépen kiegészítené, egy kis (vírusölő) szilvapálinka:) BIO! Ezt a tyúktrágyás "ázalékot nem merem bevállalni(szomszédok:) De az ötlet jó! Az lenne a kérdésem, hogy a csalánt le szoktad levelezni? Ha szedek, és beledobom a lébe, úgy ahogy van, az úgy nem jó? Meddig áztatod? A nagyik is a nagyiktól tanulnak?:)
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2439)
rebondo Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2441
BöPö gondja az, hogy nincs hajtáscsúcs.
Szalkó Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2440
Gyanús, hogy a sziklevelektől lefelé sötét a szára. Tömörnek, levegőtlennek és túl nedvesnek látszik a föld.
Előzmény: BöPö (2436)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.16 0 0 2439
Nos javítanom kell saját magamat,a tyúktrágya is jó ha megfelelően van használva: ha csalán ázalékba teszel belőle akkor bizony belocsolni kiváló: 200 literes hordóba esővíz 1 fél zsáknyi csalánlevél és vagy 2 lapát trágya-azért szoktam krumplis zsákba tenni a csalánlevelet,hogy könnyebb legyen az ázalékból meregetni! Ez az elegy nagyon büdös a szomszédok nem fognak szeretni de a növényeiden lehet hogy csodálkozni fognak, De csak locsolni használd,mert a levelet égetheti!! Persze ha nem teszel bele trágyát akkor lombtrágyának is kiváló. Ismétlem,nincs semmi féle szakirányú végzettségem csak kb 28 év tapasztalatom,na és amit a nagyiéktól tanultam......most fáj a torkom,meg vagyok fázva és fokhagymás forró tejet iszogatok(durva mi?) nekem nagyon fincsi!!!Ezt is a nagyimtól tanultam:) és a gyerköceimnél is bevált!!!
Előzmény: hal65 (2432)
Anzika Creative Commons License 2010.04.15 0 0 2438
Ha jól látom, ez a palánta el fog dölni.
janijani Creative Commons License 2010.04.15 0 0 2437
Szerintem karó mellett egyenesen fel. Csak nehogy úgy járjál mint én tavaly, hogy levertem 80 centis paradicsomkarókat aztán 2 méterre nőtt a paradicsom. A szőlőkaró is majdnem rövidnek bizonyult.
BöPö Creative Commons License 2010.04.15 0 0 2436
Szerintetek ez a szegény, hogy fog tovább nőni???
Szalkó Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2435
Gyüjtöm az edényben tartható balkon paradicsom fajtákat. :)
Még most is találtam kettőt. Az egyik a narancssárga 'Venus', a másik a citromsárga 'Astek'. Ma elvetettem őket, és azt remélem a hétvégéig kikelnek.
zsebi41 Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2434
Számolhatsz avval is, hogy ha életképes a mag és ki nő valami, az nem olyan lesz mint amilyent ettél, mert esetleg hibrid mag volt, mivel ma napság már leginkább hibrid magból nevelnek.
Előzmény: Anzika (2408)
Zitka Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2433

Eladó nincs, de ingyen szívesen küldök. :-)

az itt megadott citromail-es címedre írok, írd vissza a postai címedet.

Előzmény: inérhátiszupernagyi (2417)
hal65 Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2432
"Ja, de eszedbe ne jusson!!! nyúl,vagy baromfi trágyát használni"
Látod milyen jó, hogy beszélgetünk!:) Az apám azt mondta, hogy szórjak a paradicsomjaim alá, a tyúktrágyájából!:)
Igaz, azt is mondta, hogy a pálinkát csak egyszer kell főzni, és ott sem lett igaza:-DDD
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2431)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2431
Bocsi félreérthető voltam, a lótrágya nem csak,szó szerint kemény,hanem a fűtőértéke is a legmagasabb,de nem hiszem hogy tápanyagát tekintve sokban eltérne a többi trágyáétól(értem ez alatt a marha,birka trágyát) Ja, de eszedbe ne jusson!!! nyúl,vagy baromfi trágyát használni az nagyobb mennyiségben totális gyomirtóval is vetekszik.
Előzmény: hal65 (2430)
hal65 Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2430
Én eddig úgy tudtam, hogy az érlelt marhatrágya a legerősebb. Látod? Megint tanultam valamit!
Füvem is van. Akkor ezután. a palánták növesztésére fogom használni! Jó ,hogy beszéltünk!:)
Üdv:hal
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2429)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2429
Ja és a lótrágya a legkeményebb!!!! a legnagyobb a fűtőértéke !!!Ez a legjobb a melegágyhoz mert sokkal tovább, akár 10 hétig is képes hőt leadni, de ha úgy használod hogy beleteszed egy ládába vagy egy földbe ásott gödörbe belocsolod és fóliával letakarod,majd 6 hét után kiszeded"kiterited olyan 20-30 centi vastagon valahová,és kiszárítod akkor már használhatod de szerintem egy vödörnyi földhöz elég egy lapáttal,és ha fűnyíróval vágod a füvet azt is érdemes kiszárítani ez is jól használható talajjavítónak,föld+kevés fű+kevés trágya,én így csinálnám
Előzmény: hal65 (2426)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2428
A csalánlé,esetleg egy kis torma levéllel+egy csomag dohánylevél(a boltban kaphatsz) kitűnő lombtrágya amely véd egyes betegségekkel szemben és néhány (pl: levéltetű ) kártevő ellen is ,nem vagyok bio fann, de, ha lehet én is kerülöm a vegyszert, tavaly előtt a piacon csodájára jártak a krizantémjaimnak,mindenki arra volt kíváncsi,hogy mivel permeteztem,akkor jöttem rá,hogy a nagymamámtól tanult szerrel locsoltam őket,ez volt a csalánlé,semmi plusz és akkor még akaratlanul és tudatlanul ezzel értem el amit elértem,sehol egy pötty sehol egy sárgulás. Kesztyű? na ezt ha olyan olvasná aki befogja az orrát a trágya hallatán is......de le a kalappal! elismerésem,bizony én is puszta kézzel nyúlkálok bele,aztán meg a gyapjút gyúrom órákig(feldolgozom a saját bárányaink gyapját,ezt mosom ultrás hipós vízben) hogy valahogy kinézzen a kezem....de engem sem izgat,véleményem szerint nincs is finomabb annál a paradicsomnál amibe, ha trágyás kézzel is ,de a magadéba haraphatsz bele.... És még valami én nem szoktam a NAGYKÖNYVBE ez van irva elmélethet alkalmazni,nállam minden kerti földbe megy aztán kisérletezem,ami megmarad az marad ami nem azt máskor másképpen csinálom,vettem én már olyan virágföldet ami lehet hogy nem is" föld" volt egyszerüen ülve maradt benne minden.....a vakond túrás is használható,bár az kicsit tömöttebb föld álltalában de ingyen van ha már a magok néha nagyon sokba kerülnek akkor legalább a földért ne dobjunk ki pénzt! Persze ez egyéni vélemény
Előzmény: hal65 (2426)
hal65 Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2427
Igazad lehet!
Összesen csak 24 paripalántám van.(kicsi a kert) Ha ezt előbb tudom, ebbe a rekeszes keltetőbe ültettem volna külön, külön mindet, és nem éri őket, ez az "átültetési sokk":)
Trágya: Nem kimondottan a gyökérhez tettem a trágyát, hanem bekevertem a földbe, méghozzá, az előbb leírt módon: 3 rész virágföld(tavalyi)+1rész porított lótrágya.
Előzmény: Anzika (2424)
hal65 Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2426
Kedves inérhátiszupernagyi!

Nagyon jó, és köszönöm, hogy leírtad, amit leírtál! Én ezt sem tudtam! Egyszerűen természetes anyaggal akartam lazítani, a palántáim földjét.
Hőképződés: Mindenhol azt olvastam, hogy a paradicsomnál, (is) tartsuk be , a "hideg fej, meleg láb" elméletet. Tehát: a gyökérnél legyen meleg, a fejrésznél legyen hűvüsebb. Na én ezt az elméletet követve, gondoltam, hogy jót teszek. Kesztyű?? Minek? Belenyúlok én kesztyű nélkül is, csak nőjenek:)))
Ez a trágyaáztatás, meg a csalánlé, ez jó ötlet! A trágyaáztatás nekem is eszembe jutott. De minek a csalánlé? Komolyan érdekelne!
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2425)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2425
A friss trágyát azért nem szoktuk trágyázásra használni,mert az érés során olyan gázok képződnek amelyek károsak a növény fejlődésére,ha belocsolod a friss trágyát pár nap múlva elkezd gőzölögni,kesztyűt húzva ha belenyúlsz a közepébe bizony elég meleg ezt a növény nem bírja,kis mennyiségnél ugyan nem képződik olyan nagy hő de a gázok jelen vannak. a meleg ágy készítésénél is a belocsolást követő kb 1 hét múlva érdemes a palántát betenni illetve beültetni. Ha a friss trágyát egy edénybe teszed és felöntöd vizzel 1 hét mulva használható trágyát kapsz,én szoktam tenni bele krumplis zsákba bekötve csalán levelet is. Ha a trágyát talajlazításra akarod használni locsold be és 6-8 hét mulva használható ekkor már az érés első fázisa lezajlik és nem éget,bár túl nagy haszna ekkor sincs még,a talajt ugyan lazítja de a szalmától ami csak jóval ez után bomlik el nehéz a kapálás. a trágyának legalább 6-8 hónap kell a teljes érésre,és ősszel érdemes kijuttatni. Nem okoskodni akartam csak a tapasztalataimat osztanám meg veletek.
Anzika Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2424

Aki nem nagy mennyiségben ültet, annak teljesen felesleges ez az egész "előjáték".

Nincs értelme pikirozgatni. A paradicsommag igen nagy valószínűséggel kikel, ezért elég egy pohárba egy mag. Az ember elülteti pohárba, melegen 3-4 nap alatt kikel a mag. Egy hétig csak sziklevele van és elkezd hirtelen növekedni. Kár ilyenkor egy átültetéssel bajlódni.  Így kétszer dolgozik az ember. Elsőre pohárba és kész, nincs időveszteség, stagnálás.

Remélem nem lesz kudarc élményed elsőre. Függ attól ,mennyi trágya kerül a zsenge paradicsom gyökeréhez.

Én kiültetéskor teszek trágyát a palánta közelébe, de még nem volt olyan év, hogy valamelyiket el ne égessem. Nem nő, elsárgul, aztán egyszercsak elindul, de messze lemaradva a többítől.

Tapasztalatai alapján nem nagyon kedveli az erős földet a palánta.

Előzmény: hal65 (2423)
hal65 Creative Commons License 2010.04.13 0 0 2423
"Ezért kell pohárba ültetni egyszerre a magot."Lehet, lehet.:)
Ez volt az első palánta nevelésem, és nem volt aki segítsen, akár a jó tanácsaival is:( Különben is mindenhol, ahol utánanéztem a neten, mindenhol a pikírozásról beszéltek, és én beletettem több cserépbe a magokat, és pikíroztam:) Ezek szerint nem így kellett volna. Jövőre már nem így csinálom. Sajnos későn találtam ide!
A trágyáról: 2 napos trágyát (kiszáradt gombócokat:) törtem át rostán. Nem hiszem, hogy túl nagy tápértékkel bírna. (nem érett trágya!) Inkább azért tettem bele, hogy lazítsa a talajt. Azért remélem nem pusztulnak el az első ültetésű paradicsomjaim!?
Köszönöm válaszod:hal
Előzmény: Anzika (2419)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!