Haszonnyár kitermelés folyik, az ipszilon elágazásokat kivágják, mert csak az egyenes szálakat tudják haszonnyárként értékesíteni.
Ezt hívják ágtuskónak.
Mivel nem méteres hosszban vágják, így eltérő a mérete, saccolással köbözik. Elvileg jól mérik, mert nem nagyon tudnak szabadulni tőle. Az erdész elmondása szerint, 5 m3 ágtuskó 80q volt.
Ha veszek 10 m3-t, az akkor 160q. 9500 Ft 1 m3, meg 30k-ért hozzák haza, akkor az 781 Ft/q. Az nem olyan rossz ár szerintem.
Vezérlőtömb 16000 szivattyú 18000 itthon újonnan. Ha aktuális akkor megmondom hol. Kell még egy kuplung közé, ez nem Tom mennyi mert nekem "leesett", meg még váz, vasanyag,...
Értem is, meg nem is. Nekem egyelőre annyi biztos, hogy van itt ez a két robbanómotor 5,5 és 11LE vízszintes ill. függőleges tengelyű. Ebből kellene kiindulni. Az mondjuk nehezíti a dolgot, hogy ezeken kívül szinte semmit nem tudok olcsón szerezni ill. csinálni.
A rekesz 2 m magas, 2,3 m széles, és 1,32 m mély, 4x0,33 cm hosszú hasábra méretezve.
Ez 6 m3, kb 32 q befogadására.
A kuglis fa eredetileg 70 % nedves lehetett, kíváncsian várom így átfúvatva mennyivel szárad jobban a fal mellé pakolt tavalyi hasogatásnál, abban még mértem 35%-ot.
Kicsit aggasztó, hogy a bogarak munkája már a frissen hozott fában is látszik, már felmerült a rovarirtás körbe fóliázott térben.
A hidraulikus hasítónak ez a harmadik szezon, néha félre nyeklik, de kiegyengetés után még hibátlanul dolgozik.
25-28%-os fából fő ki rendesen a víz. Nem azt mondom hogy nem jo a cser, csak hogy egy nyár kevés neki hogy 20% alá menjen. Két évit meg nem tudok most letárolni. A Bükk ilyen szempontból jobb.
Hát az biztos, hogy nem a gyors száradásáról híres a cser, de azt túlzásnak tartom, hogy 1 év huzatos helyen száradás után 35% volt a nedvességtartalma. Nekem februári szállítás, feldarabolás és napos helyen szárítás után őszre le szokott menni 25-28%-ra, de nincs sok jelentősége mert úgyis csak a következő télen fűtőm el amikorra már 20% alá megy a nedvességtartalma. Addigra olyan lesz mint a csont és öröm vele tüzelni (és persze hatékony is). Nem fülled be, nem pudvásodik. Ha egy mód van rá mindig csert hozatok és rendesen kiszárítom.
Ez 35-40 között van most (múlt évi rosszabb volt, mert ott fröcsögött amikor hasítottam). Szerencsére a kertben jó a huzat, a tavalyi is 20 alá ment szezon kezdetére. Mérföldekkel jobb mint a tölgy-csertölgy, az hasítva egy év után is 35% volt. Többet olyat nem veszek az biztos. Egyébként akác is van, az ha jól emlékszem 21e.
Ez bükkfa. A szálköbölt a valós 100% tömör m3 fa. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy a 12m3 szálköbölt fa hasogatva berakva kb 19m3 üzemi szokott lenni. Ez így nálunk északon 19eFt/m3, plusz 1000 a fűrészelés mert alapból 4m-es szálban van.
Ezt fordítva kellene. Először kellene egy munkahenger, mert ennek a dugattyú felületére lehet kiszámolni X nyomáson a hasító teljesítményt. Pl 10cm átmérős munkahenger esetén (10cm a dugattyú átmérője) r2xpí. 10cm dugattyú=5x5x3.14~78.5cm2 a felület. Ezt szorozva a nyomással (pl 150bár esetén) 78.5x150=11775kg vagyis 11.7T a hasítód teljesítménye. Azt hogy mekkora munkahengert akarsz rá, az pedig a kívánt sebesség és motor teljesítménye szabja meg. Pl 15ccm szivattyú esetén 150bár nyomáson: 15ccm 21Liter/min 0.36 X 15 =5.4kW (11.7T)... A lényeg a lényegben, hogy kellene neked egy olyasmi munkahenger, aminek a dugattyúja kb 9cm átmérőjű, meg kellene egy minél nagyobb motor. Ha ez megvan, akkor a kívánt teljesítmény és a sebesség függvényében kellene kiválasztani a szivattyút. Ha van munkahenger meg motor, a többit segítek kiszámolni.
Bűkkből felénk sem lehet relatíve szárazat venni ,a szállító szerint csak friss vágású bűkk van a piacon felénk.Én mertem 45 % nedvesség tartalmú volt ugy ,hogy több mind 2 hónapot állt az udvarba .
Jó anyag. Milyen fa ez? Ez a szálköbölt dolog a kb. valós köbmétert adja meg (mármint levegő nélkül)? Készre hasításkor hogy jön ki a térfogat? Mennyi pénz egy m3?
A hasítóról jut eszembe, hogy a kb. 5,5LE-s Honda mellé most van egy 11LE-s Briggs ajánlatom is (fűnyíró trakesz), csak sajnos függőleges kihajtású. A Honda vízszintes. Az jutott eszembe, hogy ha majd egyszer hidraulikusat (is) akarnék csinálni, akkor vajon a szivattyút meg tudná-e az hajtani. Ha jól emlékszem láttam ilyen gépeket, mármint, ahol a motor tengelye függőlegesen állt, tehát a dolog megoldható. Jól gondolom? Hogyan kell a hidraulikusat méretezni? Úgy értem egy adott motorból kiindulva mekkora szivattyú meg munkahenger kellene?
Lehet, hogy billenőfűrészt kellene csinál(tat)nom a gyengébb motorra, az erősre meg egy méteresben hasítót.:D
Jelenleg még Fiskars X27, de nemsokára kész a hidraulikus hasító. Szálköbölve veszem, azaz lemérik az átmérőt-hoszt és erdészeti táblázatból minden egyes 4m-es szálat lemérnek mielőtt feldarabolják... Nincs mellébeszéd...
Vizes még, ezen tényleg a rigó fütyült múlthéten. Az Sk vihar fektette ki. Ha nem görcsös, akkor még 60cm-ben is könnyen hasad. Bükk. Egyébként nemsokára kész a 11T-s hidraulikus hasítóm, még pár db vasat kell kivágatni hozzá. Minden egyéb megvan. ;)
Kollégámnak is hozták tegnap, ezeket még jó hogy kint meghasították mert Wolfgang az első VH alatt biztos hogy emögött bujkált. És már akkor sem volt csemete. :)