Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
vettem már tőle, elégedett is voltam a szőlővel, de ennyit nekem nem ér, többe kerülnek mint az őszibarackfái, mondjuk nekem azok se olcsók, de abból csak veszek.
Hát, nem kell kapkodni a rendeléssel... Én hirtelen azt hittem, konténeres oltványok. Ezzel együtt szerintem minden import cucc sokat fog drágulni, de ez olcsó akkor sem lesz.
Kezdő vagyok! Érdeklődni szeretnék. Van 7 sor (kb 100m hossz) Nerom. nagyon szeretjük, eszük. Maradékból bort csinál fater. Szeretnénk két sort kivenni és különböző fajtájú érési idejű csemegeszőlőt telepíteni, hogy folyamatosan legyen szőlőnk. Mit ajánlotok, honnan tudok hozzájutni, ősszel telepíthető, lehetőleg rezisztens fajtákhoz.
Szeptember eleje óta esszük. Az érettebb fürtöket szedjük le, a többit hagyjuk érni. Sokáig a tőkén tarthatók a fürtök, mert nem rohadós fajta, a darazsak és a madarak sem bántják. Szerintem október végéig se lenne semmi bajuk a tőkén, de mindig el szokott fogyni szeptember végére, kivéve idén, mert most sokkal többet termett.
A Lidl-ben lehet venni Cotton Candy szőlőt, ha valaki meg szeretné kóstolni és egyébként nem jut hozzá. Vettem én is. Biztos nem olyan, mint a kiválóan érett, közvetlen tőkéről szedett fürtök, de tényleg van egy jellegzetes pörkölt cukor íze. Egyszóval érdeklődőknek érdemes lehet kipróbálni. Mondjuk az íz nem az, amit szőlőtől várna az ember, de érdekes és finom.
Egy tő Mathiász Jánosné muskotály (mögötte egy tő letermett Csaba gyöngye) szeptember 11.-én. Kb. 10-15 éve szaporítottam dugványozással (oltani nem tudok). Idén többet termett, mint bármikor korábban, valszeg emiatt (és a szárazság miatt) le van maradva az érés 1-2 héttel és a fürtök is ritkák. Ritkítani nem volt szívem. Permetezni nem szoktuk (egyszer volt rajta atka, akkor lefújtuk kénnel). A Csaba gyöngyét eszik a darazsak, a Mathiásznét nem.
A zöldbe-zöld egy sokkal hektikusabban sikerülő oltásfajta, mint a zöldbe-fás. Nagyon érzékeny az időjárásra, kiszáradásra, és az sem mindegy, a zöld nemes melyik részét használod fel, nem mindegyikből sikerül ugyan olyan eredési százalékkal. A zöldbe-fással ellentétben ezt az oltást takarni kell. Itt sokkal fontosabb, hogy legyen sok folyadék a szőlőben, hogy ne száradjon ki a zöld nemes, de annak itt sincs jelentősége, hogy arra vársz, hogy nedvezzen. Nem tudom, van-e a mézben olyan anyag, ami segíti a forradást, én soha nem használtam, de nem szokott lenni gond a forradással (pedig már az ezer dbnyit is elhagytam 1-2 éve - ok tudom, a hivatásos oltók naponta csinálnak ennyit ;-) ). Már persze ha rendben van a csap, normálisan vágom a metszlapot, jó az illesztés és a kötés, na meg az időjárás is megfelelő ;-)
OK, köszönöm. Tehát nem is olyan egyértelmű. Bár Borisz azt állította, hogy ezen elcsúszhat a siker. (Konkrétan zöld a zöldbe oltás volt.)
Más esetben előfordul, hogy kételkedem, pl. a mézes víz ügye. Nem csináltam kísérletsorozatot az ellenőrzésére, de érzésre úgy vagyok vele, hogy nem valószínű, hogy árt, de az se, hogy használ. Erre is üdvözölnék itteni véleményt.
"Pl. hogy oltáskor megvárja, amíg az elvágott vessző nedve kicsordul. (Régi motorosok az ilyet lehet, hogy magától értetődőnek veszik.)"
A vessző vagy nedvedzik, vagy nem, éppen milyen a környezet (esett-e sok eső, vagy éppen aszály van, milyen a hold helyzete, hajnalban oltasz, vagy délben...) Szóval nem vár az ember ilyenre, nincs értelme. Ha mégis kicsorog, akkor letörli, mert az oltószalg megcsúszik. Megvágja, a hajtást, megvágja a csapot, összerakja, kötöz, ha éppen eléggé lében van a hajtás, már nyomja is át a folyadékot a berakott csapon...
Nem tudom, úgy van-e, ahogy én látom. Borisznak jó néhány videóját megnéztem; a stílusa alapján nem rosszhiszemű. Szerintem a Youtube térségeiben hirtelen akkora népszerűségre tett szert, hogy nem tudja összefogni azt a mennyiséget, amit markol. Ha valamiért kárhoztatni lehet, az az, hogy nem bővíti a "vevőszolgálati" részlege kapacitását. Azt már nem tudhatom, hogy a vesszők fajtanyilvántartásával hanyag, vagy ha nincs elég a kért fajtából, akkor tesz olyat, ami nem fogyott annyira.
Személy szerint nekem se volt szimpatikus, hogy visszaigazolta a rendelést, aztán nem küldött semmit. De lehet, hogy megspóroltam némi bosszúságot akörül, hogy valami egész más érkezik.
És mellette is tudok szólni: a videókban elég részletesen elmond olyan megvalósítási részleteket, amiket mások nem nagyon szoktak, pedig egy kezdőnek megkönnyíthetik az életét. Pl. hogy oltáskor megvárja, amíg az elvágott vessző nedve kicsordul. (Régi motorosok az ilyet lehet, hogy magától értetődőnek veszik.)
Én úgy tudom, lehet, hogy rosszul, hogy pl. a cotton candy (vattacukor) fajta szigorúan jogvédett, és a jogtulajdonos minden tőle telhetőt meg is tesz annak érdekében, hogy csak úgy ne lehessen kereskedni vele.
Magyarul, csak úgy nem fogsz tudni szerezni belőle, max feketén, nagy titokban és nagy valószínűséggel nem az interneten keresztül, ahol mindennek nyoma van.
Konkrétan ez a probléma velük. A facebook-on jónéhány bejegyzést olvastam olyanoktól, akik tőlük rendeltek, nem kis összegekért vesszőket, és szinte egy sem lett fajtaazonos.
Nem kóstoltam, de lehet olvasni értően a sorok között és teljesen egyértelmű. "Néhány fürtöt hoz, kissé savanykás" Ha hozzáveszem a Blikk és mindezt egy három emelet magas és több méter széles tőke produkálja akkor szerintem nem járok messze attól a feltételezéstől hogy ez egy dísz.
A pozitívum, hogy legalább lehet tudni hogy honnan lehet megszerezni. Ha felkeltette az érdeklődésed akkor szerintem ingyen is adnak vesszőt és már el is tudod ültetni. Majd meséld el, hogy mik a tapasztalatok.
Cotton candy és bananasz vesszők beszerezhetőek lesznek valahol? Az ukrán vonalat a sok negatív tapasztalat alapján kihagynám.... Ja és nem ipari mennyiségben gondolkodom, csak 1-2 vesszőre lenne szükségem.