Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Körülnéztem, a kicsi kezdeményekből van 1-1 fagyás, de nem vészes, magházak általában egészségesnek tűnnek, a nagyobb, centis termések nemigen sérültek, egy 10-20% kár lehet max. így -1-2 fok után, de még így is kell ritkítani, tehát nem vészes a dolog, az őszi sem sérült.
Remélem ezzel vége a fagyoknak, még a jégeső a következő, májustól induló nyalánkság..
"Két termék azonban kiemelendő, melynek az árszintje jelentősen csökkenni tudott:
az alma 21 százalékkal lett olcsóbb;
a körte költsége pedig 11 százalékkal mérséklődött."
Az akkor szívás, mivel ha szinte minden ára emelkedik, ne csökkenjen már pont
annak az ára, amit termelek. Igaz, a boltban ez nem jelent meg...
(Csak még egy off érdekesség: "valamint a repcemag, mely 74,9 százalékkal drágult a vizsgált időszakban." -persze, ha "mindenki" repcét ültet, emelni kell...)
A hátsó kertben azért -2 fok is lehetett simán, ahogy most körülnéztem, talajszinten meg -3-4 fok, eléggé fagyott a fű.
Nemhiába voltam vészmadár ezeknek a kicsi épp kötött terméseknek már a -1-1,5 fok is megárthat, sajna most megnézve már jópár foltos, fonnyadt termést látok, a nagyobbak még jobbnak tűnnek, majd délután ha felenged derül ki a helyzet. Sajna így is lekaphatott elég sok termést...
Nálam -1 körül volt, +1 volt az előrejelzés. Fagyás nem lesz, de megfázás a magoknál lesz egy adag sztem. Ettől még lehet egy jó adag gyümi. És remélem abbahagyja így május közeledtével a fagyokat végre. Fagyosszentek azért lehet még a spájzból figyelnek...
Csak lett egy -2 fokos fagy itt a Del-alföldön hogy rohadjon meg! Megnéztem, az elmúlt 20 évben április 15-e után nem regisztráltak a környéken fagyot. Igaz ilyen szárazságot sem.
Azért kicsit árnyaljuk a képet....mondjuk a " fejlesztés" nekem tetszik :) 350-400 fa, 2400 m2...nemigen tudok fejleszteni, de azért kösz.
Nem álltam át almatermesztésre, csak azt bővítem. Az elmúlt 2-3 évben a kajszifáim kb felét /nem számoltam../ vágattam ki, egy része eü állapot , másik része a " nemszeretem" fajták.A pótlás fele alma, másik fele körte /ez utóbbit már nem bővítem tovább, mert bár szeretem, de a leglassabban fordul termőre /...minden egyéb kimenő helyre, ill. szabad helyre 95 % ban alma , 5 % őszibarack /újítás/...az igaz, hogy a jövőbeni ültetések 90% -át alma fogja kitenni .
Nálam most, éjjel negyed tizenkettőkor +0,8 fok van. Az ég derült, szél nincs.
Birsen, almán, naspolyán kívül minden virágzik, vagy hullajtja a virágsziromleveleket, mint a kajszi. Ez a hajnal lenne talán az utolsó fagyosabb nap, és lehet, hogy most bukom el a termés jelentős részét, pedig eddig ebben az évben nem volt fagykárom.
Alma ,őszibarack,körte, kajszibarack,szilva és az ültettvény vêgébe keresztbe van a birs zárásként mert olyan szép ja a egy cseresznye fa ami 3 éves a pibenő résznél .
Kukacmentes nem tudom milyen fajta de beton kemény mêg beêrve is inkább gombölyú ha véletlen folytán nem kap növényvedelmet akkor nem áll el a gyümölcse tavaszig .
Nálam a birset kell az összes gyümölcs közül a legtöbbet permetezni a molyok miatt. Ha nem figyelek, a termés nagy része megrohad a molyok okozta sebzéseknél. Az almát sem támadják a molyok olyan intenzíven, mint a két birsfát. Ehhez képest a kajszi növényvédelme sokkal könnyebb.
Ha már birs.nekem van 10 db az ültettvênyben most 12 évesek sarjként lettek szedve egy közeli elhanyagolt szőlőben azok kb 30 évesek soha nem voltak gondozva permetezve és nincs semmi bajuk igaz inkább hasonltanak sűrű bokornak én az enyémet permetezem.
Annyit talán a javára lehet írni, hogy nehezebben adja meg magát a fertőzés után. És még egy pozitív tulajdonságot tapasztaltam: jól tárolható. Korábban többször is leírtam, megteszem most is. Helyi fákat kell keresni, és azokat továbbvinni ,vagy tősarjról vagy más módon. Van legalább négy bokrom, ami a szomszéd öreg fájáról származik, és egy-egy gally kivételével nem fogja őket a tűzelhalás. A tavalyi év nálam is katasztrófa volt ebből a szempontból. Valóban lehet valami az agresszív törzs elméletben, mert korábban nem tapasztalt fertőzés volt nálam.
Ebben a pillanatban 0 fok van az yr -en meg az általam mért is 0 fok sok ismerösöm szerint ez a legpontosabb előrejelzés majd elválik csak mostanában nézegetem eddig jó .