Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Ime az elvirágzást váró anyanövény:-) tőosztani tökéletes:-) Már nagyon várom, hogy nekiessek az ásóval:-)Szomszédasszonyom ki nem állhatja, pedig ha tudná mekkora kincs van a kezébe:-)
Ivett a sárgáról képezek;) csak reggel éri nap, kicsit még lekókad, de dél körül egyből létrejön:)
'...a kínai fajták – amelyeket a széltében hosszában árulnak, gyakran rendkívül drágán – nálunk többnyire nem télállóak. Ezzel szemben a japán hibridek igen. Ezeket viszont általában nem lehet kapni Magyaroszágon. Ez a német kertészet elég sok, nálunk is biztosan télálló japán hibridet árul. Nagyon szép és erős növényeket küldenek. Ez is például, már a küldés évében virágzott.'
A hasznos linkek- oldalról pedig: 'Staudengärtnerei Gräfin von Zeppelin: Elsősorban íriszre, sásliliomra és paeoniára specializálódtak. Ez utóbbiban különösen jók. A kertészeti árudákban kapható kínai fás bazsarózsák számára általában túl hidegek a mi teleink, ők viszont többnyire biztosan télálló fajtákat kínálnak – s nagyon szép növényeket küldenek.'
Az ültetésről meg már írtunk páran, a lágyszárú peónia gyökerére oltják a fásat, ez pár év, mire kinövi, ez a fő ok. Na és kb. azért, mint a klematiszt is mélyebbre teszed - ha lefagy, legyen honnan újrta hajtania.
Én vettem sárgát (pontosabban "Orange" színűt) az Oázisos lábméretes akciós napon, de akkor a 3 hajtása még csak 2-2 cm-es volt, és még csak az egyik nőtt meg rendesen, úgyhogy nem tudom, hogy várhatok-e tőle bimbót, illetve virágot. A kiállításon tegnap láttam sárga peóniát, de az nem fás szárú volt, és 6.990,- ért adták, és csak 15 cm-es volt, (a többi, más színű már bimbós volt) Szerintem egy kicsit túlzás volt az ára, mert ki tudja mikor fog virágozni.
Szia! Keszthely1/Tibor/-nál láthattad a kertjében évek óta gyönyörűen növekednek!! Nem hiszem,hogy kifagyna mert holland. Az oltott hidrid fajtákat kell leültetni úgy,hogy fedje a föld az oltás helyét.
Vettem egy nagy sárgát ma a kiállításon. Nem szoktam növényekért pénzt adni, de ezt nagyon szerettem volna. A képen óriási sárga virága van, de az eladó nagyon elbizonytalanodott, mikor a télállóságáról faggattam. Végül azt mondta, sajnos holland növény, és azoknál sose lehet tudni...Nektek mi a tapasztalatotok? És a "színtartóságról"? Mennyi az esély, hogy olyan is lesz, mint amilyen a képen van? Írtatok régebben valami olyat, hogy mélyebbre kell ültetni, mint gondolná az ember. Miért? Mennyivel? Igényeiröl mit tudunk? Fény, talaj, tápanyag stb? Valahol azt olvastam, hogy kedveli a meszes talajt, és ez nagyon fölbátrorított.
Háát, várni azt lehet. :-)) Amúgy, ha rá is van írva a színe, akkor sem biztos semmi. Lásd (194) első kép. Elméletileg piros lenne. Még 2 tövem van, ami elméletileg piros, de nincsenek bimbók rajtuk :-(( Talan jövőre kiderül.
Végre sikerült egyet beszerezni. Az egyik helyi kertészetnél volt, az előző héten pedig hiába vizslattam náluk, nem is tudtak semmit se mondani. Csak azt nem tudni, hogy milyen színű, nincs ráírva. :(
Elültettem, belocsoltam, jövőre rengeteg virágot várok tőle. :)))) Amúgy kb 20-30 centis kis jószág, bimbó nincs rajta, 2800.-Ft-ot fizettem érte.