Az írásbeli kommunikáció elég nehézkes, könnyen félreérthető :(
A fogalmazási eltérések sok félreértést okoznak.
" azt nem ertem, hogy minek vagom le a csucsrugyet a fokaron, ha masik rugy jelentkezeset varom...." - nos ez folyamatában úgy néz ki, hogy
x.év: a kivin nő egy erőteljes hajtás felfelé, ez lesz majd a törzs.
x+1.év kora tavasz (február): kivimetszés, a mesebeli kivitő tekintetében a megfelelő magasságnál metszés. (Eltávolítod a hajtás gyengébb növekedésű, esetleg kunkorodó felső részét.) Majd a kivi kihajt, meghagyod a felső két erőteljes hajtást, ezekből neveled ki a két termőkart, azaz megpróbálod a függőlegeshez közeli tartásban, minél erőteljesebbre nevelni. Augusztusban lehajtod vízszintesre.
x+2. év: jöhetnek a termő hajtások a termőkaron.
Nem nagy az eltérés az eddig alkalmazott módszerhez képest, ahol:
x.év: a kivin nő egy remélhetően 4 méteres erős hajtás (ezt kell függőlegesben tartani), ami augusztusban lehajtható 1,80-2,0 m magasságban vízszintesbe. A függőleges része a törzs, a vízszintes a termőkar az egyik irányban.
x+1 év: a törzs felső részén egy erős hajtásból (szintén függőlegen nevelve) lehet augusztusban vízszintesbe lehajtva a másik irányú termőkar, míg a már lehajtott karon a termő hajtások fejlődnek.
Utóbbi módszer látszólag hamarabb ad termést, viszont csak elég erőteljes fejlődés mellett érdemes siettetni.
En nem mindig figyelem, pontosan ki mondja, csak azt latom, hogy az a koz0s allaypont, hogy folnevelem 4 meterre, majd lehajtom.
oszinten szolva eddig sem nag on ertettem, hogy kell ez a gyakorlatban megoldani:-) de gondoltam, majd kialakul, ha meglevo kiviket at lehet alakitani jora (lasd ninoek), akkor majd az enyembol is lesz valami. Perpill nem ez a kozponti tema az eletemben. Bar igyekszem figyelni!
de azt nem ertem, hogy minek vagom le a csucsrugyet a fokaron, ha masik rugy jelentkezeset varom....
lehet, h ezek huje kerdesek, de inkabb kerdezek, mint orokre tudatlan maradjak:-)
Ez a megérzés a legnehezebb fázis a kivinevelésben, amíg előtte van az ember :)
Ez az oldal nem is az első évi egymenetes törzs+termőkar kinevelést mutatja - amivel úgyis csak egy oldalra nevelhető ki a termőkar - , hanem szerinte az első évben egy erőteljes törzs, a megfelelő magasságnál visszametszve, majd a következő évben a törzs két felső rügyéből kifejlődik a két termőkar. Években számolva ugyanannyi, de szerintem erőteljesebb (lehet) a törzs is, a termőkarok is.
lehet nagyon amatőr kérdést fogok feltenni...:D Tomuri ugye porzós, de rajta is lesz kivi? :) vagy csak a haywardon? illetve porzós mellé kell virágzó termős is? bocsi ha túl buta kérdések, még tanulom a témát.
Amit találtál, nagyon jó weboldal, nem csak a lugas kialakítása, hanem a további években szükséges metszés, műtrágyázás, növényvédelem is megtalálható rajta:
A levél nyél és a hajtás szár egyértelmű Íssaira utal.Ha valaki hasonló jelleggel ismer más fajta mini kivit,tegyen fel.Én nem találkoztam.Általában "piroskásak"a levél szárak.Az Íssai zöld.