Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Szerintem meg nem lehet ekkora színész... Ilyen nincs. Történetesen meg tudom, hogy konkrétan ennek a kislánynak milyen a közege, kik között él, úgyhogy tutira nem az ujjából szopja ezeket a szavakat.
olyan nincs, hogy a gyerek otthon egy poéta, máshol meg ömlik a szájából a mocsok...
mond csak..lattal te mar pl kamaszgyereket kozelrol?? Otthon olyan tud lenni,mint a maszuletett barany,a korosztalyaval pedig egy allat.....Kisebbeknel is el tudom ezt kepzelni...
lehet,hogy igazad van..nekem ellenpeldam van....Nalunk messze en beszelek a legcsunyabban a csaladbol /ki-ki csuszik ,de nem vagyok teljesen tragar:)/,a gyerekeim megsem beszelnek csunyan..Nem csak otthon,mashol sem....most akkor hogy van ez??
Én egyébiránt soha nem hittem abban, hogy a csúnya szavakat notóriusan és tartósan használó gyerekek otthon "makulátlan" környezetben élnek. Szerintem a megrögzött káromkodók szülei is káromkodnak, olyan nincs, hogy a gyerek otthon egy poéta, máshol meg ömlik a szájából a mocsok... Ezt csak az ilyen gyerekek szülei szeretik hangoztatni.
Nálunk a nyári táborban az egyik fiú csinált a másikról öltözködés közben meztelen képet, állítólag a "modell" személyes kérésére.... jó poénnak gondolták. Szerencsére nem sikerült.
Egyébként mikor szülői értekezleten felmerült ez a témakör, sokan hozzászóltak, de érdekes módon azok a szülők, akiknek a gyerekei a szóvivők (legalábbis az én fiam szerint) csendben ültek.... Nem tudom, mit kéne tenni? Szólni a szülőknek? Tartok tőle, hogy nem hinnék el, hogy a gyerek ilyen szabad szájú. Mert otthon nem beszél így, stb.stb. Esetleg megkapnám, hogy az én gyerekemtől tanulta éppenséggel... szóval nehéz.
A d*g szó elmagyarázására nálunk a következő kapcsán került sor: a lánykám egy alkalommal, amikor a férjemmel átöleltük egymást (semmi különös,csak egyszerű ölelés) megállt mellettünk és azt mondta: mi van, d*gtok? Na, itt láttam elérkezettnek az időt, hogy néhány szót váltsunk erről az egészről. A fiúk a suliban sajna használják az ilyen típusú válogatott kifejezéseket. És a kedves szüleik meg. "az één fiaaam??? NNa ,azt nem hinném!!"
Amikor azt kérdezte a lányom, hogy mi az a g*ci, akkor bevallom, ilyedtemben azt mondtaM: NEM TUDOM! Hát mit lehet erre mondani egy 8 évesnek magyarázatként??? Azóta nem kérdezte meg újra.
Még valami: a mobiltelefonok a táborozás során számomra megdöbbentő negatív dolgot hoztak: fényképet készített egy kislány a másikról annak tudta nélkül, amikor öltözködött és épp ruha nélkül volt. Majd ezt a képet lazán elküldte egy fiúnak az osztályból, aki nem is volt a táborban. (!)
Azt hiszem, nem kellett volna telefont adni a gyerekeknek, de őszintén szólva, senkinek nem fordult meg a fejében ez a lehetőség.
Szóval, meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogy mit lehet és mit nem a telefonnal, az internettel, stb. És még azelőtt, mielőtt bajba kerülnének. Mert nem is gondolnánk, hogy a mi kis ártatlan csemetéink miket hozhatnak össze.
Mi is megbeszéltük már a fiammal többet között a császármetszést, kik a leszbikusok, a homoszexuálisok, a múltkor pedig a mesterséges megtermékenyítést. Mindre ő kérdezett rá. Ja, és a reklámok kapcsán (amit óhatatlanul lát néha) kérdezett az intimbetétek, tamponok szerepéről is. Ezt is tisztáztuk.:)
Én meg még mindig hálát adok mindenkinek, akinek lehet, hogy a mi ovinkban ilyen nem volt, meg az általános iskolában sem, vagyis ott a felsőben már érkezett pár "fura" gyerek, de a lányom nem foglalkozott velük, hálistennek. A gimit meg majd meglátjuk, egyelőre az a fontos, hogy gólyabálra kell készülni, meg jó buli a zenekar, aztán majd meglátjuk - én bízom benne, hogy felvérteztük a gyereket az élet sötét oldala ellen. Innentől már nem sokat tehetünk, csak abban reménykedhetünk, hogy jól csináltuk :-)
Köztes álláspontom van az egész üggyel kapcsolatban. Azzal együtt, hogy nem ez a csóri kölyök tehet arról, hogy mivé vált az elmúlt években, hogy igen, szüksége lenne segítő és jó szóra, szeretetre stb. Nos mindezek mellett azt gondolom, hogy így vagy úgy, de nem én vagyok az anyja, hogy megneveljem. És bizony meg volna a véleményem a szülők mellett a gyerekről is - értsd nagyon nem rajonganék érte, hova tovább próbálnám nagyon finoman abba az irányba terelni a sajátjaimat, hogy nem feltétlen kell összejárnunk ezzel a gyerkőccel.
Jómagam is mindig válaszolok a gyerekek kérdéseire, de csak azokra és csak olyan tempóban, ahogy azt ők igénylik. Éppen ezért engem is zavarna, ha egy ilyen gyerkőc miatt kellene ugrásszerűen nekiállni elmagyarázni a komplett magyar trágárszó gyűjtemény jelentéstartalmát.
Az én lányom osztályában két olyan kiscsaj van, akit nagyon nem bírok - tolerancia ide vagy oda, nem kedvelem őket. És sajnos az egyiknél - ismerve az anyukát is - azt kell mondjam, hogy nem feltétlen a szülő tehet arról, hogy a gyereke olyan elviselhetetlen kis liba, van ebben alaptermészet (genetika - hetediziglen :D) is. Igen, azzal is tisztában vagyok, lehet más szerint az enyémek elviselhetetlenek. :) Ez is elképzelhető, én sem szeretek minden felnőttet, sőt vannak olyan emberek, akiket annak ellenére nem kedvelek, hogy mondjuk valamelyik barátom barátja, és alapvetően soha semmi rosszat nem tett. Egyszerűen csak hiányzik kettőnk között az összhang, vagy akármi.
Érdekes, az oviban nálunk is a kö*ög volt a kurrens szó, meg a b*zi. De szerencsére csak egyszer kérdezték meg. Ebben reménykedem most is. Az eltiltás azért nem működik, mert gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Persze, mondom, hogy ne azzal a gyerekkel menjetek mosdóba stb. (tegnap éppen cipősül belemártotta a lábát a WC-be, előtte narancsokkal dugította el azt stb....:-))), de egy ilyen kis létszámú osztálynál nehéz a távoltartás.
Számomra a másság és a tolerancia tökéletesen mást jelent, az ég világon semmi köze egy csúnyán beszélő gyerekhez való viszonyhoz. Ha mégis ez a tolerancia, hogy ezt emelt fővel tűrjük, akkor vállalom, hogy nem nevelem toleránsnak a gyerekeimet.:-) Egyébként a gyermekvédelmis már felfigyelt a dologra, miután egy pár perces beszélgetés alatt a gyerek felvilágosította részletekbe menően, mit csinálnak a leszbikusok.
Alice, igazad van, tényleg szerencsétlen a gyerek, de valahogy mint jelenség, egyáltalán nem szánalomra méltó. Nagyon öntet, beképzelt, arrogáns, erőszakos kölyök mindemellett, tehát ismerve őt a szánalom, ami utoljára eszembe jut. De igazad van. Folyton azzal traktálja a többieket, hogy ő rendszeresen szerepel a TV-ben, meg pletykalapokban stb.
Félreértettetek, nem arról van szó, hogy én semmiféle felvilágosításban nem részesítettem a gyerekeimet, de valahogy a leszbikusok technikáit azt hiszem, későbbre halasztanám. A k*r és d*g szavakat sem szeretném szabatosan körülírni :-(((. Biztosan maradi anyuka vagyok :-((
Pedig szerintem a szülésről nyugodtan lehet beszélni egy hat évesnek, sőt, az enyém már sokkal korábban megkérdezte, hogy lett ő, hát elmondtam neki, a császármetszést is tudta :-) Aztán hat éves kora körül megkérdezte, hogy az addig rendben van, hogy hogy jött ki, de hogy került be, hát az ő szintjén azt is elmagyaráztuk neki. Szerintem sokkal jobb, ha tőled hallja, a te szavaiddal, és nem trágár szavakkal a suliban. Így természetes lesz neki a dolog, és nem fogja összezavarni, ha a trágár szavakat hallja.
Szerintem, ha a gyerek kérdez, válaszolnunk kell neki. Sosem felejtem el, szintén olyan hat éves lehetett, néztük a Jóbarátokat, hát annak kapcsán volt kérdése rendesen, a leszbikus esküvő miatt is kérdezett, elmagyaráztuk, aztán nem sokkal később látott egy plakátot, amin két nő ölelkezett, akkor fennhangon megkérdezte, hogy ugye anya, ezek a nénik leszbikusok... Biztos azt gondolták rólunk, mecsoda romlott gyerekem van, de szerintem nem és most sem az. És mélységesen felháborodik, ha valaki buzizik, például.
Persze minden család más, én úgy gondolom, a későbbi életét könnyítem meg azzal, ha a szex természetes és szép dolog lesz számára, ha ismeri a saját testét, tudja majd, hogy működik a pasija teste, hogyan kell védekezni, mire számíthat. Most már lassan 13 éves, a menstruációja sem rázta meg, teljesen természetesnek vette, csak azt utálta, hogy - szerinte - ennyire korán jött, mert ő még szeretett volna egy darabig kislány maradni.
Az a "romlott kis majom" valószinüleg egy teljesen összezavarodott szerencsétlen kislány, akire a drága szülei idő előtt egy csomó olyan információt zúdítottak (akarva per milyen vagány csajok vagyunk, vagy egyszerűen oda se figyelve) , amit megemészteni nem képes, ÉPPEN EZÉRT van az, hogy állandóan ilyenekről beszél.
Tudom könnyű bölcsnek lenni a távolból, de először is neki lenne szüksége egy hozzáértő elbeszélgetésre.... de ha ez nem megy, akkor a többi gyereknek kéne otthon a szülőknek elmagyarázni, hogy sok olyan dolog van, amivel most még nem kell foglalkozni, mert ezek későbbi "nagyos" dolgok, és időben meg fogja érteni, addig is a maga szintjén meg kell magyarázni azt amit nem ért. És én biztosan elmondanám, hogy ezek egyáltalán nem csúnya dolgok, de bizony vannak csúnya szavak, amik ezeket elcsúfítják és gusztustalanná teszik... vagy valami hasonló.
(Mert pl. egy 6-7 éves kislánynak a menstruáció elég félelmetes és undorító - szigorúan szvsz.)
"Én úgy gondolom, hogy az ilyen irányú felvilágosítás teljes egészében a szülők dologa, nem a tanítóé és az iskoláé."
Ez igaz, de sajnos nagyon sok szülő van, aki nem mond semmit a gyerekének. Pl. az én anyám csak annyit mondott, hogy a fiúktól 3 lépés távolságot kell tartani. Ez volt az összes felvilágosítás, mindent a barátnőmtől tudtam meg. Viszont az megdöbbent, hogy egyre korábbra tolódik a gyerekeknél, én pl. 12-13 éves koromban beszélgettem a szexről a barátnőmmel. Most meg már a 6 éves lányom azzal jön az oviból, hogy a kis barátnőivel a szülésről beszélgettek.
". Én például csak azért, mert van egy ilyen romlott kis majom az osztályban, nem fogok eltérni a nevelési elveimtől, és nem mondok többet a gyerekeimnek annál, mint amennyit elegendőnek és szükségesnek tartok ebben a korban."
Csak az a baj, hogy akkor mástól (adott esetben a romlott kis majomtól) fogja hallani a dolgokat. Én sem terveztem, hogy a 6 éves lányommal a szülésről fogok beszélgetni, de látom, hogy tényleg foglalkoztatja a téma, amikor kérdez, válaszolok.
"De mi a fenét lehet tenni? Az enyémek meg ártatlanul kérdezgetik, hogy anya, mit is jelent ez meg az. És olyan elkeserítő az embernek a gyermeke szájából ezeket visszahallani, még akkor is, ha csak egyszer. Komolyan, majdnem sírva fakadtam tehetetlen dühömben."
Néha én is nagyon kiakadok. Pl. mielőtt felszállunk a buszra, villamosra, elmondom a gyerekeknek, hogy ne kiabáljanak, ne rontsanak oda egy üléshez hanem ha van hely akkor leülhetnek, de ne rugdossák össze a szembe ülőt, ha van náluk kaja akkor azt elcsomagolom, mondván a járműveken nincs evés. Felszállunk, a gyerekeim teljesen normálisak, a következő megállónál meg felszáll pár tizenéves, az egyik üvölti a villamos végében a haverjának hogy "te kur...a g.cíííí, mi van, jöttök focizni?". Vagy egy csapat tini üvöltve-vihogva letelepszik, a mocskos cipőjüket felrakják az ülésekre és közben úgy nyitják ki a dobozos üdítőt, hogy mindenhová fröccsen. A lányaim meg néznek kikerekedett szemekkel.
Szerintem meg, mivel a szülők zöme is baromi keveset tud a saját testéről, nagyon jól jöhet egy igazán jó felvilágosítás, van ilyen, nálunk tavaly egy nőgyógyász volt a kilencedikes osztályomban, hát, tudott nekik újat mondani.
Mondjuk szerintem a fütyikönyv meg a puncikönyv két olyan darab, amivel lehet kezdeni a kölkeknél, úgy beszél az egészről, olyan természetességgel, hogy a gyereknek esze ágában sem lesz valami különleges, mocskos és tiltott dologként kezelni a szexet, meg a vele kapcsolatos témákat. Ajánlom mindenkinek, a gyermek így nem a szomszéd Pistikétől fog hülyeségeket hallani a szexről, hanem a helyén kezeli, lehet vele beszélgetni a könyv kapcsán...
Az újságost meg feljelenteném. Komolyan.
(Az osztálykiránduláson is viccesen megfenyegettem a falu korcsmárosát, hogy ha bármelyik tizenöt évesem részegen távozik tőle, feljelentem, onnantól vigyázott a kölkekre, jó kis szövetségesem lett nekem...)
azért ez az ezekből lesznek... kezdetű mondat kicsit erős. És ha valóban az összes többi gyerek a kislány kívételével szép, okos, jólnevelt és példamutató lila akác közi élérevasalt családmodellel, akkor légy hálás ennek a kislánynak hogy rajta keresztül megtapasztalhtják a gyerekek a másságot és gyakorlolhatnak egy kis toleranciát. vagy ez is még korai szerinted?
Ha mondjuk csak 1 ilyen gyerek van az osztályban, akkor talán még meg lehet azt tenni, hogy azt mondom, ne figyelj rá, esetleg ne barátkozz vele. De ha 10 fiúból cirka 7-8 egyfolytában erről társalog, akkor szerintem el kell magyarázni, hogy az éppen hazahozott kifejezés mit jelent és mennyi a valóságtartalma. Én legalábbis így teszek, remélem, hogy helyesen.
nem fogok eltérni a nevelési elveimtől, és nem mondok többet a gyerekeimnek annál, mint amennyit elegendőnek és szükségesnek tartok ebben a korban.
ebben alapvetoen igazad van,de ha a gyerek direktben valami durvat kerdez,valamit csak valaszolnod kell ra..Akkor meg jobb,ha osszeszeded magad es megprobalod a sajat szintjen elmagyarazni,meg akkor is,ha forog a gyomrod kozben,nem?
En kulonben sem hagynam,hogy ha ugyan szerintem meg nem eleg erett arra,hogy ezekrol beszelgessunk,hogy az osztalytarsaitol halljon orult nagy hulyesegeket....Csak elbizonytalanodik es megijed....Ha kellemetlen is,jobb velem megbeszelnie,nekem reagalnom,ha ilyet hallok a szajabol...
Neha muszaj az embernek felulbiralnia a nevelesi elveit es alkalmazkodni a helyzethez....szerintem
Opsz, mi sem így terveztük, csak éppen előkerült az ominózus újság, akkor meg már jöhetett a "kármentés".
Akkor már nem lehetett hallgatni.
És ok, a mi dolgunk volt.
A lányok viszont nyáron a táborban voltak, a tanító nénijükkel, ott-akkor neki volt választási lehetősége, hogy kicsit együtt viccelve megbeszélgetik a látottakat (mert az említett könyvek azért inkább a humor herold kategória), vagy bevonja a könyveket mint tiltott dolgok.
A bevonással a lehető legrosszabbat tette - szerintem.