Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 2023.04.05 0 0 270054

igazából nem kellett volna beleforgatni. bár ha talajszerkezet javítás volt a cél, akkor lehet, hogy így gyorsabb eredményt érsz el.

Előzmény: Törölt nick (270053)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.05 0 0 270053

Jó lehet a mélymulcs, láttam már ezeket a videókat.

Sajnos ennyi idő + energia ráfordítást nem tudok szánni rá.

(Csak az egyik, igaz az egyik nagy hobbim a kertészkedés, de nem egyedüli: a többire is kell idő...)

:-)

Viszont (mulcs helyett...) a fűrészpor őszi-téli talajba főrgatásával elég jó eredményt értem el:

ez a kemény agyag felpuhult, és teli van élettel:

szinte  érezhető ahogy túrják és eszik a fűrészport a giliszták, és az ürülékükkel

megindítják a mikrobiológiai talajéletet.

Ez a fűrészpor (szalagfűrésszel vágott) fűrészüzemből származik.

Tehát nincs benne ásványi olaj, mint a láncfűrészes fűrészporban.

Ha marad idén pénzem, akkor ágaprító gépet is veszek (a szomszéd gyártott magának)

és azokat is a talajba dolgozom. Hihetetlen jótékony.

(Tudom hogy van szén/nirtogén ideális arány, de ez itt nem számít, anélkül is sokat javit

az agyagon. Ide inkább kalcium kell-ene.)

Eredetileg faszén formában akartam a földbe forgatni azt a sok (3 big-bag) fűrészport.

Egy elmélet szerint a dél-amerikai őserdei indiánok annak idején így javították a talajukat fel.

A faszén por nagyon nagyon javít, puhit, vizet köt és a nagy fajlagos felületen irtó sok mikroba él meg.

Állítólag. (Nem használja senki, mert irtó drága is, de csinálhatsz magadnak.

No hát téli üres óráimban én ezt akartam kipróbálni.

De nem lett olcsó és használt fém hordó...így a fűrészporból nem lett faszén.

Látva hogy idén erre már úgysem lesz időm, nem akarván bepenészedjen a fűrészpor, szétszórtam

és rotagéppel beforgattam a veteményes földjébe.

Hát irtózatosan jót tett.

Persze lehet hogy az eredeti elképzelés a faszén még jobban bevált volna.

Majd talán az idei (következő) télen. Akkor van ilyenekre időm...

Nyáron már nincs. Elfoglaltságaim 80%-a kötődik a nyárhoz, tavaszhoz, őszhöz, de a télhez nem.

Előzmény: taormina001 (270052)
taormina001 Creative Commons License 2023.04.05 0 0 270052

Neked már van? Akkor lehet kérdezni? Nekem úgy tünik, mindenki csak beszél róla, de ki nemigen próbálta senki.

Nekem úgy alakult, hogy fölülre tettem a csöveket.

Előzmény: gomba2008 (270045)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.04.03 0 0 270051

Parasztlány eldobta a kapát, és felment Pestre szövőnőnek. Pár év alatt kivakaródzott, már tájszólni is elfelejtett. Nem maga dajerolt, hanem fodrászhoz járt, és csinos ruhákat vásárolt magának.

Egyszer csak elfogta a honvágy, és haza indult, hogy meglátogassa öreg szüleit. Az udvaron tétován nézelődött körbe, és mindenre rákérdezett:

- Ez mi, édesapám?

- Jaj, jányom, hát az esztováta!

- És az?

- Az meg a borona - ne mondd má', hogy elfelejtetted:-((

- Hát én már ezekre nemigen emlékszem - így a városi lány.

Majd váratlanul belelépett egy fogával felfelé lefektetett gereblyébe, aminek a nyele jól orrba vágta.

- Az isten b@za meg ezt a gereblyét!!

Előzmény: gomba2008 (270044)
Didergő Király Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270050

de te legalább megtaláltad azt a munkát, amit szívesen csinálsz. sajnos elég ritka az ilyen, szerintem.

Előzmény: sza_attila (270048)
CBNora Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270049

Bizony.

Nekem se volt telitalálat a villamosmérnöki kar... Az egyetemnek annyi haszna volt, hogy megtanítottak elhanyagolni. Az fontos és hasznos, másra meg már alig emlékszem.

Előzmény: sza_attila (270046)
sza_attila Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270048

Így visszagondolva nem tudom megmondani, szerettem-e. Ki lett jelölve az út, én meg végigjártam. Nem voltam rossz a szakmában. 2001-ig tervező mérnök voltam, mondjuk nem bírtam a helyhez kötöttséget. Minden nap ugyanaz az iroda szék, stb. 2001-től lettem kereskedő. Gyorsan lettek sikereim, mert szeretek beszélni az emberekkel. A sikereket persze rossz időszakok is követték, azokat nehezen viseltem. Néhány év alatt rájöttem, hogy a kereskedelem kevés. Alkotni is kellene valamit. Alkotni és eladni. 

A növényeket gyermekkorom óta nagyon szerettem. Imádtam a szülőkkel járni a természetet, gyűjtöttem és rendszereztem a növényeket. Gyakran jártunk a Tátrába. Nem tudom, hogy engedhettek el gépészetet tanulni. Apám is ezt végezte. Talán, ha cipész akartam volna lenni, arról lebeszéltek volna :). 

Az alkotást és a művek eladása aztán a kerteknél teljesült. Jó lenne, ha a vállalkozásban már csak ez lenne a feladatom, mert a fizikai munka már sokszor fáj. 

Előzmény: Didergő Király (270047)
Didergő Király Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270047

te az egész szakmát nem szeretted, vagy csak azt a munkát, amit csináltál? inkább értékesítés volt az, ahogy a szavaidból kivettem korábban.

Előzmény: sza_attila (270046)
sza_attila Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270046

Igen, ez mind a pályatévesztés sara. Ha nem tanulok gépészetet és 1994-től a kertészetben tevékenykedem, akkor 2005-ben máshol tartottam volna. (93-ban végeztem az egyetemen gépészmérnökként, majd 2006-ig tanult szakmámban próbáltam érvényesülni).

Nagyon oda kell figyelni a gyerekekre, miben jók, mi érdekli őket és abba az irányba kell terelgetni őket, ne tévedjenek el a nagyvilágban. Évek, vagy akár egy egész élet mehet olyankor veszendőbe. 

Előzmény: Didergő Király (270042)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270045

Én alá tettem. De! Hiszek Gyulai Ivánnak, és szent fogadalmat teszek, hogy idén a mélymulcsot nem fogom locsolni.

Előzmény: taormina001 (269999)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270044

Mi az a kapa? 😉

Előzmény: lychnis (270007)
Didergő Király Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270043

én a te kertedben a falusi esetlegességet bírom. főleg az a konyhakertes kép sugározza ezt, amit a múltkor tettél ki.

Előzmény: lychnis (270039)
Didergő Király Creative Commons License 2023.04.02 0 0 270042

akkor megnyugodtam, hogy más sem úgy csinálja, hogy 2 hónap alatt megírja a varázsfuvolát. :)) mondjuk pont nem jó példa, mert mozartnak nem kellett rá több idő, de ilyen zsenik 50 évente születnek. látszik, hogy 2005-ben még csak tapogatóztatok.

Előzmény: sza_attila (270038)
sza_attila Creative Commons License 2023.04.01 0 0 270041

A fagy az idén se kiméli a magnóliát. 

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.01 0 0 270040

Hát ez a kert is nagyon szép!

Előzmény: lychnis (270039)
lychnis Creative Commons License 2023.03.31 0 0 270039

Nálam a tervezés a kávézással indul. Itt iszom a kávét

és ezt látom

és a terv megvalósulása

és 20 év

Előzmény: Didergő Király (270037)
sza_attila Creative Commons License 2023.03.31 0 0 270038

Mint lejjebb irtam, 2005-től alakitjuk. 18 éve minden évben változtatunk valamit. Persze voltak évek, amikor nagy lépésekkel haladtunk előre. Nem úgy kell elképzelni, hogy 2005-ben megvolt a MOSTANI állapot terve, és 18 évig tartott megcsinálni! Ez NEM készült terv alapján. Az elején sok fű volt benne, kb. 10x annyi, mint most. Kis tujákat, fenyőket, bokrokat ültettünk. Sok növény már megvolt, amikből mára 2 maradt. Sok elpusztult, amit mi ültettünk, mert vagy nem volt életképes, vagy rosszul mértük föl a helyzetet. Ez a kert a TANULÓPÉNZ. Sok mindent ezen kisérleteztünk ki és alkalmazzuk a fizetős munkáknál. Tudnék ilyet terv alapján is csinálni, de nem sok esély van rá. Egy ilyet összerakni mondjuk egyszerre, ahogyan a kertépitések történnek, nagyon sok pénz lenne. Nem tartom valószinűnek, hogy sokan hajlandóak lennének kifizetni. Az a patakos rész is elég drága lenne. Némelyik juharomat 60-80 ezer forintért vettem. Én, aki nagyker áron hozom, engedménnyel :) Képzelheted, mennyiért adnám ügyfélnek.

Viszont ha "tiszta a lap", ahogy te irod, akkor előre el kell képzelni, mit akarok benne látni. Minden kertnek megvannak a fő elemei, ezekből kell kiindulni, mennyi kell ezekből, hol helyezkedjenek el. Tudni kell, mire szeretné használni az ember a kertet? Élni, pihenni, tevékenykedni akar benne, vagy csak a szemnek kell. Nagyon sokan ki se mennek a kertbe hetekig. (Tavaly nem egyszer hivom a kuncsaftot, kell-e menni füvet nyirni, mennyire nőtt meg? Azt mondja, nem tudom, várjon megnézem. Hát ő biztosan nem használja a kertet semmire...) Sokan elég jól elmesélik, mit szeretnének látni a kertben. 

A szoftver Sadovnická projekce (sadovnicka-projekce.cz)

Csatolok néhány képet 2005-6-ból.

Előzmény: Didergő Király (270037)
Didergő Király Creative Commons License 2023.03.31 0 0 270037

és a jelenlegi kinézet hány százalékban azonos azzal, amikor az egész még csak terv volt? kb. ilyennek tervezted eredetileg is, mint amilyen most? nekem minden kreatív dologgal az a bajom, hogy nem tudok elindulni, nem tudom megtenni a kezdő lépést a "semmiből". tudom, hogy mit akarok meg mit nem, de inkább csak máshol látott dolgokból tudom összerakni a magam világát, általában hiányzik az isteni szikra. viszont szerintem jó a szépérzékem, ezt fateromtól örököltem, szóval elég nagy biztonsággal meg tudom mondani, hogy mi a jó, meg mi a nem. :)) persze ez sokkal könnyebb, mint alkotni. amikor ott van előttem az "üres lap", a csupasz tér, akkor ritkán száll meg az ihlet azonnal. de ha valaki mondaná, hogy így vagy úgy kéne, pontosan meg tudnám mondani, hogy az jó-e vagy sem, és hogy kéne másképp. 

milyen szoftverről van szó amúgy?

Előzmény: sza_attila (270036)
sza_attila Creative Commons License 2023.03.31 0 0 270036

A növények döntő többsége ismerős nekem. A maradék kísérlet, kíváncsiság tárgyát képezi. Van, amit itthon kipróbáltam, hogy aztán ügyfélnél már biztosra menjek. Sokban segít a szoftver. A vizualizációban látod, milyen lesz a jövőben. Viszont, amiről a képeket látod, az nem szoftverrel készült, hanem zsigerből. Ez az istenadta tehetség :) 

A növények jól érzik magukat egymás társaságában, sokkal könnyebb velük, mint az emberekkel... 

Előzmény: Didergő Király (270035)
Didergő Király Creative Commons License 2023.03.31 0 0 270035

én azt nem értem, hogy hogy tudja jól érezni magát ennyiféle növény ugyanazon a helyen, ilyen sűrűn egymás társaságában. meg hogy áll neki az ember egy ilyen megtervezésének, ha pl. nem is ismer ennyiféle növényt? te ezeket mind ismerted előtte? ha nem, akkor hogy álltál neki?

én azt bírom benne, hogy nincs is sokféle szín, mégis változatos és buja. az én szememnek az ezüstfenyő idegen csak, van egy ilyen kattanásom, hogy az ezüstfenyő nekem szinte mindenhonnét kilóg. lehet a színe és a formája miatt, de lehet, hogy azért is, mert nekem az alpesi táj ugrik be a fenyőről. a homogén fenyőtenger. vagy a karácsony kever meg. :D

Előzmény: sza_attila (270034)
sza_attila Creative Commons License 2023.03.28 0 1 270034

2005-től dolgozunk a kerten a nejemmel. Azelőtt olyan parasztház udvara jellegű volt. 2 fa van meg az eredeti növényzetből: egy 90 éves körte és egy kb. 40 éves magnólia. A többit már ki követtük el.

Érdekesek még a 2020-as tavaszi drónfotók :) /a létra tetejéről/

Előzmény: Törölt nick (270033)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.28 0 1 270033

Nagyon szép, szó se róla.

Azt hiszem én nem tudnék ilyen kertet összehozni.

Talán majd ha nyugdíjas leszek, akkor próbálkozom.

A téli hóval fedett is jól néz ki, de az igazi azért nyáron.

Gratulálok. Ez már talán  művészet, -ha van ilyen a kertben.

Előzmény: sza_attila (270032)
sza_attila Creative Commons License 2023.03.28 0 2 270032

Óóóó, ezer köszönet a dicsérő szavakért.

Ebben a darabka földben benne van a szivünk, lelkünk, nagyon sok munkánk. De most már elérkeztünk oda, hogy tudjuk élvezni, mi már nem nagyon kirándulunk sehová, mert a patakpart is itthon van.

Látom, új vagy ebben a topikban, teszek föl neked pár képet, amit a többiek, a régi tagok már ismernek :)

Előzmény: Törölt nick (270019)
sza_attila Creative Commons License 2023.03.28 0 0 270031

Pl. Texasban hét elején fagy, csütörtökön meg +28 fok van :)

Előzmény: Didergő Király (270029)
taormina001 Creative Commons License 2023.03.28 0 0 270030

Valaki meg tudná mondnai, hogy fás szárú peoniát hogyan lehet gyökereztetni?

Didergő Király Creative Commons License 2023.03.28 0 0 270029

és most hóvihar. nem tudom van-e a kárpát medencénél kiszámíthatatlanabb időjárású hely európában. lehetne 25 fok is, meg -10 is.

Előzmény: Didergő Király (270028)
Didergő Király Creative Commons License 2023.03.28 0 0 270028

most vettem észre, hogy ez a rohadt szél lefújt vagy 15 db flakont a rózsákról, amik már el is kezdtek kókadozni. az a baj, hogy múlt héten, amikor kigazoltam őket, nem tudtam olyan stabilan visszanyomni a flakonokat a földbe, mert a közökre szórt faapríték, falevél bepotyogott. órákig szedegettem ki, de valami mindig maradt alul. így most több flakon repült, mint a múltkori szélviharokban. megint elment a kedvem az egésztől.

szentimrei.agnes Creative Commons License 2023.03.28 0 0 270027

ismerős a helyzet... 13 éve vettem ezt a kádárkockát olyan környéken, ahol sívó homoktalaj van, plusz az volt a szokás, hogy a sittet/szemetet elásták a kertben, még most is kerül elő ásáskor fél évszázados Barbonos doboz:) Csak a vétel után tűnt föl, hogy miért fura erre minden: a fák sehol nem nőttek utcaszerte a tetőnél magasabbra. Nálam is a 13éves gyümölcsfák szedéséhez szinte létra se kell. Mégis sokkal jobban szeretem ezt, mint a régi, kötött termőtalajos kertet: gyomlálni, ültetni kínszenvedés volt, eső után beleragadt az ember, és még egy répát sem tudtam kihúzni, csak kiásni. Persze ki kellett tapasztalni, mi válik be itt, és mi az amivel kár izmozni, pénzt beleölni. A kert töküres volt mikor megvettem, hátul disznóólak, oldalt 2 elöregedett rózsafa meg pár fagyal. Minden kiment, nulláról kezdtem.

Komposztálok, mulcsozok, ültetek, most már egész pofás minden. Persze olyan "ősfásan", parkosan szép sosem lesz mint az előző kert, de a homoktalajnak is megvannak az előnyei:)

Előzmény: Didergő Király (270023)
CBNora Creative Commons License 2023.03.28 0 0 270026

Az egy szellőrózsa, a fajtáját nem tudom.

Arra se emlékszem, hogy került ide. Ültettem bolti, zacskós Anemone gumókat valamikor, de hogy azok között volt-e vagy sem, nem tudom. Mindenesetre nagyon hálás növény, évek óta megvan és bőven, hosszan virágzik. Magoncokat sajnos még nem találtam körülötte.

Előzmény: szentimrei.agnes (270025)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2023.03.28 0 0 270025

Nóra, az a fehér ami az első képen a meténg közül nő ki, az mi?

Előzmény: CBNora (270002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!