Keresés

Részletes keresés

ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6018
Az nincs is messze, ha jól rémlik ott is magyarul beszélnek :-)  4 évig Egerben éltem... szerettem.
Előzmény: seeman (6016)
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6017
:))
Előzmény: ph5.5 (6015)
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6016
u.hu nem pécsi, de baranyai. Tkp. csak őt és Vadász50-et ismerem személyesen ebből a topikból. Én meg az ország északi széléről irkálok.
Előzmény: ph5.5 (6014)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6015

A mai világban akár már az is megállja a helyét, hogy aki éjjel legény, az nappal lány :-)

Előzmény: kisbergics (6012)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6014
Sajnos személyesen sem őt, sem más pécsi fotóst nem ismerek. Én olyan inkognítós képkészítő vagyok :-)
Előzmény: seeman (6011)
Mano254 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6013
Látom mindenki kellően pihent ma...
Előzmény: kisbergics (6012)
kisbergics Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6012
Én máshogy ismerem: Aki éjjel legény az nappal lepény. :))
Előzmény: ph5.5 (6010)
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6011
u.hu képes ilyen sárban is útnak indulni... Elkötelezett ember. Örüljetek neki, hogy közöttetek van!
Előzmény: ph5.5 (6010)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6010

Hajnali kettőig nem érdemes aludni :-) Megit egy régi mondás jutott eszembe:

Aki nappal legény, az legyen éjszaka is az! :-) 

Előzmény: seeman (6009)
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6009
Fölkel a barátnője mellől és hazamegy... Vagy nem? :)
Előzmény: ph5.5 (6007)
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6008
Ismerős. :)
A saját kreációs szlogenem meg így szól: a kulcsszó a szívükhöz 25 alatt: LOVE!
25 felett: LÓVÉ!
Előzmény: ph5.5 (6006)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6007

Vagy jössz valahonnan, vagy mész valahova :-)

Nekem mindig gyanús az, aki 2-kor kel.  :))))

Előzmény: u.hu (6005)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6006
Szerintem te is ismered a feleségek kívánságlistáját, állatokra megfogalmazva.. ott ugyan nem szerepel tigris, de pl marha igen, aki mindet elvisel :-) 
Előzmény: seeman (6004)
u.hu Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6005

:))) az utsó 4 hsz.

Nagyon piszkos a fantáziátok!
na mék, mert éjjel kettőkor ébredeznem kell.

Juccikát!
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6004
Naná, hogy úgy kell! Hűséges kutyaként teljesíted a te Tigrised minden kívánságát. Elsősorban ezt! :) Aztán a többit is...
Előzmény: Mano254 (6003)
Mano254 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6003
Miért esküvő után a kutyával/tigrissel kell? A francba, akkor valamit elrontottam... :)
Előzmény: seeman (6000)
Mano254 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6002
Abszolút egyetértek.
Előzmény: ph5.5 (5998)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6001
A kutyapóz 1:1 felállásban már kiment a divatból... láttam az XXXChanelen :-)
Előzmény: seeman (6000)
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6000
Hiába linkeltem én a kutyidugós képet, a fiúk el vannak foglalva az esküvőkkel. Pedig azok is így véződnek...
:)
Előzmény: u.hu (5991)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5999

A fotós munkájában nem a gomb lenyomást kell megfizetni, vagy a papír költségét... mint ahogy a szívcentrumban sem azért kértek mondjuk 150e Ft-ot az államilag finaszírozott műtétért mert drága volt a cérna. A fotós képezte magát, befektetett... a munkája ennyit ér. Persze csak jó esetben.

A monitoron nézegetett képek nagyon cslókák. Egy profi megveszi az Eizo monitoát, mely kalibrált és tudja az Abobe Rgb színteret. A netes oldalak 99%-a viszont pl csak srgb-t.. Ha egy fotót Adobéban készítek el, majd feltöltötm a netre, akkor tónustalan, színvilágában visszafogott vackot kapok... Ha PS-ben hívom be, akkor a kép teljesen rendben van.

Ha a pár a kapott képeket egy olcsó XY notebookon nézegeti, akkor mást lát mint a valóság. Erre jó a papírkép, ami minőségi laborban van kidolgozva. Ha látod a papírképet és az tetszik, akkor a fotós jól dolgozott (meg a labor is) .. ha monitoron nézed, az még lehet technikai gond is a megrendelő oldalán.

Amúgy az élesítés digitális szokássá vált. Ha egy kép kicsit lágyabb, máris hibásnak értékelik sokan...

Előzmény: Phnx (5997)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5998

Akkor ti korreketen gondolkodtok.

Az aki nincs ebben benne, az csak annyit lát, hogy ott a fotós, villog egész este, majd átadja a képeket.. de mi volt ebben 100-250 ezer? Ő nem látja a hátteret, ami írtál, de ezt te nem is tudod sajnos mindenkinek lemagyarázni. A ízvezetékszerelő amikor házhoz megy 3-5 ezerről indít.. és lehet, hogy csak egy cspatelep csöpög. Azt nem sokallják, pedig csak 10 percet volt ott. Mert tudják, hogy ez ennyi. Az, hogy te megveszed a pro vázat 500e Ft-rt, az obipark 1 milla felett van, a vakuk pár évet bírnak, de darabja 100e körül mozog... és valóban ez a fő tevékenységed, ebből kell megélni, azt nem látják.

A fotózás lehúzás része számomra nem is ez, hanem pl az iskolai tömegtermelés. A lányom egy X nevű iskolába jár. Szóltak, hogy másnap fotózás, öltözzenek fel rendesen. Készítettek róluk képet. Bár ne tették volna :-(  Siramlas. Nem tudom ki volt a "fotós", de amikor a többi - hozzá nem értő - szülő is panaszkodott, hogy mi ez a vacak, az már  zavaró. Őt nem érdekli, pénzt megkapta és kész. Számlázás? Azt nem kaptunk... ami nem is érdekel, de ha már kifizetek egy kuka minőségű 13X18-as képért x száz forintot, akkor legalább annyival tiszteljen meg, hogy felismerhető rajta az osztály.  Csak csoportképet kértünk, szólót nem. Amit ott adtak volna, annál bárki jobbat csinál 0 fotós múlttal is.

Előzmény: Mano254 (5996)
Phnx Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5997
Ez mondjuk teljesen igaz, és érthető.

Bár, egy beszkennelt, és abból utánnyomatott kép sem jobb reklámhordozó... :) Nővéremék kénytelenek voltak ezt tenni, persze ez nem a fotóst minősíti, hanem azt, aki képes >250e -t fizetni fotósra, de után rendelni már nem :) Bár tényleg embertelen árak voltak.

Meg mint írtam, nem is lett volna gáz talán, de minőségileg nem lettek túl jó képek. Hogy ez mit jelent? A színek nagyon szépek lettek, telítettek meg minden, de szerintem rettenetesen "digitális" szagú volt minden kép. Mintha utómunkánál extra mód lett volna sharpenelve, túl éles vonalak lettek. Kicsit lágyabban szebb lett volna. Legalábbis nekem valahogy rögtön szemet szúrt, hogy "na ez otthon készült...". Nem tudom miért, nekem ez jött le.

A lényeg az, hogy egy kicsit olcsóbb árfekvésben szerintem vonzóbb lett volna nővéreméknek, és akkor szóba sem jött volna egy szkennelősdi dolog. De tényleg az volt a helyzet, hogy ami pl. a fotósnál 1000Ft volt per kép, az beadva valahova 200 Ft... csak egy példa. És mivel nagy a család, sok másolat kellett, nem ezreket, hanem talán tízezreket spóroltak...

Na de téma lezárva, elnézést, nem is tudom miért hoztam fel, csak úgy eszembe jutott. Nincs semmi jelentősége, lényeg, hogy én sem biztos, hogy kiadnék kép forrásokat, de azért átgondolnám az árat, hogy "mindenkinek megérje", és nagy eséllyel kérjenek utánrendelést, hiszen az a későbbiekre nézve is kapcsolatfentartó hatású lehet, véleményem szerint (pl későbbi családi esemény fotózása kapcsán, vagy esetleg jobban reklámozza így az ember az adott fotóst, az más kérdés, hogy ennek a fotósnak tényleg nincs szüksége reklámra, úgy az elkövetkezendő... élete végéig :) ).
Előzmény: Bandus99 (5992)
Mano254 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5996
A digitális kép kiadása egyénfüggő, nálam pl. alapban benne van, hogy feldolgozva megkapja a képeket lemezen is.
Az utánrendelést a mai korban inkorrekt dolognak tartom, mert szerintem egyszer kell megfizetni a munkámat, amikor elkészítem a képet. Ezután csak a labor dolgozik vele, miért kérjek ezért plusz pénzt?
Sőt, meg szoktam adni a párnak a laborom címét, hogy ugyanazt a minőséget kaphassák vissza.

Ami a vállalási árakat illeti, minden fotósnak magának kell kikalkulálnia, hogy egy sorozattal mennyi munkája van (fotózás, válogatás, utómunka), ez behatárolja, hogy mennyibe fog kerülni a szolgáltatás.
Aki hivatásszerűen fotózik esküvőket, és csak erre specializálódik, annak ebből kell eltartania saját magát és a családját, fizetni az ezerféle adót és járulékot (nem mindenki építi magát adócsalásra...), folyamatosan fejleszteni a felszerelését, és még egy csomó egyebet, ha érdekel titeket, szívesen megírom részletesen.

Kóklerek persze mindig vannak/lesznek, de pont ezért kell tájékozódni, a megfelelő referenciákat megkövetelni. Pl.: Mutasson legalább 3 különböző esküvői anyagot az elejétől a végéig. Ebből már meg lehet ítélni egy csomó mindent.

Bármilyen "fotóművész" az illető, attól még lehet nagyon pocsék esküvő fotós, és fordítva, mert ez két külön szakterület.
(A taxis is hivatásos sofőr, de attól még nem vezethet kamiont/buszt/munkagépet...)

Előzmény: Phnx (5987)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5995

A mi esküvőnk is akkor volt még, amikor nem adtak ki negatívot. A képeket a mai szemmel nézve igazi iparosmunka volt. A fények teljesen rendben vannak. Az élesség és a minőség már kevésbé :-)  Műtermi képek azok az igazi sablonos beállításúak, amire ma már nincs igény. A net nagy úr... és amikor mindenki azzal jön, hogy ő fiatal és laza, és olyan amerikás képet akar, mint amit ezen és ezen az oldalon látott, akkor próbálsz megfelelni. És a képet kérik digitben is, mert azzal lehet villogni az iwiwen.  Kinti árak 1500 dollártól indulnak. Az meg nem kevés pénz. Azért sokan itt is bevállalnák azt, hogy a készülődéstől a hajnali kidőlésig mindent megörökítenek, művészi beütéssel.

Az átadott képekhez jó egy megjegyzést is fűzni.. ha utánrendelnek akkor ezt és ezt a labort válasszák, mert ott tudják ezt a minpséget produkálni. Mert ottnézik az ICC profilt és számít az AdobeRgb is. Ott. Máshol meg belenyúlnak a fotóba, mert az előhívó szerint túl világos volt a kép. Ja, hogy highkey? :-)

Előzmény: Bandus99 (5992)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5994

Az esküvői fotózásban van pénz. Pécsen a múlt évban több mint 600 esküvőt tartottak. Ez kb 30 profira és mondjuk 30-40 lelkes kezdőre oszlik el. (csak számolgatok a halott informácsiók alapján) A jobbak ( akik jelenleg névvel rendelkeznek) azok fejenként 20 esküvőt simán elvisznek...  Az újaknak meg jut 5-10...

Pénz kérdés? Igen, nagymértékben. Voltam olyan esküvőn vendégként, ahol a lényeg az volt, hogy ki tud minél több pénzt elkölteni.. akár értelmetlenül is. Pár éve Bp-i vacsora költsége 3.000.000 Ft. 120 főre. Ez csak az étel és ital ára.

A fotósok is tól -ig határral döntenek, ki mennyiért viszi el a munkát. Ami nem is baj, mert valóban nem jó az "olcsó János" kategóriába kerülni.. főként ha tudják hogy jó vagy.  Minőség? Sokan csak tucatmunkát készítenek. Expo rendben, kép minősége rendben... de hiányzik az a kicsi plusz, ami miatt azt mondanám, hogy Ejj ha! Mégis megélnek. Mert régóta csinálják.

A másik véglet az a fotóművész, aki a múlt évben kezdett el ismét esküvőzni.. mert kell a pénz. Nem láttam tőle fotókat, így nem tudom hol helyezkedik el a jelenlegi mezőnyben... de azért megnézném.

Előzmény: u.hu (5988)
ph5.5 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5993

Akitől a közelmúltban láttam 270e Ft-os fotókat az az egyik legfuttatottabb fotósa. Amit kiadott nem volt több, mint amit mástól láttam a 100e kategóriában. Egy laborossal beszélgettem aki felsorolt 20-25 pécsi fotóst, aki szerinte jól csinálják.. és kb 3-t akik nem. Mint tudjuk a fotózáshoz fények kellenek.. meg nem árt, ha a pár is valamelyest fotogén. Ha jók a fények, fiatal és szerelmes a pár, van időd megcsinálni a beállított kpeket, van hangulata a vacsorának, és mondjuk a templom szép ahol a ceremóniát tartják már nyert ügyed van.

Ősszel, esős - borult idpben nehéz maradandót alkotni. Az esküvőkiállítás óriásplakátjain is menyasszonyi ruhába öltöztetett modellek pózoltak.. kellő stúdióvilágítással "természetes" hatást keltve. Na ez az a minőség, amit nehéz produkálni.

Papír? Sok múlik rajta. A közelmúltban "átvert" az egyik előhívó szalon. A vállalt időpontra nem kaptam meg a képeket. Szerettem azt a minőséget amit ott kaptam... de nem teszem be többé a lábam. Gyorsab kellett és a Kodak papírt felcseréltük az idő hiánya miatt Fujira. Na azt a hulladékot :-(  Soha többé. Igaz ott a becsületünk múlt rajta... tehát nem szidhatom őket. Szivességből 1/2 óra alatt meg volt minden kép. De a minőség elmaradt attól amit a másik papír produkált volna.

Bandus99 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5992

A regi idokben a negativokat nem adtuk ki

2 okbol

1 anyagi ok, hiszen az utanrendelesbol is van penz

2 a minoseg miatt. Mivel a kidolgozott kep ugy nezett ki ahogy azt a fotos elkepzelte ahogy O jonak gondolta, amihez a nevet adta, szaklaborban nagyittatva stb stb.

Ha kiadja a negativott kuncsaft mindenkinek megmutogatja osszetapizza , tehat foltos es karcos lesz, majd beadja pl a Porst-ba es utana ezeket a frankon kinezo kepeket mutogatja mindenkinek es kozli ezt XY fotos keszitette. Ez aztan a jo reklam.

u.hu Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5991
Ebből lesz a ( kutya+tigrincs ) kutyrincs....

:)))
Előzmény: seeman (5990)
seeman Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5990

:))

Itt van neked meg Vadász50-nek egy kemény vadfotó...csak 18 éven felülieknek! :)

Előzmény: u.hu (5984)
u.hu Creative Commons License 2009.01.22 0 0 5989
Egyrészt érhető, hogy nem adják ki a CD-t, másrészt meg nem. Én +vártam az utánrendelést, oszt odaadtam a negákat, ( de elitélhető aljas módon nem mondtam meg nekik előre, hogy úgyis a végén megkapják ) mert miért őrizgessem.

:)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!