Nyugi ha a kerítésetek olyan amin be lehet látni és látszódni fog a kutyus majd, akkor sokszor veszed majd észre, hogy milyen sokan odamennek majd megsimogatni! :)
Mi itthon majdnem minden nap tapasztaljuk....
A másik kérdésem az az HOVa???? Ez micsoda???? Hol lehet kapni, mert google barátom nem válaszolt rá!
Sziasztok! Nagyon szeretnék már régóta ilyen kutyát és most jött el az alkalom.Nálunk(SZK-ban) nehezebb találni fundi tenyésztőt.Tegnap nézegettem a Missisipi-Missouri kennelnek az oldalát és ott látom,hogy ezekben az újfundlandikban is sok a a magyar vér.Tegnap felhívtuk őket,1000 eurórét adnak egy kiskutyát. Az az oka annak hogy én ilyen kutyát szeretnék,hogy a kertünk alatt egy patak folyik keresztül,a közelben van egy tó.Bármikor úszhatna kedvére.Aztán nagy udvarunk is van.Van egy berni pásztorunk akit nagyon szeretünk.Ő már 8 éves és Macinak hívják.Csak sajnos se úszni nem szeret(nyáron úgy kell kint egy kiselejtezett kádban fürdetni-kész rémálom) se sétálni nem tud(mármint pórázon).Úgy gondolom,hogy mostanra már felkészültem,hogy sok gyakorlással egy újfoundlandit is betudnék tanítani sétálni,meg nyáron mehetnénk együtt úszni. Engem az újfoundlandiban az fogott meg,hogy az állása,a tartása olyan tekintélyt parancsoló,olyan gyönyörű.Olyan büszkeséget éreznék akkor amikor végig sétálnák vele falun,mert tudom hogy ő az én kutyám és őt én tanítottam és ilyen szépsége senkinek sincs.Amikor vinném a faluba oltásra,mindenki csodálkozna hogy milyen szép.
Igen ,megkeritettem....nagyjából. De Maci mellé berakni....nem merném. Isten örizzen,hogy összeszedjen valamit. Jön a szilveszter....mi itthon leszünk.A kutyát behozzuk....kap HOVa-t. Remélem minden rendben lesz vele.
Pórázhoz 8 hetes kortól lehet szoktatni, sétálni eleinte az udvarban míg nincs meg a komplett oltási sorozata és meg nem szokja, hogy Te vezeted, oszt lehet vele bandázni kint is:)
Én rájuk teszem a babapórázt és megyek először velük amerre ők akarják, és lassan fordul a kocka, 1-2 finom falat mellém vonzza őket:)) Pillanatok alatt megtanulják, hogy kocogjanak mellettem.
Találtam séta közben egy alaszkai malamut szukát 7-8 hónapos,napok óta itt kering.
Látszik hogy jó helyen volt, mert ápolt a szöre ,szép a nyakörve. Hivásra jön.Mivel viszont DAD oriásbébi hozzá,igy tart töle. Holnap elviszem a közeli állatorvoshoz hátha van chipje.... Addig rábeszéltem mást ,hogy fogadja be.
Bár nekem nem Újfoundlandim van, hanem csak "kis" Újfoundlandi azaz labradorom; de szerintem náluk is hasonló képen kell eljárni. Először is valahogy ki kell jelölnöd azt a helyet úgy, hogy a kutya is meg tudja különböztetni. Pl homokozó, vagy nincs fű, vagy csak vmi kis léccel, de úgy, hogy könnyen be tudjon menni.
Segítség képen a tegyél be valamit a területre, ami már pisis v kakis. (elég csak kicsit olyannak lennie, jó az orruk)
Mi mindig pozitív megerősítéssel dolgozunk, ebben az esetben ez időigényes folyamat lehet, ugyanis a kutya kb 2-3 másodpercig tudja összekötni az okot az okozattal. Tehát ebben az esetben abban a pillanatban kell megszidnod vagy megjutalmaznod, amikor éppen oda pisil ahova kell (jutalom), vagy ahova nem kell (szidás) Tehát figyelni kell a kutyát a szoktatás alatt folyamatosan és azonnal cselekedni.
Ha több is érdekel, itt olvashatsz kutyámról, aki egyébként reményeim szerint mentőkutya lesz.
Ha a honlap tetszik és te is szeretnél, ajánlatot itt tudsz kérni.
Köszi a válaszodat! Azt hittem, különbség van a kettő között, mondjuk pl. a fekete és a fehér szín arányában,esetleg a foltokban. Egyébként láttam vhol olyan hirdetést, ahol különleges színváltozatként hirdették a szürkét...:) Sőt, képen láttam black and tan és brown and tan újfundlandit is!
Jól mondod, a szín elnevezése fehér-fekete, a lapomon csupán a két legényt nevesítettem megkülönböztethetően, a standard színük fehér-fekete. Köszi az észrevételt, látod nem is gondoltam arra, hogy félreérthető lehet...
A szürke (gray) szín nálunk nem elfogadott, színhibának minősített. A standard fent van a lapomon is.
Gratulálok az új kiskutyákhoz! A színekkel kapcsolatban lehetne egy kérdésem? Több lapon néztem már standardet, az AKC standard szerint az elfogadott színek a fekete, a barna, a "gray"(szürke v. kék) és a fehér-fekete. A honlapodon azt írod fekete-fehér. Ez a fehér-fekete csak mindegy hogy hogy van írva?
Nagy utánajárásnak köszönhető, sikerült beszereznem füthető itatót. kb 3-4 literes és -20-ig jó. Tökéletesen müködik, iszik is belöle, de persze a favat is habzsolja.Igy van értelme?????Nagyon aranyos , a kapcsolatunk remekül müködik már.A reggeli séta a viháncolásé a játéké,a délutáni,mikorra én már rosszul vagyok és bizonytalan a járásom (mintha részeg lennék,folyamatos remegés)akkor ö az esti sétánál, mint egy vakvezető kutya jön mellettem és szinte támaszt. Bevallom öszintén naponta többször bejárhat a lakásba, saját pokrocra. Mikor a párom nincs otthon és délutánra rosszul vagyok,akkor végig követ mindenhoná. A konyhába is a lábamnál ül. Mikor a nappaliban leülök mellé ,akkor szinte az ölembe ül. Folyamatosan nyalogat. Persze ha itthon van a háziúr, akkor a takaroját el sem hagyja.Természetesen az első havát ö is imádja. A mániájaa kesztyű. Vinni kell mindig pótkesztűt amit hurcol , játszik, tép,mert leszedi a kezemről....A macskák imádják,odáig vannak a szagától. Sokszora pokrocán hemperegnek.
Szerintem életem legjelentösebb lépése volt a kutya beszerzése. Panda a megmondhatója ,hányszor sirtam neki,hogy nem birom lelkileg. Ö mindig azt mondta a kutya fog segiteni mindenben. És igy van ....ha Nagymacim nem lenne már rég feladtam volna az egész életem. Boldog családiéletben élet, kis problémákkal. Az egészségem nem az igazi, de Dad ragaszkodása überel mindent és mindenkit.
Köszönöm Bea,hogy mindig türelmes vagy velem.:-)))
Hááát..ez fordítva igaz, hiszen a testhő fenntartása plusz 20-30% kalóriát igényel a kutyától most, ha kint lakik. Ilyenkor többet esznek. Nézd meg a manduláját..ez inkább igaz. Nem lázas..nem beteg, de fájhat a torka.
Nem festem az ördögöt, de én ilyenkor 2-3 naponta pofavizitet tartok, ugyanis eszik a havat:))
Vagy elkényeztettétek:)) Tápot áztatva és melegen adj neki csak, fincsi házihamival.
Sajna 3 napja nagyon nem akar enni a Boby fiúnk! Odateszi anyu elé az ennivalót és nem eszi meg! Tünetei nincsenek, ugyanolyan furfangos, játékos mint eddig volt. úgyhogy nem hiszem, hogy baja lenne! Én arra gondolok, hogy a hideg miatt nem eszik....Az lehetséges?
Ja és valami...nem hajlandó megenni a száraztápot egymagában! Olyan mintha tudná. hogy drága és nem kell neki csak a táp :) mindig rak hozzá neki valami fincsi ebédet anyu és úgy ki szokta nyalni a tálkáját! napi 2x adunk neki enni, purina dog chow a táp most! Mert próbálgatjuk, hogy melyiket szereti nagyon:)
Tegnap egész délután kinnvoltam vele és gyorsan fekete-fehér fundi lett belőle:) olyan aranyos volt :D
Kedves Kornél88 és Feketepanda! Köszi az infókat!Az almát mi is szeletelve adjuk neki,de van amikor egybe,mert akkor eljátszik vele.Nagyon szereti!Mézet eddig csak 1-szer adtunk neki 1 kiskanállal.De akkor nem fogjuk túlzásba vinni,ha ilyen bajokkal jár.Csak azért adtunk neki,mert nagyon hideg van.
Almát amennyit csak akarsz, mézet csínjával. A sok méz egyszerre árthat. Ha 1 teáskanálnyit (egy nyalásnyit:-) ) adsz, az jó, sroppolja a bacikat és vírusokat a garatban, roborál..stb. Ha viszont sokat eszik egyszerre, elölheti a természetes bélflórát, hasmenést is okozhat. A kevesebb több. Télen szoktam ritkán adni a babáimnak, ha hideg van. De soha nem kajával, mindig külön. Tenyeremre kenem és lenyalják:)
Bizony, ha már letetted a tálat az az ő kajája. Ösztönösen cselekedett, bár nem tolerálandó a viselkedése. Fundikra inkább a testtel való védése és eltakarása jellemző. Úgy állnak, hogy más ne nagyon férjen hozzá:)
Szerencsés, ha lenyugodott állapotban eszik csak, nem játék és izgalom alatt-után. Ha mindig következetesen kap enni, ugyanabban az időben, akkor kevésbé félti, hiszen megszűnik a zsákmány érzés benne. Tudja, hogy kaja van, utána szeretgetés és pihi.
Ha erőszakosan és folyamatosan morogva akarja őrizni, nevelésre szorul. Eleinte meg kell próbálni szép szóval, cselekedettel tudatosítani benne, hogy nem a kaját akarod elvenni, csupán a morgás tilos! Tartsd kezedben pl. a tálat míg eszik. Közben simítsd végig többször és nyugodt hangon beszélj hozzá. Ha morogni kezd eztán is, akkor bizony hierarchia gondjai vannak, érdemes ezt helyre tenni. Grabancrázás igen jó módszer, kanoknál egy-egy nyakleves többet ér egy hét imádkozásnál:) És nyugodtan koppint erősen az orrára, ha erőszakos!
Ha semmire nem hagyja abba, akkor problémáid lesznek vele...sajna. A kanokat nagyon következetesen kell nevelni, de sosem moroghat vagy haraphat a gazdájára! Csupán a játék hevében - amolyan játszós morgás lehet, de ez inkább mormogás, vakkantás vagy ugatás és mindig csóválja a farkát.
Kicsi fiad eltévelyedését a szereposztásban gyorsan rakd helyre:))
Amúgy a kanok örömmel tekintik hadtáp kiszolgáló személyzetnek a nőket, de ilyenkor is csupán komolyan figyelve, néha vakkantva bömbiznek: Na adj már ennem!!! És eztán hízelegnek egyet:))
17 hét hetes a "kiskutyám". Most fordult elő először, hogy amikor adtam neki a vacsorát és hozzányúltam a táljához elkezdett morogni Mephi. Ilyenkor mi a teendő? Egymás után többször elvettem az ételét és úgy csináltam, mintha ennék belőle, majd visszaadtam. Lehet, hogy ez nagy butaság, de nem jutott eszembe más. Találkoztatok ilyen problémával esetleg? Mephi kezd egyre nagyobb csibész lenni minden téren. Nem tudom mit tegyek? Eddig ha kapott enni, előtte ülni kellett és csak azután kapta meg a kajáját. Nem szeretném se megütni, se azt a látszatot kelteni, hogy ez eltűröm. Mintha most kezdete kamaszodni...
Nagyon édi:) Hogy szedted ki a lisztet? Porszívóval;)
Én ma nagyon ideges lettem a kicsikémre: szédszedte a cirokseprűt,amit egy jó ideje kerestem. Úgy nézett ki az udvar, mint ahol egy kombájn dolgozott. Mennyit dolgozhatott rajta! Nem tudtam, hogy ilyen sok anyag van egy ... seprűben!!!
Egy csöpp porcukor is lehetett volna a lisztestál mellett:)))))))))
Ha én tudom pár éve, hogy ez ilyen egyszerű....bakker!!
Nagyon szép a kicsilány lisztesen is:)))
A grundon éppen elemi erővel tombolnak a macik, eljött az ő idejük...isteni az ablakból nézni a hótaposó, vidámkodó bandát:) Nekem fél óra alatt lefagy kezem-lábam, ők akkor jönnek bele. Ma reggel kamilla teát kaptak C. vitaminnal, javaslom nektek is, mert bár észre sem veszik, de a mandulájuk kényes az időre:))