Mivel van zoldkonyvem és szaktanácsadói szerződésem is a szőlőre (és lehet hogy a zöldségekre is?) nem tudom az a pár szer, amit vényre hozok vagy IIes kategóriában van, mivel váltható ki.
Valahol, célszerűen a lakóhelyedhez és nem szőlőhöz közel, alakíts ki egy baráti kapcsolatot egy szakemberrel és az segít egész évben.
Úgy gondolom a bio vonal egy játék és árutermelo tevékenység során zsákutca lehet, amiben ha bajba jutsz, már csak a tűzoltás marad. Szerintem a preventív megelőző védekezés célravezetőbb, mint biózni, azután pedig fejvakarva azon gondolkodni, mi legyen most. Tudom az egyik fajta nálad is zalagyöngye. Annak elég ha néha megmutatod a permetezot.
Nem szünt meg, de zöld könyv kell hozzá, így a gazdaboltosok nem tartanak belöle raktáron, meg ismeretlen embereknek nem rendelnek, nehogy aztán rajtuk ragadjon, de ha törzsvásárló vagy valahol és van zöld könyved, akkor szerintem tudzs venni, feltéve, hogy van belöle Magyarországon.
A vegesol eres-ben rézhidroxid van, ráadásul folyékonyan, így sokkal könnyebb adagolni, bekeverni, mint a por alakút, van belöle literes és decis, vagy két decis (a kettö közül valamelyik). Azt hiszem 4 l/ha a dózisa normál permetezésnél.
Rabszolgatartó! Biztos a törzshajtást dörzsöltetnéd vele...
Két hete az ültetvény tulajdonosa kinyilatkoztatta, hogy nem lesz értékesítés így hosszú távú terveket is lehet szőni, vagyis az idén beindított fiatalítás után mehet más is.
A szőlőben - átfutott a "kisagyamon" - az ökológiai művelés is lehetne (ebben az évben biztos lenne rá időm) és elkezdtem körbejárni a témát.
Hát most odajutottam, hogy elindulunk "óvatosan" de ha betesz az időjárás akkor a virágzás-kötődés idején belenyúlok megfelelő felszívódó szerekkel, vagy ha menet közben csúfságok történnének akkor valami kurratív segítségét kérem.
Nem kívánjuk a bort értékesíteni sehogy sem így nem is vonatkozik ránk a bio megfelelőség.
De, ami a legnagyobb kihívás, hogyan jutok növényroboráló/védő szerekhez az ültetvény méretéhez képest.
Vagy csak a kiskerti kiszerelésűek vannak vagy a több hektárosoknak 10-25 kg egységben.
Még ha két éves adagot kellene megvenni az nem lenne gond de ennél hosszabb időre való bestokizásnak sincs értelme.
Lassan úgy néz ki (legalább is szűkebb pátriámban vagy akár a neten), hogy nehézséget okoz Cu(OH)2 tartalmú növényvédő szert kapni 1 kg-os kiszerelésben...vlszlg Gyöngyös környékét kell felderítenem, végül is borvidék ;-)
Most viszont permetezz kén+vuxal lombtrágyával, a hajtásokon előtörő hónaljhajtások közül a két fölsőt hagyd meg, a többit pucold ki, ha a kart le akarod cserélni, akkor a törzsön hagyj meg két alvórügyből előtörő hajtást, a többit pucold ki,. Ilyen esetben sokkal alaposabban és többször kell zöldmunkázni, különben sündisznó lesz a szőlődből. És a növényvédelmet se hanyagold el, hiába nem lesz termés vagy csak kevés.
Ha idei képek, akkor én fagyásra tippelek, ha minden évben előfordul, akkor megakadályozni úgy tudod, hogy nem termelsz szőlőt, mivel a területed időjárása alkalmatlan rá.
Idén először új metszésmódot próbáltam ki. Hosszabb vesszőket hagyok.Majd később letöröm a felesleges hajtásokat.Eddig ígéretesnek tűnik:) Mindenhol meghagyom a legalsó vesszőket,a többieket meg megválogatom.Termés is lesz,és lesz jövőre alsó fejlett hajtás. 1 tesztet megér.Az biztos,hogy kevesebb termés nem lesz:D Sajnos le kell majd dobálni sok fürtöt... Valamit valamiért.
Benzincsapom is van,és jó.Kipufogó,levegőszűrő,komplett karburátor,tank,bontott henger dugó/jók/,berántó két fajta is,szinte minden van hozzá.Helyileg hol vagy?
Nagyon köszönöm a választ, mert megerősítetted, hogy amit írtam az valóság és működik.
Tavaly az eredeti gégecső (ami a levegőt szállítja) szétrepedezett. Csak kínaival tudta pótolni a szerelő, de megoldotta és ő is megerősítette, hogy a motor örök életű.
Az eredeti benzincsap okozott még bajokat, mert a tömítésből, a szerelő elmondása szerint apró darabok válnak le, emiatt tavaly többször megállt permetezés közben.
Kicserélni nem tudta, mert nincs eredeti, de betett egy másik csapot. Az eredetit, a benzincső valamilyen méretbeli eltérése miatt, azonban nem tudta kivenni, csak kiiktatni, (ezt teljesen én sem értem), így a probléma néha még jelentkezik.
Ha nem túl impertinenes a kérés, leírnád az esetleg még használható alkatrészeket?
A "használom" az manapság már barokkos túlzás (alapvetően traktorral permetezek, csak pár tőkétnél, ahova nem tudok traktorral bemenni, ill. gyomirtáskor veszem elő a Stihlt), de amúgy én is azt. Ha neked jó a rács, akkor használd, én nem fogom, az alant leírt tapasztalatom miatt.
Én próbáltam, bármelyik ráccsal full fordulaton egyszerűen nem fordította át a leveleket, csak rács nélkül. Rács nélkül terít az, ha nem 5 centiről vereted. Engen nem érdekel, hogy mit ír a gyártó az átfolyási mennyiségre, nekem az számít, hogy az én tempómnál az én keverékem hány tőkére elég. (Az átfolyási sebesség függ a permetlé összetételétől is).
Évtizedeken át használtam a Maruyamat jó gép!Jól látod a tölcsér hátul akkor rövid széles sávot szór.Elől pedig keskeny hosszú a permetlé.Sok cuccom van még hozzá ha érdekel.Vigyázz rá ügyes szerszám!Full.szintetikus olajjal 1/40-s keverékkel mentem vele.A motor elnyűhetetlen!
Azok a légterelők jók!A széles rács/mert a Stihl rácsnak hívja azokat/a rövid széles permet felhőt biztosítja pl.Rács nélkül hosszú keskeny sávot lehet szórni.Az átfolyást meg a gyártók max fordulatra adják meg.Csak kiegészítésnek szántam!
Az alant tárgyalt probléma tárgya nem a légáramlat befolyásolása, hanem a permetlé átfolyási sebességének a motor fordulatszámától nem függő szabályozása (mert a fordulatszám is hatással van az átfolyási sebességre, mivel növeli a légnyomást a tartályban). Valahogy kell tudni szabályozni a fuvóka geometriáját, azzal pedig az átfolyási sebességet.
A gégecső végén, amiben a levegő áramlik, van az a tölcsérszerű végződés, amibe a szórófej van aplikálva. Ezt a gégecsőn lévő tölcsérszerű végződést lehet ki-be tolni.
Ha teríteni akarok, akkor hátsó helyzetben van, ha egy bizonyos szűkebb sávban akarok szórni (pl. fürtzóna) akkor előrehúzom. Mint írtam azonban a lemosóhoz jobb a hagyományos háti.
Nem annyira szabályozószelep az, csupán 4 különböző átmérőjü furat, amit elforgatva lehet a lémennyiséget adagolni. A gyári elég durva ezért én csináltattam a kollégákkal másikat, amin kisebb furatokkal finomabban lehet szabályozni az átfolyó mennyiséget, ha kevesebb lémennyiséggel kell dolgozni.