Oh:), nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ. A túrákat felírom, sokat segítettél ezzel, főleg, hogy látom, hogy tapasztalt paradicsomista vagy:).
Egy hétre megyünk, úgy terveztük, hogy egy "pihenőnapon" végignézzük a környék nevezetességeit, többnyire azokat amiket te is leírtál, egy napon a Tátrában végigcsináljuk a Tengerszem csúcs túráját, a többi napon pedig a paradicsomban túrázunk, egész napos túrákat. 20 éves jó kondiban lévő társaság vagyunk, mondjuk túratapasztalatom nekem van a legtöbb:), évi 6-7 magyarországi túrával (ami nem valami sok), úgyhogy ez még okozhat gondot.
Az odaúttal kapcsolatban: kihagyjuk Dobsinát a Zejmár szakadékos ötlet tetszik, viszont kellene egy olyan parkoló, ahol tetőboxszal, cuccokkal együtt szívesen otthagynám a kocsit, ha tudsz ilyet esetleg, azt is megsúghatnád:).
A túrák közül csemegézünk, az éttermek ismét csak papírra lettek vésve, nagyon köszönöm a segítséget, és a jókívánságot, és természetesen beszámolok majd a nyaralásról:).
Szerintem csináljátok meg a már említett blogban található túrák közül a kedvenc kétnaposból a Csingó-Csingót.
A másikat bontsátok ketté: Podlesok-Sucha bela- Klastoriskora és Podlesok-Hernád-Kolostor szakadék(Klastorisko roklina)- Klastorisko-Podlesok túrákra. Ennél a másodiknál, ha járható, akkor bele lehet venni a Kysel-Maly Kysel túrát is.
Érdemes még bejárni a Podlesok-Pila-Piecky-Podlesok útvonalat is. Mi ebbe is beszoktuk venni Klastoriskot, esetleg le a sárgán a Hernádot és úgy vissza
Podlesokba.
Klastoriskoból a zöld jelzés visz le legsimábban Podlesokba, de a másik út is szép és nem nehéz.
Amennyiben kimaradt, javaslom a Zejmár szakadékot és környékét. Lásd: blog.
Rossz idő esetén érdemes jégbarlangozni, ami szerintem nem mérhető Domicával vagy Aggtelekkel, inkább az egyszer meg lehet nézni kategóriába tartozik.
Szép-szép de én már harmadszorra untam.
A környékbeli látnivalók közül kiemelkedik Lőcse, Szepes vára és Késmárk szépsége.
És akkor még a Tátrát nem említettem, de az külön kategória.
Szlovákiában hétfőn általában zárva vannak a barlangok és a múzeumok,
néha a kocsmák és éttermek is.
Ha hétfőn sok időtök van Káposztafalvára való megérkezésig, akkor javaslom, hogy
Dedeinkiből járjátok be a Zejmár szakadékot.
A túra leírását megtalálod a szlovakparadicsom.blog.hu túraleírásai között.
A 67-esen továbbhaladva a jégbarlang után narancssárga terelőtábla mutatja jobbra az utat Káposztafaluig (Hrabusice). Normál út apró úthibákkal. Szép is.
Káposztafalván nem ismerem az éttermeket.
Podlesokban a Ranch panzióban jó a pizza, jó pizzát kapsz még Lőcsén és Késmárkon a Pizzériákban. - Löcsén a főtér mellett találod, ha felnézel a dombon lévő Mária bazilika minorra és elindulsz felé a térről, ott van balra a pizzázó, Késmárkon az óváros kapujánál-
Jó a kaja Podlesokban a Biely Potok Kolibában is, viszont kicsik az adagok.
Aki ezután megy majd, közlekedési információkat talál itt (fizetős utak, közlekedési szabályok stb) :http://www.tatranet.hu/index.php?id=350,507,0,0,1,0 Az oldalon a friss cikkek alatt a látogatási rend a Paradicsomról szól!
Igen van mert mi hotelben lakunk. a neve Flora, Csingovban van 5 percre a tura utaktol, egy ejszaka 1350 Sk 2 szemelynek. A 4 es fel oras utat 6 ora alatt tettuk meg de nagy elmeny volt, a letrazas. A tav kozepen bepanikoltam kicsit mert a letrak mozognak. Nehanyan sikitozva mentek att, de senki sem fordult vissza. Baratnom aki teriszonyos vegig futatt rajtuk :D a tura tovabbi resze nem volt annyira igenyes. Klastoriskonal le volt zarva a sarga jelzesu ut ami a Kysel-ustie - Biely Potok, ugyhogy egy masik nem annyira izgalma uton jottunk le vissza Csingovba. Mi Komarombol jottunk autopalyan Donovalyn keresztul, viszont innen atmentunk a Dobsinai jegbarlanghoz a regi uton amin kidolt fak es lepotyogott sziklak voltak, nehol viz folyott az uton de jarhato volt, bar az ut elejen a behajtani tilos tabla volt elhelyezve :) Dedinky is nagyon szep, a felvono nem mukodik ami a Geravyra visz fel. Holnap meg egy kis seta aztan irany haza sajna
Nekem is decathlonos túracipőm van az olcsó 4000 Ft-os fajta, ami elvileg vízlepergető, de nem vízálló. Már itthon próbára tettem a Cuha-patakban, és hát tényleg nem vízálló:D. viszont szereztem impregnáló sprét, megpróbálom vastagon megtuningolni vele, hátha egy lehetnyivel többet fog bírni. Szerintem a gyerekeknél lehetne nektek is ezzel próbálkozni, drogériában lehet kapni.
Egy hetet szeretnénk kint túrázni, Paradicsom (most először és biztosra veszem nem utoljára!) és Magas-Tátra vegyesen, valamint a Deményfalvi-cseppkőbarlangot néznénk meg, a szállás így itt off, Csorbán lesz. Tavaly Nova Lesnán aludtunk, sajnos most későn szóltunk a néninek és nem volt már helye.. A két gyerekünk miatt meg nem vagyok olyan bevállalós, hogy helyben keressünk szállást. Mivel a gyerekek túracipője nem vízálló, ezért aggódom a sok víz miatt.
A barlangok és minden más múzeum hétfőn zárva. Itt találsz meg minden infot a barlangokról: http://www.ssj.sk/jaskyne/spristupnene/dobsinska-ladova/vstupny-poriadok/ Tavaly mi reggel az első csoporttal mentünk be, az még jó volt, de a következő csoport...hát igen, érdemes nyitásra menni, hogy elkerüld a tömegnyomort! Mi holnap indulunk:). Minket még a Sucha Bela érdekelne. Friss információkat mi is szívesen olvasnánk!
Hétfőn indulunk kocsival a Szlovák Paradicsomba. Lenne egykét kérdésem a tapasztalt paradicsomozókhoz:).
Salgótarjánnál mennénk ki a határon innen Rozsnyó, majd 67-esen Dobsina következik, mert kifelé menet meg szeretnénk nézni. Hallottam a jégbarlangról, hogy iszonyatos tömeg van, és igazából birkatürelem kell megvárni az angol idegenvezetést, így valszeg benevezünk a szlovákra. A barlanggal kapcsolatban volna egy olyan kérdésem, hogy egy 2003-as utikönyv szerint hétfőnként zárva van, viszont egy honlapon hétfői nyitvatartást is találtam. Valaki tud ezzel kapcsolatban valamit?
További kérdésem, hogy milyen utat javasoltok Káposztafalvára Dobsinából, ami szép, járható, és nem kell hozzá terepjáró, esetleg a kocsit sem teszi nagyon próbára.
Szomorúan láttam, hogy Sokolina Dolina, és a Nagy-Sólyom szurdokvölgy még le lesz zárva. Szerintetek a kiírás ellenére esélytelen, hogy megnyissák valamelyiket? A Tamásfalvi kilátót Cingovból kiindulva körtúra keretében, illetve a Hernád áttörést terveztük podlesokból, ezen kívül a jelenlegi helyzetben mit tudnátok ajánlani, a két lezárt szurdok "helyett"?
És mégegy kérdés:): Káposztafalván vagy a közelben lennék kíváncsi egykét jó étterem vagy pizzéria nevére, ha még ebben segítenétek.
Türelmetek a hosszú kommenthez, és a válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Ügyes vagy köszi az infót, - ez velem is előfordulhat, persze majd nagyon fidelek :)//sajnos az itthoni utakkal mi nem igazán dicsekedhetünk, de ne másszunk ebbe bele///
A Podlesok-Pila (zöld jelzésű) 07.26-i turiastút emlékezetes marad számunkra, ugyanis az út kb. félúton átvezet a Velka Biela Vodán. Csakhogy átkelni nem tudtunk (magas vízállás, híd nem volt ), visszafordulni nem akartunk, folytattuk az erdőben, hegyen völgyön keresztül, kidőlt fák alatt-felett lépegetve, út nélkül. Aztán a gyerektábornál sikerült átevickélni és itt jutottunk ki a műúton tovább Pilába, ott tudtuk meg, hogy le van zárva Piecky és a Velky Sokol is. (Ezt az utat a menetrend szerinti 1 óra helyett kb. 2,5 óra alatt tettük így meg). De a sarki vendéglős kinyitott (csak nekünk) és itallal azért kiszolgált.
Ha Pilába gyalog mennétek, előtte érdeklődjetek, mi a helyzet, vagy inkább végig a műúton menjetek.