Ha ésszel permetez az ember és nem a sötétzöldek közé tartozik akkor semmiféle kárt nem okoz a permetezéssel az ember,sőt sokkal finomabb szebb lesz a gyümölcs.Pl.Quadris-nak nagy szerepe van a cukorképzésben nem mellesleg gombaölő hatása is van.
Ha ezek közül csak 2-3 fajtát sikerül beszereznem, én már annak is örülök. Viszont elsősorban csere érdekel. Nekem is van pár ritkább fajtám, fekete és többféle citromsárga is. Szóval van csere. És nemcsak málna terén.
Fajtánként elég lenne 5-10 tő, persze ha van több is, az nem baj. Nagyon sok mindenem van cserére, néhány ritkább dolog is. Vagy legrosszabb esetben fizetnék is értük, de a cserét előnyben részesítem.
Én is érett szervestrágyát szoktam szétteríteni, van, hogy bekapálom, vagy csak úgy hagyom, a növények körül. Locsolás és az esőzés során úgy is bemosodik a tápanyag a gyökérzethez.
Kedves Lora! Köszönöm válaszodat, apukám pont ma mutatta, hogy neki is olyan van :)
Akkor ha más ajánlatot nem kapok akkor azzal fogom én is :)
Én is csak azért locsolom naponta, mert elég homokos a talaj így elég kemény is, így naponta két naponta locsolom, meg kb egy hónapja lett ültetve, így gondoltam, míg szépen megfogan addig legyen neki víz.
Ha egy gyümölcsnek valamilyen hiánya van réz, foszfor vagy akármi, akkor ezt mindig töményen adom neki, tehát konkrétan így veszem meg és felhigítva azzal locsolom, vagy ezt hogy kell csinálni?
Bocsánat a sok hülye kérdésemért, de már jó lenne kicsit átlátni ezt a témát :) Jövőre már bizti jobban fog menni.
Köszönöm a segítségedet, hááát nem mértem mekkora az a tölcsér, de lehet nincs 50 cm átmérőjű, lehet majd újra megcsinálom, amikor elültettük akkor lett tölcsérezve, és azóta én ápolgatom :)
Kérdés: a köztes föld részeket is kellene trágyáznom, vagy elég csak a málna bokrok környékét?
Mondjuk kb másfél hónapos a málnám, szóval nagy csodát még nem várok tőle, de a kérdéseimre a válaszokat és tanácsokat nagyon szívesen fogadom :) Én ilyen kis lelkis kertészke vagyok :)
Nyáron remélem sikerül hoznom kotu földet, ami az epernek nagyon jót tett.
Ahogy kezd a levegő melegedni, az egész részt fogjuk locsolni, de egyelőre a homok földet ahol semmi nincs ott nem tartottuk hasznosnak, ezért látszik száraznak, egyelőre kb két naponta van locsolva, lehet nem kéne olyan gyakran?
A műtrágyát akkor gondolom csak a tőhöz rakom és ahogy locsolom úgy fog bemosódni?
Régebben kérdeztem, hogy milyen kellene, de valaki azt tanácsolta, hogy az mű, nem kéne.
Mulcsozni szeretném a málnát, de arra is úgy gondoltam ráér majd május végén mikor jobban van meleg, mert egyelőre még nem gyomosodik :)
Ha vöröses az elszíneződés, akkor lehet foszfor hiány. Ha nem elkomposztált trágyát használtál, hanem túl friss volt, akkor esetleg lehet attól, hogy a túl sok nitrogén miatt relatív foszforhiány van. Én erősen megműtrágyáznám.
Mekkora az a tölcsér ( tányér ) ? A málnának sekélyen, de nagy területen terjeszkedik a gyökere. Lehet hogy most ültetés után elég egy 50 cm átmérőjű tányér, de később még nagyobb felületet kéne locsolni. Most még nem kell naponta locsolni, csak kimosod a talajból a tápanyagokat. Nemárt egy kis műtrágyát adni. Ha teheted takard a talajt fűkaszálékkal. Megőrzi a nedvességet, gátolja a gyomosodást. A levél elszíneződésére nem tudok okosat mondani. Nyáron az enyém is ilyen lesz, még nem jöttem rá hogy mitől.
Mivel elég homokos a talaj, ezért konkrétan egy tölcsér van csinálva és csak ott locsolom.
kb 30 tő málnám van. akkor a következő kérdésem lenne: létezik, hogy a hangya rágja meg a málna gyökerét?
Én értem, hogy túl aggódó vagyok, de mivel pénzért vettem a málna töveket, valamint naponta locsoljuk, ezért gondoltam segítséget kérek azoktól akik jobban értenek hozzá.
Ha kapok segítséget köszönöm, ha nem így jártam :(