Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Láttam a fotókat a gyökeréről, fotón alapján nem tudom eldönteni, mi a baja. Neked kell megállapítani, élnek a gyökerek vagy elhaltak. Ha leválnak, nem kapaszkodnak a földbe, akkor nyilván baja van.
Talán mesélj a fáról kicsit többet, mióta van meg, a telet hogy viselte, mikor virágzott, mivel tápozod, milyen a talaja, mikor száradtak az ágai és hasonlókat. A problémákat kellene/kellett volna lefotózni, egyértelműbb lehet, mint elmesélni.
Nem értem ezt a részét a hsz-ednek: " a teteje száraz csak nem bír kiszáradni." - lehet, csak írásjelek hiánya zavarja a szöveg megértését, én igénylem az írásjeleket, segítenek. Miért kellene kiszáradnia a földnek?
szia igen kiemeltem a cserépböl a földlabda egyben van a szélén a gyökerek nem szép fehérek és ha megfogom könyen lejön mit javasolsz?egyébként a teteje száraz csak nem bír kiszáradni.teszek fotót fel a gyökeréröl holnap,nagyonfélek hogy elveszítem
Elkészült a "kandírozott Etrog szeletek", recept a kosher.com-ról.
Az ott írtakkal ellentétben nem keserű, nyersen sem. Ennek az okára még rá kell jönnöm, talán nem is Etrog cédrátom van. A levelei a Diamante cédrátéra hasonlítanak, de arról is azt írják, keserű, szóval passz.
Én sem tudom, mit csinálok velük nem jól, főleg, mert a többiek jól érzik magukat. (remélem)
Nagyon köszönöm a meghívást, a Velencei tó mellett lakom, ez nem tudom mennyire közeli hozzád. Persze élőben az igazi, de azért így sok jó ötletet, tanácsot szedek össze.
Abban lehet igazság, hogy ha az összeférhetetlenség esetén el sem jutna termőkorig. Viszont akkor a rezes permetezést kipróbálom, azzal több legyet lehet ütni egy csapásra, ha netán valami gomba is lenne a dologban.
Lehet valami aknázómoly, de a fotókon nem látok tömeges kártételt.
Direkt tartod szárazon a fa földjét? Úgy tudom, a narancs nyáron szereti a vizet. Gyökerét megnézted? Az ágbarnulásnak általában gyökérprobléma az oka.
Annyi talán lesz idén nálam, szóval kipróbálom (azért is szeretni fognak nálam a kumkvatok :D ).
Amúgy megállapítottam, hogy tuti valamit nem csinálok jól náluk, és csak náluk, mert az obovatam is elkezdett szenvedni. Neki az egyik oldalon halnak el az ágai, és mézga képződik a tövüknél, némelyik az oltáshoz egész közel. A másik oldala meg elvan (még?).
Létezik esetleg, hogy az alannyal nem klappol, és emiatt csinálja? (Bár ez egy citrusfás növény, és nem gondolnám, hogy az olasz olyan alanyt használ, ami nem felel meg az adott faj igénynének). Egyáltalán ha nem jön ki jól az alany meg oltott rész, az milyen tünetekkel jár? Oké, hogy leszárad végül, vagy kidobja a nemest, de előtte ilyesmit produkálhat?
Na, szuper! Én is alig várom, hogy legyen annyi, amiből az egzotikusabbakat is ki tudom próbálni, mert persze narancs, citrom meg mandarin készült már, na de egy cédrátszörp... Vagy kumkvat. :) Viszont idén ha lesz megint Meyer a boltokban, abból lesz szörp, mindenképp.
Teljesen paff vagyok a szörptől, ami a kis Buddhából készült. Ez egy hideg eljárással készített szörp, a videoban Római cédrát felhasználásával készült. A cédrát leve helyett citromlét (Meyer lét) használtam, mivel a Buddhának nincs leve. Nagyon finom lett a szörp, és - ez a meglepő - valahol a kezdő és a végpont között eltűnt a keserű íz.
Hány ilyen levele van? Ha ez a kettő, akkor nem kell foglalkozni vele, ha zavar, tépd le és dobd el. Ha sok, akkor érdemes foglalkozni vele és megkeresni az okát. Nem túl jó a fotó, ennyiből én egy hámozgatóra tippelek.