Keresés

Részletes keresés

Z.JOZSY Creative Commons License 2020.03.09 0 0 166650

Segítsetek, mert most kezdem feladni!

Olvasok, beszélgetek, videókat nézek AZ ÓRA vásárlása előtt.

De folyton olyanok jönnek szembe, hogy:

- Az igénytelen.
- Az kínai.
- Az nem zafíros.
- Az műanyagos szerkezetű.
- Az már nem az a márka, mint volt.
- Az olcsó.
- Az drága.
- Az sznob.
- Az jó, de nem ez a verzió.
- Antik? Azzal átvágnak, meg ki vesz használt cuccot?
- Az koppintás, homage, másolat,.
- Az divatmárka.
- Az nem Rolex.
- ...

Most akkor mi az az óra, ami ÓRA, és nem egy autó ára?

Köszönöm a segítséget!

pacs_425 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 166649

Perckerék tengelye: most eretnekséget fogok mondani, majd helyretesznek érte :)
Ne szedd szét.
Valószínűleg úgyis lóg-lötyög, a mosófolyadék gond nélkül eléri a csapágylemezt, olajozáskor így is hozzá lehet férni. Itt most nem a pro szint az elsődleges cél, hanem a sikerélmény.

Hajszálrugó: a csapágylemeznél a hajszálrugó rögzítését mindenképpen bontanod kell, mert nem maradhat rajta, útban lesz minden más műveletnél. Szovjet vekkerekben mindenféle borzalmas rögzítési megoldás előfordulhat, kis kúpos szegtől elkezdve az igazi szögig, ami vissza van görbítve :) A billegőt a hajszálrugóval ne tedd kotyvába, csak benzinbe. Ki tudja miből van az a rugó...
Összeszerelésnél kiindulásnak úgy rakd össze ahogy volt. Így látatlanba azt lehet mondani, hogy fontos a megfelelő pozíció, ha nem jó helyre kerül, esési hibás lesz az óra. Ezt majd meghallod, nem lesz egyenlő idejű a tikk meg a takk, ilyenkor műszer hiányában addig kell játszani, amíg fülre jó nem lesz.

A legfontosabb: a billegő csapágazásának szétszedése és tisztítása. Nem írtad milyen vekker, ha kövezett - mondjuk 4 köves - akkor feltétlenül apróra szét kell szedni, különben nem lehet rendesen kipucolni.

Ha elrontod vagy nem sikerül, az ne vegye el a kedvedet, hiszen a gyakorlás a cél, legfeljebb gyűlik a tapasztalat. Ilyenkor derül ki, hogy jó lenne négy kéz meg három szem, amik különböző szögből nézik a munkadarabot :)
Következő projektnek ajánlanám a 11 köves Szláva vekkert, ez olyan mint egy óriásira puffasztott zsebóra, már egészen hasonlít egy rendes werkre. Az állítószerkezet kivételével mindene megvan, külön hidak a billegőnek-gátkeréknek, rendes svájci horgony-gátszerkezet.

Hajrá!

Előzmény: windproof (166644)
satzowlee Creative Commons License 2020.03.03 0 0 166648

Amúgy hallani fogod a ketyegésen is, ha nincs jó helyen a rugóvég, nem egyenlő fázisban hallod a tik-tak-ot.

Előzmény: satzowlee (166647)
satzowlee Creative Commons License 2020.03.03 0 0 166647

Attól függően, hogy a csap mellett mennyi lóg ki a hajszálrugó végéből az óra sietni-vagy késni fog:-hosszú vég sietés, rövid késés.

Ne parázz tőle annyira, menni fog az:-a csapot finoman betolod addig míg az előre betolt hajszálrugó végét még tudod tologatni ide-oda egy csipesszel. Amikor teCCik, akkor meg rátolsz a csapra, elképzelhető, hogy viszi a hajszálrugót is magával, de ez annyira minimális méret, hogy az állíthatóságból nyugodtan tudod korrigálni az így kapott járás-eltérést.

bosijani Creative Commons License 2020.03.03 0 0 166646

ha nem jó helyre teszed vissza,nem fog járni. 1-2 tized miliméter nem számit.

Kovla80 Creative Commons License 2020.03.02 0 0 166645

Sziasztok!

Mit gondoltok a lenti linken szereplő, új Raymond Weil Freelancer Chrono-ért mennyit lehet adni?

https://www.raymond-weil.com/en/product/freelancer-7731-sc2-65655/

Köszi: L

windproof Creative Commons License 2020.03.02 0 0 166644

Kaptam a múltkor egy csomó biztatást, hogy hogyan érdemes belevágni az óra szétszerelésbe. 

Szétszedni majdnem sikerült a vekkert, 2 bajos alkatrész van:

- egy tengely aminek mindkét oldalán fogaskerék van (egy nagyon pici, és egy elég nagy), ha jól sejtem ez a perckerék és tengely. Egyszerűen nem jön le a tengelyről a kisebbik fogaskerék max 1 centit tudom lefelé húzni, így pedig nem tudom a tengelyt levenni a csapágylemezről.

- a másik amitől félek, az a hajszálrugó (+billegő). Ezt egy csap (?) ék (?) szorítja be a csapágylemez egy nyílásába, de tartok tőle, ha kihúzom a csapot, akkor nem fogom tudni pont ugyanarra a pontra visszaállítani (kb 5mm lóg át a nyíláson, és ott fogja meg a csap). Jelent bármi gondot, ha nem pont ugyanott fogja megfogni a csap?)

Mondjuk az összerakás még nehezebbnek tűnik, a tengelyek ahányan vannak, annyi felé állnak, mire 2-3-at berakok a helyére legalább 1 kijön :) Szerencsére találtam pont erről a típusról képeket a neten, mert egy darabig fotózgattam, hogy hogyan haladok, aztán sikerült az egészet egy lépésben szétpattintanom :)

Örülök hogy egy ilyen ökölnyi szerkezettel kezdtem a játékot, már ez is elég kemény dió, pedig itt a hajszálrugó kivételével semmi nem sérülékeny. 

Előzmény: pacs_425 (166583)
APT Creative Commons License 2020.02.28 0 1 166643

Ránézésre 1960/70-es évekbeli felhúzós egyszerű Venus. Látni kellene a szerkezetét, mert így kb:bármi lehet benne, bár ezek mindegyike tisztességes középkategóriás óra volt, tartós, megbízható, de semmi különös. Van egy szinte pont ilyenem a fiókban, azért ennél látványosan lelakottabb, de nem katasztrofális állapotban, abban valamelyik FHF kézi húzós szerkezet van, tengelytörötten - és azt alkatrészként kaptam egy kupac hasonló órával együtt piacon, szerintem fajlagosan kb: 300Ft-ért... Ez szép és működő állapotban természetesen többet érhet, de a mostani piacon 15-20 ezernél többet szerintem még elvileg sem. Ha csak nem valami ritka-rendkívüli szerkezet van benne, ami nem valószínű - de látni kellene.

Előzmény: blu13 (166641)
APT Creative Commons License 2020.02.28 0 1 166642

Kevés az infó, jobban meg kellene nézni.. Kvarc szerkezetű? Az integrál csak ref.száma alapján 1451/439 modell, ez 90-es évekbeli, már ETA kvarc-szerkezetű, aranyozott tokos órát takar elvileg - nagyon nincs piaci értéke, kapásból egy árverést láttam, ahol egy pont ilyen, de sokkal szebb állapotú 150 euróért kelt el...

Előzmény: tothlaszlo76 (166640)
blu13 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 166641

Üdv!

Valaki tudna adni egy kis információt ezzel a Venus órával kapcsolatban. 

Előre is Köszönöm!

tothlaszlo76 Creative Commons License 2020.02.27 0 0 166640

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy milyen Omega De Ville óra van a képen? Ára? El szeretném adni, de nem tudok róla túl sok mindent..

rtivi Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166639

Nekem is van egy lyen papírórám. 

Igaz, ennek csak egy hátlaja van és Landeron van ebben is.

Amikor megvettem, kiderült ennél is, hogy az egyik fülnél repedt.

A nepper persze szóba sem állt velem.

Nem volt más, mint egy ötvössel megcsináltatni. (Ez az üzlet is megszúnt.)

A végén cca. annyibarült az egész, nagyjából 10 éve,

mint a mai aranyára kétszerese. Gőzöm sem volt erről a biznyiszről.

Így tanul a magyar. :-)) 

APT Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166638

Ez nem "érdekes" ezek ilyenek, pont ezt írtam.. ;-)))

A belső merevítő hátlap és a két tokgyűrű sima fém (rézötvözet), azért is rajtuk a "metal" felirat. És ha a külső hátlapod tényleg 3g-os, akkor ez még egy erősebb tok, nem szokott ennyi lenni, akkor ebben a tokban 6-7g is van, bár ilyen méretű toknál ez így sem sok, nem erős, ezért is a merevítések.

Előzmény: Spandau11 (166637)
Spandau11 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166637

Köszi !

Èrdekes módon ( bár lehet csak nekem ), ez is duplafedelü ( vagyis dupla hátlapú ). A külsö fedélen nincsen belül már semmi írás, de a belsö fedélben a Metal 156 látható.

+ a ház falán / peremén is a Metal felírás olvasható.

Maga a külsö hátlap, amin a 18K - t írja házi digitális mérleggel 3 gr. - ot mutat.

Előzmény: APT (166636)
APT Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166636

Első ránézésre abszolút tipikus 40-es évek vége, 60-as évek legeleje között készült "Chronographe Suisse" - egyen szériás "papírstopper", jelen esetben Gigandet márkanévvel. A szerkezet valószínűleg Landeron 4x, 5x változat (kapcsolókaros, "alap kivitelű", de amúgy teljesen korrekt, elég tartós, megbízható összeadó stopper). A tokról kapták ezek a "papírstopper" elnevezést, a tok valóban 18K arany, de üreges fülekkel, két gyűrűvel merevített tok-középpel és egy méretes, szorosan illeszkedő fém belső merevítő hátlapra pattintott nagyon vékony (kézzel simán "összegyűrhető" 18K arany hátlappal. A nagy méret és 18K ellenére ezekben a tokokban 3-5g arany van "csak", és óvatosan kell velük bánni, mert meglehetősen sérülékenyek. Korrekt, elővigyázatos (túlzásba azért nem kell vinni) használat mellett simán bírják, de mondjuk egy erősebb odaütéstől akár össze is csuklik valamelyik tokfül (és sérülés-mentesen már nem is lesz helyreállítható), ezért nagyon sok ilyen óra tokja sérült is, a hátlap is sokszor elvész - vagy lyukasra kopik, de szép állapotban teljesen használható órák.

Előzmény: Spandau11 (166635)
Spandau11 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166635

A fotók:

Előzmény: Spandau11 (166634)
Spandau11 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166634

Üdvözletem.

Ismét a " szakemberekhez " fordulnék némi tanácsért.

Hozzájutottam egy Gigandet 17 Rubis karórához. A hátlapon látható a 18K / 750 emjelzés.

A kérdésem az lenne, mi itt az arany ? A hátlap, a ház, ...  vagy ?? Késöbb teszek fel pár fotót róla.

Elöre is kösz a segítséget.

APT Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166633

Ha kis Miyota van benne - akkor nem is kérdéses, hogy "gagyi". Hamisítvány. A PD KIZÁRÓLAG svájci werkeket használ, még a nem direkt IWC kapcsolatú óráinál is.

Előzmény: Ycall (166632)
Ycall Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166632

Belul egy kis miyota quartz szerkezet van. De majd csinalok rola kepet.

Mivel alapvetoen is egy "designer" markaju ora, ezert nagy elvarasok nincsenek, nem lehetnek vele szemben.

A kerdes arra vonatkozik, hogy "eredeti gagyi" vagy "gagyi gagyi" lehet az ora? :)

Előzmény: Törölt nick (166631)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.26 0 0 166631

Első blikkre gagyinak tűnik, de mutasd meg, mi van belül! 

Előzmény: Ycall (166629)
fastrobi1 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166630

Az a bizonyos határ sem mindig akadály. A Richard Mille a jó példa erre. Nem tudnak olyan eszement árat írni rá hogy meg ne vennék.

Előzmény: altimus (166628)
Ycall Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166629

Sziasztok,

Lehet, hogy nem a legjobb helyre irok, de hatha.

Van egy Porsche Design női óram, amirol nem igazan tudom kideriteni, hogy valodi vagy esetleg "fake".

A legjobban a regi  "ultra sport" -okra hasonlit.

Tudna esetleg valaki tobb infoval szolgalni?

Elore is koszi

altimus Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166628

> Ebben nem érdemes racionalitást keresni.

mar hogyne lenne erdemes. kozgazdasagilag tokeletesen ertheto dolgokrol van szo. a tokhal kaviar eseteben nyilvan nem a "taperteket", vagy az "izelmenyt" fizeted meg, hanem az exkluzivitast es a ritkasagot.

a rolex eseteben pedig a termek pozicionalasat. ennek semmi koze a termek minosegehez, a termek eloallitasi koltsege meg tizede se lehet a bolti arnak. ellenben a termek luxus termeknek van pozicionalva. ha tizedaron adnak es mindenki vehetne ilyen orat akkor a termek mostani vasarloi nyilvan nem vennek azt. (aztan egy ido utan valoszinuleg a tized aron vasarlok se.) kicsit furcsanak tunhet, de a luxus termekek piacan annal kelendobb valami minel dragabb. (persze nyilvan csak egy hatarig igaz ez.) a latszolag magas ar persze nem feltetlenul jelent "extra profitot", hiszen a luxus uzletek mukodtetese, a hirdetesek, a szponzoralt sport esemenyek ... szepen viszik a penzt.

Előzmény: W_B (166626)
made.in.kukutyin Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166627

Időközben erre már én is rájöttem, túl racionális vagyok én ehhez :-)

Előzmény: W_B (166626)
W_B Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166626

Ebben nem érdemes racionalitást keresni.

A kaviárnak sem nagyobb a tápértéke mint pl. a marhahúsnak, mégis nagyságrendekkel drágább.

Presztizs.

Előzmény: made.in.kukutyin (166617)
altimus Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166625
Előzmény: made.in.kukutyin (166624)
made.in.kukutyin Creative Commons License 2020.02.25 -1 0 166624

Sajnos vagy nem sajnos, de olyan ember vagyok, aki még egy zsemlénél is ár-érték arányt néz. :-) Autónál is megtehetném, hogy veszek egy új BMW-t, de mégis egy tizenéves Toyotával járok. A státuszszimbólumokat  mindig is hülyeségnek tartottam. Igazad van, tényleg nem nekem árulják.

Előzmény: menut (166623)
menut Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166623

Ebből csak az látszik, hogy te szegény vagy a Rolexhez, nem neked árulják. Ez persze nem baj.

Előzmény: made.in.kukutyin (166620)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166622

Biztosan egy AAA minőségű, ETA szerkezetes Submariner volt a kezedben. 😈

Előzmény: made.in.kukutyin (166617)
made.in.kukutyin Creative Commons License 2020.02.25 0 0 166621

Köszi, ez hasznos, eddig csak az itthoni automata kínálatukat néztem, ami eléggé szegényes. 

Előzmény: spapda (166619)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!