Ki lehet találni, ezt ki mondta, és ki nem. És nem, nem ragadtam ki semmiféle kontextusból, önálló egységként értelmezhető, Miniszterelnöki interjú során hangzott el, egy kérdésre válaszként.
Ha ez a beszed nyomtatasban jelent volna meg es Gyurcsany alairassal most itt tapsikolnatok hogy milyen elörelato beszed volt es azt akarja hogy Magyarorszag erösödjon stb stb..
Nem skizofrén vagy messiás, hanem politikus. Nem cselekvési tervet vázolt, hanem évet értékelt és irányvonalat jelölt ki. Mivel nincs kormányzati pozícióban, nem dolga cselekvési tervet vázolnia.
Nem kellene eltúlozni. Egyik se! Inkább ott van a "polgár" elásva, amit Kéri mesélt az egyetemi évekről:
"Amikor 1982 őszén Viktorék elkezdték az egyetemet, két-három hónap után fölfogtam, hogy velük nemigen lehet mit kezdeni - emlékszik vissza Kéri László. - Nem fogok olyanokkal alkudozni, akik ellenfélnek tekintenek bennünket. Áderék, Kövérék, Szájerék kompromisszumkészek voltak. Óra után le lehetett ülni velük, sörözni, beszélgetni. Ezzel az engesztelhetetlen branccsal alig-alig. Azért volt ez rettenetes, mert nekünk az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején a tehetséges hallgató volt a partnerünk, és nem a kollégáink, nem a tanszékvezetők, akik nem engedtek bennünket kibontakozni. Bárdnak, Petőnek, Kukorellinek, nekem a tehetséges hallgatóért volt érdemes bennmaradni az egyetemen, egészen addig, amíg a Viktorék meg nem jöttek. 1983 novemberében, a szakkollégium alakuló ülésén Lenin-fiúknak neveztem Simicskát és őt, mert agreszszív, kirekesztő, ellenségkereső viselkedésük az ő módszereikre emlékeztetett. Karácsonykor levelet írtam a kollégáimnak, hogy tűnjünk innen, mert megjött egy új korosztály, amellyel nem lehet szót érteni. Engem ez annyira zavart, hogy 1993-ban is megkérdeztem Viktortól, miért kellett velünk úgy bánnotok? S a vele készített interjúkötetben elmondta, mi reprezentáltuk nekik a hatalmat. Elég primitív gondolkodás, s nekem ez nem ízlett."