A bogyórepedést nem irigylem, de azért jó nektek, hogy van arrafelé eső. Badacsony környékét idén (is) úgy elkerülik a felhők, hogy már el sem hiszem. Alig-alig van eső az elmúlt hónapban kb. kétszer vagy háromszor esett, akkor se sokat, ehhez képest Somogyban (arra is gyakra járok)állandóan esik. Nincs köztetek valami meterológus, aki tudja, miért hagyja ki azt a vidéket az eső?
Még nem tudjuk a végét ezért amít írok csak feltételezés!
Tehát ha az idő ilyen maradna (nagyon meleg) mint most akkor sztem lenne rá reális esély, hogy rendesen beérlelné a fürtöket. Hogy az extraktja milyen lenne az megérne egy misét. Én azért azon kezdenék el gondolkodni (már így előre) hogy jövöre akkor mennyi lesz majd rajta? Nem lehetséges, hogy kicsit/nagyon visszavesz a termésből jövőre?
A kényszer visz rá, mert mint említettem elég erős a lisztharmat nyomás. Az aktuális permetezésbe mindenkép lesz kontakt összetevő (Karathane), az meg csak akkor ér valamit, ha eléri a veszélyeztetett zónát. Abban igazad van, hogy ez okozhat hőgutát, de a tapasztalat szerint így sokkal kisebb a veszteség, mintha a lisztferkó koncertezik. Emellett láthatod a nyírás után is elég magas a lombfal, valamelyest az is véd. Az igazi trükk meg az, mivel K-Ny-i tájolásuak a szőlők ez a kibontás az északi oldalt érinti inkább onnan meg egyáltalán nem veszélyeztet a napsugárzás.
Szerintem is csak hónaljazni kellene. A leveleket csak a szüret előtt két héttel szoktam leszedni.
Holnap megyek Dörgicsére, levágom a tetőt, meg eligazgatom veszőket, leszedem a hónaljat, azt is inkább a tőkefejről, a fölsőket befőzöm. Nem árt, ha van levele. Meg is lett kultivátorozva a múlt héten. Hétvégén permetezek.
Eléggé merész ez a korai lelevelezés a fürtzónában... nem fordul elő napégés, perzselés a bogyókon? (főleg a kékbogyójuaknál?) Savaidk nem égnek el túlzottan ilyen körülmények között? (Tudom Zala :), de júl. augusztusi tűző napon kánikulában, egy napnak közvetlen kitett bogyó igencsak felforrósodhat) A lisztharmat ellen nem elegendő a fürtzóna hónaljainak kitörése?
Áruld el, hogy csinálod? Azt írod két hétig nem láttad a szőlőt és egy csapásra glédába vágtad az egészet? Esetleg erős brigáddal dolgoztatsz? Én minden másnap legalább belemegyek, de soha sem bírom utol érni magam. Írtam, hogy nem bírok a lombbal. Íme a bűnjel:
És amerre már valamelyest dolgoztam
Amint az előző képeken látható, elkezdtem a fürtzónát erőteljesen kitakarítani, mert lisztharmatfertőzéstől tartok.
Sietnem kell, mert a hét közepén lejár a 14 napos permetezés fordulóm.
Igen fajták szerint vannak a sorok.Kukacos szőlőm sajnos volt tavaj előtt,de az nagyon.A must teli volt kukaccal.Tápanyaghiány az biztos,hogy nem gond.
Ez fajtaspecifikusnak semmiképpen nem mondható,mert több fajtánál is előfordult, az említett szőlőfajtáknál általánosnak mondod, ismétlődő (eddig minden évben előfordult), feltételezem az azonos fajták sorban egymást követően, vagy egy területre vannak ültetve... Kérdés: Területileg a kártétel behatárolható-e, vagy ez nem jellemző?
A B-58 hatékony szer a molyok ellen, a 12-14 napos szünet virágzás körül hát egy kicsit rizikós, ez lehet probléma, de levélperonoszt azt mondod nem találtál, ez jó jel lehet.
Minden évben előfordul, ez akut esetre utal. (Minden évben ugyanazt a hibát, nem valószínű, hogy ugyanúgy elköveted.)
A Pölöskei muskotály jó rezisztenciával rendelkezik a gombabetegségekkel szemben...szerintem a chardonay, cabernet sauvignon sem a legérzékenyebb fajta.
Volt-e már molyos gondod? pl. kukacos szőlő?
Külső körülmény közrejátszhat-e? (pl.totális gyomírtás a közelben, virágzás közben tartós eső, stb.)
Tápanyaghiány? Talajprobléma?
Nézd! Próbálunk ötletekkel, tanácsokkal, kérdésekkel segíteni, a választ valószínüleg mégis magadnak kell majd megtalálni.
Ahogy írtam a (cabernet sauvignon,pölöskei muskotály,shardonay)amin majd minden fürtön van.Szürkebarát,ezerfürtű,pinot blanc,tramini,elvétve. Peronoszt levélen még nem találtam. Eddig 12-14 naponta permeteztem.(Bi-58) Eddig még minden évben volt illyen betegség(egyébként 6-éves a telepités). Van a szomszédéban is de nem ennyi. Egyébként ez tud még kárt csinálni, a nagyobb szemeken?
Szerintem többesélyes a dolog. Lehet szőlőmoly, ami a virágot károsította, lehet fürtperonoszpróra, és egyszerűen csak porzási probléma. Ezt az egyéb jelekből próbáld meg eldönteni:
Fajtaspecifikus-e? Egy fajtán belül fordul csak elő, vagy több fajtánál is?
Egyedi eset (egy-két tőkén), vagy általános a szőlődben?
A peronoszpóra más jeleit tapasztaltad-e , pl. levélen?
Rovarölőszert használtál-e?
Elég gyakran permeteztél-e? A megfelelő szereket használtad-e?
Ez a hajó elment! Most koncentrálj a meglévő egészséges fürtjeidre! Hidd el lehet hogy bármit is tettél volna akkor is lenne kisebb/nagyobb veszteséged. Most benne van az időjárásban ez is. Ha eddig program szerint permeteztél akkor kövesd saját programodat, ezért ne csinálj vele semmit, mert úgyis felesleges!
"Nagyon nem bánkódok miatta, hiszen a lombon belül, ha az érés időpontja közelében csapadékot kap a tömött fürt, jó eséllyel az ebek harmincsadjára kerül."
Bocsi de nem értelek! ha az a vége hogy "hihi" akkor értem az iróniát, de így értelmezve "nem bánod ha elvész a termés?!"
Nem tudom, én első körben arra gondolnék, hogy nem sikerült a porzás. Nem hinném, hogy perenoszpóra. Egyébként ha felszívódóval permetezel, az kinyírja.