A super 8-as kamerák 70 %-a nem tudja kezelni az új Ektachrome 64T filmet. a kamerák automatikáját a 40 és a 160 Asa anygokra állították be. Itt egy "rövid" lista arról, hogy melyik gép tudja kezelni és melyik nem!
Cameras that can meter properly
These cameras should measure the notches properly and expose Ektachrome 64T correctly:
Bauer C2A & C2B
Beaulieu 1028 XL 60, 1018 SX 8 and 1008 XL (according to the manual - the mechanism for measuring the notches for these cameras is a little bit "unusual", though - s. Talk:Super_8_EKTACHROME_64T_motion_picture_film_exposed_in_old_cameras)
Bolex 7,5 Macrozoom (according to the manual)
Canon Zoom 250
Canon 512XL Electronic
Canon 518 Auto Zoom and 518 SV
Canon 814E and 1014E
Canon 814 XL-S and 1014 XL-S
Canon 814 Autozoom
Chinon 872 power zoom
Chinon 12 SMR Pacific (according to some eBay-auctions, hence this doesn't have to be correct!)
Nizos sound and silent (photo) (except: see below)
Porst Sound FM 120S (according to some eBay-auctions, hence this doesn't have to be correct!)
Sankyo Super MF606
Yashica Super Electro 800
Zeiss Ikon S8, MS8, 808, 811, GS8
The user sets ASA manually so these cameras work fine:
Beaulieu 2008, 3008, 4008, 5008, 6008, 7008, 9008
Leicina Special
Lomo 215
[edit]
Cameras that will not meter correctly, but have manual override
These cameras will not handle auto exposure properly as they will not understand the 64 ASA notch. This is because they have a simple notch-sensing button that only registers 40 ASA T or 160 ASA T, as was common of the last super 8 cameras. You must adjust the aperture to be 2/3 stop less than the camera meter suggests. The technique depends on the type of manual override that is available.
Manual aperture, adjust the aperture to be 2/3 stop less than the camera meter suggests or use an external meter
Agfa Movexoom 4000 Synchrosound
Bauer S715XL, S709XL (the manual states the meter sets only 40T/25D and 160T/100D) discuss
EE lock. Point the camera at something to make the aperture 2/3 stop less open, then press the EE lock.
Bolex 160
Bolex 350 Macro Compact
EE lock. Point the camera at something to make the aperture 1 and 1/3 stop more open, then press the EE lock.
Canon 514XL, 514XL-S (cameras believe it is 160 ASA Tungsten)
Plus one stop compensation, cartridge notch could be broken so camera will read it as a 160 ASA, then adjust the overexposure control switch to +1, so it will actually expose as 80 ASA, underexposing only -1/3 stop.
Bolex 350 Macro Compact
[edit]
Cameras with only manual exposure
These cameras have no built in light meter so of course will handle the new film fine:
Kodak M2, M22
[edit]
Cameras that will not meter correctly
These cameras will not read the cartridge notches correctly and do not have manual exposure control or exposure compensation settings.
Agfa Microflex series
Canon AF310XL and AF310XL-S
Eumig Mini 5 (only has compensation for backlit subject and aperture lock)
Revue Super8 S-100
[edit]
Cameras with non-TTL automatic exposure
The following cameras cannot meter accurately with the Ektachrome 64T film but have non-reflex (non TTL) external light meters. If the camera reads the notch as 40ASA, use a ND 0.2 neutral density filter on the lens. If it reads the notch as 160ASA, use a ND 0.4 neutral density filter on the electric eye.
Kodak XL series
Eumig Nautica
Canon 310XL (photo)
[edit]
Additional Resources
Super 8 Cartridge Notch Ruler to help you measure your own camera's notch sensing mechanism.
For a thorough explanation of the way that cameras sense the cartidge notches in order to select ASA for the built-in light meters, visit Mike Nyberg's wonderful reference page at: http://home.pacbell.net/mnyberg/super8mm/super8_35.html
Here are some examples of how to adjust the calibration of the exposure meter (http://home.pacbell.net/mnyberg/super8mm/super8_36.html)
Here's another list of Super8-cameras and how to get them to work with the new 64T (http://www.film.project-consultant.de/html/table__asa_-_cameras.html).
Komolyan kell venni. Az exponált filmet minél hamarabb hivasd elő! Igaz , én már hívtam 15éve exponált anyagot jó lett! Ha van ilyen anyagod elő kell minél hamarabb hívni. Ha most exponálod, ne ülj rajta!
Vetítőgép ügyben írj Beaulieunak, neki vannak jó minőségű eladó gépei!
Ja,és még valamit nem értek.A kamera tudja kezelni az ASA 100-at,a 64-est meg túlexponálja.Akkor ez azt jelenti,hogy minél kisebb az ASA-szám,annál érzékenyebb a film?
Esetleg azzal van összefüggésben,hogy a kamera automatikája érzékeli kisebbnek 64-nél,és ezért exponálja túl?
(Csak egy kicsit szeretnék tisztában lenni a technikai háttérrel...)
Elösször próbáld ki! Ez a 64 ASA megfogja az egyszerűbb kamerákat! Múlt héten hívtam 1 tekit az helyén volt! Szerintem tudja kezelni a Canon. A csomagot jan-tól kezdjük hirdetni, kb59000.-/8tek(hívás+scanelés). Hirdetni fogjuk!
A héten voltam a Soós-nál,az Arany J. utcában. 5625 Ft. a fekete-fehér és a színes film is.Ott azt mondták,hogy ez 15m filmet jelent.
Tehát ha vesszük,hogy a super8-as film osztástávolsága 3,81mm , és 24kocka/sec-ben vesszük fel a filmet,összesen 2perc 44másodperc lesz a játékidő.
Ha összeadjuk az előhívás díját+ a film árát,és leosztjuk a vetített másodpercekre,akkor minden egyes másodperc 49 Ft 50 fillérre jön ki,ami azért nem is olyan sok...
4 perc! Nem olcsó mulatság! Nem egy családi-videjóóó kategória! Ha az ember ráérez az ízére és megtanul takarékoskodni az idővel, az élmény garantált! Én 12percben mutattan be a görögországi nyaralást. Ez a rövid játékidő nem ment a nézők idegeire, és én is többet láttam a vidékből! Csak sajnálni tudom azokat akiknek a videókamera a szemükhöz gyógyul egy nyaralás alatt!
Szerintem egy próbát megér! Bp-en a Soósnél lehet kapni filmet. A Vison 2 anyagokat ne vedd meg mert az negatív! Első próbéra ajánlom a Plus-X anyagot, ez ff. Előhívom 2500.-/ tekercs áron!
A Szellemkép szimpatikusnak tűnik, azonban, ha jól tudom ők alapvetően képzést és táborozást (tanulással egybekötve) nyújtanak, amire nekem már ilyen formában nincs időm, meg én korosztályilag is kinőttem már abból.
Abban egyetértek, hogy szervezhetnénk valamit, akár erről a fórumról kiindulva egy egyesületet - talán azt a legegyszerűbb megalapítani - és annak keretein belül non-profit alapon sok dolgot lehetne csinálni. Ha jól látom Szegeden ezt már meg is csinálták...
Tudom, hogy vannak amatőrfilmes szervezetek, de ott már azt hiszem inkább a video dominál.
Nálunk csak az s8 menne. Mondjuk ki, elitklub lennénk, na!! :))
Sajnos a 16mm árait nem tudom pontossan, de egy régi infó: Ektechrome 100D 640ft/m Ezt az anyagot tudom hívni, a szines negát pedig a Kodak lab vagy a Filmlaboratórium vállalat! Szerintem a 16mm nagyon tőkeigényes, amikor az MTV-ben volt a nagy 16mm irtás lehetett fillérekért venni kamerákat( Arri BL , SR1, ECLAIR) Én megvettem a 16mm-es B&H kopírgépüket. A16mm amatőrfilm halott, én is hirdetni akarom a gépet az Ebajon, az árát pedig az S8-ba pumpálnám! Szerintem,ha nincs klubb szervezni lehetne egyet. A Szellemkép szabadiskolának van filmes kurzusa.
kösz az infót. Ha jól számolom ez olyan félórás film anyaga és minden benne van. Tényleg, a 16mm vagy s16 mm ehhez képest mennyi? Ez kicsit off topic, de legfeljebb bemásolom a 16mm-es topicba...
Az alapkérdés továbbra is marad: van valamilyen super8-ra szakosodott egyesület, club, szervezet stb?
Szia! A laborral kapcsolatban: jövőre az ektachrome 64T-t 8-as csomagban fogjuk árulni kb 59900ft(8db film+hívás+scanelés). Az ff-re is tervezünk ilyen csomagot!
Üdv!
Ui.: Bármilyen labor ötletre, kérésre nyitott vagyok!