Én is így jártam a márciusban vetett palántáim nyüzgék, semmire sem jók. Vettem a piacon 5 palántát, hogy legyen korai enni.
Emellett kint a földbe napsütötte helyre egy fél négyzetméteres helyre vetettem magot fél cm mélyre, és egy nylonnal letakartam, mindennap kicsit meglocsoltam. Hamar kikelt, talán egy jó hét, de a gazok méghamarabb. Nem gyomláltam ki, a gazok emelték a fóliát a paradicsom meg szépen tudott nőni, egy hét alatt megnőtt 10 cm-re ekkor szedtem le a fóliát és kigyomláltam. Tegnap palántáztam ki a helyére. Szerintem még most is vethetsz, kicsit később de fog teremni.
szerintetek késő van már a paradicsom vetéshez? vagy lehet még belőle valami? poharakba vetnék paradicsomot és kint szabad ég alatt nevelődnének majd kiültetném szabadföldbe, , azért nem szabadföldbe vetném mert ott hamar eldudvásodik és nem kel olyan jól, nem oylan "sterilek" a körülmények már kiültettem a palántákat amiket már márciusban elvetettem, de sajna nem olyanok lettek mint terveztem és félek tőle... nem baj az se ha későn terem, sőt, akkor legalább elég sokáig lenne paradicsom, szóval lehet belőle valami?
Én úgy, hogy minden várakozás ellenére mégiscsak kikeltek a magok. És roppant aranyosan festenek a pamacsok a földben. hanem vettem lugasparadicsom palántát, igaz, a jég kicsit megtépázta, de jó lesz, remélem, szépen nőnek.
Szintén zenész :( a Tumbling Tom red kivételével,az már szépen virít! De még Időben vagyunk ám,csak ez a hirtelen meleg....és szerintem mindenki azt várja,hogy már a jövő héten ehessük a finom parikat!! Nem-de?????
Nekem is most bújtak ki a tavaly lehullottak. Csomókban jön elő a sok kis koktél palánta. Lehet, hogy leviszek belőlük a tiszai telkemre, mert ott idáig még egy fajta sem bírta az ottani párás klímát. Rendszeres locsolás mellett is minden évben "leégtek" a levelei:( Még így is teremtek de elég csúnya látvány volt. Hátha ez az évek óta "vadon" kelő koktél, meghonosodna ott.
A szomszéd nénink tavalyelőtt ősszel begereblyézte a rengeteg elhullott koktélparadicsomot az egyik ágyásban. Így aztán tavaly a fél utca tőle hordta a "palántát". :-)))) Ha szándékosan vetette volna a hideg földbe, tuti, hogy a harmada se kelt volna ki....
Szerencséd, így nem kerülsz bíróság elé a mag legyilkolásáért.
Ültesd a magot 1 cm mélyre. Tegyél rá lefordítva műanyag poharat, ha süt a nap, hagyd rajt 3-4 napig és akkor vedd le. Így pár nap alatt kikel. Figyelni kell 3 nap után, ha kikel egyszerre levenni róla a poharat, mert tönkremegy alatta a kikelt palánta. (újabb gyilkosság)
Hát mert már 2 hete elvetettem őket, de még meg se nyikkannak. Az a baj, hogy itt nincs hely palántát nevelni, ezért döntöttem úgy, hogy elvetem. Csak olyan száraz a föld, hiába locsolom. Attól tartok, nem fognak kikelni.
A tegnapi gyomláláskor tűnt fel, hogy a tavalyi paradicsomok java elvetette magát és most épp 3-4 centis kis azonosítatlan (még nem repülő) paradicsomok verik fel a kiskertet. Egyébként miért volna meggondolatlan? Nálam tavaly egyszerre voltak palántázottak és olyanok is, amelyek hasonló módon, ön-vetésből nőttek és jó volt ez így.
Műanyag cserép helyett jó a 20 literes malteros vödör. Mi nagyon szeretjük a Gardener's Delight fajtát. Érzékeny a Phytophtorára és reped a termése, de nagyon jóízű. Cserépben tartom tető alatt, úgy terem a fagyokig. Kiültetve könnyen elviszi a burgonyavész.
Igen, vetetettem azokból is, de csak a lugas fajtát tudtam így megmenteni. A magokból küldtem nagyinak is, így nála remélhetőleg sikeresebb a magvetés.
Volna egy kíváncsi kérdésem: ha kifejezetten erős ízű paradicsomot akartok enni, milyen fajtát ültettek? Párommal két éve próbálgatunk különféle fajtákat, van már néhány kedvenc, pl. a Cherrola és egy Lugas-fajta, viszont érdekelne, Ti miket kedveltek. Próbáltunk persze jópár érdekességet is, mind színre, mind alakra, de ezek nem feltétlenül izgalmasak ízre (bár szerintem az egyik tigriscsíkos mind kinézetre, mind ízvilágra dobogós).
Idén megint új fajtákkal bővült a repertoár, már erős kíváncsisággal várom, melyikből mi lesz. A tavaly próbáltakból csak Cherrola-palántát ültettem ki, jött még mellé Cuo di Bue, Schott-féle szívparadicsom (szegény eléggé sovány volt palántakorában és most kinn sem igazán tűnik életerősnek), Marmande, egy lucullus-fajta, Brandy Wine, Great White (beetee jóvoltából), Red Cherry, Rumba, Sultan F1, illetve egy tökforma (bolti) szerzmény és a bécsi naschmarkti piacról hozott egy szem paradicsomból is szedtünk magot, az rózsaszínes-zöldes-pirosas színű volt és elég bizarr formájú.
Hátra vannak még a dézsás paradicsomok, ezzel kapcsolatban volna is egy kérdésem: Ti honnan/mennyiért szerzitek a dézsát a paradicsomnak? Persze lehet nagyobb "cserepet" venni aranyárban, de próbálnám nem a legdrágább megoldást választani. Ha van tippetek, tanácsotok - köszönöm!
húú, ezt megpróbáljuk:) úgyanígy jártunk, ráadásul black zebra, sárga körte, meg még két heirloom fajta, pedig már aszittük, menők vagyunk a magról termesztésben:D ugyanitt vennénk a fenti, v. egyéb heirloom (szinte bármilyet) palántákat, ha vkinek fölösleg van...:)