Koppkopp ugye?
Úgy kezdtem a koncertet, hogy a Leslie-nek leesett a felső motorja, úgyhogy majdnem az egészet szét kellett kapni....
Mindig megfogadom pedig, hogy rendszeres karbantartást fogok bevezetni a Leslie-n...
Na akkor én meg elmesélem, hogy totális felújításon vesz épp részt a Solton leslie-m. Fullcsöves, 100W-os erősítő kerül bele, 600W-os Meyersound mélynyomó, magas újraimpregnálva (vagymi), motorikusan kitisztítva, minden :)
Elvileg pénteken készen van, és lehet, hogy veszek hozzá még egy csöves torzítót is:)
Tök olyan, mintha egy TFK-koncert plakátja lenne:-) Lehet kapni ilyet?
(A jövő évi reménybeli koncertjükhöz előzenekarnak igazán beférnétek - ezt komolyan mondom!)
Jön Németországból Hammond olaj+ service manual az orgonához (mire megjavítjuk, meg is érkezik... sebaj, legalább értjük majd, mit miért is csináltunk).
Vintage cuccokat boltban már sehol nem kapni... :-/
Korgról jut eszembe:
Kb. 12-13 éve láttam egy ilyen szintit a Király utcában egy - azóta már megszűnt - hangszerboltban. Ki is próbáltam, annyi baja volt csak hogy 1-2 billentyű nem szólt, de valaki biztos meg tudta volna buherálni. És az ára akkor 8000 Ft volt. Annyira sajnáltam hogy nem volt annyi zsebpénzem, azt hiszem akkor volt az utolsó alkalom arra, hogy boltban vintage analóg szintit vehessek. Aztán 1-2 év múlva a Szív utcában a Kodály Köröndhöz közel egy másik hangszerboltban láttam egy MiniMoogot. De az eladó, kérdésemre gyorsan rávágta, hogy az az övé, nem eladó, csak dísznek rakta ki a boltba. Ennyi.
Nektek volt valami ennél pozitívabb élményetek a pesti boltokban?
A Révay utcában volt egyszer egy bolt, ahol Hammond orgonák, Leslie-k, meg Korg Trinity-k voltak kaphatók... ez úgy két éve volt. Azóta amikor arra jártam, be volt deszkázva... nem tudja valaki, hogy mi van ezzel?
Van egyáltalán Magyarországon bármilyen Hammond-cuccot áruló bolt?
A tonewheel az a mechanikus hanggenerátor, ezzel hozzák létre a sinus jelet. A drawbar pedíg a felharmónikusok hangerejét szabályozza. A kettő nem ugyanaz.
Drawbar van nem tonewheeles orgonákon is, mivel az elv hasonló, csak ott nem mechanikusan, hanem tranyókkal hozzák elő a sinushullámot.
Egy kérdés a szakértő uraknak. Mi a különbség a drawbar és a tonewheel orgona között? A drawbar-t már sikerült egy-két VST orgonán kipróbálnom, valami olyasmi jött le belőle, hogy azokkal a rudakkal lehet beállítani az oszcillátorok hangerejét egyesével, és minél több van ezekből, annál teltebb a hangszín. Nagy hülyeséget mondtam? Na és a tonewheel micsoda? Az a poti, amivel a szinusz, háromszög meg négyszögjel között váltogatok?
Tudtam, hogy bele fogsz szövegelni a képriportomba:)))))))))))))))))))))))))
A lemezek azért vannak, mert az orgonát Kecskemétről hoztuk egy barátommal (lásd www.kethold.hu, Trinity-hangszerpark bevezetője...) és akitől vettem, egy helyi lemezboltos.
Baromi jó kis boltja van egyébként.
Utolsó:
Hát íme, összeállt a rendszer: Hammond P-100 és Dynacord DC-100, a Leslie sajnos nem csöves, de így is szuper! (volt, amíg el nem kezdtem renoválni.Most kb. még egy hónap, mire újra szólni fog-közben ugyanis le kéne államvizsgáznom:))