Szerencséd, így nem kerülsz bíróság elé a mag legyilkolásáért.
Ültesd a magot 1 cm mélyre. Tegyél rá lefordítva műanyag poharat, ha süt a nap, hagyd rajt 3-4 napig és akkor vedd le. Így pár nap alatt kikel. Figyelni kell 3 nap után, ha kikel egyszerre levenni róla a poharat, mert tönkremegy alatta a kikelt palánta. (újabb gyilkosság)
Hát mert már 2 hete elvetettem őket, de még meg se nyikkannak. Az a baj, hogy itt nincs hely palántát nevelni, ezért döntöttem úgy, hogy elvetem. Csak olyan száraz a föld, hiába locsolom. Attól tartok, nem fognak kikelni.
A tegnapi gyomláláskor tűnt fel, hogy a tavalyi paradicsomok java elvetette magát és most épp 3-4 centis kis azonosítatlan (még nem repülő) paradicsomok verik fel a kiskertet. Egyébként miért volna meggondolatlan? Nálam tavaly egyszerre voltak palántázottak és olyanok is, amelyek hasonló módon, ön-vetésből nőttek és jó volt ez így.
Műanyag cserép helyett jó a 20 literes malteros vödör. Mi nagyon szeretjük a Gardener's Delight fajtát. Érzékeny a Phytophtorára és reped a termése, de nagyon jóízű. Cserépben tartom tető alatt, úgy terem a fagyokig. Kiültetve könnyen elviszi a burgonyavész.
Igen, vetetettem azokból is, de csak a lugas fajtát tudtam így megmenteni. A magokból küldtem nagyinak is, így nála remélhetőleg sikeresebb a magvetés.
Volna egy kíváncsi kérdésem: ha kifejezetten erős ízű paradicsomot akartok enni, milyen fajtát ültettek? Párommal két éve próbálgatunk különféle fajtákat, van már néhány kedvenc, pl. a Cherrola és egy Lugas-fajta, viszont érdekelne, Ti miket kedveltek. Próbáltunk persze jópár érdekességet is, mind színre, mind alakra, de ezek nem feltétlenül izgalmasak ízre (bár szerintem az egyik tigriscsíkos mind kinézetre, mind ízvilágra dobogós).
Idén megint új fajtákkal bővült a repertoár, már erős kíváncsisággal várom, melyikből mi lesz. A tavaly próbáltakból csak Cherrola-palántát ültettem ki, jött még mellé Cuo di Bue, Schott-féle szívparadicsom (szegény eléggé sovány volt palántakorában és most kinn sem igazán tűnik életerősnek), Marmande, egy lucullus-fajta, Brandy Wine, Great White (beetee jóvoltából), Red Cherry, Rumba, Sultan F1, illetve egy tökforma (bolti) szerzmény és a bécsi naschmarkti piacról hozott egy szem paradicsomból is szedtünk magot, az rózsaszínes-zöldes-pirosas színű volt és elég bizarr formájú.
Hátra vannak még a dézsás paradicsomok, ezzel kapcsolatban volna is egy kérdésem: Ti honnan/mennyiért szerzitek a dézsát a paradicsomnak? Persze lehet nagyobb "cserepet" venni aranyárban, de próbálnám nem a legdrágább megoldást választani. Ha van tippetek, tanácsotok - köszönöm!
húú, ezt megpróbáljuk:) úgyanígy jártunk, ráadásul black zebra, sárga körte, meg még két heirloom fajta, pedig már aszittük, menők vagyunk a magról termesztésben:D ugyanitt vennénk a fenti, v. egyéb heirloom (szinte bármilyet) palántákat, ha vkinek fölösleg van...:)
Szia! Tumbling Tom Red nekem is van,és van 1 olyan is ami kb 35 centisre nő és kis piros parik vannak rajta,igazából ezek a parik azért vonzanak,mert van helyem bőven és be tudnám vinni őket késő ősszel,igy sokáig ehetnénk friss parit,és ezek elég kicsik ahhoz hogy könnyen mozgathatók legyenek,szeretném ha küldenél nekem pár szemet amiből van,mond meg mit kérsz érte!!!!
Szia! Elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, de most lett megint gépem. Maradt belőlük bőven mag, hisz csak 2-2 szem magot vetettem el, hogy megtudjam milyenek lesznek. Egyébként ezeket Gyöngyösön, az OBI-ban vettem. A 'Tumbling Tom Red' pari palántákat a végleges helyükre ültettem. Egy 30-as edénybe hármat, két 22-es edénybe egyet-egyet. Úgy veszem észre, hogy ez a pari a hajtáscsúcson hozza a virágokat.