Tehát akkor ez a kacstermés létező dolog, csak eddig azért nem tapasztaltam mert mindíg időben letördeltem. Lám-lám a trehányságnak is lehet előnye!
Nem szoktam bort csinálni mert nincs annyi szőlőm, meg nem is értek hozzá. A szőlőműveléshez sem igazán értek,csak úgy érzésre csinálom kb 10 éve. Figyelem mit csinálnak mások és valami hasonlót igyekszem én is alakítani.
Eddig egész jól terem, de annyit még soha nem sikerült termelnem hogy ne tudtuk volna megenni. Azt a 2 liter bort meg megveszem amit évente megiszok.
3 éve telepítettem 40 tő új szőlőt, az idén már többsége szépen terem. Karó mellett vannak, de jövőre akarok lugast csinálni neki. Az öreg szőlőim kb 30-40 évesek, amelyik jófajta megfiatalítom, amelyik meg nem tetszik kivágom és teszek a helyére újat.
Mit gondolsz, trágyázni elég a műtrágya, vagy inkább kellene szerezni istállótrágyát? Nem könnyű dolog manapság. Évente egyszer szoktam bekapálni kevés NPK műtrágyát, meg 2 - 3 alkalommal kap lombtrágyát. Nem szeretném kizsarolni a földet.
"Kétszer akar teremni az idén a szőlőm? Ki látott már ilyet?"
Látni, láttunk már ilyet, csak nem szoktuk meghagyni! Vannak fajták melyek erősebben adják a hónaljhajtásokat, ezeket ha meghagyjuk akkor a főtermés után (eddig jó későn de a fagyok előtt) beérett. Hallottam (megbízható forrásból, mert én nem láttam) hogy volt olyan amikor a főtermés sem mennyiségben sem minőségben nem érte el a kacstermését! EZ azért sztem ritka mint az a bizonyos madárka!
Erre jegyeztem meg korábban hogy éljen a globális felmelegedés! Legalább kétszer szüretelünk mi is! legfeljebb nem két szezont (tenyészidőszakot) sűrítünk egybe, hanem a kacsot hagyjuk meg és ilyen melegekkel majd csak beérik. Ha kicsit rosszabb lesz a termése, lesz belőle "munkásbor"! hehe
Kétszer akar teremni az idén a szőlőm? Ki látott már ilyet?
Az idén korán indult a szőlő,alul már borsónyi szemek vannak a fürtökön.
Junius elején letetőztem,lekacsoztam,de fönt az apró kacsok megmaradtak. Úgy gondoltam hogy majd kitördelem később, ha már akkorák lesznek hogy meg lehet jól fogni. Kicsit elmaradtam vele,de tegnap kimentem kacsozni. Már 50 - 60 centis hajtások lettek az apró kacsokból. És először azt hittem, rosszul látok: fent magasan a megnőtt kacsokon van amelyik virágzik, de van amelyik már elvirágzott és fürtök vannak. Jó kondiban van a szőlő így meghagytam, végülis nincs még olyan nagy késésben. Csak a végeket csíptem le hogy ne nőjön tovább.
A kérdésedre akkor majd én válaszolok. Zalaegerszegen a Zrinyi út elején-közepén (Zrínyi út 6-10 lehet) van egy mezőgazdasági bolt. A volt Fészek Áruházzal (most Bútor- és Szőnyegáruház) szemben a belső udvarban (Kia szervíz mögött). Alkalmanként én is ide járok, számíts rá, hogy nem olcsó! Ebből már tudod is, hogy hol lakom. :-)
Nemtom hogy vagy vele de továbbiakban nem pocsékolnám a kemény drogokat akkor mikor a legegyszerübb anyagokkal is megvédhető a szőlő. Én immáron 2 cabrio után holnap fogom 12 nap után rézzel kénnel meglocsolni. Mivel "szabira" megyek és nem lesz módom beavatkozni ezért úgy határoztam, hogy biztos ami biztos addíg míg nem leszek itthon fogja a betegségeket a Ridomil. Arra az egy esetre kivételt teszek. Legközelebb augusztusban záró permetezésre szeretném a folpetet adni aztán vége.
Cantus ismeretlen a számomra.
Szerintem orthocid helyett lassan a réznek kellene jönni. Egyébként sem használnám szőlőben a kontakt időszakban.
Nálam is van másodvirágzás :) Kiment a 3 Quadris, már váltani kellene kontaktra, de olyan szépek ezek a virágok :) Szerintetek menjen még egy szisztémikus, vagy 3 elég volt? És ha igen, mi? Cabrio Top? Vagy valami más, nem strobilurin?
A boscalid (Cantus) lisztharmatellenes hatásáról tudtok-e valamit? Jövőre új szereket szeretnék kipróbálni a strobilurinok helyett a szisztémikus blokkban. Ha tudtok más jót erre az időszakra, az is jöhet.
Szaki_pali, akkor ne menjen Orthocid kontaktként? És esetleg Folpan?
De komolyan, tényleg lehet rá reális esély. No nem két évadot egy évbe süríteni hanem azt hogy a főtermés mellett a kaccson lévő termést is szüreteljük. Csak megemlítem, hogy elődeink is ismerték ezt a dolgot csak nem hívták globális felmelegedésnek. A "kapás szőlő" kifejezés ismert valakinek?
Ahogy leírtad, Radnótinak egy verse jutott eszembe.
„Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepelegy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyona házfalakról csorgó, vöröslõ fájdalom.”
Valaki itt viccelődött a 2 szürettel. Jelentem közelítünk hozzá. Tavasszal a Merlot nogyon rosszul eredt, jó ha minden 2. rügy kihajtott. Ennek megfelelően az első virágzás mérsékelt hozammal kecsegtetett. És mit hozott a természet? Olyan másodvirágzás indult meg, ami mára már bogyós állapotban leledzik, és nem szokásos apró fürtöket hozott, hanem helyenként nagyobbakat, mint az első virágzásal. Így lehet rajt egy jó közepes termés. Szerintem öszre jól behozza a többit. Nem volt nálam fényképezőgép, de majd tékölök néhány pikcsőrt róla.
Én sem becsülöm le, különben már rég kiirtottam volna. Csak annyit mondtam, hogy csúcs bort nem lehet belőle készíteni. Egyébként nem átvevők, hanem magánszemélyek állnak sorba érte. Jól tudják, hogy ennyiért csak "csinált" bort kaphatnak a kereskedelemben, olyat ami ezt meg sem ugathatja.
7 régi (édesanyám ültette még gyerekkoromban), 14, amit 2003 tavaszán ültettem (előtte kb. két évig vesszős dugványként nevelődött, ezek között van az, amelyikről tettem be képet és nem derült ki, hogy végül is mi lesz, most nagyon úgy néz ki, hogy csemege, úgy alakulnak a bogyók), 33 csemege (oltvány innen-onnan, lásd akkori hsz-aimat), ami megeredt a tavaly őszi ültetésből és végül néhány idén tavasszal vesszőként "letett" Kurucvér, hogy ilyen is legyen.
Gyakorlatilag mind csemegeszőlő (na jó, a Baku, a Csókaszőlő, a Piros szlanka és a Kurucvér kivételével, bár a Szlankára én teljesen csemegeként tekintek).
A szerencsétlen Csabagyöngyét levágtam az egyetlen egészségesnek látszó, legalul kifejlődött vesszőre. Azért jó lenne, ha megmaradna, azt is édesanyám ültette!