Keresés

Részletes keresés

LaurensHammond Creative Commons License 2003.12.21 0 0 429
En is folyamatosan ismerkedem a felepitesevel,es probalom a maximum hangot kihozni a sajatombol!Legutoljara egy hete, egy kis dobozkat epitettunk a belsejebe, potmeterrel ellatva, amivel a sajat hangszorojat levalasztottam a csoves elo-vegfokarol,es igy kozvetlen a Lacikaba megy bele...ne tudd meg milyen kasas tulvezerlest lehet vele okozni!:-)
Bar ma eppen meg a Leslie-met kellett szerelgetnem, mert elkezdett nyikorogni gyors forgasnal a tolcsere....Ugy tunik sikerult elharitani a problemat egy kis Hammond olajjal:-)
Kivancsi leszek az oreg "fekete koprsora" hogyan duruzsol!:-)
Előzmény: Halsaman (428)
Halsaman Creative Commons License 2003.12.21 0 0 428
Szia Viktor!

Na igen, volt javítanivaló...
Kicsit több tapasztalattal a problémák jóval gyorsabban orvosolhatók lettek volna... de sebaj, megfizet(t)em a tanulópénzt, most már egy pillantásra el tudom dönteni egy tonewheeles orgonáról, hogy milyen állapotban van.
Meg hát a nem várt leázás is több hónappal lassította az eljárást.

Az orgonát az utolsó próbán megolajoztam, Zoli közben beforrasztotta az utolsó tuning-kondenzátort is, úgyhogy most már egészen elképesztően jól szól:))))))

Koncerteket bőszen szervezzük, úgyhogy senki nem fog unatkozni, aki Hammondot akar hallgatni.

Isten hozott a topicon és gratulálok az új orgonádhoz!

Előzmény: LaurensHammond (426)
Borzas Creative Commons License 2003.12.21 0 0 427
Isten hozott!
Előzmény: LaurensHammond (426)
LaurensHammond Creative Commons License 2003.12.21 0 0 426
Udvozlet mindenkinek,de foleg Halsaman-nak!!!:-))
Eloljaroban...én lennek az Hammond Orgona verfertozeseben szenvedo emberke Kecskemetrol akitol vette a fekete P100-at bajtarsam a Trinity-s Halsaman!
Mar vagy fel eve olvasgatom,es nezem a hozzaszolasaitokat,de sajna csak most birtam magamat regisztraltatni,de ami kesik nem mulik!:-)
Orommel lattam,hogy elkeszult a renovalasba elbucsusztatott ex-Hammim, remelem mihamarabb hallhatom is!Bezony ez a Magyar valosag,hogy amit itthon lestrapalva "nem olcson" vesz az ember hangszert annak veres a torka gyakran,mindenesetre hallasak ezek az oreg szerkezetek,es eletre lehet kelteni ?ket mindig!:-)
Azota nem bitam ki,es megszereztem almaim Hammond-jat en is,ugyhogy ha Kecskemeten jarsz,akkor varlak egy Emerson-os Orgona orgiara:-)
Ez egy echte amerikai L 102 amit Keith bacsi hasznal idestova ifjukora ota a Nice-tol napjainkig,ha kest kell valamibe szurni!:-)Utoljara a kistadionban lathattuk azt a peldanyt,de nyilvan nem azt vettem meg,hanem egy kifogastalan alapotut:-)
Mindenkinek minnel tobb csikorgo,tortyogo-fortyogo,kaparo hangu Hammond-os lemezt ajanlok!!!:-)
Viktor

Előzmény: Halsaman (425)
Halsaman Creative Commons License 2003.12.17 0 0 425
Bezzeg most hogy szól:)
Fölraktuk a Leslie-t a fülem mellé, hogy ne legyek olyan hajlamos föltekerni a hangerőt:)))
Előzmény: Zoldalma (424)
Zoldalma Creative Commons License 2003.12.16 0 0 424
Ha egyet sem húzol ki, a hangszer nem szólal meg.

A fenti mondat sejtet valamit abból a sokkból (majd megkönnyebbülésből), amikor Halsaman közölte, hogy nyugodtan orgonáljunk kicsit, amíg ő vacsorázik egyet próba előtt, majd visszahívtuk, hogy féléves felújítás ide vagy oda, ez nem szól :-)))

Előzmény: Halsaman (421)
Borzas Creative Commons License 2003.12.16 0 0 423
köszönöm
Halsaman Creative Commons License 2003.12.16 0 0 422
A helyesírásért bocs, hulla fáradt vagyok...
Halsaman Creative Commons License 2003.12.16 0 0 421
Nem tudom, mit nem értesz, de igyekszem egy pár dolgot leírni. Hammondon magyarázom, majd hozzáigazítod aleendő hangszeredhez.

"4', 8'
és 16' regisztrációk
vannak rajta, meg egy percussion."

Mármint regiszterek... az orgona hangja úgy áll össze, hogy hozzákever egy alaphanghoz beállított számú felharmonikust (tetszőleges hangerőarányban, erre valók a drawbarok: ezekkel állítod be, hogy egy adott felharmonikus mekkora hangerővel szóljon. Ha egyet sem húzol ki, a hangszer nem szólal meg.)
A felharmonikus egy -leginkább- fizikai fogalom: ha fogod a gitárt és nekiálsz üveghangokat képezni a húr felénél, harmadánál, stb. akkor ezek lesznek az alaphang felharmonikusai.
(gyakorlatilag a rezgés hullámhosszát felezed, harmadolod, stb.)

A 8' az alaphang, azért hívják így, mert a valódi sípos orgonákon 8 láb hosszú az alaphang sípja (nem tudom, melyiké. C talán?)
A 4' ehhez képest egy oktáv fölfele, a 16' lefele.
Ez nem túl jó, mert pont a speckó dolgok (pl. 1 1/3, 1 3/5 és hasonlók- ezek tercet+ kvintet adnak az alaphanghoz) maradnak ki. Pedig ezzel lehet olyat csinálni, hogy a perka egy kvint+oktávval (dodecimával) az alaphang felett szól, az meg kell:)))

A percussion a koppanó-xilofonszerű hang, ami az elektromos orgona hangjának szerves részét képezi.

"A kísérőautomatikája is
működik, bár a ma
megszokott balkéz fogásoktól eltérően a moll és a 7-eshangzatokhoz
egy-egy plusz gombot
kell a bal kézzel nyomkodni."

Nem tudom, ma mi a divat (világéletemben rühelltem a kisérőautomatikát...), de ez valami olyasmi, hogy az automatika annak megfelelően játszik akkordot, hogy mit fogsz bal kézzel az alaphanghoz. Ha kis tercet, akkor mollt, ha semmit, akkor dúrt, ha kis szeptimet akkor dúr 7-est, ha kis tercet és kis szeptimet, akkor moll hetest. Gondolom.

"PCM küttyögő", pl. az én szintim. Benne vannak a hangminták, azt jóvan. Erről már volt szó itt (már ezt is elmondhatjuk!:)))

Előzmény: Borzas (420)
Borzas Creative Commons License 2003.12.15 0 0 420
egy olasz gyártmányú elektromos orgona. állítólag még szól is. a boltosok aszondják.
ezt írta róla a syncopa-s arc:

"Ez a maga nemében egy elég speciális hangkeltésű orgona, amit csinál,
azt egész jó
minőségben produkálja. A hagyományos elektromos orgona hangokhoz 4', 8'
és 16' regisztrációk
vannak rajta, meg egy percussion. Ez ugyan nem sok, de tetszőlegesen
keverhetők egy pár
szinti hangzással, és így a megszokott orgona hangok mellett egész
érdekes eredeti hangszínek is
megszólaltathatók. Van benne egy dobgép is. A kísérőautomatikája is
működik, bár a ma
megszokott balkéz fogásoktól eltérően a moll és a 7-eshangzatokhoz
egy-egy plusz gombot
kell a bal kézzel nyomkodni. Ez amolyan olasz találmány volt :)
Összességében azt tudom mondani, hogy poénnak is jó ez az orgona, de
lehet rajta rendesen
zenélni is, elsősorban másodhangszerként. Jval többet ér, mint valami
használt PCM küttyögő."

szóval én ezeket a kifejezéseket nem értem, megmagyarázhatnátok.

Előzmény: Halsaman (419)
Halsaman Creative Commons License 2003.12.15 0 0 419
Hmmm.
És ez mi a manó?
Előzmény: Borzas (418)
Borzas Creative Commons License 2003.12.15 0 0 418
aha, szóval

ha mosse jó akkor

kep.tar.hu/borzalaca/images/pic4012934.jpg

Borzas Creative Commons License 2003.12.15 0 0 417
arra gondoltam 8 évnyi megfeszített gitárolás után megtanulok idomítani egy klaviatúrát is a picit... persze főként poén szintjén. megvana kiszemelt hangszer, ha egyszer nagyon elborul az agyam, meg is veszem... 15000be kerüla syncopa.hu-n. majd vizsgaidőszak után, ugye...

mókás, mi?

tehtube Creative Commons License 2003.12.15 0 0 416
Akapuli!
Mit értesz olcsó alatt? Mi a maximum? Meg milyen stílushoz kell?
Üdv
Előzmény: akapuli (411)
Halsaman Creative Commons License 2003.12.15 0 0 415
Megjött a szervíz-manuál Németországból. Nagyon jó! Mennyi időt megspórolhattunk volna, ha előbb érkezik...
tehtube Creative Commons License 2003.12.14 0 0 414
Drawbar klónok. Sok ilyen van. És sok rossz! A Suzukikat érdemes elfelejteni, de nemrég kipróbáltam az új CX, meg a BX3-at Korgéktól. A billentyűzete nemcsak kinézetre, hanem játékra is waterfall-szerű, jó. De a hangja. Ilyet nem lenne szabad gyártani. Túlvezérelt a basszusa, de ha leveszed összeomlik a magasa is. Meg van benne valami szörnyű, mint a régi CX-ben.....nem tudom mi, de olyan Vermonás kása.
Nekem VK7 van, nem vagyok megelégedve, de még nem találtam olyat, amire lecserélhetném.
A Voce V5 elvileg mobilitás és hang szempontából igen jónak néz ki, de még nem volt a kezemben. Hogy mások meg miket mondanak róla, az meg nem elég.
Az OB3-2/D9e is sok kritikát kapott, de főleg a műlezli miatt. Én igazin nyomom, szóval nem téma, ezt is kipróbálnám, ha lenne rá alkalom.
A Nord Electrót az enyém mellé betettem a lezlimbe. Tulaja :-( Magában, műlezlijével elmyegy a hangja, de a száraz orgonahang ott sem az igazi, hiába fényezik nagyon. Nem is szólva arról a sok ügyetlen gombról, ami újítás akart volna lenni a kezelőfelületen.
Lehet hogy a V5 a nyerő? Nemszólva arról, hogy a drawbarok formája a régi igazi 50-es évekbeli Hammondoké. Nyújorki gyártmány. Nem is drága, de csak egy száraz orgonamodul lezli, zengető nélkül.
Otthon azért megmaradok a jó kis igazinál. Úgy látszik ez is olyan hangszer mint a szaxofon, még a legjobb számítógépes modellezésnek is beletörik a bicskája. Szegény VK csak fellépésnél bújik elő tokjából.
Üdv.
Előzmény: almost famous (412)
Borzas Creative Commons License 2003.12.14 0 0 413
JIMMY SMITH AZ ISTEN, vagy legalábbis rokonok
almost famous Creative Commons License 2003.12.03 0 0 412
melyik ceg csinal olyan nem vintaget, ami hordozhato is meg amit lehet is hasznalni. roland, korg, hammond?

digitálisak: Hammond XB-1, XB-2, XK-2, Korg CX3 (Mk.II), Roland VK-7

analóg: Korg CX3(Mk.I) <- bár ez vintage

Előzmény: akapuli (390)
akapuli Creative Commons License 2003.12.03 0 0 411
basszus senki nem valaszolt az olcso, de azert hasznalhato hammond vagy mas cegek altal gyartott orgonakrol tett erdeklodesemre. mondjatok mi a tuti?

borzas: talan olvasd el az elozo hozzaszolasomat, nem hiszem hogy barmilyen nagy aszt kihagytam volna. van meg ket uj kedvencem: deodato meg a big bossman, mindketto inkabb ilyen jazz-funk, de sujton.

volt vagy 5 eve a vorosmarty terne valami johnny blues gitaros csavo, abban a csapatban jatszott hammondon egy magas voros csavo, na az a hangszer valahogy egyutt tudta a hammond hangzast meg a fender rhodest. kicsi volt, lehetett hordozni, azt szem VK8 vagy ilyesmi volt rairva. segitsetek mi lehetett az!

almost famous Creative Commons License 2003.12.02 0 0 410
Na nekem meg kész van a Lezlim, és végre megint szól a zengető a hammondomban :)))

A lezli valami iszonyú hangos... szó szerint nem lehet mellette megmaradni, ha ki van hajtva. Kegyetlen.

Rákötöttem a Trinityt, gagyi kis fenderzongi hang olyan klasszul szól a csöves cuccon, hogy csak na :)

Borzas Creative Commons License 2003.12.02 0 0 409
HAJRÁ no. 3.!!!
sziti Creative Commons License 2003.12.02 0 0 408
HAJRÁ!!!!
Előzmény: Halsaman (406)
almost famous Creative Commons License 2003.12.02 0 0 407
Gratulálok hozzá, és hajrá a próbákkal!! :-)
Előzmény: Halsaman (406)
Halsaman Creative Commons License 2003.12.02 0 0 406
KÉSZEN VAN!

még egy kisebb szétszedés vár rá, az olajozó pontok ugyanis részben a végfok alatt vannak- meg akkor a végfokot is tuningolom kicsit, de

KÉSZEN VAN.
Egyébként nagyon jól szól, kellemes játszani rajta, meg örülök, hogy végre a hangszer mivoltában használhatom.
Kis aggodalomra ad okot, hogy nem tudom, az utolsó hiba mitől múlt el...:)
Sebaj, mostantól hosszadalmas tesztelés következik a próbákon:))))))))

Halsaman Creative Commons License 2003.12.01 0 0 405
Csőcsere nem használt:(
Viszont találtam két kontakthibát is:(((
A manóba.
Előzmény: Halsaman (403)
almost famous Creative Commons License 2003.12.01 0 0 404
Hát most erre mit mondhatnék? :)

Ez van.

Előzmény: Borzas (402)
Halsaman Creative Commons License 2003.11.29 0 0 403
No!
Van hangerő, meg minden jó!
Viszont:
Csak akkor működik a perka, ha függőlegesen állítom a panelt!!! Ha vízszintesen van benne (ahogy lennie kéne), akkor betegeskedik.

Röviden: egy csőcsere és készen vagyunk(!!!)
:)

Borzas Creative Commons License 2003.11.29 0 0 402
a saját neved jobban állt, Attis, mondtam már::))??
Előzmény: almost famous (397)
Halsaman Creative Commons License 2003.11.29 0 0 401
Ebben olyan van, ami kevesebb fényre (hangerő növelése) nagyobb ellenállást produkál.
Ettől persze még nem szól, de a hétvégén fog, szerintem!
Zoldalma Creative Commons License 2003.11.28 0 0 400
Ha már hangerőpedál: rákérdeztem a fotoellenállásra, természetesen kétfajta van: ami fény hatására növeli, illetve, ami csökkenti az ellenállását :-)
Előzmény: Halsaman (398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!