Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Természetes, hogy idegenebbek, mint az emlősök, de miért váltanak ki ellenérzést jobban, mint pl. a madarak, vagy halak, vagy más állatok?
Nem hiszem, hogy idegenebbek volnának, vagy jobban váltanának ki ellenérzést. Ezek a fóbiák eléggé nehezen megmagyarázható dolgok. Miért félnek a nők az egértől? Tudja valaki?
Volt egy olyan barátnőm, hogy a hivatásból olvasandó Búvár magazint először a bátyjának vagy nekem át kellett nézni, és kivágni az esetleg kígyót tartalmazó képeket. Csak ezután volt hajlandó a kezébe venni. Én pl. félek a ludaktól és a pulykáktól. Haverom nem hajlandó hozzányúlni egy halhoz. Érdekes dolgok ezek.
Egy fotós oldalon gyakran keresek szép képeket, főként állatokról, legtöbbször ízeltlábúakról. Hihetetlenül szép fotókat tesznek fel, amiken apró részletek is megfigyelhetők, így egy - a hétköznapokban sosem látható - különleges nézőpontból válnak láthatóvá, lehet bennük gyönyörködni.
Közben sokat gondolkodom arról, amiről írtál, hogy élőben mennyivel nehezebb ezt meglátni bennük.
Mi bajunk van velük?
Természetes, hogy idegenebbek, mint az emlősök, de miért váltanak ki ellenérzést jobban, mint pl. a madarak, vagy halak, vagy más állatok?
(Az összes búvár zsk megvan még fiatal koromból, de a fátyolkámat a videófelvétel mérete miatt nem nagyon tudtam volna beazonosítani a festményhez hasonlítva...)
Közönséges fátyolka (Chrysoperla carnea) lehet. Egyrészt külsőre is megfelel, másrészt ez az egyetlen fátyolka faj ami imágóként áttelel, gyakran épületekben meghúzódva. Van egy remek áttekintés a fátyolkákról (is) a búvár zsebkönyvek sorozatban (Szitakötők, kérészek, hangyalesők). A napokban leltem meg egy antikváriumban kétszáz forintért. Közben megtaláltam a neten is beszkennelve:
Harapni nem tud, mivel a módosult láb az, amivel a mérgét befecskendezi. :-) Előfordulhat, hogy védekezésül bök egyet, de a "csípése" csak kb. gyenge méhcsípés-szerű és fertőtlenítésen kívül más ellátást nem igényel. Alapvetően azonban százszor előbb veti le a lábát, ha szorult helyzetben van, minthogy "marjon".
A kövön határozottan két állat összegabalyodott maradványai voltak.
A vázában, stb.-ben pedig elég nagy valamik.
Volt, hogy utazásról visszatérve a kádban találtam hullát, és ezekből mind arra következtettem, hogy van olyan sima felület, pl. váza belseje, kádfal, amin nem tud közlekedni. Belepotyog, és onnan nincs kiút.
Rosszul gondolom?
Falon, padlón hihetetlenül gyors, azt van alkalmam megfigyelni...
:-(
Az emberi környezet talán mégsem ideális a számára.
A szépsége kétségtelen, a formája és a színei is lenyűgözőek,
csak ne lenne annyira fürge...
Egyik reggel a konyha kövén egy furcsa gomolyagot találtunk. Közelebbről megnézve alien vs. predator küzdelem eredményének tűnt, egy scutigera és egy azonosírhatatlan pókféle "a halálban összeforrva". Elég döbbenetes látvány volt, főleg elképzelve a harcot.
Egyébként szerintem nagyon kíváncsiak is lehetnek, többször találtam a kiszáradt testüket fal mellé állított váza vagy fallal érintkező üveg gyertytartó alján, mintha bemásztak volna felderíteni, és kijutniuk már nem sikerült.
Igen, ijesztő lehet arra ébredni, hogy a plafonról néz rád egy pókszázlábú, de mennyivel ijesztőbb, ha arra kelsz, hogy szarrá csíptek a poloskák, vagy csótány úszik a tejeskávédban...
A ragadozókat mindig is többre tartottam a mulya növényevőknél (holott én vega vagyok :-)), s igazán nagyon jó figyelni, ahogy vadásznak, ahogy próbálnak elrejtőzni az ember elől is, joggal legtöbbször. Nézd meg őt is közelről, mennyire szép színes, milyen jól "tervezett" minden alkatrésze és milyen célszerű kis lényecske! Már persze, ha tudsz gyorsan nézni, mert ő piszok gyorsan elszalad. :-) Van egy barlangász cimborám, ő gyakran találkozk velük a barlagok bejárathoz közeli részein, sokan mennek le telelni a föld alá, neki is nagy kedvencei. :-)
Amiket a kádban látsz azok általában a lefolyóban élnek. Ha megzavarod őket gyorsan eliszkolnak oda és fürödhetsz. De mondok egyszerűbbet: tartsd a a dugót benne a lefolyóban akkor is, ha nincs benne víz és megszűnik a gondod.