Keresés

Részletes keresés

Kramcsák István Creative Commons License 2014.12.16 0 0 1169

Bocsánatot kérek ha valakit megsértettem volna, csak ha topic  akkor ne nyúljunk nagyon mellé a dolgoknak.  ha nézzük a nyugati kert kulturát , ugyan csak kapaszkodnunk kell  utánuk, ezért nem ildomos amiben nem vagyok biztos/ kritikát gyakorolni / még egyszer bocsánat......

Előzmény: juhosttt (1167)
gyfa50 Creative Commons License 2014.12.15 0 0 1168

OFF: Miota a világ, örökké a viták vitték előre a tudomány fejlődését. Remélem nincs harag senki részéről így pár nappal a SZERETET ÜNNEPE előtt!

Előzmény: juhosttt (1167)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.14 0 0 1167

1. Ezzel a hsz-el a te intelligenciádat is nagyon szépen minősítetted.

2. Én egy normális kérdést tettem fel, mert tényleg tudni akartam, de ezzel a válasszal is a te intelligenciád minősítetted.
3. Azt írtad az oltvány rothad. Az oltvány alatt sokan a nemes és alanyt együtt véve értjük, köztük jómagam is. A kallusz az nem maga az oltvány. Akkor ki is a hülye?

4.Nem is kívánok többet foglalkozni ezzel az OFF-al. Reméltem, hogy talán tanulhatok tőled 1-2 okosságot, de már korábban is megfigyeltem, hogy mi egy pökhendi egoista és flegma vagy másokkal is, szóval tőled se remélek sok tudást.

Előzmény: Kramcsák István (1166)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.12.14 0 0 1166

juhostt, csodálom a nagy inteligenciádat.  mindenről van véleményed , még ha néha nagyon mellé is nyulsz a dolgoknak szerintem neked még figyelni kellene és utána véleményt alkotni így bölcsebb maradnál. a rohadás a kaluszra értendő , párás meleg ha társul sok vizzel ezt okozza. de lehet hideg hajtatást végezni vízben  csak az eredmények másak lesznek,  a "szegény ember" csak sima veszőt szúrt le a talajba úgy szaporított.

Előzmény: juhosttt (1164)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1165

Eleg gyenge novekedesuek a magantermo szoloim es oregek is meg en eros novekedesu vadba szeretnem oltani.

Előzmény: Ali-bá (1163)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1164

túlnedves talajban ,/ közegben/a z oltvány meg rohad!!

Ha meg simán vízben van akkor ugye nem rohad?

Előzmény: Kramcsák István (1156)
Ali-bá Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1163

Írod, hogy " Szeretnek a szoloimbol kicserelni nemes szolore mert nekem csak magantermok vagynak inkab. "

Erre a legegyszerűbb és legjobb módszer, ha átoltod a szőlőtőkéket. Tál végén begyüjtöd a kívánt fajtákat, eltárolod és tavasszal átoltod ami nem tetszik zöldbe-fás oltással. Még abban az évben megmutatja a termést és utána folyamatosan terem. Nem kell éveket várjál rá, hogy megnőjön, termőre forduljon.

Előzmény: Laszlo Lakatos (1162)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1162

Jo hogy irta hogy a gyoker erosen fog novekedni az akvariumos melegitos tehnikaval es ez karos lessz az oltvanyokra.Nem akarnak en senkit ferevezetni,csakhogy nem tudom mert meg sosem probaltam.Az orosz videon gyokerkepzodesre hasznaltak azt az eljarast.Az oltas hejenel nincs homok csak legures ter?Az a flexibilis cekas hoszal az 220 voltal mukodik,es kel hozza valami termostat ami hoszabajozza a hoszalat?Nem irna meg hogy milyen fajtat kene venni es honnan?Mert en ehez nem eretek.Szeretnek a szoloimbol kicserelni nemes szolore mert nekem csak magantermok vagynak inkab.Azert szeretnem megprobalni a kezbenoltast.

Előzmény: Kramcsák István (1156)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1161

Koszonom az utmutatasat meg fogom probalni.

Előzmény: gyfa50 (1159)
apus61 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1160

Oltáskor a Bi-Bor-Ász szaküzletből rendelt oltószalaggal tekertem be és szintén onnét rendelt parafinba mártottam.

Előzmény: Laszlo Lakatos (1154)
gyfa50 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 1159

Egyszeri öntőzés is elég lehet, ha ellenörzöd a talaj nedvességét, Erre megfelel egy heggesztő elektroda. Elöre egy fütőtesten jól kiszárítod, majd beszurod a folia alá. Ott hagyod egy félorát és ha nedves mikor kihuzod vagyis szint váltott az elektroda,   akkor még nyirkas a föld.

Előzmény: Laszlo Lakatos (1158)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.12 0 0 1158

Koszonom a valaszt.Akor ha fekete folian atdugnam,elore megontoznem alatta hogy nedves legyen a fold alatta az ugy jo lenne?Egyszeri ontozes nem lenne eleg?Vagy sokszor kell ontozni?A csepegteto ontozeshez nem ertek.

Előzmény: Kramcsák István (1157)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.12.12 0 0 1157

lakatos , a parafin / fagyúzás / azért van a nagy üzemben hogy munkát spórol / nem bajlódnak a csirkézésel nem kell fejgyökeret pucolni, mert régen feltöltöték földel a oltvány fejét  és időnként elhúzták a földet lepucolták a hajszálgyökereket a fejről és ujra földet huztak rá dunsztban tartották ,ez volt régen  , ma a parafin 85c fokon  bemártva  mentesíti ezeket a munkákat és az oltvány sem szárad ki. a föld nedvesen tartását ekkor már figyelemmel kell tartani.

Előzmény: Laszlo Lakatos (1154)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.12.12 0 0 1156

lászló lakatos,Miért a gyökereztetéssel foglalkoztok annyit, a gyökér majd ha kikerül a meleg földbe az oltvány,a gyökér ezerrel fog nőni. a  hajtatásnál a vizet elkel felejteni, legjobb "föld nedves homokba ágyazni, tetejét függönyel letakarva rá fürészpor kb2-3cm ezt időnként permettel nedvesen tartani.ha 7nap után levenni , ezt a sapkát a hajtásokutána  kapjanak fényt, hungarocelből lehet öszeragasztani megfelelő méretű dobozt ,de bármi megfelel, a fűtés legjobb lenne egy flexibilis  cekas /hőszáll/ ez az oltvány fej  alatt 5-10 cm közbe ldeális /az alsó részt nem kell fűteni/,hogy a vesző energiáitt itt kell mozgósítani,mármint a felső régióban/  a calusz /forradás/ elérésére, így avesző alsó részében majd a kiültetés után  mozdulnak meg az energiák amire akkor van szükség/ gyökér képződés , fejrész energia ,tápanyag utánpótlás/ a veszőket 1-2 napig  1% os ortocid, ditán vagy most kapható gombaölökkel lehet fertőtleníteni, ennyi/ túlnedves talajban ,/ közegben/a z oltvány meg rohad!!

Előzmény: Laszlo Lakatos (1150)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.12 0 0 1155

Az akvariummelegito nem olyan draga 20lej vagy 1400ft anyiko mint egy3cmx25cm es cso Es lehet rajta alitani hogy hany fokon mukodjon.Van 25 es50w os.Sokat nem fogyaszt plane ha bent van a melegen.

Előzmény: juhosttt (1152)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.12 0 0 1154

Mikor iskolaba tette milyen tehnikat alkalmazott?Parafinozta vagy hogy?

Előzmény: apus61 (1153)
apus61 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 1153

Én idén március közepén csináltam szőlő kézben oltást  angol nyelves párosítással. kb. 70 % eredménnyel.

Egy műanyag zsákba homok kertészeti perlit keveréket tettem,és ebbe tettem az oltott vesszőket,és a műanyag zsák tetejét összefogtam.Kazánházba a fűtéscsőre tettem egy deszkát és arra a műanyag zsákot.Persze a perlites homokot belocsoltam.Május közepén iskolába tettem.  Ja oltás előtt mid az alany mind az oltóvesszőt dithane-es vízben tette majd hagytam megszáradni.

Előzmény: Laszlo Lakatos (1151)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.12 0 0 1152

A te terved egész jó, csak kicsit bonyolultabb. De ha van rendes leírásod és minden eszközöd meg van, akkor hajrá! Én nem tudok beruházni egy akvárium fűtőre továbbá még járassam is az oltás ideje alatt, meg akkor még locsolgassam meg stb. 4 műszakba munka mellett van 2 olyan hét ahol nem tudok naprakész lenni...
A fólia adott, ott van olyan pára és meleg, hogy nem lesz gond. Ott legrosszabb esetbe reggel kicsit megszellőztetem, hogy ne legyen 100 fok, de ennyi. Onnantól kezdve már csak az oltási technikámon és a vessző eredésén múlik. 

Szóval én amint lesz egy kis időm, szedek meg felesleges vesszőket és gyakorolom az angol nyelves pároítást, meg az omega oltó ollóval való használatot is, mert azért sztem csak úgy elsőre minden gyakorlati technika nélkül akármilyen űrtechnológiát állíthat be az ember, ha maga az oltás nem megy!

Előzmény: Laszlo Lakatos (1151)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.11 0 0 1151

Barki aki utmutatast tud adni szivesen fogadom.Vagy otletei vagynak a temahoz.

Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.10 0 0 1150

Mi a velemenye amit en javasoltam a ket ladat vagy vedret egymasba tenni,vizet tavtartot es akvarium melegitovel hoszabajozasrol?Ezt egy orosz videon lattam,ott gyokerkepzodesre hasznaltak.Ha fureszporral volna csinalva tegyuk fel,akkor erossen ki kellene szoritni a viztol,hogy nehogy begombasodjanak a vesszok?Vagy van estleg volna valami vegyszeres kezeles vagy esetleg valami bio eljaras hogy nehogy berohadjanak a vesszok?Vagy vizbe vagy homokba kellene hajtatni a vesszoket?A vizben volna a legkenyelmesebb de akkor lehet hogy akvarium pumpaval fujattatni kellene a vizbe hogy ne keljen vizet cserelni az egesz hajtatas idejere.Ezt a akvarium pumpas eljarast is egy orosz videonn lattam.

Előzmény: Kramcsák István (1142)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.10 0 0 1149

Áh a gyökeresedést ez nem befolyásolja ha erre gondolsz. Ezt igazolja a párás környezetben a tőkefejen vagy törzsön előtörő léggyökerek is ha elég párás a környezet. (ezért is érdemes a soraljt tisztán tartani, vagy legalább aktívan kaszálni.)

Előzmény: gyfa50 (1148)
gyfa50 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 1148

Szerintem a gyökérzónába tegyél mindenképp homokot és fennébb mehet a faforgács.

Előzmény: juhosttt (1147)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.09 0 0 1147

Én alapból m30-as ládát (a rekesz az lyukacsos v mi a szösz), fogok használni. A töltő anyag még nem tisztázódott, hogy faforgács vagy homok vagy mind2, de valami lesz.
A tetején lesz egy fólia. A ládát pedig vagy a pincébe, vagy a fóliába fogom tenni. De lehet az első turnus az kevesebb lesz és a pincébe megy, míg a 2. turnus a fóliába megy. Ott aztán lesz meleg és pára is keményen.

Előzmény: Laszlo Lakatos (1145)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.09 0 0 1146

Kivulrol lehetne szigetelni iletve takarni hogy ne menjen el a meleg.Tetejet meg ugyis kel takarni foliaval hogy legyen paratartalom.

Előzmény: juhosttt (1144)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.12.09 0 0 1145

Mi volna ha 2 muanyagladat,vagy vedret egymasbadugnonk,es kozibe vizet es egy akvarium melegitovel hoszabalyoxnok.Az ugy mukodne?

Előzmény: juhosttt (1144)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.07 0 0 1144

A nyugalmi állapotot arra értjük, hogy kihajt-e a rügy vagy sem. Próbáld ki: Hozz be egy vesszőt, próbáld meg hajtatni! Ha kihajt megcáfoltad. Az, hogy még van nedvkeringés nem jelenti, hogy a rügyek is hajtanának. Ilyen alapon a barackok is mind kihajtanának, mert az idő kedvez nekik. Persze vannak kivételek, de általánosságot vegyük!

Viszont a hőfokszabályzást hogy képzeled? Teremfűtés, vagy a talajt fűteni? Ha a termet fűtöd azért azt 30 fokon tartani elég költséges kicsiben! Én is akarok próbálkozni kézben oltással, de azt nem engedhetem meg, hogy egy szobát fűtsek fel ennyire.

Falusi1 Creative Commons License 2014.12.07 0 0 1143

Neked is nagyon köszönöm a választ. A kézben oltás ezek szerint kissé bonyolultabb folyamat, mint ahogy azt először gondoltam.

Kramcsák István Creative Commons License 2014.12.07 0 0 1142

falusi1, az oltást márc vége április  hónapban szoktuk végezni , húsvét táján  10-12 nap erjesztés ,utána  párnap edzés világos helyiségben alacsonyabb 12 c körül szoktatni a szabad levegőre, május elején mikor  a plus fokok megjönnek megy az iskolába. addig mint az alany és a nemes csap  vermelve hűvös  nyirkos helyen,tárolva. az oltvány  callusz képződése magasabb hőfokot igényel / +5c fokkal/ mint a rügy hajtása ezért az első három nap 30-32 c fokon megy a fűtés  mikor a láda belső hője eléri a 25 c fokot , visza veszik25-28 c ra a 7 naptól 22 c ra 85% pára tartalom mellet.addigra körkörös kalusznak kell lenni, és a hajtás  is 2-3 cm  lesz,.Egy ki selejtezett hűtö böl lehet készíteni egy  hajtató ládát electronikával ,  fűtés hőszabályozás stb, az erjesztés folyamán  képződik gyökér képzödmény de ez nem mérvadó mert úgy is letörik mikor beszúrják a földbe majd hajt ujjat,. ami a gyökeres veszőt illeti azt láthatátok ha az alanyt 1 évre gyökereztetik és utána oltják be  és erjeztik ez ismeretlen számomra a tender az előző a nemzetközi gyakorlatban.mivel az eredési % ok ezeket igazolják.  ha beoltasz májusban egy alanyt és rögtön ki is ülteted folpac alatt , ha van benne  CZÍ = életerő /  befog kaluszolni forradni és gyökeret is fog hajtani, csak naponta oda kell menni hozzá és mondani /növekedj/.  a növény intelligens!  A nyugalmi állapotról annyit  a lugasomba oltottam  és ahogy ritkítottam a hajtásokat /visza vágtam / egy hétre megnéztem elég vastag tápanyag dudor volt a vágás helyén úgy hogy még nincs mély nyugalom a mi szőlőink a minuszokra nyugszanak! én is olvastam szeptemberi nyugalmi állapotról de ez nem lehet álltalános az egész földre.pld ahol nincsenek  minuszok ott másként  rendelkezik a természet.  még ide jöhet az hogy a július 15 körüli /zőldbe zőld/ oltásaim  beértek, a sok eső miatt féltem ,hogy zöldek maradnak .

Előzmény: Falusi1 (1139)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.04 0 0 1141

Nagyon köszönöm a választ és a biztatást is.

Előzmény: juhosttt (1140)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.04 0 0 1140

Pedig a legtöbb videón gyökér nélküliek az oltványok az oltáskor. Iskolába - a szabadba - már gyökeresek mennek.

Ha könnyezik, várj vele nyugodtan januárig. akkor tutira nem fog már.

Ami a nyugalmi állapotot illeti: Hozz be egy vesszőt a melegre most a napokban. Ha ki fog hajtani, akkor megvan cáfolva a nyugalmi állapot. Ha nem fog, akkor se aggódj, ne hagyd kiszáradni, január elején ki kellene hajtania.

Most egyelőre én a helyedbe max a vesszőket szedném meg, ha félnék, hogy januárba elfagy. Ha ettől nem félnék, várnék januárig, majd januárba beoltanám. Ha úgy megy ahogy a nagy könyvben van:

1. összeforr az oltvány

2. gyökeresedik az alany

3. kiülteted a szabadba.

Előzmény: Falusi1 (1139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!