tehtube: koszonom kerdesedet, az elozoekben azonban mar eleg sok tippet adtak az enyemre, de ha van meg, szivesen veszem.
pl: miert mondjatok, hogy szar a suzuki fele cucc?
istenem, vegre kileptunk a jon lord univerzumbol...(egyebkent komalom), felbukkant a joey neve is, juhe! tole a mclaughlin after the rain a kedvencem, de javasoljatok meg! nem csak azert van a laba a pedalokon, mert fazik a talpa. szerencsemre elcsiptem a rhoda scottot is a tvben, elmeny volt.
jimmy smith: van tole is verve valogatas, 2 cds, minden durvabb szam rajta van a hajdani szep napokbol, de ujabban is nagyon aktiv volt a srac, osszerantott allstar csapatot, stb...
tole a montgomerys felveteleket szeretem nagyon (elsosorban gitaros vagyok)
egyebkent neki is van karacsonyi albuma:-)
en azt komalom a legjobban hangilag, amikor a drawbart meg a lesliet egyszerre manipulaljak, besuritik, kitisztitjak, stb.
nehanya pelda: starsky es hutch, maceo parker: we re on the groove.
januar 2-an voltam a potkulcsban, dj optik regi olasz-brazil easy szamokat rakott fel, tele volt hammonddal meg farfisaval, bizony.
Szambol vetted ki a szot!:-)
Joey az egyik, ha nem a legjobb mostani B3/C3 virtoz orgonista! Elkepszto technikaja van,es ki...-ott gyors:-)!
Jimmy bacsi kedvenc lemeze nallam??Hmmmmm...talan a Crazy Baby, vagy a trio korszaka.Viszont Joey Francesco-tol nekem a Goodfellas,+a Swinging and singin'
888000000,perc third harmonic,soft,fast delay,reverb,Leslie stop!:-)))))))a jo oreg standart:-)
Ha már a Mesternél tartunk. Melyik a legeslegeslegjobb lemeze?
Egyébként fennáll egy másik tényállás, mármint néha a jó tanítvány túlszárnyalja mesterét. Ez igaz Joey DeFrancescóra?
888000005 :-)
Az elvonasi tuneteim mar megvannak, a C3, vagy A100 kapcsan!!!:-)Verbaj ez mar szerintem...ahelyett, hogy valami szaftos almom lett volna az elmult este folyaman, egy bogyos cuca-val....inkabb egy chichagoi Hammond az amire gerjedtem.....Ez mar a veg, amikor kurva jol szol az L102-sem is, es meg egy console-t is kivanok, hogy csikorgassam a Jimmy Smith lemezeim ala!:-)
Eljenek a Hammond baratok!!!!!
Hello. The, én volnék a Cső-tube. Igaz még csak most kezdem az igazán elcsövesedést. Unalmas volt már ami a gitárosoknak triviális, mármint hogy egy acél rezgését mágnessel vegyék és csöves erősítéssel tegyék hallhatóvá. És ettől szól jól. No mármost ha mondjuk 91 végtelenített gitárhúrt (fogaskerék szerű hangkereket) külön-külön veszek 91 pickuppal és ezt billentyűzettel vezérlem eljutok Hammond bácsi 1934-es szabadalmához. Plusz az 1946-os és az 1955-ös szabadalom, és itt a mennyország! A harmadik lényeges szabadalom után a típusjel 3-ra végződik, néha 100-ra. Az ábécé pár betűjével kombinálva kész a megfejtés. Ezek után csak elvonási tünetek jöhetnek.
Salute Vittore!
Ismeros ez a Hammondos emberke nekem....csak nem a cs? szemelyesen....:-)Milyen kicsi ez az orszag!!
Miota vagy itt? Sajnos en meg csak egy hete kb....
Hanggeneratoros fanatizmussal....
Vittore
Nem kívánok senkinek se többet, mint a Christmas Cookin' -t, kivéve Hami Lenci bácsit, mer' neki megvan.
Nincs szebb a mechanikus csöves hangzásnál -amit a gitárosok nagyon is jól tudnak- maradjon meg a digitális téma a távközlésben :-)
Felvette e véletlenül valaki a Rhoda Scott koncert első részét a tévéből?
Üdv minden jóízléssel megáldottnak.
Ma keszultek fotok,ugyhogy hamarosan mennek a kepek!!!:-)
Megtortentek ma az 1962-es eredeti Hammond csovek munkapont beallitasai is,es egy kis tunning....
Nagyon suvito,kasas hangja lett...olyan igazi Jimmy Smith-es Jazz-es!Ezt imadom....:-)
Eljenek a Hammond tulajdonosok!!!!!!
Happy Christmas mindenkinek!
En is folyamatosan ismerkedem a felepitesevel,es probalom a maximum hangot kihozni a sajatombol!Legutoljara egy hete, egy kis dobozkat epitettunk a belsejebe, potmeterrel ellatva, amivel a sajat hangszorojat levalasztottam a csoves elo-vegfokarol,es igy kozvetlen a Lacikaba megy bele...ne tudd meg milyen kasas tulvezerlest lehet vele okozni!:-)
Bar ma eppen meg a Leslie-met kellett szerelgetnem, mert elkezdett nyikorogni gyors forgasnal a tolcsere....Ugy tunik sikerult elharitani a problemat egy kis Hammond olajjal:-)
Kivancsi leszek az oreg "fekete koprsora" hogyan duruzsol!:-)
Na igen, volt javítanivaló...
Kicsit több tapasztalattal a problémák jóval gyorsabban orvosolhatók lettek volna... de sebaj, megfizet(t)em a tanulópénzt, most már egy pillantásra el tudom dönteni egy tonewheeles orgonáról, hogy milyen állapotban van.
Meg hát a nem várt leázás is több hónappal lassította az eljárást.
Az orgonát az utolsó próbán megolajoztam, Zoli közben beforrasztotta az utolsó tuning-kondenzátort is, úgyhogy most már egészen elképesztően jól szól:))))))
Koncerteket bőszen szervezzük, úgyhogy senki nem fog unatkozni, aki Hammondot akar hallgatni.
Isten hozott a topicon és gratulálok az új orgonádhoz!
Udvozlet mindenkinek,de foleg Halsaman-nak!!!:-))
Eloljaroban...én lennek az Hammond Orgona verfertozeseben szenvedo emberke Kecskemetrol akitol vette a fekete P100-at bajtarsam a Trinity-s Halsaman!
Mar vagy fel eve olvasgatom,es nezem a hozzaszolasaitokat,de sajna csak most birtam magamat regisztraltatni,de ami kesik nem mulik!:-)
Orommel lattam,hogy elkeszult a renovalasba elbucsusztatott ex-Hammim, remelem mihamarabb hallhatom is!Bezony ez a Magyar valosag,hogy amit itthon lestrapalva "nem olcson" vesz az ember hangszert annak veres a torka gyakran,mindenesetre hallasak ezek az oreg szerkezetek,es eletre lehet kelteni ?ket mindig!:-)
Azota nem bitam ki,es megszereztem almaim Hammond-jat en is,ugyhogy ha Kecskemeten jarsz,akkor varlak egy Emerson-os Orgona orgiara:-)
Ez egy echte amerikai L 102 amit Keith bacsi hasznal idestova ifjukora ota a Nice-tol napjainkig,ha kest kell valamibe szurni!:-)Utoljara a kistadionban lathattuk azt a peldanyt,de nyilvan nem azt vettem meg,hanem egy kifogastalan alapotut:-)
Mindenkinek minnel tobb csikorgo,tortyogo-fortyogo,kaparo hangu Hammond-os lemezt ajanlok!!!:-)
Viktor
A fenti mondat sejtet valamit abból a sokkból (majd megkönnyebbülésből), amikor Halsaman közölte, hogy nyugodtan orgonáljunk kicsit, amíg ő vacsorázik egyet próba előtt, majd visszahívtuk, hogy féléves felújítás ide vagy oda, ez nem szól :-)))
Nem tudom, mit nem értesz, de igyekszem egy pár dolgot leírni. Hammondon magyarázom, majd hozzáigazítod aleendő hangszeredhez.
"4', 8'
és 16' regisztrációk
vannak rajta, meg egy percussion."
Mármint regiszterek... az orgona hangja úgy áll össze, hogy hozzákever egy alaphanghoz beállított számú felharmonikust (tetszőleges hangerőarányban, erre valók a drawbarok: ezekkel állítod be, hogy egy adott felharmonikus mekkora hangerővel szóljon. Ha egyet sem húzol ki, a hangszer nem szólal meg.)
A felharmonikus egy -leginkább- fizikai fogalom: ha fogod a gitárt és nekiálsz üveghangokat képezni a húr felénél, harmadánál, stb. akkor ezek lesznek az alaphang felharmonikusai.
(gyakorlatilag a rezgés hullámhosszát felezed, harmadolod, stb.)
A 8' az alaphang, azért hívják így, mert a valódi sípos orgonákon 8 láb hosszú az alaphang sípja (nem tudom, melyiké. C talán?)
A 4' ehhez képest egy oktáv fölfele, a 16' lefele.
Ez nem túl jó, mert pont a speckó dolgok (pl. 1 1/3, 1 3/5 és hasonlók- ezek tercet+ kvintet adnak az alaphanghoz) maradnak ki. Pedig ezzel lehet olyat csinálni, hogy a perka egy kvint+oktávval (dodecimával) az alaphang felett szól, az meg kell:)))
A percussion a koppanó-xilofonszerű hang, ami az elektromos orgona hangjának szerves részét képezi.
"A kísérőautomatikája is
működik, bár a ma
megszokott balkéz fogásoktól eltérően a moll és a 7-eshangzatokhoz
egy-egy plusz gombot
kell a bal kézzel nyomkodni."
Nem tudom, ma mi a divat (világéletemben rühelltem a kisérőautomatikát...), de ez valami olyasmi, hogy az automatika annak megfelelően játszik akkordot, hogy mit fogsz bal kézzel az alaphanghoz. Ha kis tercet, akkor mollt, ha semmit, akkor dúrt, ha kis szeptimet akkor dúr 7-est, ha kis tercet és kis szeptimet, akkor moll hetest. Gondolom.
"PCM küttyögő", pl. az én szintim. Benne vannak a hangminták, azt jóvan. Erről már volt szó itt (már ezt is elmondhatjuk!:)))
egy olasz gyártmányú elektromos orgona. állítólag még szól is. a boltosok aszondják.
ezt írta róla a syncopa-s arc:
"Ez a maga nemében egy elég speciális hangkeltésű orgona, amit csinál,
azt egész jó
minőségben produkálja. A hagyományos elektromos orgona hangokhoz 4', 8'
és 16' regisztrációk
vannak rajta, meg egy percussion. Ez ugyan nem sok, de tetszőlegesen
keverhetők egy pár
szinti hangzással, és így a megszokott orgona hangok mellett egész
érdekes eredeti hangszínek is
megszólaltathatók. Van benne egy dobgép is. A kísérőautomatikája is
működik, bár a ma
megszokott balkéz fogásoktól eltérően a moll és a 7-eshangzatokhoz
egy-egy plusz gombot
kell a bal kézzel nyomkodni. Ez amolyan olasz találmány volt :)
Összességében azt tudom mondani, hogy poénnak is jó ez az orgona, de
lehet rajta rendesen
zenélni is, elsősorban másodhangszerként. Jval többet ér, mint valami
használt PCM küttyögő."
szóval én ezeket a kifejezéseket nem értem, megmagyarázhatnátok.