Keresés

Részletes keresés

fityók Creative Commons License 2010.05.21 0 0 2605
Kitűnő ellenszer lehet a nevezett problémára a barna spanyol csiga,szerintem így is lelegelné /mint az enyémet/ :)))
Jobb ötletem nincs!! Bocs.
Előzmény: hal65 (2604)
hal65 Creative Commons License 2010.05.21 0 0 2604
Na hölgyek, urak! Én még ilyet nem láttam. Mi lehet ez??
Most jelentek meg, ezek az gombostűfejnyi barna pöttyök a paradicsom palántáimon:(

Sörlé Creative Commons License 2010.05.21 0 0 2603
Sziasztok!

Szeretnék kérdezni tőletek:
-Az miért lehet, hogy van sok virágom a parikon, de sok lepereg leesik.
Meg most az alsó levelek elszáradtak.

LEhetséges, hogy az elmúlt 2 heti páratartalom miatt?
ragusa. Creative Commons License 2010.05.19 0 0 2602

Szervusztok ,, paradicsom kedvelo vagyok en is . Szivesen olvaslak benneteket . Pl a lotetu gond .. az nalunk is van SOK ..

a  mergezest nem szeretem ,, de ugy oldottam meg hogy a magam nevelte palantakat MINDENT !! ...

abban az edenyben --tejfolospoharban -- ultetem ki , ugy hogy egyszeruen levagom az aljat ott  a gyokerek toretlenul tolakodnak ki a szabadfoldbe , a foldszine alatt  halad a lotetu nekimegy a dobozfalanak es azt kikeruli...EZT igy csinalom evek ota es soha nincs elragott palantam ..

mindig sok bosszusagom volt a sok sok elragott palantak miatt.. de ez igy JOL mukodik.

Amit FERiBA irt a rezdrotos dugdosas ,, majd kiprobalom . )))

sok erdekes dolgot csinaltak a regi oregek ..es az is jo hogy ezeknek nagy resze at van mentve az utokornak .

Előzmény: hal65 (2573)
zsebi41 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2601

Bocsi most látom, hogy nyitott kapuz döngetek, mindeki tudja, hogy rézről van szó.

De megosztok veletek egy másik itt kapott tanácsot, nekem jó volt.

Hát a helyszín az Szlovákia, konkrétan Csallóköz, Balázsfa község. Nem hiszem, hogy bármennyivel is különlegesebb lenne a hely mint bárhol másutt, de kitudja :-)

A titok... a nagy titok: mielőtt a palántákat beültetem a gödörbe a fölbe keverek egy kis (kb. egy evőkanálnyi) oltott mészport. Jól összekeveremmaj ebbe rakom a palántát, jól beáztatom, majd takarom. A paradicsom íze így lágyabb, "hiányzik" belőle az a pikáns, fanyar utóíz, amit mindnyájan ismerünk főleg az "gyorsan termelt paradicsomoknál" amikkel az üzletekben találkozhatunk. Ezt a "receptet" egy öreg bácsitól kaptam aki sajnos már nem él, de sokat tanultam tőle.

Sajnos nem tudom kitől másoltam ki elnézést kérek érte, ha olvassa.

zsebi41 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2600

réz drótot szoktak átszúrni a szárán, állítólag megvéd a gomba betegségektől.

Lehet, hogy ki is próbálom.Ha lesz még paradicsomom, de ahogy most kinéz a kertem, lehet, hogy átkell álljak a haltenyésztésre.

Előzmény: peti444 (2594)
rebondo Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2599
A korán vetett/ültetett paradicsomom szépen felépült, sok nagy, 4-6 centis
zöld volt, levert mindent a szél, ismered a székelyviccet;lássuk uram mire megyünk ketten?, lehet azt is kipróbálom...
Előzmény: rebondo (2598)
rebondo Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2598
Biztos vagyok benne, hogy nem hozol elhamarkodott ítéletet.
(másfelől számos betegség nem érdeklődik a réz iránt...)
Jut eszembe, a mikepércsi retket kitakartam, szépen megnőtt, nem lett kukacos.
Diónyi volt, mikor kitakartam, következtessek-e valamire szerinted?
Előzmény: il1321 (2597)
il1321 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2597
Egy próbát megér. néhány tövön elvégzem, és majd meglátjuk. Annyiszor előkerült már ez a kérdés, és még senki nem írta, hogy kipróbálta. Egyszerűen kíváncsi vagyok rá. Bár az eredmény kérdéses, ha a kontroll sem lesz beteg.
Előzmény: rebondo (2596)
rebondo Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2596
Tudományos eredményre jutni nem könnyű, összehasonlító elemzés placeboval,
azonos körülmények...
Eleve a paradicsom sejtközötti állománya oldja-e a rezet...
Ha a réz szulfátja, kloridja...közlekedik a paradicsomban, akkor beöntözni valószínű.
Előzmény: il1321 (2591)
hal65 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2595
A Google, így fordítja: Leírás:
Kikészítés, fonálférgek ellen, Magasabb hozamok és hosszabb aratás. Kerámia csapok.
Előzmény: peti444 (2594)
peti444 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2594
ez mi lehet szerintetek? :
http://www.kiepenkerl.de/sortiment/gemuese/fruchtgemuese/tomaten/2784#
paradicsom oltás? a képen is mintha valami fém darabot helyezne a növény szárába
hal65 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2593
Szia Feribá!

Én is csak nemrég találtam ide. De sok jó ötletet olvastam, segítőkészek a topiclakók. Magam, az idén kezdtem el paradicsomot vetni, úgyhogy itt, én is tanuló vagyok.
Előzmény: Feriba51 (2588)
hal65 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2592
Sziasztok!

Tegnap volt szó a vakond okozta károkról. Ma, ez a kép fogadott reggel. Jagd terrierem kitette a járdára az éjszakai zsákmányát.

il1321 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2591

Én is biztosan kipróbálom, mert így legalább lesz információ elsőkézből.

Majd szezon végén meglátjuk.

Előbb inkáb jó időt:)

Előzmény: Feriba51 (2590)
Feriba51 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2590
Köszönöm az információt!
Nekem teljesen új volt és így még jobban megismertem a módszert. Ki fogom próbálni, ha egyáltalán ennyi esőt átvészelnek a paradicsomjaim.
A réz kis mértékben az emberi szervezetben is szükséges. Vannak már drágán árúsított rézkarkötők "mágikus" hatásokkal.
A mai vízhálózat is (sok helyen) rézből van, abból iszunk, főzünk....
Ha pedig meg akarjuk nézni mennyi réz is ment át a növénybe, azt hiszem elég lesz, ha ősszel kibányásszuk a rézdrótunkat. Abból már vonhatunk le következtetést.
Egyébként én is Romániában élek, de még nem hallottam a módszerről.
Jó kertészkedést!
Előzmény: il1321 (2589)
il1321 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2589

Ez a kérdés időnként rendszeresen előkerül. De olyan, aki alkalmazta, vagy kipróbálta, még senki, mindenki csak hallotta, vagy már látott olyat, aki olvasott róla:).

Itt van egy részletes leírása. (általában minden oldalon, szinte szó szerint ez a szöveg kering). Szóval továbbra is kerestetik olyan, aki próbálta.

http://matyasciprian.hu/novenyek/paradicsomvesz_rezdrot_modszer.php

Előzmény: Feriba51 (2588)
Feriba51 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 2588
Üdv Hal65!

Új vagyok ezen a topicon, de megrögzött paradicsomimádó.
Ma esik nálunk az eső és kutakodtam egy kicsit paradicsom ügyben. Az egyik oldalon meglepő írásra bukkantam, az-az tulajdonképpen a feltett kérdésedre válasz.
Íme:

"Atika69 (2009-07-14 05:20:31)
Sziasztok!
Olvastam a paradicsomvészről. Ezzel kapcsolatban szeretném veletek megosztani a következőt
Nagyon sok bosszúságot okozott már nekem is évek óta a paradicsomvész a kertemben. Használtam már szinte az összes gombaölőt, de ettől van egy sokkal jobb és nagyon olcsó eljárás!!!!
Romániában hallottam -anyósoméknál- erről először, hogy ott a paradicsomot termesztő gazdák úgy védekeznek ez ellen, hogy kb. fél cm-es réz drótot beleszúrnak minden paradicsom tővébe és ettől a gomba nem tud kialakulni.
A réz miatt, mert a növény kiold magának belőle és az gátolja a kialakulást.
Gondoltam én is kipróbálom.....és bejött egyetlen egy paradicsomnál sem alakult ki a gombás betegség!!!
Ilyen egészséges paradicsomjaim még soha nem voltak
Javaslom próbáljátok ti is ki. Nem kell költeni a drága permetező levekre és ráadásul teljesen jó!!! A növények pedig gyönyörűek.
Ha esetleg valami kérdésetek van ezzel kapcsolatban akkor szívesen válaszolok "

Számomra nagyon érdekes. Ezt úgy tudom elképzelni, mint azt a módszert, amikor az emberek a vas utánpótlást úgy oldják meg, hogy az almába szegeket szúrnak, egy idő után kihúzzák és aztán fogyasztják.
Később valaki megkérdezte a hozzászólót, hogy milyen vastag a rézdrót, de válasz már nem volt.
Jó kertészkedést és örűlök, hogy rátok találtam!
Előzmény: hal65 (2557)
rebondo Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2587
Teljes mellétrafálás az egész.
A marhatrágya nem trágya azonnali hasznosításra, attól a növények nem nőnek,
az istállótrágya az alaptalaj lebontásához eszköz, a növények sók ,elemek, viz és levegőből épülnek fel, ezt vagy a talajból, vagy a műtrágyából nyerik...
A palántaföld nem jelentősen tartalmaz tápoldatot, abban a növények nem nőnek
tápoldat nélkül. A palántakeverék éppen a laza szerkezet, a csíramentesség
okán jó.
Előzmény: peti444 (2586)
peti444 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2586
hát jövőre már én se veszek csúcs szuper magvető földeket meg ilyeneket...
kertből hozok be földet, keverek bele komposztált marhatrágyát, perlitet...
Előzmény: beetee (2585)
beetee Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2585

Tegyél fel képet!

Látatlanul fogalmam sincs.

Tippem sincs.

Mondjuk ennyi pára után egy bordóis permetezés biztos nem árt meg nekik.

A viharkártól nem kell félni paradicsom vonalon. Ha elfeküdt, elfeküdt. Vagy visszaáll magától, vagy felkötöd, vagy úgy hagyod, és akkor a szárából is legyökeresedik. Ártani nem árt...

A megtépázott meg újra fog hajtani...

Látnád milyen "palántákat" ültettem ki... idén belefutottam valami minőségi földkeverékbe... pedig már párszor megfogadtam, hogy a kertből hozok be palántázni földet... cérnaszálnyi 2-4 leveles kis valamik voltak. Aztán kint helyrejöttek mára.

Előzmény: Zitka (2583)
Sven7 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2584
Reménykedjünk. Az én palántáim annyit hajladoztak, hogy az esőtől felpuhult földbe vájtak egy lyukat a tövüknél. Be kéne tömködni, de amíg így fúj a szél, nem sok értelmét látom. :(((
Előzmény: Zitka (2583)
Zitka Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2583

Végre elállt az eső, hátramentem a kertbe megnézni a veteményest.

Elég szomorú kép fogadott. A borsó kidőlve, a paradicsompalánták csúnyán megtépve, némelyik el is feküdt. :-((( Lesz ebből idén még valami? :-(((

beetee, a tőled kapott pink paradicsom levelein valami furcsa barnulást vettem észre. Ez normális, vagy megtámadta vmi? :-(

janijani Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2582
Köszi, válaszoltam is rá.
Előzmény: hal65 (2581)
hal65 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2581
Természetesen:)
Előzmény: janijani (2580)
janijani Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2580
Megírnád nekem is? Én is mindent próbáltam már de eddig sikertelenül.
Előzmény: hal65 (2579)
hal65 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2579
Emil ment!
Előzmény: peti444 (2578)
peti444 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2578
Azt nagyon megköszönném!
E-mail címem az adatlapomon fent van!
Köszönöm előre is!
Előzmény: hal65 (2577)
hal65 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2577
Kedves Peti444!

Csak egy módszert találtam hatékonynak. Az általad felsoroltak nálam is elvéreztek. A módszer itt, nem publikus. Ha gondolod, emilben megírom.
Előzmény: peti444 (2576)
peti444 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 2576
milyen módszereid vannak vakond ellen, vagy mit használsz?
mert nekünk még nem sikerült megfogni és már elég sok pénzt fektettünk be a kicsinálásába: naftalin golyók, füstpatron, elektromos vakondriasztó, tettünk már a lyukba üres üvegeket is ...eddig semmit se értek
tudom a legjobb a lapát lenne, de amikor kint vagyunk akkor sose túr
Előzmény: hal65 (2575)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!