Szervusztok ,, paradicsom kedvelo vagyok en is . Szivesen olvaslak benneteket . Pl a lotetu gond .. az nalunk is van SOK ..
a mergezest nem szeretem ,, de ugy oldottam meg hogy a magam nevelte palantakat MINDENT !! ...
abban az edenyben --tejfolospoharban -- ultetem ki , ugy hogy egyszeruen levagom az aljat ott a gyokerek toretlenul tolakodnak ki a szabadfoldbe , a foldszine alatt halad a lotetu nekimegy a dobozfalanak es azt kikeruli...EZT igy csinalom evek ota es soha nincs elragott palantam ..
mindig sok bosszusagom volt a sok sok elragott palantak miatt.. de ez igy JOL mukodik.
Amit FERiBA irt a rezdrotos dugdosas ,, majd kiprobalom . )))
sok erdekes dolgot csinaltak a regi oregek ..es az is jo hogy ezeknek nagy resze at van mentve az utokornak .
Bocsi most látom, hogy nyitott kapuz döngetek, mindeki tudja, hogy rézről van szó.
De megosztok veletek egy másik itt kapott tanácsot, nekem jó volt.
Hát a helyszín az Szlovákia, konkrétan Csallóköz, Balázsfa község. Nem hiszem, hogy bármennyivel is különlegesebb lenne a hely mint bárhol másutt, de kitudja :-)
A titok... a nagy titok: mielőtt a palántákat beültetem a gödörbe a fölbe keverek egy kis (kb. egy evőkanálnyi) oltott mészport. Jól összekeveremmaj ebbe rakom a palántát, jól beáztatom, majd takarom. A paradicsom íze így lágyabb, "hiányzik" belőle az a pikáns, fanyar utóíz, amit mindnyájan ismerünk főleg az "gyorsan termelt paradicsomoknál" amikkel az üzletekben találkozhatunk. Ezt a "receptet" egy öreg bácsitól kaptam aki sajnos már nem él, de sokat tanultam tőle.
Sajnos nem tudom kitől másoltam ki elnézést kérek érte, ha olvassa.
A korán vetett/ültetett paradicsomom szépen felépült, sok nagy, 4-6 centis zöld volt, levert mindent a szél, ismered a székelyviccet;lássuk uram mire megyünk ketten?, lehet azt is kipróbálom...
Biztos vagyok benne, hogy nem hozol elhamarkodott ítéletet. (másfelől számos betegség nem érdeklődik a réz iránt...) Jut eszembe, a mikepércsi retket kitakartam, szépen megnőtt, nem lett kukacos. Diónyi volt, mikor kitakartam, következtessek-e valamire szerinted?
Egy próbát megér. néhány tövön elvégzem, és majd meglátjuk. Annyiszor előkerült már ez a kérdés, és még senki nem írta, hogy kipróbálta. Egyszerűen kíváncsi vagyok rá. Bár az eredmény kérdéses, ha a kontroll sem lesz beteg.
Tudományos eredményre jutni nem könnyű, összehasonlító elemzés placeboval, azonos körülmények... Eleve a paradicsom sejtközötti állománya oldja-e a rezet... Ha a réz szulfátja, kloridja...közlekedik a paradicsomban, akkor beöntözni valószínű.
ez mi lehet szerintetek? : http://www.kiepenkerl.de/sortiment/gemuese/fruchtgemuese/tomaten/2784# paradicsom oltás? a képen is mintha valami fém darabot helyezne a növény szárába
Én is csak nemrég találtam ide. De sok jó ötletet olvastam, segítőkészek a topiclakók. Magam, az idén kezdtem el paradicsomot vetni, úgyhogy itt, én is tanuló vagyok.
Köszönöm az információt! Nekem teljesen új volt és így még jobban megismertem a módszert. Ki fogom próbálni, ha egyáltalán ennyi esőt átvészelnek a paradicsomjaim. A réz kis mértékben az emberi szervezetben is szükséges. Vannak már drágán árúsított rézkarkötők "mágikus" hatásokkal. A mai vízhálózat is (sok helyen) rézből van, abból iszunk, főzünk.... Ha pedig meg akarjuk nézni mennyi réz is ment át a növénybe, azt hiszem elég lesz, ha ősszel kibányásszuk a rézdrótunkat. Abból már vonhatunk le következtetést. Egyébként én is Romániában élek, de még nem hallottam a módszerről. Jó kertészkedést!
Ez a kérdés időnként rendszeresen előkerül. De olyan, aki alkalmazta, vagy kipróbálta, még senki, mindenki csak hallotta, vagy már látott olyat, aki olvasott róla:).
Itt van egy részletes leírása. (általában minden oldalon, szinte szó szerint ez a szöveg kering). Szóval továbbra is kerestetik olyan, aki próbálta.
Új vagyok ezen a topicon, de megrögzött paradicsomimádó. Ma esik nálunk az eső és kutakodtam egy kicsit paradicsom ügyben. Az egyik oldalon meglepő írásra bukkantam, az-az tulajdonképpen a feltett kérdésedre válasz. Íme:
"Atika69 (2009-07-14 05:20:31) Sziasztok! Olvastam a paradicsomvészről. Ezzel kapcsolatban szeretném veletek megosztani a következőt Nagyon sok bosszúságot okozott már nekem is évek óta a paradicsomvész a kertemben. Használtam már szinte az összes gombaölőt, de ettől van egy sokkal jobb és nagyon olcsó eljárás!!!! Romániában hallottam -anyósoméknál- erről először, hogy ott a paradicsomot termesztő gazdák úgy védekeznek ez ellen, hogy kb. fél cm-es réz drótot beleszúrnak minden paradicsom tővébe és ettől a gomba nem tud kialakulni. A réz miatt, mert a növény kiold magának belőle és az gátolja a kialakulást. Gondoltam én is kipróbálom.....és bejött egyetlen egy paradicsomnál sem alakult ki a gombás betegség!!! Ilyen egészséges paradicsomjaim még soha nem voltak Javaslom próbáljátok ti is ki. Nem kell költeni a drága permetező levekre és ráadásul teljesen jó!!! A növények pedig gyönyörűek. Ha esetleg valami kérdésetek van ezzel kapcsolatban akkor szívesen válaszolok "
Számomra nagyon érdekes. Ezt úgy tudom elképzelni, mint azt a módszert, amikor az emberek a vas utánpótlást úgy oldják meg, hogy az almába szegeket szúrnak, egy idő után kihúzzák és aztán fogyasztják. Később valaki megkérdezte a hozzászólót, hogy milyen vastag a rézdrót, de válasz már nem volt. Jó kertészkedést és örűlök, hogy rátok találtam!
Teljes mellétrafálás az egész. A marhatrágya nem trágya azonnali hasznosításra, attól a növények nem nőnek, az istállótrágya az alaptalaj lebontásához eszköz, a növények sók ,elemek, viz és levegőből épülnek fel, ezt vagy a talajból, vagy a műtrágyából nyerik... A palántaföld nem jelentősen tartalmaz tápoldatot, abban a növények nem nőnek tápoldat nélkül. A palántakeverék éppen a laza szerkezet, a csíramentesség okán jó.
Mondjuk ennyi pára után egy bordóis permetezés biztos nem árt meg nekik.
A viharkártól nem kell félni paradicsom vonalon. Ha elfeküdt, elfeküdt. Vagy visszaáll magától, vagy felkötöd, vagy úgy hagyod, és akkor a szárából is legyökeresedik. Ártani nem árt...
A megtépázott meg újra fog hajtani...
Látnád milyen "palántákat" ültettem ki... idén belefutottam valami minőségi földkeverékbe... pedig már párszor megfogadtam, hogy a kertből hozok be palántázni földet... cérnaszálnyi 2-4 leveles kis valamik voltak. Aztán kint helyrejöttek mára.
Reménykedjünk. Az én palántáim annyit hajladoztak, hogy az esőtől felpuhult földbe vájtak egy lyukat a tövüknél. Be kéne tömködni, de amíg így fúj a szél, nem sok értelmét látom. :(((
milyen módszereid vannak vakond ellen, vagy mit használsz? mert nekünk még nem sikerült megfogni és már elég sok pénzt fektettünk be a kicsinálásába: naftalin golyók, füstpatron, elektromos vakondriasztó, tettünk már a lyukba üres üvegeket is ...eddig semmit se értek tudom a legjobb a lapát lenne, de amikor kint vagyunk akkor sose túr