Ma már én is találtam olyan összezsugorodott, barna szőlőszemeket, mint amilyen málnaillat képein is látható. Nálunk a tőkék virágzás előtt és fürtképződés után Hattrick-kal voltak lefújva.
A forróság, kevés víz is oka lehet. A föld felszínét szoktam csak "besarazni", de holnap csinálok egy kis árkot mellette, és teleöntöm vízzel.
Peronoszpórára gondolok. A kép bal alsó sarkában van egy elszáradt kocsány, az is arra utal. Persze jó lenne ismerni friss levéhajtásokon is előfordult-e, ....védekeztél-e ellene, stb...
07.12-én tettem fel 1 képet,amire irtad hogy ottonel muskotály.
Nem az hanem göcseji zamatos.Kaptam 1 könyvet amibe kb 200 szőlőfajta van képpel ebbe találtam meg.(Borszőlőfajták,csemegeszőlő-fajták és alanyok.Szerkesztette:Bényei Ferenc-Lőrincz András).
V.M.!
A néróból bort is készitesz?A biankába szeretenék ültetni 1 pár tőkét,bornak saját fogyasztásra.Jó bora van?
A nyulak ellen hogy védekeztek?Ebbe a szárazságba elkezdték rágni a friss hajtásokat,persze a szomszédét nem mert tiszta perenosz az biztos nem jó izű.
Tegnap vettem észre, hogy az egyik szőlőtőkén sárgulnak és barna foltosak a levelek. Ma délutánra már le is dobta leveleit. Meg tudnátok mondani milyen betegség ez, és mit tehetek ellene? Előre is köszönöm!
Megpróbálok képet is feltenni róla, de eddig még nem csináltam ilyet, lehet nem fog sikerülni.
Tegnap Rákoscsabán ettünk egy idei fürt csabagyöngyét: azért szedte le a szomszéd mert már megkezdték a darazsak. El is fogyott, bár még lehetett volna édesebb, de így is élvezetes volt az első idei fürt szőlő. Hihetetlen...Ja és a telek ahol van ez a szőlő egy amúgy hűvös völgyben van! Amúgy nálunk a Mátrában egy hete zsendült egy hűvös dűlőben a cserszegi, turánban, bíborban pedig 2 hete már voltak színes bogyók, fürtök.
Elsősorban a rezisztenciaveszély miatt váltanék, de szeretnék új szereket is kipróbálni. Általánosságban véve nem vagyok strobilurinellenes - a Signum pl. remekül bevált a meggyeimnél, igaz, ez azért talán a boscalid hatása is, nemcsak a piraklostrobiné :) Ezért is akartam a Cantust a szőlőbe, mert az is boscalid. Az Eclair nem lehet rossz anyag, bár Én még nem használtam. A cimoxanilra bizti nincs (még) rezisztencia, meg nagyon jól mozog is a növényben, de strobit már nem akarok jövőre. Ha már cimoxanil kell akkor inkább a Tanos, az + még famoxadon is, biztosabb a hatás :) A cimoxanil főleg peronoszra jó, és akkor a lisztharmat meg a boty ellen a strobinak kellene biztosítani a hatást. Szerintem a strobit inkább lisztharmatnál kellene kiegészíteni valamivel, mint ahogy azt meg is teszi pl. a Syngenta is, csakhát (még csak) gabonában pl. (A famoxadon is peronosz ellen van, némi lisztharmat elleni mellékhatással. De azért nem bíznám rá a lisztharmat elleni védelmet természetesen). Cimoxanilt Curzate F formájában használtam már, csak picit abnormális ami felénk növényvédőszer-árusítás frontján történik manapság; hosszú hetek után végre sikerült Fendonát szereznem, literesben (!), mert kisebbet még nem láttak... (ezért is 50 km-t autóztam...) Curzate-ot már nem is próbáltam...
Lisztharmat ellen a Talendo-t próbálnám ki, a proquinazid aztán abszolút rezisztenciatörő, ráadásul kiváncsi vagyok a gázosodására :)
Mondjuk ez így mind szép, csak az ár sajna limitáló tényező... Eclairral kijön kb. 14-15e-ből egy forduló / ha-ra számolva, bár mondom nem tudom mennyire kellene a blokkban megtámogatni az lh-ellenes hatását. A Tanos 8e-ből kijön / ha / forduló, a Talendo + 6e, és akkor még kell valami boty ellen... Számolgathatunk még majd ha gondolod, jó lenne megtalálni a legideálisabb kombit... :)
Én három alkalommal szoktam "fürtöket" válogatni. Először metszéskor, másodszor fürtzáródás körül, harmadszor szüretkor.
Ismerve a korábbi évek tapasztalatait, már a metszéskor igyekszem visszafogni a szőlőt, amelyiknél ezzel minőségi termést tudok elérni.
Virágzáskor nem válogatok, mert ha elrontom a permetezést az már eleve válogatás, másrészt sohasem lehet tudni, hogy a jégverést megússzuk-e.
Fürtzáródás körül viszont végzek egy kisebb válogatást, levágom a beteg, gyengén kötődött fürtöket, a másodterméseket és a túlterhelt vesszőkről a gyengébb, vagy rossz helyen nőtt fürtöket. Természetesen mindig a konkrét szituációra tekintettel.
Harmadszor szüretkor válogatok. A kevés rothadt szemet kiszedegetem, az erősen rothadt szőlő, a kocsánybénulásos szőlő és az éretlen szőlő a tőkén marad, ezeket később vágom le. Természetesen igyekszem évközben odafigyelni, de apróbb gondok mindig vannak, még jónak mondható évben is.
Miért váltod le? nem vagy megelégedve, vagy rezisztenciatörés miatt akarsz váltani?
A strobilurin félékben akkor nem gondolkodsz tovább? (Bár nekem azt mondta egy BASF-es most tavasszal, h. sajnon kialakul a rezisztencia akármelyik Strobilurint használjuk; de itt Közép Európában még nem olyan vészes mint Ny-on. )
A Cabrióról vagy az Eclairról mi a véleményed? Utóbbinak jobban dícsérték a lisztharmat elleni védelmét a többinél és egyszer összehasonlítva az árakat úgy találtam, hogy tán kiadósságra az Eclair a leggazdaságosabb.
Én is váltanék jövőre - de nekem elfogyott a Quadris, azért elsősorban, meg kipróbálnék mást. Bár előírásoknak megfelelően csináltuk, 2 hétnél több nem telt el (3 forduló Q volt) és mindíg kapott kontakt ként is, azért volt minimális lisztharmatfertőzésünk.
Meg tudná valaki mondani hogy ez milyen fajta?Szeptember elején érik,muskotályos apró fürtű és kis bogyójú.a perenoszra és a lisztharmatra nem érzékeny de rothadékony.