A Seibelek a Feri szőlő meg a Pannonhalmi kék pl., vagy valamivel keverem? Csak ezekre emlékszem. A Delawareből meg piros és fehér is van ha jól tudom.
Én is úgy látom, hogy hamar kezdődik a szüret, előre láthatóan augusztus végén a rizlingszilvánit már le kell szedni. Ehhez viszonyítva 1-2 két hétre szoktam szüretelni a Zweigeltet. Az olaszrizlinget megpróbálom szeptember végéig a tőkén hagyni, de addig még sok víz lefolyik a Murán...
Köszönöm a válaszokat. Errefelé ezek a szőlők a megszokottak. Még senki sem panaszkodott a boruk íze miatt. :) Lehet ezekből is jó bort csinálni szerintem. A Concordot meg a Delaware szőlőt ajánlom azoknak is akik az igényesebb fajtákat részesítik előnyben. Ezekkel tényleg nincs sok baj, főleg a Concord volt sok évig nagy gazban eltűnve és most ősszel rászántam magam, kicsit helyrehoztam és már idén sok szőlő lesz a lugoson. Őszre akarok kb.70-80 méter hosszú szőlősort telepíteni a kertemben úgyhogy mostantól figyelem a fórum történéseit. Van egyébként valakinek Nógrád megyei tapasztalata?
A felső képre kattintva egy másik kép ugrik be nekem, de az alsó minden bizonnyal pölöskei muskotály. Jó rezisztenciájú, kellemes ízű szőlő, bort is szoktak készíteni belőle
konkordi = concord szeibert = seibel .... (a pontok egy négyjegyű számot takarnak, sokféle van belőle) baku = baco noir delavári = delaware nova tényleg noah
Ez mind direktermő vagy fajhibrid, növényvédelmükkel sok bajod nem lesz, de mindegyiknek hasonló aromája van, vagy szereted vagy nem...részletesebb felvilágosításért fordulj a google-hoz.
Ez is arról a tőkéről való, tegnapi kép. Lassan virágzik a harmadik termés. A másodtermés be szokott érni, ha olyan telünk lesz, mint tavaly, akkor még ez is jó lesz januárra. :)
Van valakinek tippje, hogy ez milyen szőlő? (Hamburgit akartam, ezt kaptam... De azért nem vágtam ki. :) )
Most már zsendül lassan, de normál években augusztus végére, szeptember elejére érik be igazán. Nem óriási, de nagy szemű, nagy fürtű, kissé muskotályos, aranysárgára érő, vastag héjú, betegségeknek viszonylag ellenálló, nagyon erős növekedésű.
Hármat ismerek közülük. Mindhárom elvan kevés permetezéssel, véxükség esetén, átlagos évben permetezés nélkül.
A nova az tényleg Noah. A szőlő érdekes ízű, elég jó, aki szereti. Éretten lehullik. A borától nagyon jól meg lehet vakulni, azt hiszem, metilalkohol képződik benne.
Delevári: Delaware. Van fehér és piros változata. Kemény héjú, elég jó ízű, ha jól meg van érve.
A bakut én bakónak ismerem, elég semmire való, ízetlen, de nagyon erélyes növekedésű, árnyékolásra használom.
Ha csak keveset akarsz dolgozni velük, akkor jók, de ha jó bort akarsz, akkor nem jók.
Ha veszed a fáradságot és előre olvasol, szinte mindegyikről találsz leírást, véleményt. De én azt tanácsolom neked, mivel amit itt felsoroltál szinte mind direkttermő, meggondolmám mennyi munkát feccölök bele a felújításba.
Hellosztok! Az lenne a kérdésem hogy mi a rendes nevük azoknak a szőlőknek, amiket csak falusi nevén ismerek. Pl. konkordi,szejbert vagy szajbert( seibel lehet a rendes neve?),baku, delevári. A nova az talán noah ezt hallottam valahol. Interneten hiába kerestem rájuk, ezeken a neveken nem találtam semmit. Régi szőlőt hozok majd helyre és ilyen fajták vannak benne állítólag.
Ha ezekről a fajtákról adna valaki jellemzést az jó lenne. Vagy linket ahol jellemezve vannak. Előre is köszi!
Úrak! Ki hogy áll a szürethez? Azt gondolom, én a jövő héten elkezdem az Irsaival. Nem nagy tétel, talán 15 tő. Persze inkább kényszerérett, de a nagyobb baj az, hogy a darazsak és más szívogatók ellen nem tudom védeni. Jelen elképzelés szerint nem bor lesz belőle, hanem mustként meghagyom ívólének a gyerkőcöknek. Ha valaki tud tuti receptet, amivel megóvhatom a forrástól, és nem kell hozzá sok "méreg", akkor azt örömmel fogadnám.
A többi is szépen fejlődik.
Régebben azt írtam, hogy a szilváni aug. végére szüretelhető lesz.
Ezt tartom, a déli oldala már sárga, ha az idő jellege nem változik, egy hónap múlva már a mazsolásodás is megjelenhet.
A Pinot Noiron már alig találni zöldelő szemet
Egyedül az Olaszrizling, amelyiken még nem fedezhetők fel az érés jelei.
Ma olvasom, hogy az alföldi homoki szőlők gazdái panaszkodnak, hogy a szárzság megtizedelte a termésüket.
Erre is kritikus már a helyzet, de amikor írom egy kellemes zápor kopog az ablakon, és a meteorológusok az elkövetkezendő napokra még ígérnek.
A bort általában kénezéssel tartósítják. Vannak, akik nem használnak ként, de ez a ritkább, nagyon hideg pincékben megoldható. A boltok polcain álldogálást nem igazán bírnák ki az üveges tételek kén nélkül.
Megvárom, jövőre jól visszametszem, ha akkor is beteg lesz megválok a Néró fajtától. A termést egyébként szépen beérlelte, már meg is ettük. Volt egy-két repedt szem közte, de amúgy jóízű és egészséges volt.
A franc ebbe a sok nemesített fajtába, lehet hogy szerzek valahonnan Othellót és azt teszek helyette. Apámnak volt két tő lugasnak felfuttatva, alig permetezte de soha semmi baja nem volt és rengeteget termett.
On berries, small, round, dark spots, each bordered by a brown-purple ring, may occur. These spots may appear at any time between fruit set and ripening. In severely affected vines the berries often crack and dry on the vine.
Tünetei (szabad fordításban):
A bogyókon kicsi, kerek, sötér foltok fordulhatnak elő barnáslila gyűrűvel határoltan. Ezek bármikor megjelenhetnek a bogyó kifejlődése és érése között. Súlyosan érintett tőkén a bogyók gyakran megrepednek és kiszáradnak.
Olyan rossz és pici ott a kép, kinagyítva sem jobb, de az mintha nem egészen ez lenne. A fénykép amit beraktál pontosan olyan mint az enyém.
Az én szőlőm nem mutat legyengült állapotot, szép vastag erős a vessző kb 10 cm-es ízközökkel. A beteg részig barna a vessző, az egészséges rész éles határvonallal zöld. És ez így van mind a 4 tőnél. Azért majd figyelem, nem terjed-e tovább.
Jövőre el akartam húzni oldalra lugasnak, de azt hiszem megint vissza fogom metszeni 2 szemre emiatt a baj miatt.