Segítséget kérnék,az egyik málna elkezdett sárgulni,majd az egész soron végig beforgattam komposztált marhatrágyát aztán belocsoltam zöldítő vastartalmú folyadékkal,de a többi is kezdi,a képen látható milyen színekbe.
Nálam a télen ültetett Polkából már sokbimbós kettő, amelyiket szárral hagytam. A többi tőről nő, azok sok új sarjat hoztak. Olvastam itt hogy tőről indítják minden évben újra a Polkát, és kipróbáltam, szépen bejött, dúsan hajt.
Megkérdezhetem tőled hogy melyik gomba neve Lactarius Curtis?
Ízlések és pofonok, nekem nagyon ízlik a Blissy. A Fertődi aranyfürt is, jó aromás, mézédes. Na az aztán rengeteg sarjat nevel, a legszaporább fajták egyike. Még a Fertődi Vénusz is nagyon jól sarjadzik.
A Nagymarosi fajtát régóta keresem a remeknek mondott íze miatt. Az se érdekel, hogy kis szemű. Választékbővítő fajtának jó a házikertbe.
Egyébként gyerekkoromban, 20-25 éve szorította ki a Malling a nagymarosit, pl. nagyszüleimnél, de a kerítés mellett megmaradt 1-2 tő, és annak bizony - bár kisebb szemű - sokkal jobban szerettem az ízét.
Szerintem a Bliss íze nem valami nagy szám. Nálam a Tulameen az ültetés utáni évben semmit sem termett, talán majd idén. A Resa ilyen szempontból jobb. A Fertődim meg iszonyat elszaporodott, mert sokkal jobb földbe került, mint az előbb említettek. Az idén vett Polkák mind megeredtek, a novemberi Glen Coe is szép.
Szép kis lista! Navaho szedrem nekem is van, meg Thornfree és Lochness is, de már azt se tudom melyik melyik.
Ami az Aroma queen ízét illeti, arra meg egyszerűen nem emlékszem. A nevéből ítélve biztos olyan vadmálna íze van, mint a Blissynek. Van, akinek bejön, van, akinek nem.
Mivel A. blissem már van, szeretnék egy másik folytontermőt is. A Polkáról pedig ódákat zengenek. Aztán lehet, hogy nem is olyan csoda-fajta, mint amilyennek mondják, de nekem a leírások alapján jónak tűnik. A Tulameenről is sok jót hallottam, nagyszemű, aromás stb., habár az nem folytontermő.
Ami az Aroma queen-t illeti, nincs sok tapasztalatom vele, nemrég óta van csak. Az egyetlen negatívum, amit megfigyeltem, az az, hogy kevés sarjat nevel. Nálam legalábbis. Ez persze előny is lehet annak, aki nem szeretne minden tavasszal több száz sarjat kiritkítani:)
Nekem viszont hátrány, mert csak pár tövem van belőle és nem nagyon szaporodik, hiába trágyázom rendesen. Azt nem állítom, hogy ez fajtajellegzetesség, az viszont tény, hogy nálam nagyon kevés sarjat nevel. De az is lehet, hogy csak rossz helyre ültettem, nem szereti a talajt stb.
Mint kezdő málnázó :-), kíváncsi lennék, hogy 1. miért pont a Polka és Tulameen fajtákra vágysz, továbbá 2. hogy mi a véleményed (előny/hátrány) az Aroma queen-ről!
Igazság szerint már kiritkítottam a málnásomat, pedig Resa, esetleg Tulameen lett volna, kérdés persze, hogy a kis sarjak, leválasztva a gyökérzetről, mennyire maradtak volna meg. Jövőre már lesz Polka felesleg és talán Glen Coe is.
Másfajta növényeket is tudok adni, főleg virágokat. Ritkaságok is vannak, pl. citromillatú muskátli, teltvirágú rózsamuskátli, különleges virágú, külföldről rendelt Dáliák (kaktusz, dekoratív, pompon, óriás, törpe) stb. Rebarbara, mángold és articsóka palántáim is vannak feleslegbe. Illetve Tayberry szedermálna 1-2 tő.
(Eddig egyetlen valamirevaló csereajánlatot nem kaptam, de gondolom a remény hal meg utoljára. Csak lassan kifutunk a tavaszból és itt van a nyár.)
Ha ésszel permetez az ember és nem a sötétzöldek közé tartozik akkor semmiféle kárt nem okoz a permetezéssel az ember,sőt sokkal finomabb szebb lesz a gyümölcs.Pl.Quadris-nak nagy szerepe van a cukorképzésben nem mellesleg gombaölő hatása is van.