Keresés

Részletes keresés

mdodger Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2725

Találtam egy érdekességet a neten:)

A spanyolcsiga leírása
Gesztenyebarna, világosbarna, téglavörös, narancssárga, szürke és fekete változata létezik, oldalán gyakran sötét oldalsáv húzódik. Talpa fehéres, nyálkája színtelen. Élőhelye: rét, láp, cserjés, erdő, kert.
Spanyolcsigákat riasztó növény a begónia, a feketeribizli, a paradicsom, de becserkészhetjük sörcsapdával is. Hatásos lehet a vízelvonó szerek – só, mész – használata. De a csiga besózása állatkínzás és környezetszennyezés. Létezik biológiai fegyver is, az Indonéziában tojástermelésre kinevelt "indiai" futókacsa, ami megeszi a spanyolcsigát. Nyugat-Európában sok ilyen kacsát tartanak és bérbe adják a csiga elleni védekezésre. Hazánkban honos természetes ellenségei a béka, a gyík, a fogoly, a fácán, a vakond, a sündisznó.

akospapa Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2724
Mi már küzdünk vele egy ideje. Sokkal károsabb és szívósabb mint a klasszikus társa. Ezen felül megeszi a házas csigát is. Egyetlen megoldás méreggel körbeszórni a kertet, vagy 24 órás ügyelet, különben a hagymán kívűl mindent megzabál.
Előzmény: éjjelvolt (2722)
CBNora Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2723
Nem látom, hogy bármi bajuk lenne ezeknek a paradicsomoknak. Ahol az a levélnyél barna, szerintem egyszerűen kidörzsölte a zsineg. A varas folt a termésen szintén mechanikai sérülésnek látszik. A levélpöndörödés meg az, amire a link vonatkozott.
Előzmény: éjjelvolt (2721)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2722
Ezt a spanyolcsiga dolgot megkeresem gugliba.Láttam egy olyan csigát 2 napja a kertbe,amilyet még sosem.Vörösesbarna volt és széles meztelencsiga.Érdekes recézett háttal.
Előzmény: Törölt nick (2720)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2721
No,küldöm a képeket.Mint írtam kezdő kertész vagyok,így ha valaki még látna kivetnivalót a gondozásomban,azt szivesen fogadom.Egy biztos:jövőre a lugast meg kell erősíteni.A franc tudta,hogy ez ennyire súlyos:-)

Nemcsak a levélpöndörödésről küldök.Van itt olyan ahol a bogyó repedezett,ahol a szár barnul.De ezeken kívűl akkora bajban nincs a pari.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2720
Lehet még kószapocok vagy spanyolcsiga is. Azok is ki lukakakt csinálnak.
Előzmény: éjjelvolt (2718)
janijani Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2719

A Ridomil Gold Plus jó szer a paradicsomvész ellen, de váltogatni kell a szereket.

Én a magokat Ridomil Gold MZ-vel csáváztam,

a palántákat Ridomil Gold Plus-sal permeteztem kétszer,

kiültetés után és 14 nappal később ismét Ridomil Gold MZ,(ekkor kezdődtek az esős napok)

14 naponként kétszer Amistar (esős idő)

14 naponként kétszer Ridomil Gold Plus most itt tartunk és tök egészségesek a parik és már van amelyik érik

A továbbiakban az Amistart (3 nap ÉVI) és a Ridomil Gold Plust (7 nap ÉVI) fogom kettes blokkokban váltogatni szeptember közepéig vagy október elejéig.

Permetezés előtt mindíg megszedjük és a hűtőben tartjuk. Tavaly is így csináltam és a fagyokig volt paradicsomunk.

Előzmény: éjjelvolt (2714)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2718
A vakondból már elegem van,nálunk nyüzsögnek.Nem tudom,nem hiszem.Vannak fúrásnyomok,inkább a lótetűtől félek,az van rendesen.
Nekem nincs veteményesem,idén kertészkedek először.Ősztől szeretnék veteményest készíteni.Jelenleg a drótkerítésünk elé ültettem egy pár zöldséget,így elég kezdő vagyok,tapasztalatot is netről olvasok össze:-)

Valami fúr,de az nem vakond.Van a pari tő közvetlen közelében is egy nagyobb lyuk.
Ígértem képeket,de akkor lemerült az elem és még arra sem volt időm,hogy meghaljak.Holnap szabadnapos leszek,készítek róla fotót,úgy egyértelműbb lesz a probléma.De érdekes,mert a többi paradicsom(determinált)levele nem ilyen.
A lugason azt is láttam,fenntebb lévő szinteken a bogyók alja barnás,olyan repedezett.
Előzmény: BöPö (2717)
BöPö Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2717
Nálam is van egy tő, amin hasonló tünetek jelentkeztek, igaz azt alulról egy kicsit megdolgozta a vakond. Nem lehet, hogy Nálatok is valami aknamunkát folytat?
Előzmény: éjjelvolt (2714)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2716
Nagyon szépek a paradicsomjaid:-)nagyon tetszik,de az ötlet is.Én meg tőled lestem most el,így jövőre majd így szeretném csinálni.Bár nekem fürtös most nincs csak 5 tő,de már gondoltam jövőre csak az lesz.

Egyébként azt nem tudod véletlenül,a lugasparadicsomot ugyan úgy kell gondozni mint a fürtöst?Értem itt azt,hogy levelezés,kacsolás.Bár én sok kacsot nem találtam rajta.
Előzmény: zsebi41 (2696)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2715
igen,megtaláltam,köszönöm:-)annyit kutakodtam a probléma után,de sajnos még mindig nem egyértelmű,úgyhogy még reménykedek.Abban,ha parivész,legalább megvárja az első fürt beérését(ami nem lesz rossz ízű)
Ugyanis az alsók akkorák mint egy hatalmas alma:-) viszont a többi szinten nem kielégítő a növekedésük,sajnos.
Előzmény: somolya (2687)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2714
Szia!

Nekem is ugyan az a bajom mint neked,csak éppen a lugasparikkal.Az első tünet a levélsodródás volt és csak alul voltak a levelek olyanok.Akkor a link alapján megnyugodtam én is.Azóta ez szinte teljesen feljebb ment.De nincs baja a leveleknek.
Most azt látom barnul a szára.Kissé világosabb a teteje nekem is.
Tanácstalan vagyok.De ez már kb.3 hete így van,ha paradicsomvész lenne akkor szerintem már drasztikusabban nézne ki.Lehet valamelyik gombás betegség.
Én rendületlenül Ridomil Gold plus-szal permetezem,csak ne terjedjen tovább.(igaz,kissé "erős" lett a permetszer,megégette itt-ott)

Érdekes mert a többi paradicsomfajtának nincs ilyen baja,sőt semmilyen.

Tegnap jégeső esett felénk,hatalmas vihar előzte meg.Hiába a karózás is,karóstól ment pár tő paradicsom:-(
Előzmény: aiol19 (2700)
beetee Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2713

Nem tudom. Nekem is csak tavalytól van. Kicsit később hozott termést, mint több másik, de ráfogtam, hogy satnya volt a palántám, és nem is volt ideális helyen...

Viszont érdemes kivárni. Nekem ízlettek, és ahogy írod, a többieken úgy is lesz korábban termés... :)

Előzmény: Zitka (2712)
Zitka Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2712

beetee, ha erre járnál...

Normális az, hogy a pink paradicsom még nem virágzik?

Az összes többin már kis bogyók is vannak, de a rózsaszínek nagyon "alulfejlettek". Pedig egyszerre lettek kiültetve.

Deryan Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2711
Gyönyörűek!
A 2. képen úgy látom foltosak is vannak...
Ilyen vödrös a teljes ültetvényed? Nagyon ötletes :)
Nekünk a múlt évben 1-1 bokron 5 kg termett. De az szabadföldi és valami házi öszvérmag volt.
Előzmény: Kori73 (2709)
Deryan Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2710
Nekem ua. a San Marzano van elültetve, de különböző időpontokban.
A legelső hatalmas lett. A többiek változóak, de látszik rajtuk, hogy nem lesznek akkorák mint az első.
Előzmény: Mom (2708)
Kori73 Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2709
Nagy nehezen de elkezdett érni.
Mom Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2708
köszönöm a választ!
ez a San Marzano nem akar nőni, de az is van ráírva, hogy determinált (Royal Garden vetőmag)
Előzmény: il1321 (2707)
il1321 Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2707

Determinált (bokor) paradicsomokat nem kell kacsolni. Féldetermináltakat akor, ha erős növekedésűek. A Korallt én szoktam. A San Marzano az folytonnövő, azt kell.

Kivéve a Kertimag által, ezen a néven forgalmazott fajta, ami determinált, Lucullus tipusú.

Előzmény: Mom (2706)
Mom Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2706
köszönöm, nagyon jó a videó - a folytonnövőknél én is hasonlóképpen jártam el

amúgy a determinált (vagy féldeterminált) fajták esetében is ki kell szedni a hónalj hajtásokat? vagy hagyni kell, hogy fejlődjön ahogy akar, csak kötözzem fel? (San Marzano, Zömök, Korall)
Előzmény: Deryan (2705)
Deryan Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2705
A paradicsom kacsolásának bemutatására találtam egy nagyon szemléletes videót.

Igy kell kacsolni.
Előzmény: Deryan (2702)
somolya Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2704

Kösz a segítséget zsebi.

Előzmény: zsebi41 (2696)
Mom Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2703
igen, a Vilmáról beszélgettetek, ezek pedig azok
kacsolva? = ugyanúgy mint a folytnövőnél, ki kell törni növekedésben a hónaljhajtásokat?
Előzmény: Deryan (2702)
Deryan Creative Commons License 2010.07.04 0 0 2702
Ezek nem determinált növekedésű paradicsomok.
Úgy nézbek ki mint a balkonparadicsomok, melyek nem lettek lekacsolva.

Utólag már csak azt lehet csinálni, hogy alul leszeded az alsó leveleket.
A levélkoronában pedig a termés körül - de nem azon az ágon, ahol a termés van! - óvatosan ritkitasz.
Levágsz 1-1 levelet teljesen vagy részlegesen.
Tiszta, fertőtlenitett ollóval dolgozz!

Előzmény: Mom (2695)
aiol19 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 2701
A CBNora által megadott leírásban az szerepel, hogy fontos, hogy ne keverjük össze a levélsodródást a vírusos tünetekkel. Csak kérdés, hogy hogy ne keverjem össze, amikor számomra nem tűnik egyértelműnek a dolog...
Előzmény: aiol19 (2700)
aiol19 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 2700
De ha vírusos lenne, akkor nem az összes levele ilyen lenne? Nekem ezeknél az alsó levelek még normálisnak tűnnek, ezért nyugodtam meg a levélsodródás diagnózissal. Azóta figyelem ezeket és egyrészt van néhol minimális sárgulás és barnulás is, másrészt pedig ezek a növények tele vannak apró, szárnyas rovarokkal, valószínűleg szárnyas levéltetvekkel. Valószínűnek tartom, hogy a levéltetvek nem az okozat, csak az eleve legyengült növényt támadják meg jobban. Sajnos most megint nem vagyok nyugodt, bár nem látom, hogy a levelek kifejezetten elvékonyodnának, inkább aprók és összesodródottak. Szedjem ki ezeket a töveket inkább?
Előzmény: zsebi41 (2698)
Mom Creative Commons License 2010.07.03 0 0 2699
köszönöm,
a kérdés meg a képek konkrétan a Vilma koktélparadicsomra vonatkoztak,
a folytonnövőt már úgy ahogy kezdem kiismerni, tavaly volt 20+ tövem, idén már egész használható támrendszert csináltunk a tavalyiakból okulva, de persze mindig van mit tanulni, fejleszteni :)
pont a köztesek, determinált vagy féldeterminált okoz idén gondot, nem tudom, hogy azoknál is ki kell szedni a hónalj hajtásokat? azokat is 1-2 ágasra kell nevelni? vagy hagyni, hogy fejlődjön ahogy akar, csak kötözzem fel, ami lehajlana?
van pl San Marzano, Zömök, Korall...
Előzmény: zsebi41 (2697)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 2698

van egy olyan virusos betegség amit páfránylevelüségnek hívnak én annak látom.

http://www.ms.sapientia.ro/~novenyvedelem/Flash/kortan%20eloadas/02%20virusok.swf

sajnos mint minden vírusos betegségre erre sok megoldás van. Én azt tapasztaltam, hogy nem fertőződik meg az egész állomány, ezért szeretek több fajtát ültetni, .

Előzmény: aiol19 (2688)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 2697

attól is függ, hogy milyen pariról van szó, ha determinált növekedésű akkor nem szükséges, nekem folyton növők vannak amik intenzív termesztésre lettek  nemesítve ezeket muszáj.

Mutatok egy képet ez igazi paradicsom ültetvény nem az enyém én innen lestem el amit alkalmazok

Előzmény: Mom (2695)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.03 0 0 2696

próbálok segíteni, de nem biztos, hogy érthető vagyok, a kép amit küldtél : a felső szerintem egy 3 ágú sövény visszametszését ábrázolja. A lenti az viszon egy száras valami.

Most küldök egy képet amin szerintem elég jól látszik a másodi szár, több szárat nem hagyok minden kacsot / hónalj hajtást/ kitörök.

Itt látod, hogy attól mert nem hagyom, hogy több ága legyen elég szépen teremitt is látható a két ág.
Előzmény: somolya (2682)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!