Nálam a Cirfandli ami inkább októberi, 5 napja refraktóval 18.6; és még szépen tartja magát noha június közepe óta gyakorlatilag nem volt értékelhető eső. (a fiatal telepítésen viszont az alsó leveleket sajnos ledobta már)
Csopakon az olaszrizling is zsendül, némely tőkén szinte érett bogyók vannak.
Én sehogy, ez az asszonypajtás jáccótere. Annyit segítettem , hogy lenyálkáztam neki a mustot. Azt hiszem cukrot, vizet, borkősavat és szalicilt kevert hozzá. Hogy mennyit miből , milyen arányban, ne kérdezd, nem tudom, és megkérdezni sem tudom most tőle, mert egy hétig (hál isten) szalma vagyok! :-))))
Az nem lehet esetleg határozóbélyeg, amit általában a szakirodalom meg szokott említeni, hogy túlérve kellemetlen, szappanos az íze (én a tavaly őszi fajtagyűjtemény tervezésekor emiatt mondtam le róla)?
Ezt nem szoktad tapasztalni?
Mert ha netán igen, akkor valószínűleg az lesz. Nincs saját tapasztalatom ezügyben, csak a nevet olvasva ez jutott az eszembe, hogy netán ezzel a tulajdonságával meg lehetne különböztetni a többitől.
Valószínűleg Szőlőskertek királynője. (Nem biztos, mert apám ültetett vagy 15 éve egy sor vegyes szőlőt, a többségét kilopkodták azon melegében, és bizonytalan, hogy mi maradt meg.) Van egy tőke, amin mindig hatalmas fürtök vannak, de ekkorát még nem láttam csak képen.
Az évezred első korai szürete 2000 évben volt. A második 2003-ban. Talán itt a harmadik 2007-re. Eddig mindkét korai szüretekre azt mondták csúcs évjárat! Hát az idei még hátravan. De akkoriban is felhívták a borászok figyelmét a fokozott ellenőrzésre mert nem szokványos borkezelést igényeltek a friss borok.
Most korábban kell nekiálni, még annál is. Mint előre jeleztem én ma lekapkodtam az Irsait. Hát meglehetősen meglepődtem. Nagyon kellemes savakkal 19-es mustja van!!! Más kérdés , hogy én az idén "elrontom" és nem bor lesz belőle, hanem gyümölcslé, de azt jelzi előre, hogy a szilváni aug közepére 20.-ára szüretre kész lesz. Elő a refraktométereket, és sürün mérni.
hirtelen, megfontolatlan válasz: előbbi hasonlít a pannónia kincséhez, persze ehhez, magányos fürtöt és leveleket kellene látnom. Második terézhez, olimpiához, esetlegesen afuz alihoz hasonlít...
kérdésem lenne, mégpedig, hogy a képeken lévő szőlők milyen fajták. Nagyon hasonlítanak egymásra, még ízre is, csak ez egyik gömbölyű a másik pedig enyhén hosszúkás. Köszi a válaszokat.
nagyon picit attilára is hasonlít, azt onnan jól felismerni, hogy piros a levélnyél és a kocsány, illetve a fürt vége gyakran kanyarodik...több ötletem nincs...
Pedig nagyon annak tűnik a levél és a leírás alapján. Ha mégse, két fajta hasonlít még, a téli muskotály(csak az vmivel később érik), ill. a boglárka(az meg korábban és nagyobb a fürtje), e 3-ból vmelyik remélhetőleg:) Nézz ezeknek utána kis határozókönyvekben...
A két kép ugyanaz a tőke, itthon a pici kertben ez az összes szőlészet. De a telken van Pölöskei, ez biztos nem az. Annál jóval nagyobb szemű, kevésbé muskotályos. A Pölöskeinek a levele is olyan érdekes kékes, ezé meg szép zöld. Más ötlet?
Örülök, hogy végre valaki megfejtette a bakó szőlőt. :)