A rossz időjárási viszonyok miatt négy repteret és hét kikötőt zártak le Egyiptomban csütörtökön - közölte a Reuters nyomán az uno.hu.
A Nílus mellett fekvő Asszuán, Abu Szimbel és Aszjút repülőterét a heves homokviharok miatt, míg Földközi-tenger partján lévő Alexandria repterét a heves esőzések miatt zárták be ideiglenesen. A hét hajókikötőt kettőt a Földközi-tengernél, kettőt a Vörös-tengernél, hármat a Szuezi-öbölben - a viharok okozta heves hullámzás és rövid látótávolság miatt zárták le.
mno
Eszetekbe ne jusson szerintem busszal Luxorból Dahabba menni! Kész öngyilkosság, annyira hosszú, fárasztó lehet az út! Luxor-Hurghada kb 5óra, onnan a komp 1,5óra Sharmba. Ha Dahabba akarsz menni az onnan 75km.
Asszuán - Luxor vonattal OK.
Luxorból naponta indul közvetlen buszjárat Dahabba. Emlékeim szerint 16 órás, és délután ötkor indul. Tehát a buszon kell éjszakázni, aminek előnye (spórolás) és hátránya (kényelmi szempontok) is van. Az meg kérdéses, hogy a Luxor - Hughada - Sharm - Dahab útvonal időben és pénzben mit tesz a mérleg másik serpenyőjébe... Ezt meg még menet közbem is eldönthetitek.
Azért leírom az újdonsült tervünket amiben mindenkinek van érdeme. :)
1.állomás: Kairó városnézéssel (ameddig tart de max 3 nap)
2.állomás: Luxor (vonattal, ez is ameddig tart max 4 nap)
3.állomás: Asszuán (hajóval, itt kb 4 nap Abu Szimbel-lel együtt)
4.állomás: Dahab (majd még kiderül mivel, valszeg vonat Luxor-ba -> busz Hurghadába -> hajó Sharm-ba -> busz Dahab-ba, ezzel csak lehet idöt spórolni mintha vonattal vagy busszal mennénk közvetlenül Asszuánból Dahabba (vélemény?), itt lubickolás a maradék napokon, majd vissza Kairó és haza)
Jó kis terv kovácsolódik össze a végére. :) Köszönet mindenkinek!
"es onnan amivel eppen lehet at Hurghadara vagyis inkabb Sharmba :)"
Igen, annak sincs sok ertelme, hogy 2xer menjel tengerpartra egy koruton belul. Akkor mar sokkal celszerubb 4nap hurghada+4nap Sharm helyett, 8 napot egyben Sharmon es kornyeken(Dahab) tolteni, sokkal, de sokkal szebb, mint Hurghada, szerintem.
Tenyleg, a vegen osszeallitunk egy jo kis korutat, aztan arulni fogjuk:)
Bocsi, tenyleg nem akarok mindenbe beleszolni, de nem ugy lenne jobb, hogy eloszor a "korutazas" es utana a pihi?
Szoval ha Kairoba repulnek, akkor en ugy mennek hogy Kairo x nap, vonat Luxorba, ott is x nap, hajo Asszuanba, es onnan amivel eppen lehet at Hurghadara vagyis inkabb Sharmba :) (Luxorbol van busz Hurghadara ugyebar, szoval esetleg Asszuanbol vissza Luxorba /vonat is van, onnan busz Hurghada, onnan pedig komp Sharm), es ott par nap alatt kipiheni es feldolgozza az ember a sok elmenyt... ;)
Mi két napot voltunk anno Asszuánban (Abu Szimbel nélkül), és "sajnos" (hehe) vissza kell mennünk, mert még annyi mindent nem láttunk.
Egyébként nekünk bejött ez a "Mátészalka" feeling. Tényleg olyan, de Kairó után kell is egy kicsit nyugisabb hely.
Más. Bizonyos napokon esténként szúfi est van a citadellában, mi pont kifogtunk egy ilyen előadást, szuper volt.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy valszeg hónapokat lehetne kint tölteni, annyi érdekesség van. És tényleg az a legfőbb probléma, hogy miként is lehetne két hétbe betenni mindent? Szerintem sajnos sehogy. Vissza kell menni többször!
Tenger, sivatagi túra, iszlám, óegyiptomi és kopt kultúra nem fér bele. Arra jó, hogy mindenbe belekóstolj. :)
Kairo-Asszuán vonattal kb. 12 óra, mi este 8 körül indultunk, reggel ért oda. Jobb, mint a magyar IC. Külföldiek eleve csak ezekre az igényes vonatokra vehetnek jegyet.
Azért az Asszuán 4 nap, Kairó 3 nap arányt gondold át. Asszuán körülbelül akkora és olyan, mint Mátészalka, csak nincs beton az úttesten. (Ha tudnék scannelni, kapnál róla képet.)
(Bocsánat a mátészalkaiaktól, nem sértésnek szántam.)
Nagyon szupi ötlet a hajókázás. Módosítottuk is a tervet.
Szóval úgy néz ki most, hogy Kairóból azonnal busszal Sharm-ba majd Dahab-ba. (itt kb 4 nap) Azután hajóval Hurghadába majd Luxorba. (itt 4 nap) Onan hajóval Asszuán. (4 nap) Majd vissza vonattal Kairóba. (ez elég nagy táv gondolom 1 napba beletellik) Kairóban 3 nap. Inkább kihagyjuk a repülést Egyiptomon belül.
Amikor mi voltunk, kb. két éve, a vízumot az utazási iroda intézte,
és kiderült, ha magán úton intézed, netán több családtagnak sokkal jobban jössz ki...
Érdemes rákérdezni,
több ember esetén már jó pénz nyerhető.
Kairóval kapcsolatosan:
szokás szerint ízlések és pofonok,
szerintem a 3 nap bőven elegendő,
az alap látnivalóknak talán kettő is.
ha kifejezetten a várost és annak hangulatát akarja valaki tanulmányozni,
akkor persze több...
Minden relatív.
Ha nem akarsz fél napot a bazárban tölteni,
akkor még kevesebb...
A Múzeumra nagyon sok idő kell,
de egyszerre szerintem nagyon sok és tömény,
x óra után már azt sem tudtam, ki kicsoda, komolyan... Hazamentünk a szállodába,
elővettem a könyveimet, és úgy néztem át újra: jé, ezt láttuk, nézd, ez volt az a....
És akkor másnap van értelme visszamenni, és újra megnézni...
Egyben nagyon sűrű, mint minden nagy múzeum.
A piramisoknál, gondoltam, egy napot is eltöltünk.
Hát, nem...
pár óra után már úgy elégnek tűnt.
Viszont azóta is szívesen visszamennék...
Ki érti ezt?!
Tengervíz: vízfokot nem tudok, nekünk is azt mondták tavaly (febr közepe), hogy a leghidegebb, de nem hidegebb, mint 20 fok, ami azt jelentette, hogy 1,5 óra sznorkizás után kezdtünk vacogni. Szóval szerintem ez teljesen kibírható, pláne ha valaki nyáron sem bír ki ennyit a vízben.
Szia,
Valószínü két hét nem lesz elég Asszuánnal együtt de sebaj. :) Mindenki azt mondja hogy Asszuánba érdemes lemenni.
Hurghadát is meg akarjuk nézni és az még egy plusz inger ha hajóval megyünk nem vonattal. köszi az infókat.
Szólj bele nyugodtan. :) Minden info nagyon hasznos. Meglátjuk hogy milyen lesz Kairó ha nem olyan szupi akkor még mindig el lehet "ugrani" Siwa-ba mondjuk.
Magánakció:
repjegyek: 130e Ft
vízum, egyebek: 20e Ft
szállás: ~70 font/nap (átlagba sztem ki lehet jönni ennyib?l) * 13 nap ~= 30e Ft
Utazásii:
Ha fejenként találnánk 85e Ft/kop ért utat két hétre akkor lennénk ott kb ahol a magánszervezéssel. De ahogy nézegettem nem nagyon ajánlanak sehol ennyiért.
Magánakció mellett szól hogy akkor megyünk-jövünk amikor akarunk.
Utazási irodával viszont kényelmesebb lenne. De szeretjük az izgalmakat. :)
Szia SilentBob!
Szerintem Luxorból érdemes elmenni 2-3 napra Asszuánba, mert gyönyörű.
Viszont Kairóra nem elég 2 nap, ha mindent meg akarsz nézni (Citadella, Khan-el Khalili bazár, Egyiptomi Múzeum, Gizeh, Szakkara, kopt negyed). Az igaz, hogy riasztó tud lenni, totál káosz, messze a legdzsuvásabb hely, ahol valaha is voltam, de mégis megvan a maga varázsa. A szállás sokkal drágább, mint Luxorban, vagy Asszuánban.
Dahabból menetrendszerinti buszjárat megy Luxorba, így Hurghadát ki is hagyhatod...
Szia,
Nem akarok nagyon beleszólni, de 2 dolgot megjegyeznék. 1. Kairóban eszed ágába ne jusson 4 napot tölteni, akárki akármit mond egy katasztrófa az a hely. 2 éjszaka bőven elég, de inkább az 1et javaslom. Tényleg van hangulata, de mi is elkövettük a hibát, hogy 4 éjt töltöttünk ott. A piramisokra elég 1 nap, a Kairói múzeum, citadella, mecsetek, bazár a másik nap. És éjszaka érdemes megnézni a nílusról a várost, ennyi.
De engem annyira zavart az a kosz és káosz, hogy szemben közlekednek a forgalommal, dugók vannak, folyamatos dudálás, hogy én oda többet vissza nem mennék. Viszont Luxort nagyon ajánlom, az csúcsszuper, valamint Abu Simbelről is jókat hallottam, bár ott még nem voltam.
2. Én a helyedben továbbra is befizetnék itthon egy útra. Pl Hurghadára illetve Sharmra is simán elmész egy jó hotelbe 57+illeték+vízum+biztosítás, azaz kb 85e/fő, tokkal vonóval és ebben már a repjegy is benne van. Esetleg megpróbálhatnál 2 hetesre befizetni akciósan, még az is olcsóbb, mint ahogy ti tervezitek. És akkor vagy hurghadáról, vagy sharmról elindulnék szétnézni. Ha a pénz nem számít annyira, akkor meg belföldön is repülnék, mert rengeteg időt spórolsz vele.
Gabor
Szia,
Köszi az infót.
Most két személyre 130e körül van két oda-vissza jegy Kairóba. De lehet az egyik törzsutas bónusz jegy lesz szóval ingyen. A tervünk: érkezés után busszal le Sharm-ba (4 nap lébecolás a környéken, Dahab). Majd át Hurghadába hajóval. (1 nap lébecolás) Tovább Luxorba. (4 nap) Majd vonattal Kairó. (4 nap)
Jelenleg ez a nagy terv de még lehet változik egy kis Asszuáni kitér?vel és hajókálással. :)
Szia,
Februárban kb 21 fokos a víz, a levegő olyan 23-24 fok+sok napsütés. Én utálom a hideg vizet, nekem ez kevés lenne, de ha valakit ez nem zavar, azért a 21 fokban el lehet lenni, de mondjuk úszni kell:)))
Szerintem sokkal olcsóbban kijöttök, ha befizettek itthon egy komplett Sharmi csomgra, akár 2hétre, és onnan indultok el Kairóba, vagy Luxorba.(Sharmról komp 90perc hurghadaba, onnan 5óra luxor buszal.)
Ha nagyon olcsón kapsz jegyet Kairóba, csak akkor ajánlanám neked ezt a módszert, egyébként majdnem annyi a jegy, mint 1 hét sharmon repülővel+hotellel.
Közben arra jutottunk hogy nem csak a tengerre fogunk koncentrálni hanem bejárjuk egész Egyiptomot. :) Veszünk egy repjegyet Kairóba majd onnan 2 hét alatt bejárjuk az érdekes helyeket.
Szóval inkább egy hátizsákos akció lesz mint "csak" a tenger mellett várni a jó idöt.
Azért várom hogy mennyit mértél.
Rémlik, hogy láttam a hajó mellett egy szál fürdőruhában sznorkelezőket februárban (mi azért az 5-7 millis ruhában jól éreztük magunkat). Neten min. 20 fokot ígérnek. Otthon meg tudom neked nézni, én mennyit mértem anno.