Pedig lehet szabadföldön is termelni, itt http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=101667652&t=9096652 leírtam én hogy csinálom. Növényvédelem nélkül sajnos nem megy, jó ha egyáltalán beérik az első pár szem termés rajta. Ha fóliázol az önmagában is viszi a pénzt és más bajok jelentkeznek ha nem értesz hozzá.
Villányi Emil szakértő válasza (Növényvédelem témakör): Ez peronoszpóra féle gombabetegség, nagyon hasonló ebből adódóan, mint a szőlő peronoszpórája. Tehát ha meleg az idő és csapadék is van (eső,vagy öntözés) akkor kialakul ez a veszélyes betegség. Védekezés: palántakortól-kötődésig Amistar 0.1%-os oldat és/vagy Ridomil Plus 0.4%, bogyófejlődés alatt Ridomil Plus 0.4%, vagy Ridomil MZ 0.25%-os oldatával kell permetezni.
Örvendezik a halál. Az enyém sem járt jobban. Nem is tudom megoldani. Védekezni előre lehet esetleg, utólag meg mint az a köpönyeg... Én is segítségre szorulok.Szeretnék száz tő egészséges paradicsomot , ha lehet olyat, ami már terem . Én ugyan nem szeretem a paradicsomot, de a családom igen, és ha már nem győznénk, adnék másoknak is. Most fogom ehelyett kikapálni azt a száz tő paradicsomot, amit májusban ültettem.
A jövőre vonatkozólag elvetettem a paradicsom kültéri termesztésére vonatkozó ötleteimet, fóliás-hidropóniás lehetőségeket fogok erőltetni.
Előre védekezni Amistar blokk ,Ridomil...,egyébb rezes szerekkel, de nem száz% hatásfokkal...A megváltozott időjárási körülmények (ami nem klímaváltozás !) nehézkessé teszik.
Ez teljesen nyilvánvaló volt a rövidke hozzászólásodból, ennyi sorok között olvasást sikerült hosszú fórumos évek alatt elsajátítanom. Azt viszont ennyi idő alatt sem sikerült felfognom, valaki miért a pusztuláson örvendezik ahelyett, hogy segítség kérésére segítséget adna. Olyan egyszerű dolgokat csak, hogy betegségnév, védekezési módszer. Már ha elvileg olyan profi.
Mikor olyan állapotban van a paradicsom, mint a képen, akkor azon kell gondolkozni, hogy egyesével vagy párosával húzd ki őket.Ha minden erőfeszítés ellenére :) terem mégis, akkor sem lesz jó ízű. Ha nem mind beteg, akkor sietni is kell, hátha nem fertőz, bár arra is kicsi az esély.
Még valami......tudom a fóliás és szabadföldi termesztés nem ugyanaz.De a zöldmunka és a növényvédelem ugyan az,még akkor is ha valaki csak hobbiból csinálja mint én.
Ja és láttam van alul zöld bogyó viszont arról nem küldtél képet.Az milyen?
Azt hiszem pont ez a paradicsomvész tünetei,de majd mondanak rá a többiek valamit. Én aggódtam,hogy az enyémnek is ilyen tünetei vannak csak kezdeti.De szerencsére nem.
Viszont az alább említett ismerősöm fóliájában láttam ilyen parikat. Ha paradicsomvész,akkor még egészségesen kellett volna permetezni megelőzés céljából felszívódó rezes permetszerrel.Szerintem ez már igencsak a menthetetlen állapot közé tartozik.
Fóliában lecsipkedik a beteg leveleket addig a részig amíg beteg(ami belül is barna üreges,egészséges zöldig vágják).Ha a főszár is beteg azt is így teszik,ha jönne esetleg új kacs ahhoz kötnek.És ha csipkedik a leveleket minden csipkedés után mártogatják az általam említett fertőtlenítőszerbe az ollót.
Ha esetleg van olyan növényed amit úgy gondolsz még menthető akkor így tedd és permetezd le felszívódó permetszerrel.Ha már nincs remény akkor sajnos tőből ki kell szedni,maradvány se legyen.
Ennyit tudtam meg ma a dologról.Én magam nem értek hozzá,de igyekeztem tanácsot kérni fóliásoktól,innen a forrásom.
Nem tudnám törni,legalább is szakszerűen tuti nem.Ollót lehet mártogatni speckó fertőtlenítő tablettával,de amúgy is gumikesztyűt használok,kézzel remélem nem viszek semmit.Na jó nem kényeskedek tovább:-))csak úgy vagyok vele,hiába pár tő az amim van,de akkor már legyen minden ami kell.Aztán majd kiderül mi lesz belőle nyár végére.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Az előző években megmentett ettől az ég, mindenféle permetezés nélkül teremtek a parik. Idén az esők után, pár hete jött elő ez. Mi ez? Valami mezei lisztharmat? Elég tempósan pusztítja a leveleket. Jó az, ha a szőlőhöz való réz+kén gombaölővel lepermetezem őket a száradt részek leszedése után? Köszi!
Beérik időben levelezés nélkül is. Lehet, hogy ha valaki eladásra termel, és a lehető legtöbb bevételre akar szert tenni, fontos a koraiság. Nekünk otthon az íz fontosabb. Egyébként most már kezdenek érni a folytonnövő fajtáink is, szerintem ez nincs olyan nagyon későn. Én csak a gombás betegségek megelőzésére tartom esetleg szükségesnek, ha túl sűrű a növény és nem szellőzik rendesen. Azért szokás törni és nem vágni, mert így kisebb a valószínűsége a vírusok terjedésének. Nálunk ugyan még nem fordult elő a paradicsomon vírusfertőzés (vagy nem vettem észre), de ha esetleg van egy beteg növény, az ollóval át lehet vinni a többire.
Mai napon éppen erről a témáról sikerült beszélnem egy fóliás ismerősömmel. Nekem annyit mondott,a paradicsom mediterán növény,ahol él nem így néz ki.Nincs szükség levelezésre,mert a klíma éppen elég és betud érni ugyebár a bogyó.
Nálunk más a helyzet.Szükséges a levelezés szabadföldön és fóliás kertészetben is. Pont a gombás betegségek csökkentése miatt valamint bogyóérlelés céljából.Mivel nálunk nagyon nehezen érne be ennélkül.Tehát a klíma miatt fontos ezeket a növényeket levelezni és nem csak a beteg vagy sárgult leveleket.Viszont nem mindent leszedni egyszerre(én már láttam ilyet is,pedig a növénynek szüksége van az idősebb levelekre)hanem szintenként levelezni.
"ehhez a nyelénél megfogott levelet erőteljes, fölfelé rántó mozdulattal kell letörni."
ez szerintem kockázatos ha esetleg valaki nem tudná a műveletet tökéletesen végrehajtani. Tehát szedőólló(ami éles!)és közvetlenül a szár vonalában vágni.Nem ám kabátakasztót hagyni,az táptalaj a szürkepenésznek.Én nem merném ezt kézzel csinálni.
Természetesen igazad van neked is. nem minden levelet kell leszedni.
Az előző kérdésben is csak az árnyékoló levélre irányult a kérdés. Bár látam olyan ültetvényt, is, ahol a termések körül az összes levelet leszedték.
A szakirodalomban így írnak erről, kiemelve itt is az egyensúlyt.
(Balás- Filius)
A levelezés végrehajtásában szintén a rendszeresség a döntő (kéthetente 3–4 levél). A levelezés akkor kezdhető, ha a növény elérte a 90–100 cm-es magasságot. A leveleket mindig a levelezés időpontjában érő fürtnél két fürttel feljebb szedjük. A művelet után a növényeken 70–80 cm magasan maradjon lombfelület. Fontos, hogy minél kisebb legyen a sebfelület, ehhez a nyelénél megfogott levelet erőteljes, fölfelé rántó mozdulattal kell letörni.
A levelezés hatékonyabbá teszi a növényvédelmet (gyorsabb a felszáradás, ezért kisebb a gombás fertőzések veszélye), és fokozza a koraiságot.
A kisebb lombfelületű determinált fajták levelezésekor óvatosan kell eljárni. A növényeken mindig maradjon 10–12 kifejlett levél. A hajtás fürttel záródása után a levelezést be kell fejezni. Őszi hajtatáskor többnyire csak az alsó, sárguló és a beteg leveleket kell eltávolítani.
Én ugyan nem tartozom a szakértők közé, de pár év alatt már van némi tapasztalatom.
Tavaly v. azelőtt - ugyan nem a kacsokat, hanem letört ágakat simán ledugtam a földbe, beöntöztem, és nagyon hamar meggyökeresedett, sőt termést is hoztak.
1 hete kb.40cm-es kacsokat raktam vízzel teli befőttesüvegbe.Jelenleg hajszálgyökerei vannak.Tudja valaki mikor érdemes kiültetnem?Lehet most vagy azért várjam meg míg erősebb gyökérzete lesz?Vagy már túl késő lenne?Arra gondoltam talán az alsó fürtök még beérnének.
Előre is ezer bocsánat, de valami nincs rendben!!!
Nem tudom elképzelni, miért kell leszedni a paradicsom levelét. Szerintem a beteg levelek eltávolítása helyes, de az egészségesé egyenesen tilos! A levél a növény konyhája. A gyökerek által felszívott szervetlen anyagokat, a napenergia segítségével (fotoszintézis), átalakítja szerves anyagokká. Csak ezeket a szerves anyagokat tudja a növény flelhasználni a termésben, gyökérben, szárban, új levelekben, hajtásokban. Tehát minden négyzetmiliméter levélre szükség van. Itt az egészséges kifejlett levelekre gondolok, mert az új levelek bizony a fejlődésük során szintén fogyasztanak a szerves anyagokból. Az elöregedett sárga levelek meg nem készítenek szerves anyagot (táplálékot) a növénynek. Természetesen a kacsoláskor, visszacsípéskor pontosan ezt spóroljuk meg a termés javára. Azonban vigyázzunk az egyensúlyra, nehogy a ló túloldalára essünk. Levél nélkül, vagy kevés levéllel a termés még lehet szép piros, de ízetlen élvezhetetlen lesz. Még egyszer elnézést kérek és remélem világos voltam
Na ez pont kérdés volt számomra: rengeteg levél van a paradicsomaimon, és arra gondoltam, leszedem,ami árnyékol. Akkor nyugodtan leszedhetem, nem lesz baja?
Nincs külön olyan, hogy fürtös, vagy lugas, kezelés szempontjából. Mindkettő folytonos növekedésű,és egyformán kell kezelni. nem fontos minden levelet leszedni. Én sem szoktam teljesen levelezni. Ami sárgul, esetleg sodródik, vagy a termést nagyon árnyékolja, azt leszedem.
És ugyan úgy kell gondozni mint a fürtöst?Úgy értem levelezni kell folyamatosan a következő fürtig?Vagy hagyjam rajta a leveleket árnyékolás miatt?Csak az alsókat szedtem le annó,hogy ne érjen a földre.
Az normális ennél a lugasnál,hogy az alsó kötések hatalmasak és ahogy haladunk fenntebb egyre kisebbek?
Természetesen, hiszen eltérő idős termésekről van szó. Az alsók kötöttek legelőször,, ahogy feljebb haladunk, egyre fiatalabbak. Majd azok is megnőnek, főleg, ha az alsókat beérve leszeded, és ezeket tudja a növény érlelni.
Rendben,köszönöm:-)kicsit megnyugodtam.Nem értek hozzájuk kicsit sem,innen és máshonnan igyekszem összeolvasni.De már ez is egy kudarcélmény számomra ha zsinegtől van a barnulás.Vagy tök mindegy mitől,de baja van. Túl kell tenni magam rajta,biztosan lesz ez még majd rosszabb is,ezen ne parázzak:-)
A virágszár is hozzádörzsölődhetett a zsineghez, talán kötözéskor. Ahogy mozog a növény a szélben, dörzsöl a kötöző, de ez nem baj. Túl kell tenni magad rajta, az a lényeg, hogy betegség nem legyen rajta. A lugashoz nem értek, más fajtáink vannak.