Biztos, hogy nem mert -úgy tűnik- nem fordul tartósan esősre az idő; ráadásul kb szept. eleji érési állapotok vannak a szőlőben; szóval a zárópermetezés már rég esedékes lehetett. (mi is vmikor júl. második felében nyomtuk én nem tervezek semmilyen permetezést- úgy tűnik rothadás sem lesz - bár nem tudom, hogy bánnám-e ha egy kis nemesrothadás megjelenne - ideális érési fázisban van ehhez a szőlő és még bőven tudna aszusodni...)
Tegnap Spicc felhívott, hogy megadta a szőlőjének az utolsónak szánt rézgálicot, de sok eső esett, és most parázik, hogy mi lesz. Szerintem augusztus eleje az utolsó permetezés, botritisze nincs, kicsi lisztharmat volt, de megfogta. Szerintem nem kell aggódnia.
Lakihegyi mézesre gyanakszom. Egy pár tőkém nekem is van, mintha hasonlítana rá. Nekem is Apám oltotta, egy időben úgy terjedt a gazdák között ez fajta, mint télen a nátha.
Urak! Ki véli felismerni ezt a szőlőt? Még apám oltotta hajdanában, de olyan hirtelen távozott, hogy nem volt módom tőle megkérdezni miféle. Ránézésre és az íze alapján, azt gondolom valamiféle direkt termő, mert gyakorlatilag semmi nem árt neki, ezen a szőlőn én még darázs rágáson kívül hibát nem láttam. Nagyon erőteljes lombot nevel, rengeteg oldalhajtással. A fürt kissé laza, hosszúkás szemű, kissé ropogós, és mézédes. A direkttermőkre jellemző mellékíz alig észlelhető rajta. A múltkori Irsai szürettel leszedtük, de most észleltem, hogy egy tőn rajt feledtük. Megmértem, A refrakto 20-22-es között mérte a szemeket.
A birtokon nem volt nálam a gép így csak a fürtről és a leveléről tudtan felvételt csinálni.
A tröbbi szőlő is bíztatóan alakul.
Ma megkapta a tervek szerinti utolsó permetet a fürtzóna: Thiovit és Teldort.
A szüretet, az első nagyobb löketet, a szilvánival várhatóan a 20.- át követő hét végére pozicionálom .
Minden az előzetes tervek szerint alakul, hiszen a mérések 15-17 között szóródnak.
Azt gonolom durván két hét múlva számíthatok átlagban 18 körüli mustra, mint azt korábban sejtettem, hogy a bő termés ellenére ennyit képes lesz kihozni magából.
Az Oportón 16-19 körüli mérési erdmények adódtak, mig a Pinor Noir 14-16-ot mutat.
Ezzel is maximálisan elégedett vagyok, hiszen ezek várhatóan szeptember közepéig fenn lesznek, mivel egészségesek és ha az idő közbe nem szól még bőven érhetnek addig.
A Kékfrankos, a Merlot valamint az Olaszrizling még nem érdekes, mert még az érés első fázisában vannak, a könyvek szerint nekik még 2 hónapjuk lenne, de biztosan szeptember végére azok is szüretelhetők lesznek.
-Jóvannajóvanna. (hihi) off: -A flickr-re akkor is lehet regisztrálni ha nem akarok képeket felrakni, csak hozzászólni? (Ezzel a bikkfa angollal hadilábon állok. hehe) Vagy kötelező a fotó? on.
Na jó, ezt betudhatod a koromnak. Mentségemre szóljon,hogy amúgy a különböző "trendi" szóhasználatok (vagy szlengek) nem nagyon jellemzőek rám. (Tehát én a kenyeret szoktam "vágni" például.)
őőő, hát ez egy kényes téma... Igyekeztünk úgy megoldani,hogy kóstolás után már ne kelljen vezetni. De ahogy az idegenvezetőnk mondta (polgármester úr), őt nem zavarja,csak a rendőrt... :)
Nem akarok off lenni,ezért álljon még pár kép itt. Lendván van egy magyar (felteszem,h a származás az) pince a hegytetőn. Cukkék. Nagyon szép környezet, szép nádtetős házak, igényesen parkosított udvar. Nekem nagyon bejött.
Így van. Ahogy a kedves kóstolóbarátom mondja, nem látszik a hatalmas szárazság nyoma. Bár ott is jóval kevesebb csapadék volt az elmondások alapján. Amit viszont benéztek, az a levelezés időpontja.Aminek napégés lett a következménye. Bussay mester a minap még a bogyókat permetezte rothadás ellen (28 napos szerrel).
A hajtásoknak be kell érni először, utána ajánlatos telepíteni. Én a tavaszi mellett vagyok, mert a szőlő úgy jobban tudja átvészelni a telet, ha még éves gyökérzettel kapaszkodik a talajba. Keresd a rezisztens szőlőfajtákat, pl: Bianca, Pölöskei, Néró, Eszter, Palatina, stb. Nézz szét a csemegeszolo.hu honlapon.
Volna pár kérdésem. Tavasszal iskoláztam be vesszőket (zalagyöngye, muskotály) és szépen nőnek is. Megtudná valaki mondani hogy ezeket a vesszőket ősszel már át lehet-e ültetni vagy várjak velük még? A tavaszi vagy az őszi ültetés jobb a szőlőnek? Tudna valaki olyan szőlőfajtákat mondani amik nem annnyira igénylik a gondozást, mégis jó csemegeszőlők vagy borszőlők?