Dithane M45-tel nem kellene beöntözni mert nem fog semmit használni. A Dithane kontakt szer, beöntözés magvetésnél jöhet szóba csávázás helyett. Én a magokat szoktam megforgatni Dithane porban és így elvetni aztán meglocsolni. Lényeg hogy gombaölős környezetben keljen ki a mag.
Az az igazság nem tudom mi a baja Midnightx paradicsomjának, talán valami felszívódó szerrel lehetne eredményt elérni de semmi sem garantált. Ilyenkor már nehéz kikezelni a betegséget, megelőzni egyszerűbb lett volna.
Megláttyuk. Mi mást tudnék tenni? :) Azt a körte (mi töknek neveztük el) formájút Bécsben vettük tavaly a Naschmarkton. Magkiszedés, idén vetés. Szintén meglátjuk. :)
Szerintem sem parivész,inkább palántadőlésnek tűnik,akkor szokott dőléskor a szára is barnulni. Kiültetéskor kellett volna beöntözni,de szerintem még most sem késő,mert a levelei épek.Én Dithane M45-tel beöntözném és adnék neki egy kis műtrágyát is. Mindenképpen támaszd ki,mondjuk akár egy hurkapálcikával is,vagy ha nagyobbak kösd oda vastagabb támasztékhoz.
Jól tetted:-)viszont kell ismételni 7-10 naponként. Viszont őszintén szólva én már erre sok reményt nem látok.Lehet a teteje még éppen zöld,de ez a betegség alattomosan terjed felfelé is és sajnos a bogyók sem használhatóak,azokat is megtámadja. Szerintem a te a növényeid már a menthetetlen állapotban vannak,így ha esetleg van köztük olyan amit kevésbé támadt meg a betegség,azokat rendszeresen permetezném,a többit sajnos kihúzgálnám és elégetném. Jövőre ide ne ültess paradicsomot.
Amúgy nagyon tetszik az a körte formájú:-)Mi a neve?
Elsősorban én a levélre koncentráltam. Néhány zöldbablevélen fordult most ez nálam elő, hogy ilyen elhalást láttam. Tavasszal pedig a kis káposztapalántákon is pont ilyen volt.
Tegnap nálam is folt ilyen barna foltosodás az egyik paradicsomon. Szép nagy kifejlett növény sok kis paradicsommal. A tetején lévő hajtások levelek szárai pedig tele voltak barna elhalt pettyekkel. Kidobtam, mert az összes többi körülötte egészséges volt.
Ennek a betegségnek minden esetre utánna kell nézni. Ez szerintem sem fitoftóra. Ott a levelek barnulása másképpen kezdődik. Nem ilyen tiszta, sima.
1-2 saját chili és balkonparadicsom magot tudok adni, plusz spenótfa-lufa-furább zöldségek-brutál méretű paprika és paradicsom magot itt helyben tudok venni... Pontosítás e-mailben, magok csak ősszel.
Ezt megégette a nap. Megnyúlt, fiatal növénynek tűnik. Kiültetés előtt árnyékosabb helyen aklimatizálni kellett volna. Ezzel sokat már nem igazán lehet tenni, mert a szára is meg van törve.
Sok van belőle?
Ha csak néhány van belőle, akkor érdemes meghagyni, hogy a növény regenerálódását megfigyelhesd. A megtapasztalás sohasem árt.
Amúgy szerencse kérdése is a növény-egészségügy. Meg tájegységé. Tizenpár éve termelek magamnak parit, soha nem permeteztem. Mindig beérett. Ilyen gombás betegsége még akkor sem volt, amikor az ország egyik legcsapadékosabb részén laktam. Csak idén, most, ezen a napsütötte hegyoldalon. És csak az a húsz tő egycsokorban, míg az a pár, ami tíz méterrel arrébb nő, él és virul.
Mi a baja a paradicsomjaimnak? Talán palántadőlés? És mit lehet tenni ellene? KI KELL SZEDNEM MINDEN NÖVÉNYT? Vagy csak a betegeket? Mivel permetezzem? Nagyon kérem segítsetek!!!!!!! Köszönöm előre is!
Mi is kisérleteztünk régebben kisebb fóliával, de valahogy abbamaradt.
A paprika nekünk is szerényen terem, sokszor megfogadtuk már hogy nem veszkődünk vele. Olyan olcsó az áruházakban hogy nem éri meg termelni.
Paradicsomot, uborkát megéri mert drága és eltesszük télire azt sem kell venni.
Hagymát ősszel eldugom és tavasszal mikor elolvad a hó ott van a zöldhagyma (tavasszal úgy szoktam dughagymát venni, hogy maradjon őszre mert akkor nemigen árulják)
Fóliám eleve van, korai hagymák és a paprika miatt. A paprika szerényen terem fólia nélkül. A paradicsomot először a szél törte meg, utána az eső. Annyit esett, hogy nem tudtam eleget permetezni, Amistarral se....Tavaly s előtte is így volt, vagy hasonlóan.
Láthatod, pont ezeket ajánlgatom növényvédelem gyanánt.
Pedig lehet szabadföldön is termelni, itt http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=101667652&t=9096652 leírtam én hogy csinálom. Növényvédelem nélkül sajnos nem megy, jó ha egyáltalán beérik az első pár szem termés rajta. Ha fóliázol az önmagában is viszi a pénzt és más bajok jelentkeznek ha nem értesz hozzá.
Villányi Emil szakértő válasza (Növényvédelem témakör): Ez peronoszpóra féle gombabetegség, nagyon hasonló ebből adódóan, mint a szőlő peronoszpórája. Tehát ha meleg az idő és csapadék is van (eső,vagy öntözés) akkor kialakul ez a veszélyes betegség. Védekezés: palántakortól-kötődésig Amistar 0.1%-os oldat és/vagy Ridomil Plus 0.4%, bogyófejlődés alatt Ridomil Plus 0.4%, vagy Ridomil MZ 0.25%-os oldatával kell permetezni.
Örvendezik a halál. Az enyém sem járt jobban. Nem is tudom megoldani. Védekezni előre lehet esetleg, utólag meg mint az a köpönyeg... Én is segítségre szorulok.Szeretnék száz tő egészséges paradicsomot , ha lehet olyat, ami már terem . Én ugyan nem szeretem a paradicsomot, de a családom igen, és ha már nem győznénk, adnék másoknak is. Most fogom ehelyett kikapálni azt a száz tő paradicsomot, amit májusban ültettem.
A jövőre vonatkozólag elvetettem a paradicsom kültéri termesztésére vonatkozó ötleteimet, fóliás-hidropóniás lehetőségeket fogok erőltetni.
Előre védekezni Amistar blokk ,Ridomil...,egyébb rezes szerekkel, de nem száz% hatásfokkal...A megváltozott időjárási körülmények (ami nem klímaváltozás !) nehézkessé teszik.
Ez teljesen nyilvánvaló volt a rövidke hozzászólásodból, ennyi sorok között olvasást sikerült hosszú fórumos évek alatt elsajátítanom. Azt viszont ennyi idő alatt sem sikerült felfognom, valaki miért a pusztuláson örvendezik ahelyett, hogy segítség kérésére segítséget adna. Olyan egyszerű dolgokat csak, hogy betegségnév, védekezési módszer. Már ha elvileg olyan profi.
Mikor olyan állapotban van a paradicsom, mint a képen, akkor azon kell gondolkozni, hogy egyesével vagy párosával húzd ki őket.Ha minden erőfeszítés ellenére :) terem mégis, akkor sem lesz jó ízű. Ha nem mind beteg, akkor sietni is kell, hátha nem fertőz, bár arra is kicsi az esély.