Keresés

Részletes keresés

laca5 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 20557

Nah, nem olyan rég még valakinek azt írtam hogy a Moldova egyáltalán nem reped. Ez az idén nálam megdőlt. Reped az, ha akar. Folyik ki a szép piros leve. Érdekes, hogy most, ebben a szárazabb időszakban vettem észre, a nagy esők alatt nem látszott. Valószínűleg a felszívott víztől reped, nem úgy, mint más fajták, amik az érintkező víztől. Csak max 5 százalék lehet a kár de a rovarok tovább rontják a helyzetet emiatt. Hálózva sem volt mert máskor nem kellett. 

Tokee Creative Commons License 2022.10.14 0 0 20556

Kedves Vegyigyümi! Érdeklődnék, hogy nálad hogy szerepelt idén a Bogema fajta? Mennyire vagy elégedett vele? 

Előzmény: vegyigyümi10 (20097)
Maci_P Creative Commons License 2022.10.13 0 0 20555

Esztert szálvesszőzd, hajtásonként egy fürtöt hagyj, meghálálja, nekem így fél/háromnegyed kilós darabok is szoktak lenni.

Előzmény: Belohin (20551)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.13 -16 0 20554

A gutaütés egy nap alatt végez vele. De ha nem is az, én nem kockáztatnék a pátyolgatásával.

Előzmény: laca5 (20553)
laca5 Creative Commons License 2022.10.13 0 0 20553

Az ugye nem jó jel, hogy egy korábban átoltott tőkém összes levele zölden elkezdett fonnyadni egy hete? A többi tőke zöld-sárga-piros, de ezt valami eltalálta. Gutaütés lehet ilyenkor is még? Érdemes megvárni vele a tavaszt? Kép segítene?

laca5 Creative Commons License 2022.10.13 0 1 20552

Szia!

5-10- mindegy. Nem tudod egyformán kezelni. 

Hamburgi mellé párban odatenném az Afuz Alit. Nem rezisztensek, de nem repednek és lehet rájuk számítani. Szuper finom mindkettő.

Fanni - nálam problémamentes, de valamiért keveset terem. Az viszont finom.

A listába betenném a Szuvenírt. Idén megértettem hogy van_Persil miért dicséri. Idén aki kóstolta el volt ájulva. Évek óta jó hozama van.

Kecskecsöcsűt (fehér) hagyd inkább.

Ha szereted az Othellot de nem tetszik a héja-magja akkor nagy kedvenced lenne a Vénusz. Esetleg a Jupiter. De nálam valamiért utóbbit nem tudom értelmezhető termésre sarkallni. 

Ukrán-oroszból a Valeket és a Tigint minden kertben kötelezővé tenném. 

Dunavval sem lesz nagy csalódásod. Az íze nem annyira különleges, de strapabíró.

Az Attika az idén zseniális volt. Lehet, hogy a nagy szárazság miatt, de nagyon finom volt és semmi probléma nem volt vele. 

Ezek természetesen csak a nálam tapasztal tények.

Volt más is ami nagyon finom, de hepciás. Ez ilyen.

Egy a lényeg, hogy repedésre ne legyenek hajlamosak, sok problémádat megoldja. A Zaporozsec ugyan rendkívül finom, a repedés miatt mégsem merném javasolni mindenhová. 

Előzmény: cliffgreen (20539)
Belohin Creative Commons License 2022.10.13 0 0 20551

Persze, ezt értem. Előző évben magam is megállapítottam, hogy az Eszteren kevesebbet kéne hagyni. Idén jó lett. De ezen a kecskealkatrészen akkor összesen két fürt volt, és még ízetlenebb, mint az idén a több. 

Előzmény: van_Persil (20547)
Belohin Creative Commons License 2022.10.13 0 1 20550

A kecske neme legyen a legnagyobb problémánk. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (20546)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.13 -16 1 20549

A moldova régen tényleg nehezen érett be, de most már szeptember végén jó.

Előzmény: zoli1437 (20548)
zoli1437 Creative Commons License 2022.10.13 0 1 20548

Szia!

Zaporozsec esőre reped. Csak akkor, ha meg tudod védeni. Helyette talán a Vosztorg, de az meg túl korán indul. A kései fagyok károsítják.

Hamburgi muskotály érzékeny a túlterhelésre.

Moldova túl késői. Van ahol nem érik be. A Natália ugyan úgy néz ki, hetekkel előbb érik és sokáig tőkén hagyható. Semmi nem károsítja.

van_Persil Creative Commons License 2022.10.13 -16 0 20547

Pont az a lényeg, hogy csemegéknél az egyiket így lehet terhelni, a másikat meg úgy, az egyik ekkor érik, a másik meg akkor.

Előzmény: Belohin (20544)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.10.13 0 1 20546

"kecskepöcsű"

Így persze érthető, miért nem ízlik... :D

Előzmény: Belohin (20542)
cliffgreen Creative Commons License 2022.10.13 0 0 20545

Még azt hozzátenném, a kecsekcsöcsű nem egy egzakt fajta, kérdés, hány változata van?

Eredete nem ismert, szülők nem ismertek, tehát gyakorlatilag lutri, hogy az adott oltványos mit szaporít?

Én gyerekkoromból nem ilyenre emlékszem, mint a lenti képeken, hanem tényleg kecsekcsöcs alakú, hosszú, nyújtott szemekre.

A piacon is vettünk most, szép gömbölyű szemekkel. Édes volt, de semmi több....

https://csemegeszőlők.hu/index.php/2016/05/08/feher-kecskecsocsu/

https://csemegeszőlők.hu/index.php/2016/05/12/piros-kecskecsocsu/

Előzmény: Belohin (20544)
Belohin Creative Commons License 2022.10.13 0 0 20544

Lehetséges. Szőlővel nincs sok tapasztalatom. De az összes fajtát hasonló elvek alapján próbálom metszegetni, és a többinek mind van íze. Van egy ismeretlen fajta borszőlő, az legalábbis édes. Nem kicsit, nagyon.

A meglevők közül nekem a Zalagyöngye a kedvencem. De az Eszter, a Conegliano, a Helikon szépe is ízlik. Az ízét az Otellónak is szeretem, csak a bőrét tudnám feledni. Csak ez a kecskepöcsű nem sikerül élvezhetőre.

Előzmény: van_Persil (20543)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.13 -16 0 20543

túlterheled

Előzmény: Belohin (20542)
Belohin Creative Commons License 2022.10.13 0 0 20542

Nekünk ezek közül fehér kecskepöcsű van; én teljesen íztelennek tartom.

zsorsz Creative Commons License 2022.10.13 0 1 20541

Nizina királynő, fannynak még az írmagját is kiírtom a kertből, rohad, ha fejre állok akkor is. A hamburgi kényes, permetigényes, dub roz lisztharmatra fogékony.

pintjano Creative Commons License 2022.10.13 0 1 20540

Pölöskei midenféleképpen, a többit mások

üdv PJ

cliffgreen Creative Commons License 2022.10.12 0 0 20539

Sziasztok!

Sokat (vissza) olvasgattam a fórumot, tudom, nem létezik a legjobb szőlő, mégis feltenném a kérdést - ha tudok telepíteni egy sor csemegeszőlőt - 12m, akkor milyen fajtákat vegyek számításba?

Milyen szempontok jöhetnek szóba?

- augusztus végi - októberi szőlőkre gondoltam, túl korai ne legyen, mert egy júliusi, aug. eleji permetezés nehézkes, ha 1-2 tőke érik

- 120cm tőtávnál 10 tőkét számolok - hány fajtára érdemes szétaprózni? 5? 10?

- rezisztens vagy átlag feletti ellenállóságú, permetezni kell, ezzel tisztában vagyok.

- öntermékeny?

- hagyományos - vagy új ukrán/orosz fajták?

- kordon, szálvesszős metszés

Othello, saszla már van, ezeket kihagynám, mióta megkóstoltam a hamburgi muskotályt, azóta átértékelődött bennem a csemegszőlő fogalma...

Amiket eddig kihámoztam a fórumból ill. a csemegeszolok.hu oldalról:

- Néro - már van a kertben, feleségem szereti, én nem annyira, magnéziumhiányra érzékeny

- pölöskei muskotály

- hamburgi muskotály - nem rezisztens, de finom

- Moldova

- Podarok Zaporozsju (Zaporozsec),  nem szimpi, hogy nőivarú, pórzónak Lillát gondoltam

- Lilla

- Fanny

- Lidi

- Nizina

- Dubovszkij rozovüj

- kecskecsöcsű (piros és fehér)

Mire mondjátok, hogy semmiképp, mire hogy mindenképp?

Túl sok érdekes szőlő van! :)

Köszönöm előre is az ötleteket, szempontokat.

szojkaj Creative Commons License 2022.10.11 0 0 20538

Köszi szépen a válaszokat.

Kérdésekre: a szőlő permetezést idén kb. júniusban hagytam abba teljesen, a száraz idő miatt nem aggódtam, de napi szinten figyeltem. Nem lett belőle probléma.(?)

Két korai fajta levele ami már sárgul, színeződik, elkezdett lehullani.  Ezeken már júliusban érett szőlő volt. Két fajta augusztusban- szeptemberben letermett, levelei még zöldek.

Másik 2 fajtán még szőlő is van, tökéletesen zöld, egészséges levelekkel.

A legkorábbi kettő közül az egyiken vettem észre enyhe- közepes lisztharmat fertőzést kb. 2-3 hete . Nem foglalkoztam vele, mert szőlő nem volt rajta, illetve mellette termő tőkék voltak, nem akartam fújni. Már másként csinálnám.

Újabb fertőzésem azóta nem volt, de napokban a másik korai fajta is mintha tüneteket mutatna, szőlő a kertben még maximum 2 hétig van, azért gondoltam, hogy lefujom az egészet, ha már nem lesz rajta szőlő.

Kiskerti tőke mennyiségről beszélünk egyébként, a fajtákat azért nem írom, mert nem egyértelmű mindegyik...

Azt is látom, hogy az említett fertőzött két fajta érzékenyebb, tavaly is ezeket kapta el jobban a kórság.. akkor nem is kicsit, szerencsere mégis szépen termettek, meg meg is lepődtem.

A többi tavaly sem és idén sem fertőződött, annak ellenére , hogy hol tudatosan leálltam  a védekezéssel,  hol pedig  elbenaztam.

Üdv.

Ja. Dunántúli a kert, szeptember közepétol napjainkig nagyon sok csapadék érkezett, illetve gyakran érkezett több kevesebb csapadék, ez nyilván megváltoztatta az addigi aszályos környezetet, tehát várható volt, hogy támadni fog aminek támadnia kell, de addigra már nem is tudtam volna fújni, hiszen naponta szedtük a termést.

van_Persil Creative Commons License 2022.10.11 -16 0 20537

Mondjuk, ha jó volt a növényvédelem, akkor még nem szabadna hullania a leveleknek, sőt, a levelek zömének még zöldnek kéne lennie amellett, hogy a vesszők szép barnák mindenféle folt nélkül.

Ha lehullottak a levelek, ott vagy betegek voltak a levelek vagy az egész tőke, vagy tápanyagellátási gondok voltak.

van_Persil Creative Commons License 2022.10.11 -16 0 20536

Ha olyan volt nála a mikroklíma, hogy kedvezett a lisztharmatnak (épp hogy csak egy kis hajnali harmat kell neki), akkor azért nem bolondság a leveleket lekezelni, hogy csökkentse az áttelelőképletek számát.

Én rettegek a tavasztól, mert a szomszédom egész évben nem permetezte a szőlőjét, tiszta lisztharmat az egész neki, nem fogom győzni permetezni a vele szomszédos táblámat, idén is alig győztem.

Előzmény: Maci_P (20535)
Maci_P Creative Commons License 2022.10.11 0 0 20535

A tavaszi szőlőlemosózás egy fenológiai fázishoz köthető: a rügypattanás. Ekkor tudod gyéríteni a rügyből előbújó atkákat, és persze lisztharmat áttelelő képletet is, na meg a repedésekben megbúvó egyéb kártevőket. Ezért jó az olajos-kén.
Ilyenkor a szőlőnél talán kevesebb értelme van a lemosózásnak, részben mert úgy 80%-át le fogod metszeni, tehát feleslegesen költöttél el pár 10eFt-ot. Persze ha idén nem jött össze a növényvédelem (mondjuk csodálnám egy ilyen száraz év után) és teli vagy fertőzéssel, akkor nekiállhatsz.  De nem akarod azt mondani, hogy már ledobta a levelét nálad a szőlő? Még csak okt. közepe lesz....

Előzmény: szojkaj (20534)
szojkaj Creative Commons License 2022.10.11 0 1 20534

Szia, köszi.

Ha már lehullott, miért késő? Márciusban is a vesszőket permetezed, nem?

Előzmény: laca5 (20533)
laca5 Creative Commons License 2022.10.10 0 0 20533

Lehet. Ha már lehullott nem érdemes. 

Előzmény: szojkaj (20532)
szojkaj Creative Commons License 2022.10.09 0 0 20532

Sziasztok.

Már letermett, leszüretelt ( levelek is sárgák, hullanak) szőlőt lehet már ilyenkor lemosoval permetezni ( őszi) ? Vagy mikor kellene?

Köszi

Janos 

zsorsz Creative Commons License 2022.10.05 0 0 20531

Köszi!

Előzmény: Indian72 (20530)
Indian72 Creative Commons License 2022.10.05 0 1 20530

Természetesen. Winnicia eden; Vitis plant; Slovplant. Jó válogatást.

Előzmény: zsorsz (20529)
zsorsz Creative Commons License 2022.10.04 0 0 20529

Linket tudnál adni?

Előzmény: Indian72 (20528)
Indian72 Creative Commons License 2022.10.04 0 2 20528

Nekem is elállt a lélegzetem amikor megláttam. Lengyel és Szlovák oltványárusoknál 4-8 EUR az ár a szabad gyökeres oltványokra. A konténeres, 120cm-es hajtással rendelkezők is 20 EUR alatt vannak (itt ugye kapunk oltóvesszőt is :) ) Én már rendeltem Lengyelországból és meg vagyok elégedve a kapott oltványokkal. Azt hiszem most is onnan fogok rendelni.

Előzmény: Panucci (20524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!