Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Nem pont ilyenem volt, de ilyen rendszerű volt, kettő is. Az egyiknél a reszelőhenger karja tört el, a másiknál a kar, amivel összeszorítom a szerkezetet. Gondoltuk, pont jó, majd összepárosítjuk a két megmaradt részt, de nem teljesen passzol össze a kettő. Kínlódva lehet vele darálni, de időnként széthullik és mellépotyog a dió, de még úgy is jobb, mint ez a gép.
Ha jól emlékszem, van olyan törvény, hogy a vásárlástól számított 14 napon belül indok nélkül visszaviheted. Azt nem tudom, hogy ilyen csak itt, Szlovákiában van, vagy EU-s előírás ez.
Meddig lehet visszavinni a Lidlbe egy konyhagépet, ha működőképes, csak lényegében használhatatlan?
3-án vettünk egy reszelőgépet, mert a kézi tekerős reszelőm eltört, és hasonlót nem láttunk egyik áruházban sem, ahová járunk, háztartási bolt meg nem esett utunkba. Jónak tűnt.
Miután megvettük, kipróbáltam, hogy működik-e, de csak bekapcsoltam, nem álltam neki reszelni, mert éppen nem volt mit.
Ma daráltam volna vele diót az elvileg erre való reszelőbetéttel. Valami iszonyat lassan vitte. Végül a férjem darálta le, mert nagyon erősen kell nyomni, különben nem történik a dióval szinte semmi.
Nyögött szegény gép, de a végeredmény jó olajos darálék lett, ami persze nagyon finom, de nem normális működésre utal az sem. Préselve is van, nem csak darálva.
A többi reszelőbetétét és zöldségek reszelését nem próbálom ki, mert leggyakrabban diót darálnék vele. Egyébként pont a dióhoz szánt betétnek még éle is van, a szeletelőknek is, de a két reszelőbetét teljesen életlen, úgyhogy nyilván azokat is gyilkolni kell.
Elég indok-e a visszaadásra, ha gép üzemeltetéséhez nem elegendő az átlagos háziasszonyi erő?
a dryas glaciálisban volt már ilyen (az utolsó jégkorszak végén, kb. 12000 éve). a würm glaciális 18000 évvel ezelőtti mélypontját egy 6000 éves lassú felmelegedési időszak követte, aminek néhány hónap alatt vetett véget egy eljegesedés, ami mindössze 1-3 évig tartott. pont tegnap olvastam róla. kétféle elmélet van arra, hogy mi okozhatta. az egyik szerint kiöntött egy glaciális tó észak amerikában, a másik szerint a nagy tavak környéke felett felrobbant egy aszteroida, amitől megolvadt a jég, a beleömlő édesvíz felhígította az atlanti óceánt, és lelassultak a tengeráramlatok.
egyébként keletet pont hogy a hó mentette meg. itt nyugaton nem esett hó, de legalább hidegebb volt. nálam tegnap és ma is -5 fok reggelre. azt nem lehet mondani, hogy hideg lenne ez a tavasz, mert a március valami 2 fokkal volt melegebb az átlagosnál. az áprilisból eddig eltelt 6 nap már más képet mutat. májusi fagy sem csak 30 évente van, sajnos. nálunk a város mélyebben fekvő részein kétszer-háromszor is elfagyott a dió az elmúlt 10 évben. nálam nem volt még ilyen, egyszer talán belefutottam volna, de akkor tüzeltem a fa alatt egész éjjel.
A minap olvastam, hogy mivel a jégsapkák olvadása folytán nagyon sok édesviz kerül az óceánokba, ezért fokozatosan meg fog szűnni a golf-áramlat. Emiatt jóval hidegebb lehet Európa időjárása a közeljövőben (50 év). Előtte meg olyat olvastam, hogy Európa a többi kontinenshez képest 2x gyorsabban melegszik.
Kicsit fura ez igy utólag, de én megmondtam a meleg január idején, hogy itt nagy lesz a baj tavasszal. Nincsen semmi rendkivüli, csak megjött a tél, idén elég sokat késett...
Nagyon sajnálom a kerted. Itt is kemény fagyok voltak,de hó nem. Májusi fagy is lesz? Évtizedek óta nem volt,legalább 30 éve,de ilyen hideg tavasz se. Na,az fog még "csodát tenni" a kertekkel.
Úgy értettem, az a lényeg, hogy nem forgatunk be semmit sehova. Én az ásást akartam megpróbálni elkerülni, de föleg az állandó kiszáradást, gyomosodást és az öszre kökeménnyé tömörödött talajt.